Pullapäivä


Viikonloppuna leivoin pitkästä aikaa pullaa tai tarkemmin sanottuna korvapuusteja, jotka ovat mieheni ja minun suurinta herkkua. Pullia tulee leivottua harvoin, joten samalla teen niitä myös pakkaseen. Jostain syystä aloittaminen on joka kerta yhtä vaivalloista. Ärsyttävintä on loppuvaiheen paisto, monta pellillistä vahtia putkeen, etteivät pullat pala. Tylsää. Maku on onneksi vaivan arvoinen. 

Mielestäni kunnon pullataikinaan käytetään voita, unohtakaa margariinit. Omissa korvapuusteissa ei vaan voi olla liikaa kanelia, mitä enempi sen parempi.

Olen muuten kerran vuosia sitten mokannut korvapuustien kanssa. Käytin tyytyväisenä korvapuusteihin kanelin sijasta cayennepippuria. (Purkit samanlaiset ja sisuskin aika samannäköistä tavaraa...) Paistaessa hieman ihmettelin, että miksi kaneli ei tuoksu? Se selvisi ensimmäisellä haukkauksella ja ilmeeni olisi varmasti ollut kuvaamisen arvoinen!

Pulla

5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 dl hienoasokeria
2 tl suolaa
1 kananmuna
1 rkl kardemummaa
n. 15 dl vehnäjauhoja
150 g voita

Voiteluun kananmuna, koristeluun raesokeria. 

Lämmitä maito mikrossa kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Sekoita joukkoon vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa hyvin. Lisää pehmeä voi ja alusta joukkoon loput venhäjauhot. Alusta taikinaa niin kauan, että se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota leiviliinalla peitetyssä kulhossa lämpimässä paikassa n. 30 min. Leivo taikinasta pikkupullia tai pitkoja. Kohota pullat liinalla peitettynä hyvin. Voitele kohonneet pullat munalla ja koristele raesokerilla. Paista pitkoja 200°C uunissa alatasolla n. 20 min. ja pikkupullia 220°C uunissa keskitasolla n. 10 min.

Ps. Kinuskissalta löytyy tarkemmat ohjeet korvapuustien tekoon. Itse tosin leikkaan pötköstä aina kolmion muotoisia puusteja (eli leikkaan palat hieman vinoon), niistä saa helpoiten kaikista parhaimman näköisiä. Kolmion kärki aina ylös ja siitä kohtaa painaa alas, niin puustista tulee kauniimpi kuin suoraan leikatuista paloista. 

  1. Tosi herkullisen näköisiä! Korvapuustit on kyllä ehdottomasti parasta pullaa mitä on. :)

    VastaaPoista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives