26.2.2014

Laskiaispulla


Minua on koeteltu viime aikoina mitä suurimmissa määrin. Ensin Eyeshadow and Flamen Ilona kertoi FB:ssä leipovansa laskiaispullia. Tästä ei mennyt kauaakaan, kun Wind It Upin Martina kidutti minua kuvalla leivotuista laskiaispullista. Ettei tietokoneeni näppäimistöön tulisi kosteusvaurioita suupielistäni valuneesta kuolasta, oli pakko tarttua itse tuumasta toimeen. Koska en osannut päättää haluanko pullani mansikkahillo- vai mantelimassatäytteellä, tein molempia. Elämän ei onneksi tarvitse aina olla valintoja, joskus voi saada molemmat!

Hyvä laskiaispulla on kuohkea ja ilmava. Välissä oleva kermavaahto ei saa olla liian makeaa. Itse suosin kermavaahdon sijasta Flora Vispiä, joka säilyy hyvin pullien välissä seuraavaankin päivään, eikä muutu "lössöksi" niin kuin kermavaahto. Omiin pulliin tulee myös reilusti kardemummaa, ilman sitä pulla ei mielestäni maistu miltään.



Laskiaispulla
(10 isohkoa pullaa)

2,5 dl maitoa
1 dl sokeria
1,5 tl kardemummaa
1 muna
0,5 tl suolaa
75 g voita
1 pussi kuivahiivaa
n. 7 dl vehnäjauhoja

Hillotäyte:
mansikkahilloa

Mantelitäyte:
100 g mantelimassaa

Kermatäyte:

1,5 dl Flora Vispiä
0,5 tl tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria

Voiteluun:
1 muna

Koristeluun:

raesokeria
mantelilastuja
tomusokeria


Sekoita reilusti kädenlämpöiseen maitoon muna, sokeri, kardemumma, kuivahiiva ja suola. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista. Lisää loput jauhot, sulatettu ja jäähdytetty voi. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 40 min.

Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kymmeneen osaan ja pyörittele palat pulliksi. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota liinan alla hyvin. (n. 30 min.)

Laita uuni lämpenemään 220°C. 

Voitele pullat munalla ja koristele puolet pullista raesokerilla ja puolet mantelilastuilla. Paista uunin keskitasolla n. 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä hyvin.

Pilko mantelimassa viiteen yhtäsuureen osaan. Lisää Flora Vispin joukkoon sokerit ja vatkaa notkeaksi vaahdoksi. Huomaathan, että vispiä vatkataan paljon kauemmin kuin normaalia kuohukermaa oikean koostumuksen aikaansaamiseksi. Vatkaus onnistuu parhaiten kylmänä. Laita vatkattu kerma pursotuspussiin.

Leikkaa pullat kahtia, leikkaus kannattaa suorittaa kartionmalliseksi, jotta täytteet mahtuvat paremmin sisään. Laita viiteen pullaan sisälle mantelimassasiivu (mantelilastuilla koristeltuihin) ja viiteen pullaan (raesokerilla koristeltuihin) reilu teelusikallinen mansikkahilloa. Pursota päälle Flora Vispi. Lisää hatut päälle ja koristele tomusokerilla. Nauti! Nämä pullat säilyvät hyvänä jääkaapissa myös seuraavaan päivään.






20 kommenttia:

  1. Nonni, kieli putos lattialle, miten täydellisiä pullia!!! Pakko saada.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin laittaa kidutuksen kiertoon! ;)

      Poista
  2. Nams! Hyvännäköisiä pullia, leipuri-Jonna! ;) Mä en ala leipomaan, koska suurin osa päätyisi kuitenkin omaan napaan! :D Tyydyn hakemaan tuoreen laskiaispullan jostain leipomosta... ehkä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkään ei leivota ihan hirveän usein ja mielellään suht pieniä annoksia, kun muuten vedettäisiin miehen kanssa hetkessä kahdestaan kaikki! :D Eiköhän viisi pullaa mun osalta tänä vuonna laskiaispullista omalta kohdalta riittänyt. :p

      Poista
    2. Vähän tunnustettavaa mullakin... Vedin juuri kaksi isoa tuoretta laskiaispullaa. Saanko syyttää sua? :D Ois niin kiva kun ei menisi omaan piikkiin ;) (vitsi!) Nälkäisenä vielä tuli ahmittua ja kermat tietenkin oikein antaumuksella. Noh, riitti mullekin tälle vuodelle ;)

      Poista
    3. :D Okei, tän kerran otan syyt niskoilleni. Ensi viikolla syötyjä en! ;)

      Poista
  3. Wow! Niin herkullisen näköisiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainahan näissä vaiva on, mutta maku kyllä voittaa myös kaupan pullat.

      Poista
  4. Päätit sitten kostoksi koetella meitä muita :) Mä tarvitsisinkin uuden työläppärin...

    VastaaPoista
  5. Voi NAM mitä kuvia! Ei taida muu auttaa, pakko leipoa viikonloppuna uudestaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin ehtii. :D Mä koitan pidättäytyä, että tää kympin satsi riittäisi meille on kuitenkin ihan kivan kokoisia. :p

      Poista
  6. Sä sorruit :P Hyvä! Kyllä pullaa aina pitää olla..

    nim. söin tänäänkin töissä yhden...

    VastaaPoista
  7. Aah, onpa ihanan näköisiä pullia! itse olin jo leipomassa laskiaispullia useampi viikko sitten mutta kaikki meni pieleen, niin jäi pullat tekemättä :D ehkä siis syön vaan kiltisti muiden tekemiä pullia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No höh! Toivottavasti muut tekevät sulle oikein paljon pullia! ;)

      Poista
  8. Aaah mun rupes niin teke emieli laskiaispullaa! Tää ei nyt yhtään helpota mun herkkulakkoa.

    -Louna

    VastaaPoista
  9. Voihan pulla! :P Hypistelin eilen kaupassa gluteenittomia laskiaispullia, mut onneks olivat niin sikahintasia et sinne jäivät :)
    Ja hei, oliko se sun käyttämä KMS add volume tuote tämä: http://www.feelunique.com/p/KMS-California-AddVolume-Volumizing-Spray-200ml vai joku muu? Nyt ois -15% tuolla niin aattelin vihdoin tilata sen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva, että kaupoissa myydään myös gluteenittomia versioita, niitä haluaville. :)

      Juuri tuo tuote! Ihan lemppari!

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown