Yksi pieni lapsuusmuisto


Arvaatteko mistä tietää tulleensa vanhaksi? Siitä, kun omissa lauseissa usein vilahtelee se, miten ennen kaikki oli paremmin. Niin varmasti olikin, ainakin omissa muistoissa.

Yksi vahvimmista ja vanhimmista lapsuusmuistoistani liittyy lauantaihin ja viikkorahaksi saatuun viiden markan seteliin, jolla sai ostaa mitä ikinä halusi. Säästäminen ei ikinä ole ollut hyveitäni, joten saman pihapiirin lasten kanssa käveltiin tai pyöräiltiin Peltisiwaan. Kauppa nököttää tänäkin päivänä iloisesti samassa paikassa, aivan saman näköisenä. Mitä sieltä Siwasta sitten ostettiin? Tietenkin karkkia ja paljon! 

Kuka myöntää muistavansa ne kitaran malliset vaalenpunaisella kuorrutteella kuorrutetut jäätelöt, joidenka kuori poksahteli mukavasti suussa syödessä? Reilusatsi oli in, siitä laatikosta syötiin joka kerta överit. Kesällä kuitenkin ostettiin aina jäätelöä, mitä useampaa laatua sen parempi. 

Hassua, että monia noista jäätelöistä saa edelleen. Päärynä Lipsi kuului suosikkeihini, samoin M.A.C- ja Pommac-mehujäät. Valitettavasti uudelleen tuotantoon tultuaan varsinkaan M.A.C ei maistu samalta kuin ennen, uusi tuote on hailakka varjo entisestään. Kyllä ennen kaikki oli paremmin ja kesätkin lämpöisempiä... ;)

Tätä juttua varten lähdin tallustamaan iloisesti lähikauppaa kohden, jos vaikka vanhoja lemppareita löytyisi. Ei löytynyt mainitsemiani mehujäitä, mutta jotain löysin, nimittäin Murueskimon. Se sentään maistuu samalta kuin silloin 25 vuotta sitten, kun mummo raahasi minulle niitä selkä väärässä kaupasta kotiin. Parastahan kuvassakin olevassa Murueskimossa on se ällön makea nougat-sydän, jota ei vaan voi vastustaa. 

My love for ice cream
emerged at an early age –
and has never left!
 -Thornton Wilder

Maistuuko teille valmiit jäätelöt vai teettekö itse?




  1. Kääk, heti iski jäätelönhimo! Muistan, että jossain vaiheessa 90-lukua tuli sellainen buumi, että markkinoille tuotiin kaikenlaisia "erikoisia" jäätelöitä ja mehujäitä. Lipsi(?)-mehujääpalat, ne vaaleanpunaiset karvaisen näköiset jäätelöt ja monenlaiset värikkäät (ja rumat) puikot. Ah, nostalgiaa!

    Ostan jäätelöt kaupasta, itse en ole koskaan tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karvaisen näköiset?!? Kuullostaa hyvin epäilyttävältä! :D

      Poista
    2. 90-luvun buumissa tuli myös ne tassun muotoiset mehujääpalat, jotka oli kuorrutettu jollain karkilla, ettei sulaneet sormiin!

      Poista
    3. Eivät sulaneet?!? :D Mä oon varmaan 90-luvulla ollut jo jotenkin liian vanha innostuakseni näistä " uutuuksista". Hui kamala! o_O

      Poista
  2. M.A.C. oli hyvää! Samoin Rio Cola ja muistan kyllä sen pksuvan kitarajätskinkin. :D Puffetit on aina olleet mun suosikkejani myöskin. Nyt alkoi sitten tekemään mieli jäätelöä, hö :P

    VastaaPoista
  3. Tulin blogiisi Indiedays Inspirationin kautta kun näin jätskikuvan (minäkö herkkujen perään, ehen! :D ). Lueskelin juttua kunnes bongasin tutun sanan: Peltisiwa! Ajattelin heti että missään muualla maailmassa ei voi olla Peltisiwaa kuin kotipaikkakunnalla, ja katsoin kuvaa.. Kyllä! Kotihoodien Peltisiwahan se siinä! :D Ihan tosi outoa! Näin sitä bongaillaan saman paikkakunnan kasvatteja! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meinasinkin heittää tuohon jutun loppuun, että jos joku tunnustaa käyneensä legendaarisessa Peltisiwassa, niin saa huikata kommenttiboksiin. :) Jokainen paikkakuntalainen ja moni vähän kauempaakin oleva tietää kyllä, mistä puhutaan. :D

      Poista
  4. Onneksi satuin just syömään Ingmanin lakritsa-suklaajäätelöä, kun tämän luin :D Mun lapsuuden suosikkeja oli My Little Pony ja Roger Rabbit jäätelöt. Pommac noista sun mainitsemista on kans ollut aina yksi lemppari. Pari kertaa oon tenhyn itsekin jäätelöä, mutta useimmiten tulee kyllä vaan ostettua kaupasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, helpotus! :D

      Pitäisi olla kone, niin saisi jäätelön koostumuksen enemmän kohdilleen. Ei tule ihan samanlaista, vaikka käy lusikalla ahkeraan hämmentämässä pakastusvaiheessa.

      Poista
  5. Oh, Eskimo-jätskit <3 Minäkin pikkumukulana söin jotain suussa poksahtelevaa jätskiä (ja samanlaisia tikkareita!) mutta en kyllä kuollaksenikaan muista minkä näköisiä ne olivat. Tuskin ainakaan vaaleanpunaisia kitaroita?

    Mun viikkorahat meni lapsena läheiselle kioskille, josta sai ostaa irtokarkkeja kymmenen pennin kappalehintaan! :D Oi niitä aikoja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä poksahtelevia tikkareita tai sen tyylisiä saa ainakin ärrältä.

      Se oli niin suloista, kun niitä irtokarkkeja näyteltiin siitä lasin takaa sormella, 20 pennillä noita, 50 pennillä noita, 30 pennillä noita... hih Toista se on nykyisin, Makuunissa kauha käteen ja ei muuta kuin kauhomaan. :D

      Poista
  6. Vieläkö tuota Muru-eskimoa saa! Se oli hyvää, toisin kuin Valion mielikuvitukseton vaniljaeskimo. Ikävä kyllä en voi vastustaa uusia jäätelöitä ja ostan kesäaikaan kaupasta lähtiessä aina jonkun uuden puikon, Magnumit ovat suurimpia himotuksen kohteita. Luulen että ne kaikki jäävät lopuksi ikääni vyötärölle, mutta onneksi käyn sentään vaan kerran tai kahdesti viikossa kaupassa:)

    Pidän myös jogurttijäätelöistä ja niitä teen itse jälkiruoaksi isommalle porukalle jäätelökoneella. Puolessa tunnissa kone veivaa ihanan pehmisjäätelön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu saa! Ei muuta kuin kauppojen laareja kaivelemaan. Musta tuonkin koko on pienentynyt siitä, mitä ne joskus aikoinaan oli. Kyllä irtokarkeista tulee koko ajan vaan isompaa ja isompaa säkkiä, mutta kaikki suklaiset pienennetään, kuten ne Fazerin patukatkin.

      Poista
  7. Onpas villin näköinen laatikkomyymälä, ihan kirjaimellisesti:D Mutta Muru-eskimon on ollut olemassa _aina_ ja kyllä se maistuisi vieläkin vaikka en kovin ole jäätelön perään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin! Ilmankos se on aika tunnettu. Yksi nätti ikkuna edessä ja sekin on teipattu. :D

      Poista
  8. Slurppps! Jätskihimo iski :P Mä voisin elää jätskillä kesät. Mulla on suunnitteilla kehitellä jätskikoneelle B&J Cookie Doughista gluteeniton versio, se on tän kesän missio :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo, sun versiota odotellessa. Itse, kun voi syödä mitä vaan, niin ei tarvitse ajatella noita asioita, paitsi silloin, kun joku sellainen joka kärsii, tulee kylään, sitä varten olis hyvä olla olemassa erilaisia reseptejä. ;)

      Poista
  9. Näyttää herkulliselta tuo jäätelö. Itse en oikein ole jäätelön perään, mutta mehujäät <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mehujäät... <3 Twistereitä ja amppareita, sekä murkkuja voin popsia rajattoman määrän. En ole vielä uskaltanut ostaa tänä keväänä sellaista laatikollista noita amppareita pakkaseen, kun olen kuitenkin syönyt ne parissa päivässä. :D

      Poista
  10. Riocola <3 Kesä on jäätelöpuikkojen aikaa, talvella tulee syötyä purkkikamaa. Just nyt ehdoton ykköslemppari on Classic Kermatoffee, aijai!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, en ole maistanut tuota Classicia, varmaan pitää sortua kaupassa seuraavalla kerralla. :D

      Poista
    2. Kannattaa! Sen kuorrute on melkein yhtä täydellinen kuin Classic/Magnum/mikälie Double Caramelin, joka hävisi kaupoista vuosi tai kaksi sitten.

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives