Kahdeksan vuotta sitten


Kaivoin eräänä sateisena päivänä esiin ikivanhan tietokoneeni HP:n eli kotoisammin helvetin perkeleen, jonka syövereistä löytyi aurinkoisia kuvia kesältä 2006. Koko kesä oli tuona vuonna niin helteinen, etten varmaan koskaan ole ollut niin ruskea kuin tuona kesänä. Kesältä löytyy myös harvinaisen paljon kuvamateriaalia minusta, joka yleensä välttelee kameroita. Kuvia katsellessa iski kieltämättä melkoinen kateus tuon kesän ilmoja kohtaan. En edes väitä, etteikö nämä viime aikaiset kelit olisivat tehneet hallaa herkälle mielelleni. Se on asenteesta kiinni, mutta perhana, Suomessa pitäisi olla neljä vuodenaikaa. On se kumma, että jouluaattona ja juhannuksena on yhtä lämmin... Eniten harmittaa se, että minähän pidän kunnon talvestakin, mutta sitäkään ei menneenä talvena suotu.


Aloin sitten miettimään, että näinköhän se aika kultasi muistot tässäkin tapauksessa, että kaunistelin pienessä päässäni tuon kesän lämpötiloja, mutta ei... Ilmatieteenlaitoksen sivuilta paljastuu karua faktaa kesästä 2006. 

Hellepäiviä on parhaimmillaan ollut koko kesänä 59, tämähän siis tarkoittaa suomeksi sitä, että lämpötila on kohonnut yli 25 asteeseen. Tuona kesänä kesän ensimmäinen hellepäivä on koettu jo 7.5 Salossa. Varsinaiset helteet näyttävät alkaneen 12.6 ja sen jälkeen hellelämpötiloja on mitattua eri puolella Suomea tasaisesti melkein joka päivä elokuun loppuun asti. Viimeinen hellepäivä on mitattu 27.8 Kauhavan Lentokentällä.


Tuona kesänä terminen kesä venyi koko maassa normaalia pidempään ja Helsinki-Vantaalla terminaalinen kesä kesti huikeat 159 päivää, joka oli peräti kuukauden keskimääräistä pidempi.

Ehkä aavistuksen saatoin toivoa, että aika todellakin olisi kullannut muistot säästä kahdeksassa vuodessa, niin ei olisi yhtä masentavaa tuijotella ikkunasta ulos.

Toivotaan kuitenkin, että aurinko ja lämpö hellivät meitä vielä edes vähän tänä kesänäkin, vaikka kahdeksan vuoden takaisiin lukuihin ei tulla enää pääsemään.

Tykkäättekö lämmöstä vai onko viileä kesä mieluinen?


  1. Mielellään saisi sen vähän päälle 20 astetta olla, liian kuumasta en tykkää.. Jos sen verran lämpenisi että alkaisi mansikat kypsymään omassa pellossa :D Paarmat on myös helteiden huono puoli, täällä niitä riittää ja ite kammoan niitä ihan suunnattomasti..
    Just nyt oon kyllä viileydestä ihan kiitollinen, nimimerkillä rv41+3... Ensi viikolla saisi alkaa lämpenemään taas :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olisin tyytyväinen, kun t-paita päällä tarkenisi ulkona, se riittäis mulle. :D Ai sulla on jo yli-aikaa? Onnea loppuun!

      Poista
  2. Kauniita kuvia <3 Kyllä mä kaipaisin lämpöä ja valoa, olen jatkuvasti jotenkin pahantuulinen ja kärttyinen kun ulkona ei voi tehdä mitään vaikka on kesä:/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaas mitä, ihan sama juttu. Jotenkin sitä lyö talven jälkeen tähän kesään suuret odotukset ja sitten kun jopa nahkarotsi päällä saa palella, niin alkaahan se ottamaan päähän. :( Itse ainakin huomaan saavani auringosta virtaa.

      Poista
  3. Kauniita ja ihanan kesäisiä kuvia. Mä kaipaan lämpöä ja paljon. Heti kun aurinko alkaa keväällä paistamaan, mä herään eloon. Oon sanonukkin et oon syntyny ihan väärälle mantereelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin olen varmaan minäkin, päiväntasaajan kieppeissä olisi se oikea paikka, lisäksi mä rakastan pimeitä öitä. Valoisat yöt ei ole mikään kovin hyvä juttu mulle unien kannalta...

      Poista
  4. Mähän en edes tunne termiä liian kuuma. :D Tänä vuonna sen yhden (!) lämpimän viikon aikanahan netissä pyöri se kuva, jossa ihmeteltiin, että suomalaisille 80 asteinen sauna ei oo tarpeeksi kuuma, mutta kun ulkona 25 astetta on liikaa, En vois enempää samaa mieltä olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu se on jännä, sata asteisessa saunassa on mukavaa, mutta sitten 25 astetta niin ollaan "kuoleman" partaalla. Toki vanhuksille ikävää, kun eihän ne muista juoda tarpeeksi ja Suomessa on aika harvassa kämpässä ilmastointia sisällä, sen kanssahan ei sitten kellään olisi mitään ongelmaa...

      Poista
  5. Mulla on NIIIIIIN kylmä koko ajan :( Nytkin mulla on paksut kollarihousut, huppari ja VILLASUKAT. Kädet jatkuvasti jäässä. En kestä tällaista, odotin helteitä ja ihanaa aurinkokesää ja nyyyyyh nyt vain sataa ja on kylmä. Kesäsateetkin on kivoja, mutta vain jos muuten on sitten tarpeeksi lämmintä. Rakastan aurinkoa ja lämpöä ja olokin on jotenkin paljon pirteämpi kun on kunnon auringonpaiste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesän tulon tietää täälläkin yleensä siitä, että heitän villasukat pois. Olihan ne sen yhden viikon ajan jo kaapissa, mutta nyt ne on kaivettu jo aikapäiviä sitten takaisin esiin. :D Kesäsateetkin on ihania, kun ne tulee vaikka lämpimän pvän jälkeen. Mutta ainainen +10 ja jokapäiväinen sade on niin syvältä. Toivottavasti vanhan kansan ennustus, että jos juhannuksena sataa, niin sateinen on myös loppu kesä, ei pidä paikkaansa...

      Poista
  6. Muistan kyllä elävästi tuon kesän, sillä menimme mieheni kanssa naimisiin heinäkuussa -06 ja hääpäivämme oli aivan mahdottoman helteinen. Vaikka olikin ihanaa, että saimme kauniin aurinkoisen päivän, ei koko päivää kyllä naurattanut kun hiki vain virtasi ja kaikilla juhlatamineet märkänä. :D

    Nyt kyllä kaipaan lämpöä. Onneksi meillä idässä on sentään ollut ihan aurinkoisiakin päiviä, emmekä ole joutuneet kärsimään lumi- /raekuuroista. Toisaalta, minulla on lomaa vasta elokuussa, joten mukavampi on kyllä ollut töissä olla kun ei tarvitse helteestä kärsiä. Elokuussa ei lämpö haittaisi. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti on painunut kesä vielä paremmin mieleen. ;) Aloin miettimään, että oliko se vain mun päässä, että tuntui, että tuona kesänä oli rantakeli joka pvä. Tarkistus todisti, että ei ollut ihan muistojen paranemista vanhetessa. :p

      Poista
  7. En nauti hirveän lämpimistä (~23 astetta ja ylöspäin) tai aurinkoisista säistä, koska palan niin herkästi ja tuo reilu parikymmentä astetta tuntuu jo tukahduttavan kuumalta. Pidän raikastavista kesäsateista ja ukkosmyrkyistä. RAKASTAN talvisia säitä (sellaisia kunnollisia, mitä tänä vuonna ei juuri nähty). Mutta niin vaan on minunkin todettava, että tässä vaiheessa alkaa vähän jo meikäläistäkin kyrsiä :D Olisihan se hienoa saada muutama kesäinenkin päivä koettua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse myös tykkään kunnon talvesta, mutta en sellaisesta pimeydestä ja lumettomuudesta, mitä viime talvi oli. Tuntui ettei ollut talvea ollenkaan, nyt tuntuu, että se on kesällä. :D

      Poista
  8. Kaunis nuori nainen kuvissa, ja näyttää luultavasti samalta vieläkin:)

    Muistan yhden kesän, jolloin helteet kestivät koko kesän, ja mikä parasta, vain 25 astetta, ei enempää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!

      Olispa aikamatkailu mahdollista, voisi hetkeksi palata siihen mieleiseen lämpöiseen kesään "lämmittelemään". ;)

      Poista
  9. Kauniita kuvia, :) Mä en välitä helteistä, sellainen +20 on aikas hyvä ja lämpimämpikin saa olla, jos tuulee myös. Tänään tuntui jo ihan inhimilliseltä kesäsäältä, kun aurinko lämmitti ajoittain. Toivotaan, että lämpenee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti. Jostain syystä monena päivänä on muualla nytkin kylmillä ilmoilla paistanut, mutta täällä on aurinko loistanut poissaolollaan. :(

      Poista
  10. Kaunis sinä!

    Mulla ei ole muistikuvia Suomen kesästä 2006, olin silloin kaikki lomani ulkomailla. En ole katsonut tilastofaktaa 2011 kesästä, mutta se on mielikuvissani kuuma. Tyttö syntyi keväällä ja me asuttiin kesä mökillä. Oli päiviä, kun en löytänyt varjoisaa nukkumapaikkaa tytölle, joka makoili vaunuissa vaipassaan. Yritin viilentää märillä harsoilla. Mökkikin oli kuin pätsi, eikä minkäänlaista tuulenvirettä, että saisi läpivetoa. Voihan olla, että helle oli silloin viikon mittainen ja se vaan tuntui ikuisuudelta:)

    Mä keksin hyviä puolia viileästä säästä - nukun hyvin, juoksen paremmin jne.. mutta kyllä per**le se kesä saisi jo tulla, edellisten kustannuksellakin. Eihän tässä oikein tiedä onko talvi - vai kesälomalle jäämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3

      Se oli kuuma! (hellepäiviä 46) Meillä tehtiin asunnossa remppaa. Jouduttiin nukkumaan ja eleleen puolen kesää pelkästään olkkarissa. Muistan, että parvekkeen ovi auki nukuttiin melkein joka yö.

      Poista
  11. Toinen tropiikin ystävä täällä hei. Kaulaliinasta luovun yleensä toukokuussa ekojen tosi lämpimien päivien aikaan, pitkähihaisen vaihdan t-paitaan vasta siinä hellerajan tietämillä, sisälämpötila näyttäis olevan aina 24-27 astetta. Pitkiä housuja käytän AINA, enkä olekaan Suomessa koskaan kokenut sellaista kuumuutta, etten voisi farkkuja tai mustia, suoria housuja käyttää...

    Muakin ärsyttää tämä toukokuussa ollut viikon hellejakso, kun kaikki oikeasti jaksoivat valittaa siitä kuumuudesta. :D Jokakesäinen juttu muutenkin, hei c'mon... :D Olihan nytkin noilla helteillä vähän tukalaa olla koulussa, vanha koulu jossa ei ole mitään ilmanvaihtoa, paljon ihmisiä ja koko ajan kun piti TEHDÄ jotain, mutta ei kuitenkaan käynyt mielessä valittaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä on kuitenkin se talvi melkein 10 kk vuodesta, niin kyllä sitä pari kuukautta hellettä kestää helposti. ;) Vähän huonolta näyttää seuraavan kymmenen pvän sääennuste kunnon lämpöjä odottaville. :/ Toivottavasti ne olisi väärässä niinkuin yleensä. :D

      Poista
  12. Ihania kuvia! Oot niin kauniina ollut! :)
    Tykkäisin että olisi lämmin ja voisi olla ja nauttia olosta ulkona, mutta ei kun siellä sataa kokoajan.. Olisi edes vähän aurinkoista, niin mieli olisi parempi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Fani! <3

      Täälläkään ei oikein löydy urheiluhenkeä sateella ulkona olemiseen. :D

      Poista
  13. Muistan tuon kesän, täytin sinä vuonna 18 ja elämä oli edessä. Hienoa aikaa...

    Välillä kyllä ihmettelen miten tänne on edes tullut asutusta?! Sääolosuhteet eivät todellakaan aina suosi. :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei, varmaan ollut sitä aikaa, kun paljon etelämmässäkin on susiturkit päällä menty. :p

      Poista
  14. Niin kaunis silloin ja edelleen :)

    Mä rakastan lämpimiä kesiä, mutta olen huono muistelemaan edellistä vuotta pidemmälle, ainakaan hyviä ilmoja. Muistan vain viime kesän ihanan lämpimänä ja aurinkoisena. Mutta sitä edellisen kesän tosi viileänä, etenkin se harmitti, kun oli ekaa kertaa oma piha ja tuntui ettei kunnon hellettä ollut nimeksikään.

    Nyt näyttää tämän kesän osalta vähän pelottavalta...toivottavasti sää kääntyy ja saadaan aurinkoinen ja lämmin loppukesä. Jos on viileä kesä, syksy ja talvi tuntuvat tavallistakin raskaammilta - ainakin itselleni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanainen!

      Omakotitalossa varmaan nuo huonot ilmat ovat vielä enemmän tuskaa kuin kerrostalossa, sillä ulkona olisi vaikka mitä mukavaa puuhattavaa, jos sitä vettä ei tulisi...

      Poista
  15. Ihania kesäkuvia! Kannatti siis aukaista se "helvetin perkele" ;-)

    Mä muistan kuinka kesä 2006 oli oikeasti tosi kuuma. Itselle tosin lisäkuumuutta toi sinä keväänä alkanut suhde nyisen aviomieheni kanssa...voi sitä alkuhuumaa! Mutta tosiaan muistan kuinka muun muassa tuona kesänä käytiin taidemuseossa sivistämässä itseämme ja siinä samalla vilvoiteltiin hyvin ilmastoiduissa museotiloissa.
    Olen täysin kesäihminen ja kärvisellen tässä odotan tämän kesän alkamista...

    T:Eeru
    http://www.lily.fi/blogit/packing-peanuts

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, kuuma jostain muustakin kuin auringosta... ;D Mutta, mahtaa teille tulee parin vuoden päästä sitten kymmenen vuotta täyteen!

      Poista
  16. Lämmintä pitää olla ja tämä kesä onkin aiheuttanut suurta ketutusta. Vaikka olenkin kesän töissä (no, viime viikko oli vapaata), niin siltikin mua haittaa tämä kylmyys. Tahtoo päästä käyttämään kesävaatteita! =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No todellakin. Pitäisi olla selvää, että laittaa mekon päälle niin tarkenee. Nyt pitää miettiä takkeja, sukkiksia ja muuta inhaa... :D

      Poista
  17. Ihanan kesäisiä ja niin kauniita kuvia! On tosin ihmeellistä, että näytät yhä ihan samanlaiselta kuin kahdeksan vuotta sitten - vau!

    Nyt kun on pitkään ollut jo niin syksyinen keli, alan huomata vaikutuksen mielialassani: ei ole enää niin hauskaa herätä aamulla, eikä lenkkijalkakaan vipata niin kovasti, kun aina sataa/on harmaata/on niin kylmä että pitää laittaa juoksutakki päälle. Pitää vain kovasti sormet ristissä toivoa, että heinäkuun kunniaksi aurinko palaisi tyköömme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä se kasvojen rasvaus on kannattanut? ;) Tosin sitähän sanotaan, että viisikymppisenä alkaa parhaiten huomaaman eron niiden välillä, jotka ovat nuoresta asti kasvoja hoitaneet ja niiden välillä jotka ei. Tosin ainahan luonnonoikkuja löytyy. ;)

      Varmasti on lenkkeilykin näillä ilmoilla melko plaah. Vaikka en itse lenkkeile, niin voisin kuvitella, että aikainen kesäinen aamu olisi juuri hienointa aikaa siihen puuhan. Ei ole vielä kuuma, mutta aurinko alkaa pikku hiljaa lämmittämään.

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives