19.6.2014

Linssit huurussa


Kesä on ainakin itselleni lukemisen kulta-aikaa. Kirja käteen ja parvekkeella, voisi olla ne kuuluisat viimeiset sanat kauniina kesäpäivänä. Toki lukeminen sisällä sateisina päivinä on hyvinkin viihdyttävää puuhaa.

Chick litit ovat helppoa ja hauskaa kesälukemista, tyyli sopii myös sellaisille, jotka eivät jaksa "vakavampaan" kaunokirjallisuuteen perehtyä. Itse tykkään lukea tämän tyylisiä kirjoja "välipaloina", joidenkin raskaampien kirjojen välissä. On mukava laittaa aivot vapaalla, mutta myös chick lit on taitolaji, eivätkä sitä kaikki osaa.


Sari Luhtanen oli minulle tällä saralla uusi tuttavuus, vaikka kirjailija on julkaissut ennen Linssit huurussa (Tammi 2014) teostaan jo kolme romaania. Jotka aion varmasti tämän jälkeen hankkia itselleni, sen verran Linssit Huurussa vei minut mennessään.

"Olinkin huppelissa sekä kuplajuomasta että palaneista rahasummista, kun astelin lounaalle yhteen monista ostoskeskuksen ravintoloista. Siinä euforiassa näpyttelin Mannalle tekstarin. Milanon Prada oli  taas kiva. Where RU?"


Kristiina on dramaattisiin hääkuviin erikoistunut valokuvaaja. Kristiina eli tuttavallisemmin Riki ei haikaile vakituista työpaikkaa ja miehiäkin on maailma täynnä, joten miksipä tyytyä yhteen. Eräs Sisilian rannikolla otettu hääkuva ja kuvan reunaan eksynyt hahmo saa hänet näkemään oman elämänsä irrallisuuden. 

"Mummeli ei tuntunut lainkaan havainnoivan ympäristöään, köpötti vain eteenpäin tyylikkäänä pikku piskinsä kanssa. Minä ajattelin: tuossa olen minä."

Kirja on täynnä hersyvää huumoria, mutta siihen on saatu mahdutettua myös ripaus elämänviisauksia. Henkilöhahmot on kuvailtu hyvin ja ne ovat onnistuneita. Ne tempaisevatkin lukijan välittömästi mukaansa. On helppo lähteä Rikin seurassa kiertomatkalle Sisiliaan, sieltä Pariisin kautta takaisin kesäiseen Helsinkiin. Lukiessani huomasin ajattelevani, että kunpa tästä kirjasta tehtäisi elokuva. Sillä siitä tulisi ihan mielettömän elämänmakuinen romanttinen komedia.

Linssit huurussa kirjan voi ostaa omakseen täältä.

Millaisia kirjoja te tykkäätte lukea kesällä?

Lukukappale saatu Tammelta. Kirjan kannen suunnittelu Tuija Kuusela/Stiili.14 kommenttia:

 1. Rakastan lukemista! Mutta nyt se on vaan jääny. Ensin oli koulu, joka vei yhdessä työharjoittelun kanssa kaiken ajan ja nyt ei vain muka jaksa/ehdi. Kirjahyllystä huutelee Hohdon jatko-osa, mutta kun toinen kirja on vielä kesken. Kesken oleva kirja on hyvä, mutta ei sellainen että se pitäisi ahmia. Johtuukohan siitä että lukeminen takkuaa tällähetkellä? Toinen myös se että unohdan aina ottaa kirjan mukaan töihin jossa voisin lukea sitä jos ei ole asiakkaita....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä mietin, että pitäis aloittaa alusta ja lukea eka Hohto ja sitten se jatko, saisi ne vähän samaan syssyyn. Maailmassa on vaan niin paljon luettavaa. Mulla on myös kausia jolloin lukeminen on takkuisempaa ja sellaiseen auttaa yleensä just nää välipalat, joilla saa aivot narikkaan. Tämän kirjan kanssa ei kauaa mennyt, joten teki tehtävänsä mainiosti. :)

   Poista
 2. Chick lit ei ole ollenkaan mun juttu, mutta pidin Inna Patrakovan Tulkista tosi paljon ja ilmeisesti tähän myös genreen liitetystä Hilja Valtosen Nuoren opettajattaren varaventtiilistä (joka on siis kirjoitettu 1926).

  Minulla ei taida kesällä olla mitenkään poikkeavaa lukemistoa, toki joskus tulee tartuttua hanakammin dekkariin, kun niitä joka paikassa kesälukemisena hehkutetaan. Saa nähdä miten tänä kesänä. Tove-juhlavuoden kunniaksi ajattelin lukea muumeja ja ehkä muutakin tuotantoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen nähnyt vain tuon opettajattaren varaventtiiliin perustuvan leffan. Pitäis varmaan lukea kirjanakin. :)

   Poista
 3. Luin juuri taannoisella lomamatkallamme Paikka auringossa -kirjan. Tällä hetkellä onkin hieman orpo olo, kun ei ole mitään kirjaa meneillään! Kesällä on ihanaa syventyä lukemiseen ajan kanssa.

  LadyBlue is in the House

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuden kirjan valinta ei ole mikään kovin helppo tehtävä. ;)

   Poista
 4. Äääh, en kiireen aikataulun takia ehtinyt käymään lainkaan kirjastossa, ja nyt mulla ei ole mitään lukemista juhannukseksi :/ Korvessa voi jossain vaiheessa tulla siis tylsää...

  Olin varsinkin pienempänä ihan hillitön lukutoukka, aina oli parikin kirjaa kesken ja selkä vääränä raahasin kirjoja kirjastosta. Yliopiston aloittamisen jälkeen lukeminen on harmillisesti jäänyt kovin vähälle, mutta loma-ajat on sellaisia jolloin tulee ahmittua kirjoja taas röykkiöittäin. Jos Johanna Sinisalon ennen päivänlaskua ei voin ehdin tänä kesänä lukea (taas kerran) niin olen tyytyväinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, varsinkin näillä ilmoilla korvessa kirja on paras kaveri. :)

   Poista
 5. Rakastan chick littiä! Kiitos kun muistutit tästä kirjasta, on ollut tarkoitus laittaa se varaukseen kirjastoon. Luin Luhtasen Tuulin viemää vuosi- pari sitten ja tykkäsin siitä kovastikin. Kannattaa lukaista sekin jos Luhtasen tyyli miellytti. :)

  P.s. Ihanaa kun vihdoinkin tuli postaus johon mullakin on jotain sanottavaa, hih. Mukavaa juhannusta! ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, kerrankin! Kiitos kirjavinkistä. ;)

   Mun pitäis varmaan tehdä enemmän meikkijuttuja niin sunkin runosuoni aukeaisi, mutta kesä... Myönnän, että laiskottaa. Huulipunan ja pohjan voimalla mennään. Onneksi voi ihailla muiden aktiivisuutta tässä asiassa. ;)

   Poista
 6. Voisin käydä lainaamassa tämän kirjan ja ottaa matkalle mukaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on juurikin loistavaa matkalukemista, sopivan kevyttä!

   Poista
 7. Tänä vuonna olen lukenut jo lähemmäs 40 kirjaa... Kirjapäiväkirjankin pito unohtui, kun sitä sai olla koko ajan täydentämässä :D Chic lit ei ole ihan mun juttu, jotenkin se on yleensä liian huonosti kirjoitettua minun makuuni (jotenkin liian itsetiedostavaa kerrontaa). Rentoudun dekkareita lukemalla etenkin kesäisin, mutta nyt olen piiiiitkän tauon jälkeen alkanut taas kiinnostua suomalaisesta kirjallisuudesta (Taivaslaulu viimeisimpänä luettuna) ja kauhusta, josta teen gradunikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No wau! Mun mies yrittää yllä pitää kirja/vko tahtia kahden työn lisäksi, vähän taitaa olla jäljessä, mutta eiköhän lomalla kiri. :D

   Olin itse ennen tosi nopea lukija ja ahmin jonkun dekkarin äkkiä töpäivän jälkeen valvomalla aamuyöhön. Mutta sairastumisen myötä lukemisesta on tullut vaikeampaan, unohdan helposti ja keskittyminen vaatii huomattavasti enemmän ponnisteluja. Harmittaa, että masennus vaikeutti lempiharrastustani. :( En myöskään pysty lukemaan kovin hyvin kirjoja, joissa on paljon henkilöhahmoja, koska en millään pysty muistamaan kuka on kuka. Siksi tällaiset Chick litit ovat helppoa luettavaa ja lukemisen aloittaminen on pieni. Samoin elämänkertojen rauhallinen tahti sopii hyvin.

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown