12.6.2014

Toisen ilo on toisen piina


Tänään päättyy vihdoin neljän vuoden odotus, kun klo 23.00 käynnistyy ottelu Brasilia-Kroatia.

Itse kuulun niihin, joita jaksaa kiinnostaa jalkapallo kahden vuoden välein eli joko silloin, kun pelataan MM- tai EM-kisoja. Ehdin kuitenkin nähdä monta vuotta elämää ennen kuin kisat veivät mennessään. Myönnän, ettei minua kiinnosta Valioliigan tai Bundesliigan pelit, mitä nyt joskus sivusilmällä seuraan miehen katsoessa. Muistan silti vieläkin sen hetken, kun ensimmäisen kerran kiinnostuin jalkapallosta.

Elettiin vuotta 1992 ja jalkapallon EM-kisoja käytiin Ruotsissa. Olin päässyt tuona kesänä ensimmäiselle ulkomaanmatkalleni kielikurssille Englantiin, maahan, joka elää ja hengittää jalkapallosta. Edes 15-vuotias kielikurssilainen ei voinut olla huomaamatta sitä huumaa, joka tuona kesänä pyöri pallon mukana. Mikä pahinta se tarttui. Jos tuo reissu ei vielä ihan täysin saanut minua jalkapallon pauloihin, niin satuinpa olemaan myös kesällä 1994 Englannissa, kun MM-kisoja pelattiin Yhdysvalloissa. Huuma oli ehkä vielä hivenen suurempi kuin kaksi vuotta aiemmin, vaikka tuona vuonna Englanti ei ollut päässyt edes kisoihin. Moni englantilainen olikin päättänyt oman joukkueen puuttuessa kannattaa Irlantia, joka selvisikin kisoissa neljännesvälieriin asti. Tuona vuonna tein myös valintani oman suosikkijuokkueeni suhteen. 

Jos jääkiekko on Suomen suosituin laji ja suorastaan osa kulttuuria, sekä meidän identiteettiämme niin vähintään yhtä paljon jalkapallo on samaa brasilialaisille. Joillekin se on elämä. Brasilian peliä on ilo katsella, siinä yhdistyy taitavuus, luovuus ja tietty rytmi. Mitä näyttävämpää sen parempaa. Brasilian peli onkin parhaimmillaan suuren luokan viihdettä. Pidin ennen jalkapalloa aika tylsänä lajina, no sitä se varmaan onkin, jos erehdyt katsomaan peliä, jossa pelaa kaksi puolustusvoittoista joukkuetta vastakkain.

Brasialialaisilla pelaajilla on usein myös pelaajanimi. Pelaaja on usein saanut sen jo juniorisarjoissa pelatessaan. Nimi voi kuvata pelaajan ammattia, ulkonäköä tai pelityyliä. Esim. kisoissakin pelaava hyökkääjä Hulk on saanut lempinimensä voimakkaan lihaksikkaan ulkonäkönsä ja kovan vasemman jalan laukauksen vuoksi. 

Toisille seuraava kuukausi tulee varmasti olemaan piinaa jatkuvine kisalähetyksineen, mutta me toiset nautimme. Täällä pientä piinaa voi ainoastaan aiheuttaa se, jos Brasilia ja mieheni kannattama Argentiina kohtaavat toisensa jossain vaiheessa. ;)

MM-kisat piina vai ilo? Suosikkijoukkue, miksi?

24 kommenttia:

 1. Mua ei saa irti enää telkkarista kuukauteen ja päivään tän illan jälkeen! Harmi ettei miestä kiinnosta penkiurheilu; kun mä katson matsia se painuu mieluummin salille :/ Ja DEUTCHLAND über alles! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No höh, kasvatelkoon mies lihaksiaan salilla, me kasvatellaan istumalihaksia telkkarin ääressä. ;D

   Poista
  2. Ne onki suht tärkeet lihakset ;) ai että nauratti tuo Espanjan rökäletappio >:)

   Poista
  3. Täytyy myöntää, että olin melko iloinen Hollannin voitosta. ;D

   Poista
 2. Tosta kuvasta ensin ajattelin, että nuo sandaalit on ilo tai piina.. Itsellähän tuon malliset sandaalit hankaa varpaiden välit verille :D
  MM-kisat on kuitenkin iso ilo! Itse seuraan liigapelejä ympäri vuoden ja jalkapallo muutenkin iso osa omaa elämää :) Espanjaa kannatan, alun perin hyvännäköisten pelaajien takia :D Nykyään enemmän sen takia, kun on jo samaa joukkuetta kannattanut niin pitkään, miksi sitä menisi vaihtamaan :) Espanja muutenkin todella rakas paikka, ja sielläkin jalkapallo todella iso osa kulttuuria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ne voi olla! Mulla kaikki halppikset kyllä hiertää, Havaianasit ainoastaan parina ekana kertana kesällä, sitten varpaanväli ilmeisesti parkkiintuu niin, että mä melkein kuljen koko kesän pelkissä näissä. Mulla on pienet kokoelmat Converseja ja Havainaseja, niillä pääsee pitkälle. ;p

   Siis hyvännäköiset pelaajathan on tottakai hyvä syy kannattaa joukkuetta. ;D

   Poista
 3. YEEEES! Tätä on odotettu! Viva La España! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Joku muukin on odottanut, hirveetä tää kahden vuoden piina arvokisojen osalta.

   Poista
 4. Mä seuraan mieluummin jalkapalloa kuin jääkiekkoa. Vuonna 1998 minä ja siskoni elettiin MM-kisoilla. Meillä poikaystävä ei pahemmin katso jalkapalloa telkkarista (vaikka englantilainen onkin), mutta seuraa sitäkin tiiviimmin BBC:n live-seurantaa sekä jalkapallosta että rugbysta. Saa nähdä montako peliä meillä tulee katsottua tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, kuulut siis johonkin harvinaiseen alalajiin. ;)

   Poista
 5. Minä olen ainakin ihan täpinöissäni näistä kisoista. Miksei ole jo ilta?? Intohimoisena penkkiurheilijana pelejä tulee varmasti seurattua niin paljon kuin vain työt ja nukkuminen antavat myöden. Ailahtelevana ihmisenä suosikkijoukkuetta ei ole, mutta päädyn kannattamaan aina altavastaajia. Mestaruuden soisi kyllä Euroopan ulkopuolelle tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu aikaeron takia jää kyllä itselläkin joitain pelejä katsomassa, uni on meikäläiselle sen verran tärkeää, että siitä en helposti lähde tinkimään. :)

   Poista
 6. Jalkapallokommentteja kyllä odotetaan! Ei anneta miesten monopolisoida hyvää lajia :-)

  Ja Moan ihmevoide jatkaa voittokulkuaa. Olen jo ruvennut diilaamaan silkasta riemusta =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, nyt kaikki sukulaiset ja ystävät sitten tietää, mitä sulta tulee lahjaksi. ;D Mutta se on hyvä tuote, joka ilta käytän kynsinauhoihin ja kyynerpäihin, jotka kuivuvat nyt kesällä jostain syystä tosi paljon.

   Poista
 7. Ihanaa lukea täältä kuinka moni nainen(kin) seuraa futista ja on oottanut MM-kisoja! Alko oikein ärsyttää, kun Facebook-feedi alkoi tiettyjen ihmisten toimesta täyttyä päivityksistä kuinka paljon heitä ei kiinnosta nää kisat. Ihan sama, olkoot sit kattomatta! Ei muakaan nappaa välttämättä tietyt aiheet/tapahtumat, mutta miks siitä pitää nostaa haloo? Teen vaan sitten muuta sen ajan. Plus että näähän tulee illalla/yöllä niin ei pitäis hirveesti aiheesta kiinnostumattomien elämää häiritä.

  C'mon England! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en mäkään valita Salkkari-päivityksistä... :D Se sentään tulee joka arki-ilta parhaaseen katseluaikaan. :p Nää kisat on tosiaan helpot, jos ei halua katsoa, kun pelit on myöhään illalla tai yöllä.

   Poista
 8. Kyllä täälläkin seurataan, osin miehen takia, mutta ei mulla mitään futista vastaankaan ole. Se vaan kuuluu meidän elämään, samoin kuin jääkiekko tai autourheilu, urheilumiehen kanssa se on tällaista. ;) Ja kyllä aikanaan isäkin seurasi mun veljen kanssa, joten on sitä tullut pikkutyttönäkin katsottua. Ja Saksa on ollut aina SE joukkua MM-kisoissa, jo pikkutyttönä isän ja veljen kans seuratessa ja nyt oman miekkosen kans. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat ekat kisat jotka muistan, on Meksiko -86, mutta jostain syystä kärpänen ei vielä puraissut silloin. Vasta tuolloin 90-luvulla aloin sitten seurata tarkemmin.

   Poista
 9. Samis! Ja hassua, itse olen juurikin noina vuosina saanut sen jalkapallopureman, pikkuflikkana :D Itseeni on eniten kolahtanut se yleinen fiilis, katsomon kannustushuudot jne jne. ja ihanat, kuumat huolettomat kesät. Jos kisat tulisi talvella, ei se olisi ollenkaan sama asia :D

  Itse tosin seuraan silleen puolisilmällä kisoja ( kuten jäkistäkin), samalla tulee roikuttua netissä tai tehtyä jotain muuta :) Eli ihan hc-fani en todellakaan ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä yhdistän kans jalkapalloon kesän. Jotenkin harmittaa, että Suomessa ei ole ihan sellaista kulttuuria jalkapalloon kuin jääkiekkoon. Siitä varmasti osaksi johtuu se, että turha varmaan haaveilla, että mun elinaikana oltaisi kisoissa. :D

   Poista
 10. Täällä kanssa yksi, joka on odottanut jalkapallon MM-kisojen alkua kuin kuuta nousevaa! :) Jalkapalloon "höynähdin" 10 vuotta sitten, kun Portugalissa pelattiin EM-kisat. Aluksi jäin vain seuraamaan komeita miehiä (ei tuskin yllättänyt :D), mutta sitten myös itse peli alkoi kiinnostaa. Harmillisesti lähetykset näissä kisoissa tulevat niin myöhään, ettei töissä olevana jaksa kaikkia katsoa. Onneksi on netti, mistä voi tarkistaa tulokset. :)

  Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika myöhään pelit tosiaan tulee, tuskin itsekään öisin valvon, vaikka olisi mahdollisuus. Hyvät yöunet on täällä arvossaan, mutta iltapelit tulee kyllä kaikki katsottua. :)

   Poista
 11. Mieheni on todellisia jalkapallo-miehiä. Hän myös työskentelee jalkapallon parissa. Olen monesti yrittänyt itsekin innostua lajista, mutta ei, en vaan innostu. Eli pakkopullaksi ja vielä melkein kuukauden kestäväksi romantiikan tappajaksi on jalkapallo rantautunut kotiimme. Ei voi mitään.

  Mieheni aina valittaa samasta jonka mainitset tuolla ylempänä kommenteissa, että kuinka Suomesta puuttuu sellainen kunnon urheilu/jalkapallokulttuuri. Tai kuinka sitä esiintyy vain jääkiekon parissa. Jääkiekossa onkin paaaaljon helpompi menestyä, sillä sitä pelataan vain muutamassa maassa (vrt. jalkapalloa varmaan sadoissa) ja mm-kisatkin on joka vuosi! Mutta hienoa että sä olet löytänyt tuon lajin hienouden, mä sitä vielä etsiskelen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kamala, apua! Varmaan aika kamalaa sinun kantiltasi, kun mies on vielä työnsäkin puolesta astetta enemmän kiinnostunut... Itse nyt saatan jotain pelejä jättää katsomatta, jos on "tärkeämpää" tekemistä. ;)

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown