16.9.2014

Aleksanterinleivokset


Olen aina rakastanut ällönmakeita aleksanterinleivoksia. Kaupasta ostettavat leivokset ovat usein makuuni liian kuivia ja tuntuvat tarttuvan kitalakeen kiinni. Kun taas kahviloista saa toisinaan hyvinkin mehevän makuisia leivoksia. Olin aina kuvitellut, että näiden tekeminen olisi vaikeaa, mutta ei, se on tosi yksinkertaista ja mikä parasta itse tehtynä leivoksissa on mieletön mehyvyys, mikä valmiista leivoksista usein puuttuu. Lisäksi pienellä vaivalla, leivoksia saa tehtyä ison määrän kerralla.

Leivoksen ideahan on simppeli. Murutaikinan välissä on vadelmamarmeladia, päällä värjättyä sokerikuorrutetta, jonka kruunaa sulalla suklaalla pintaan veitsen avulla tehty kuvio. Säilyvyys on hyvä, koska leivos ei sisällä mitään herkästi pilaantuvaa. Tosin meillä ei tätä ongelmaa luonnollisesti ole ollut vaan leivokset ovat uponneet parempiin suihin hyvinkin nopeasti. ;)  

Tarinan mukaan leivos sai nimensä Venäjän keisari Aleksanteri I:n mukaan. Suomessa leivosta on valmistettu jo 1800-luvun alusta lähtien. Alkujaan reseptin kehittelevät sveitsiläiset ja Suomeen leivos kulkeutui Pietarin hovin kautta.

Aleksanterinleivokset
(n. 20kpl)

Pohja:

250g voita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
6 dl vehnäjauhoja

Täyte:

1,5 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
3,5 dl tomusokeria
2-2,5 rkl vettä
punaista elintarvikeväriä

Koristelu:

6 palaa sulatettua tummaa suklaata

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset ja jauhot. Sekoita nopeasti voimakkaasti vatkaten tasaiseksi. Painele murumainen taikina tiiviiksi möykyksi ja kääri kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa tunnin verran. 

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat palat leivinpaperin päällä n. 20x30 cm:n kokoisiksi levyiksi. Siirrä toinen uunipellin päälle ja levitä päälle marmeladi. Kumoa toinen taikinalevy päälle ja irrota leivinpaperi. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 30 minuuttia. Jos pinta meinaa tummua lopussa, suojaa se foliolla. Jäähdytä hyvin.

Sulata suklaa ja laita se pursotuspussiin. Minigrip-pussi kelpaa mainiosti, kunhan leikkaat kulmaan varovasti tosi pienen reiän. Tee tämän jälkeen välittömästi kuorrute, sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Elintarvikeväriä voit laittaa ensin pari tippaa. Lisää tippoja sitä mukaa, että saat halutun vaaleanpunaisen sävyn. Levitä kuorrute pohjan päälle. Tartu tämän jälkeen heti pursotuspussiin ja raidoita suklaalla leivoksen pinta. Vedä veitsellä kevyet viillot kohtisuoraan raitoihin nähden vuorotellen vasemmalta oikealle, oikealta vasemmalle. Anna kovettua. Leikkaa annospaloiksi. 

Muita herkkusuita?




30 kommenttia:

  1. Nammm!! :) Sitten kun vielä ohjeistat, miten keltuainen ja valkuainen erotellaan niin meikätyttö kokeilee varmasti! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, http://kauppa.chezmarius.fi/naytatuote.php?lTuoteTunniste=29 Tosin mä vain teen sen munankuorilla tai sitten rikon munan ronskisti toiseen käteen ja annan sen valkuaisen valua sormien välistä kulhoon, niin että keltuainen jää käteen. :D

      Poista
  2. Oi, lähetätkö pari tänne?

    Aleksanterin leivoksia tulee kyllä syötyä tosi harvoin. koskakohan viimeksi? Mutta tykkään leivoksista (kukapa ei!) ja yleensä mottona on että mitä enempi suklaata sen parempi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osoite? :D

      Nää on helppoja, kun saa tehtyä monta kerralla, ilman sen kummempaa näpertelyä. :D Voiskin ehkä seuraavaksi tehdä suklaisen version näistä. ;)

      Poista
  3. Siis MITÄÄÄ? Onko toi kuvan aleksanterinleivos sun tekemä??? Voitko pliis pitää jotkut blogibileet ja kutsua mut ja leipoa? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, ihan omin pikku kätösin väänsin. :D Pitää pistää noi blogibileet harkintaan, mutta jaksatteko tulla Riihimäelle asti? ;)

      Poista
    2. No jos sä väännät tommosia herkkuja, niin tullaan vaikka Rovaniemelle! :D

      Poista
    3. Kannatan Kissistä, se puhuu asiaa :)

      Poista
    4. Pitää laittaa homma korvan taa! ;)

      Poista
  4. Hmmm.. Onnistuiskohan gluteenittomana ja ilman suklaata sais suklaattoman ja maidottoman. :) Onko tuo punainen väri muuten pakollista? Oliskohan siihen luonnollista vaihtoehtoa esim. jokin marja? :D Tai ainiin mansikkatomusokeri varmaan kävis! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mansikkatomusokeri käy kanssa! Suklaa ei ole välttämätöntä. Kyllä varmaan onnistuis, itse en tiedä miten gluteenittomat jauhot toimii, mutta mikään ei estä kokeilemasta! :)

      Poista
  5. Johan on herkku! Tuo on todellakin ainoita leivoksia, joista olen pitänyt. Siskoni teki kerran itse ja olin ihan myyty. Mutta että valmistaminen ei ole vaikeaa; on se ainakin työlästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, no vähän joutuu kaulinta käyttään, tosin murutaikina oikein onnistuneena on jääkaappikylmänä helppo työstettävä. :p Enemmän hermot meinaa mennä sitten, kun joutuu odottamaan kuorrutteen jähmettymistä ennen kuin pääsee syömään. :D

      Poista
  6. Oi että <3 :P~~ namskis! Ja kyllä: Olen Jonna ja olen herkkusuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkohan toi makeanhimo jotenkin suhteessa meidän nimeen? ;D

      Poista
  7. Näyttää niin hyvältä! Se on melkein pakko kohta itse tehdä noita kanssa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee ihmeessä, raaka-aineitakaan ei kovin montaa ole, joten siksikin kiva toteuttaa. :p

      Poista
  8. Oi ei en ole ikinä ajatellut, että näitä voisi tehdä itse. Mahtavaa, kiitos hienosta reseptistä. Onnistuit täydellisesti, tuli niin kaunista katseltavaa ja varmasti myös yhtä hyvää suuhun pantavaa. :)

    Kivaa iltaa toivottaa Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään, kunnes aikoinaan löysin ohjeen ja sitten se tajuaminen, että se ei ole edes vaikeaa. Eka ajattelin, että nooh, siinä on varmaan kamala hommakin.

      Mukavaa iltaa sinnekin!

      Poista
  9. Noh, tän postauksen takia alkoi tänään päivällä kaupassa tehä ihan hillittömästi mieli aleksanterinleivoksia... Eipä niitä sitten näkyny, ei. Ostin sitten bebe-leivokset, jotain nyt vaan oli saatava!! :D

    VastaaPoista
  10. Herkullista! :) Tää täytyy nyt laittaa ylös ja muistaa tehdä näitä joku kerta. :3

    VastaaPoista
  11. Gaah, kuola valuu, ihana kuva! Ja tosiaan, miten täydellisen mehevän näköinen leivos, hakkaa mennen tullen kauppojen kuivat versiot. Menee testiin,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on oikeasti tosi kuivia, mietin, miten ne saa oikeasti ihanan mehevästä leivoksesta usein sellaista pahvia?!?

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown