17.11.2014

Maailman paras porkkanakakku


Porkkanakakku on aina kuulostanut ajatuksena hieman kummalliselta. Tosin porkkanan varjolla, sitä voi kuvitella syövänsä jotain terveellistä, vaikka totuus on kyllä toinen. ;) Kahvilassa ollessani valitsen aika usein porkkanakakun, koska niitä on kiva vertailla ja ne ovat harvoin epäonnistuneen makuisia. Muutamia hyvin kuivahkoja versioita on tullut maistettua, mutta ei mitään sen pahempaa. Kotona porkkanakakkua tehdessä käytän silti aina samaa reseptiä. Ai miksi? Koska sillä saa aikaiseksi maailman parhaan porkkanakakun, mille ei ole vielä mikään muu maistamani vetänyt vertoja. Resepti ei ole helpoin. Ainesosia tulee aika monta, mutta juuri ne inkiväärin kanssa tekevät tästä parhaan. Jauhoja sen sijaan käytetään erittäin vähän. Reseptissä käytetään maustemittana hyppysellistä, kuulostaa hankalalta. Hyppysellinen on enemmän kuin ripaus, mutta kuitenkin vähemmän lusikankärjellinen. Hyppysellisen ottamiseen käytetään kolmea sormea. (peukalo, etu- ja keskisormi) Onneksi se ei ole niin nuukaa, tässä kakussa vähän enemmän maustetta on parempi kuin liian vähän. Lisäksi ohjeeseen sisältyy jännittävää vesihauteessa vatkaamista, mutta uskokaa, kaikki vaiva kannattaa.

MAAILMAN PARAS PORKKANAKAKKU
(8 isoa palaa)

6 keltuaista
200g sokeria
250g porkkanoita raastettuna
125g manteleita jauhettuna
125g hasselpähkinöitä jauhettuna
50g Digestive-keksejä hienoksi jauhettuna
50g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
suuri hyppysellinen kanelia
suuri hyppysellinen jauhettua inkivääriä
hyppysellinen jauhettua neilikkaa
hyppysellinen suolaa
1 sitruunan raastettu kuori
6 valkuaista

Tuorejuustokuorrute:
75g huoneenlämpöistä voita (suolatonta)
75g tuorejuustoa
175g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Vuoraa leivinpaperilla halkaisijaltaan n. 23 cm:n kakkuvuoka. Voitele ja jauhota leivinpaperi. 

Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi ja nosta kattila liedeltä. Yhdistä keltuaiset ja puolet sokerista kuumuuden kestävässä kulhossa. Pane kulho höyryävän vesikattilan päälle niin, ettei kulho koske veteen. Vatkaa seos paksuksi ja vaaleaksi. Nosta kulho kattilan päältä ja sekoita porkkanaraaste joukkoon.

Sekoita mantelijauhe, hasselpähkinäjauhe, keksinmurut, jauhot, leivinjauhe, kaneli, inkivääri, neilikka ja suola keskenään. Sekoita sitruunankuoriraaste joukkoon.

Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi. Lisää loput sokerista ja vatkaa vaahto kovaksi ja kiiltäväksi.

Kääntele suurella lusikalla tai lastalla kolmannes marenkivaahdosta porkkanaseoksen joukkoon ja kääntele sitten joukkoon kolmannes kuivista aineista. Lisää aineita vuorotellen, kunnes taikina on tasaista. Kaada taikina vuokaa ja paista kakkua 35-45 minuuttia uunin keskitasolla tai kunnes puutikkuun ei jää taikinaa kakun keskustaa kokeiltaessa. Anna kakun jäähtyä vuoassa kymmenisen minuuttia ja siirrä sen jälkeen ritilälle jäähtymään. 

Tee tuorejuustokuorrute. Vatkaa kaikki aineksi keskenään vaahdoksi. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle. NAUTI!





23 kommenttia:

  1. Mä rakastan porkkanakakkua! En ole kertaakaan vielä kokeillut tehdä omaa porkkanakakkua, mutta monesti on mielessä käynyt. Ajatuksen tasolle on kuitenkin arjen kiireissä jäänyt ;) Mutta vielä mä kokeilen :D Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpompiakin ohjeita on, mutta tää on paras, mutta tosiaan vaatii hieman aikaa, kun alkaa tekemään. ;)

      Poista
  2. Oi kiitos tästä. Mä rakastan porkkanakakkua ja oon tehny sitä aina pellillisen kerralla ja nyt kyllä laitan testiin tämän reseptin. Tämä on meinaan ihan erilainen kun se minkä olen ennen tehnyt..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän tulee tosi paljon pahkinöitä yms. Joten tää on hieman erilainen, mutta super-mehevä.

      Poista
  3. Voin jo kuvitella, miten meheväksi pähkinä- ja mantelijauhe kakun tekee. Ohje näyttää muutenkin niin mielenkiintoiselta, että menee ilman muuta kokeiluun. Omakin porkkanakakkuohjeeni on hyvä, mutta tämä saattaa olla vielä parempi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos haluaa vielä lisää inkiväärin makua voi lisätä pari teelusikallista inkiväärihilloketta, jos sellaista löytyy. Tulee ekstra-hyvää. :)

      Poista
  4. Porkkanakakun kanssa harvoin menee pieleen! Saanko tilata tätä seuraavalle kerralle, kun tullaan käymään? ;)

    VastaaPoista
  5. Porkkanakakku on niin hyvää! olen kerran sitä tehnyt itse, katastrofaalisin tuloksin, joten jatkossa taidan jättää porkkanakakunleipomiset muille ;) ihanalta näyttää tämä sinun kakkusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten sä sen nyt pilalle sait? Ei muuta kuin uutta uuniin. ;)

      Poista
  6. Voi luoja! Porkkanakakut on niin hyviä! Pitäisköhän pitkästä aikaa leipoa itsekin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! :p Taidettiin aikoinaan koulussa jopa köksän tunnilla tehdä, ohje oli kyllä yksinkertaisempi, mutta hyvää tuli. :D

      Poista
  7. Porkkanakakku on ihanaa. En tosin välitä mantelista tai hasselpähkinästä, joten tämä versio taitaa jäädä kokeilematta. Mutta kanelia siinä olla pitää! Nam!

    "Pakko" nipottaa tuosta kuullostaa-sanasta, kun se särähtää aina niin pahasti korvaan. Se on kuulostaa, ei kuullostaa. En ymmärrä, mistä jotkut ihmiset saaneet päähänsä verbin kuullostaa. Onko se jokin murrejuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saattaa olla murrejuttu. ;)

      Kaneli kuuluu ehdottomasti porkkanakkuun ja toi inkivääri tuo tosi kivan säväyksen.

      Poista
  8. Ai herranjumala.. Kuulostaa ihanalta! Tosin mulla on enemmän houkutus ihan mihin tahansa missä on suklaata ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suklaa on paha, en itse kieltäydy syömästä mitään, missä on suklaata. ^-^

      Poista
    2. Mulle tuli vastaan suklaakakun resepti jonka nimi oli "Better than sex" ja pakkohan sitä oli kokeilla. Siitä tuli kyl niin paha olo et en tiiä pystynkö yhtymään tohon argumenttiin :D

      Poista
    3. :D Ne narras sua tai sitten on saaneet huonoa seksiä.... XD

      Poista
    4. Ihan selvä huijaus, jos huonon olon saa. :D

      Poista
  9. Mun on aina tehnyt mieli koittaa tehdä porkkanakakku, mutta jotenkin se on aina jäänyt tekemättä.. Ohje kuulosti kyllä herkulliselta, joten josko viikonloppuna vihdoin olisi p-kakun aika! :D<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti tehdä, tää on vähän mutkikas ohje, mutta kannattaa. :p

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown