Untuvan pehmoisia unia


Muistatte varmaan, kun viime keväänä kävin muutaman muun bloggaajan kanssa tutustumassa Joutsenen tehtaaseen täällä Riihimäellä. Tehdaskierros oli ikimuistoinen ja oli jännittävää päästä näkemään läheltä kuinka untuvatäkin valmistus sujuu. Olin yllättynyt kuinka paljon puhdasta käsityötä vaativia vaiheita se vaatii. Työhön ei voi kouluttautua vaan sen oppii parhaiten käytännön kautta. Pakko ihailla, että tässä koko ajan automatisoituneemmassa maailmassa tehdään vielä jotain käsin, aidosti. Tehdaskäynnin lisäksi pääsimme valitsemaan jonkin itseämme miellyttävän tuotteen omaksi Joutsenen valikoimista. Kävin pitkään sisäistä taistelua tyyny/peittosetin ja untuvatakin kesken, vaikka untuvainen petauspatjakin houkutteli. Meidän aikaisempi Joutsenen tuplatäkki oli melko kevyt ja vaikka sillä pärjäsi loistavasti ympäri vuoden, aloin kallistumaan uuteen peittoon, jonka sitten kävin tyynyjen kanssa heinäkuisilla helteillä hakemassa tehtaanmyymälästä. 

Takin kanssa ei kuitenkaan käynyt yhtään hullummin, sillä sekin tuli ostettua myöhemmin syksyllä ihan omin rahoin. Takki on ollut käytössä jo muutamia kertoja ja se ehdottomasti lämpimin vaate, mitä omistan. Se mukautuu miellyttävästi kehon omaan lämpötilaan, joten takki päällä ei tarvitse hikoilla, mutta se on yhtä lämmin plus- kuin miinusasteillakin. Joutsen on myös huomionut takissaan asian, joka jää usein muilta takin valmistajilta huomaamatta. Taskut. Itse säilytän taskussa usein avaimia ja ne saattavat olla teräviä. Useissa takeissa, jopa vanhassa Burberryn trenssissäni on taskut tehty ohuesta ihan mitäänsanomattomasta kankaasta ja ne menevät aina ensin rikki. Sen sijaan uutukaisessa Joutsenen untuvatakissa taskut on tehty paksusta vahvasta kankaasta, eikä niiden rikkoutumisesta ole varmasti vuosiin pelkoa.


Ajauduin taas sivuraiteille, joten siirrytään takaisin peittoon ja tyynyihin. Joutsenen tuotteet tehdään untuvasta aidosta luonnonmateriaalista. Untuvan keveys, ilmavuus ja kestävyys tekevät siitä erikoislaatuisen, painoonsa nähden maailman parhaan eristemateriaalin. Untuvaa saadaan ainoastaan vesilinnuista. Joutsen on tosi tarkka untuviensa laadusta ja niiden hankintaan käytetäänkin vain parhaita ja valikoituja eurooppalaisia tuottajia. Untuvat tulevat elintarviketuotannon sivutuotteena ja niitä ei koskaan nypitä eläviltä linnuilta. Joutsen jopa pyytää kaikilta raaka-ainetoimittajiltaan todistusta, että tuotteisiin toimitettava untuva ja hyöhen eivät ole elävistä linnuista käsin nypittyä.

Joutsen Finland Oy sai ensimmäisenä untuvapeitteiden- ja tyynyjen valmistajana allergia- ja astmaliitontunnuksen vuonna 2005. Tunnuksen saannin mahdollisti Joutsenen itse kehittämä Joutsen Down System - jalostusprosessi, jonka ansiosta täytteestä saadaan täysin puhdas ja allergisoimaton. Raaka-aineesta poistetaan kaikki pöly, hilse, rasva sekä eläinperäiset valkuaisaineet, jotka yleisesti voivat aiheuttaa allergiaa.


Olemme mieheni kanssa nukkuneet suhteemme alusta asti tuplapeitolla ja vielä toistaiseksi olemme mahtuneet hyvin saman peiton alle. Toki silloin tällöin öisin pieniä peiton varasteluja tapahtuu. Entisen kesäpeitteemme paino oli 300g:a, mutta sillä nukkui ihan läpi vuoden lämpöisiä unia. Niinpä minua vähän jännittikin helteillä tämä uusi paksumpi 650g:n peitto. Saatavilla on myös vilukissoille mm. 900- ja 1200g:n peitteitä, jotka varmaan ajavat asiansa loistavasti olosuhteissa, joissa ei ole yhtä hyvä keskuslämmitys ja tiivistetyt ikkunat kuin Suomessa. 

Untuvapeiton alle meneminen on minusta arkipäivän luksusta. Rakastan sitä pientä kahinaa, mikä muodostuu, kun raottaa peiton kulmaa. Kun vihdoin olet saanut kaivettua itsesi peiton alle, alat tuntea untuvien lämmittävän vaikutuksen ihollasi heti. Peitto lepää kevyesti päälläsi. Tuntu iholla on ihan parasta. Kun vuosia sitten ostimme tuon kesäpeitteen (olin jo tuolloin pitkään haaveillut omasta untuvapeitosta), niin kaikki muut peitot alkoivat tuntumaan "halvoilta". Myönnän, ettei ole tullut edes mieleen nukkua millään muulla peitolla tämän jälkeen. 

Kesällä paksumpi täkki toimi yllättävän hyvin, vaikka hellettä piisasi. Olinkin varautunut ottamaan takaisin käyttöön kesäpeitteemme. En tiedä johtuiko sitten siitä, että yöt olivat päivien helteistä huolimatta suht alhaisissa lämpötiloissa vai jostain muusta. Mutta vain yhtenä ainoana iltana hetken aikaa nukkumista yritettyämme, totesimme miehen kanssa, että nyt on peitto liikaa ja päädyimme nukkumaan yön pelkällä pussilakanalla. 


Tyynyjen paksuus pitäisi valita sen mukaan, missä asennossa nukkuu. Mahallaan nukkujille tietenkin mahdollisimman matala tyyny on paras. Kyljellään ja selällään nukkujille tyyny voi olla korkeampi. Nukumme miehen kanssa molemmat kyljellään ja 400g:n tyynyt ovat toimineet hyvin. Tosin jos voisin päättää nyt, valitsisin kooksi hieman isomman 450g:a tyynyn, jollaisen tein itselleni tehdasvierailulla. Isompi tyyny olisi itselleni liikaa, mutta monet kyljellään nukkujat suosivat jopa 600g:n tyynyjäkin. Täysin makuasioita, mihin tuntumaa saa vain kokeilemalla.

Kaikki Joutsenen tuotteet kestävät konepesua. Pesu kannattaa suorittaa säännöllisesti sillä likaa ja rasvaa kerännyt untuva ei ole yhtä lämpöä eristävää kuin puhdas. Itse pesen täkin puolen vuoden välein ja tyynyt kahden-kolmen kuukauden välein. Untuvatuotteita pestessä ei käytetä huuhteluainetta ja pesuainettakin käytetään normaalia huomattavasti vähemmän. Joutsenella on myynnissä myös oma untuvashampoo, joka on kehitelty untuvatuotteiden pesuun. Kuohkeaksi ja nopeiten kuivaksi untuvatuotteet tulevat kuivausrummussa. (sinne ei tarvitse laittaa sitä tennispalloa (; ) Kuivauksessa ei kannata hätiköidä, sillä itselläni 400g:n tyynyn kuivuminen vie pari tuntia (käyn välissä pari kertaa myöhimässä tyynyä käsin), jonka jälkeen nostan sen vielä pariksi tunniksi "jäähtymään" pyykkitelineen päälle. Jos kuivausrumpu ei kuulu taloutesi varustukseen, pitää aikaa varata huomattavasti enemmän. Untuvatyyny kannattaa kuivattaa lappeeltaan pyykkitelineen päällä, aikaa voi mennä helposti 2-3 päivää. Kuivumassa olevaa tyynyä pitää pyöhiä mahdollisimman usein, jotta pesussa yhteen kerääntyneet höyhenet tulevat irtonaisiksi ja kuivuvat paremmin. Riihimäen tehtaalla on myös oma pesu- ja korjauspalvelu Joutsen-untuvatuotteille.

Petivaatteita voi tilata Joutsenshopista ilman toimitustuskuluja. Mitä olen sivuja seuraillut, siellä on menossa melkein aina kamppis, jossa on valittuja tuotteita hyvässä tarjouksessa. Riihimäkeläisenä suosittelen silti ehdottomasti vierailemaan tehtaanmyymälässä, jossa voi siten tehdä niitä todellisia löytöjä. Aikoinaan oman kesäpeitteemme hinta taisi olla normaalihinnalla melkein 300 euroa, mutta maksoimme siitä tehtaanmyymälässä vain 150 euroa, joten alennukset on tuntuvia.

Löytyykö teidän kotoa untuvaa?

Joutsen Finland Oy

Tehtaanmyymälä
Petsamonkatu 83
11120  RIIHIMÄKI
Avoinna ark. klo 10-18, la 10-15



Peitto & tyynyt saatu blogin kautta.




  1. Taas yksi hyvä syy tulla kyläilemään! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se vanha untuvapeitto on nyt vieraspeitto, joten tervetuloo vaan. Mukaan et sitä kyllä edes sinä saa, vaikka haluaisitkin. :D Myymälässäkin voisi piipahtaa. ;)

      Poista
  2. Eipä ole untuvaa meillä, mutta untuvatakista olen kyllä haaveilut. Olisi kiva käyttää materiaalia, joka pitää lämmön SOPIVANA.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No älä, minähän olin ihan varma, että tukehdun siihen untuvatakkiini nollakeleillä, mutta niin ei käynyt. Mulla on ollut koko ajan sopiva, jopa sisällä kaupassa. Sama noiden peittojen kanssa, ilmeisesti luonnonmateriaali mukautuu niin hyvin kehon oman lämmön mukaan. En enää ihmettele, että niillä linnuilla ei ole kylmä.

      Poista
  3. Oi, mä niiiin haluaisin untuvapeiton! Se on vaan niin luksusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on. Ennen untuvapeittoa, mulla oli ihan reilusti yli satasen maksava erään tunnetun merkin peitto, mutta eih, se ei ollu mitään verrattuna näihin. <3

      Poista
  4. Meillä on kans nukuttu jo vuoden päivät untuvapeitolla (myös kesähelteillä ;)). Meillä on se royal 650g tuplapeitto ja on aivan ihana! En enää oikein osaa nukkua tavallisella peitolla..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että kesähelteillä nukkuminen toimii muillakin. Itselleni oli ehkä hieman yllätys, olin varma, että on liian kuuma, erehdyin. Tosi hengittävä materiaali. Sepäs se, ei sitä osaa, ne tuntuu ihan kummilta räteiltä päällä, ei peitoilta ollenkaan. :D

      Poista
  5. Hmh :( Vanhemmillani on Joutsenen untuvapeitto, mutta mie yliallergikko saan siitäkin oireita. Kateellisuus on rumaa, mutta olen silti pikkuisen. Keinokuitu on kuitenkin aina _keino_kuitua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi harmi, jos olet saanut oireita. :( Eihän tuo allergia- ja astmaliiton merkki ole mikään 100% takuu siitä, että oireita ei tulisi, jos on tosi herkistynyt. Oot kyllä oikeassa, keinokuitu on aina keinoa.

      Poista
  6. Meillä untuvatäkki on talvi peite. Meillä on vanha talo ja voi pojat miten ihanan lämmin umtuvassa on nukkua! Meni jonkin aikaa tottua kahinaan. Oikeasti säikähtelin aluksi usein kahinaa kesken unuen :D Huh! Paras peitto ikinä ja tyyny. Niin helppoja pestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Voin kuvitella. Untuvapeitto olisi ollut myös poikaa aikoinaan lapsuuden kodin vintillä nukkuessani, mikä ei aina ollut maailman lämpöisin paikka. ;) Näissä ei tarvi pelätä, että ne eivät pesun jälkeen muotoutuisi takaisin. Olen oikeasti elämässäni ostanut kalliitakin tyynyjä, jotka menettivät jo ekassa pesussa hohtonsa, niin oli olevinaan hieno ja ilmava täyte, mutta möykkyiksihän se meni tyynyn sisässä. Kyllästyin tuohon aikoinaan ja viimeiset reilut 10 vuotta on nukuttu vain untuvatyynyillä. Toki nuokin ovat voineet tuosta kehittyä, mutta en ole lähtenyt kokeilemaan. :D

      Poista
  7. Untuvapeittoa mulla/meillä ei ole tainnut koskaan olla, mutta untuvatakki kyllä löytyy ;) Peitto olisi kyllä luksusta, samoin tyynyt. Tosin mä haikailen kovasti sen Tempurin Ombracio-tyynyn perään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Untuvatakki on kyllä ihana, nyt ihan harmittaa, että ei tullut aikaisemmin hankittua... No parempi myöhään kuin ei milloinkaan...

      Poista
  8. Minä nukun untuvatäkillä kesät talvet ja talvella vielä yöpuku päällä (varsinainen vilukissa), viime kesä kyllä meni sellaisella kevyellä peitolla. Meidän Joutsenen peitot ovat jo 13 vuotta vanhat, mutta edelleen muhkeat. Pesen myös peitot koneessa ja kuivaan kuivausrummussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noilla on kyllä tosi pitkä käyttöikä, jos niiden hintaa alkaa laskemaan tunneissa niin ei paljoa jää. Vuorokaudessa on kuitenkin nukkumistunteja aika paljon. ;) Meidän vanha kesäpeitto on 3-4 vuotta vanha ja se tosiaan on edelleen kuin uusi.

      Poista
  9. Mä en vois nukkuu enää ilman tuplaleveetä peittoo :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ootko vienyt itsellesi koko peiton vai jaatko? ;D

      Poista
  10. Juu! minulla on jo vuosia ollut untuvatakki joka on paras talvitakkini. Säästelen sitä kunnon pakkasten varalle joka vuosi :) myös untuvapeitot ovat käytössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en malttanut säästellä... :D Oon sellainen vilukissa. Jännä, että se päällä on ollut yhtä lämmin +1 kuin -7 asteessa, takin pinta hylkii vielä tosi hyvin pientä vesitihkua.

      Poista
  11. Mä niin ihailin jo viimeksi, kun käytiin tuolla niin untuvapeittoa, mutta en sitten raaskinut ostaa. :) Ehkä jossain vaiheessa on pakko! Oon niin vilukissa, että mä tarviin kaikista lämpöisimmän. :D
    Viljami osti meille sieltä ne Joutsenon untuvatossut ja kyllä on muuten lämpimät!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne untuvatossut on ihana, juu ei kaikista tyylikkäimmät, mutta lämpöiset. <3

      Poista
  12. Ei löydy näitä, vaikka kaiholla ajattelen. Lapsena/teininä oli Joutsenen täkki. Ja vanhassa kerrostalossa oli talvisin kylmä, joten Joutsen oli ainoa oikea peitto, jonka alla aina lymysin. :) Hih peittotiia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Untuvapeitto on kyllä lämmin, mutta ei kuuma. Sen ihanuutta ei edes tajua ennen kuin sillä kerran nukkuu. Sen jälkeen kaikki muut peitot eivät ole mitään.

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives