Mehevä jauheliha-perunasoselaatikko


Olin viime perjantaina tosi yllättynyt ja hieman hämmentynyt. Kun olin postauksessani ilmoittanut mieheni joka ennen inhosi perunasoselaatikkoa innostumaan siitä minun laittamanani, niin moni alkoi kyselemään perunasoselaatikko-ohjeeni perään. Ajattelin, että ketään ei voi kiinnostaa tietää näin arkipäiväisen ruoan reseptiä, mutta päätinpä teidän iloksenne eilen valmistaa laatikkoa ja kerrankin tarkistaa laatikkoon käyttämäni mittasuhteet. Olen tehnyt laatikkoa vuosia samaan tapaan, käyttämäni ainesosien määrät ovat pikku hiljaa hioutuneet ja omaan makuun täydellinen perunasoselaatikko on tullut jäädäkseen meidän talouteen. Olen joskus koittanut tehdä laatikkoa "kevyemmillä" ainesosilla, mutta sori vaan kaikille, laatikosta tulee kyllä syötävää, mutta ei ollenkaan yhtä hyvää. Laatikkoa tehdään meillä vähintään kerran kuukaudessa ja aina niin iso satsi, että sitä voi syödä kahtena päivänä peräkkäin. Ollaan miehen kanssa tosi kovia syömään ja meidän annokset eivät ole pieniä vaan enemmän sitä rekkamies tasoa, joten tästä määrästä riittää meille kahdelle kahdeksi päiväksi, mutta normaali annoksia nauttiville arvioisin tämän määrän riittävän kuudelle hengelle. Meillä lämmitetään laatikko usein seuraavana päivänä ihan mikrossa ja se on silti vielä mukavan mehevää.


JAUHELIHA-PERUNASOSELAATIKKO
(6 hengelle)

1,5 kg jauhoisia perunoita (gourmet-versio syntyy tietenkin Rosamunda-lajikkeesta)
1 iso keltasipuli pieneksi pilkottuna
3 dl maitoa (sinistä tai punaista)
25 g normaalisuolaista voita
400 g sika-nauta jauhelihaa
jauhettua maustepippuria
rouhittua mustapippuria
jauhettua valkopippuria
suolaa

Tällaisia perusruokia tehdessä olen huomannut sen, että jos haluatte ruoasta mummon tekemän makuista, kannattaa käyttää aina maustepippuria, sillä saa parhaiten mummolan maun. Omakaan mummoni ei ymmärtänyt mustapippurin päälle, mutta maustepippuria kului kaikkiin ruokiin. Itse käytän maustepippuria myös kaikkiin lihakastikkeisiin, makaronilaatikkoon jne.

Kuori perunat ja laita ne kiehumaan veteen, joka on maustettu reilulla määrällä suolaa. Anna kiehua 20-25 minuuttia, kunnes perunat ovat täysin kypsiä. Ruskista tällä välin jauheliha ja pilkottu sipuli pannulla. Mausta runsaalla määrällä maustepippuria, ripauksella suolaa ja valkopippuria, sekä hyppysellisellä rouhittua mustapippuria. 

Kaada kypsistä perunoista pois keitinvesi, mutta jätä vettä kattilan pohjalle n. 2 dl:n verran. Soseuta perunat, nyt ei kannata lähteä tekemään liian hienoa, jos joukkoon jää muutama isompi perunan pala niin antaa mennä. Tämän ei kuulu olla teollisen siloista. Lisää joukkoon voi ja sekoittele puulastalla sen aikaa, että se sulaa. Kaada joukkoon jauheliha-sipuliseos ja lämmitetty maito. (lämmitän maidon mikrossa, mutta kylmä maito käy varmasti ihan yhtä hyvin) Sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Koostumuksen pitäisi olla löysempää kuin normi perunamuussin, laatikko kuitenkin tiivistyy uunissa. Jos koostumus tuntuu paksulta, lisää hieman maitoa. Liian paksulla koostumuksella laatikosta ei tule yhtä mehevää. Kaada seos uunin kestävään vuokaan ja paista uunin keskitasolla 220°C n. 30 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea. Itse teen kauhalla ihan omaksi iloksi pintaan kuviota. (ei välttämätöntä) Nauti!


  1. Oi nam. Kiitos tästä, tätä kokeillaan asap! :D

    VastaaPoista
  2. Lämmin kiitos tästä. Maistuu lapsillekin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ninni ole hyvä. Varmasti maistuu ja aikuiselle sellaista lohturuokaa. <3

      Poista
  3. Ihanaa, tämä menee testiim ensi viikolla. Kiitos <3

    VastaaPoista
  4. Kiitos tästä :) ehdottomasti kokeiltava! Tosi harvoin teen peruna-jauhelihalaatikkoa vaikka tosi hyväähän se on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvää ja yllättävän vaivatonta loppujen lopuksi tehdä. :)

      Poista
  5. Kiitos! :) Teen tätä huomenna, just sopivasti sattui että keitin tänään punajuuria. Jostain syystä mies syö aina punajuuria lihaperunasoselaatikon kanssa, sekin joku lapsuusjuttu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, punajuuret on hirmu hyviä, pitäiskin taas pitkästä aikaa laittaa. :) Hauska tapa sun miehellä. :)

      Poista
  6. Mummo & maustepippuri <3

    VastaaPoista
  7. Makoisaa, lohturuokien aatelia! Tuota täytyy minunkin taas tehdä, ja punajuurilohkojen kanssa tarjolle vanhaan malliin.

    Mustapippuri muuten tuli Suomessa käyttöön vasta joskus 70-80-luvulla, kun muutenkin ruoanlaitto alkoi kiinnostaa ihmisiä enemmän. Sitä ennen ruokalajien valikoima oli aika suppea. Mausteena oli vain kotitaloustunnillakin vain mauste- ja valkopippuria eikä tietoakaan muista yrteistä kuin tilli ja persilja. Silti muistelen joskus ihanaa tillilihaa, keitettyä kieltä hapanimelän kastikkeen kanssa, munakastiketta ja muita tuikitavallisia arkiruokia. Salaattia sai harvoin ja se olikin sitten juhlaa! Äitini oli onneksi hyvä kokki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ei kanssa kotona paljon salaattia syöty paitsi kesällä, kun sitä kasvatettiin itse. Mummo olisi kyllä ostanut mulle, mutta en siitä pienenä pahemmin välittänyt. :D Maustepippurissa on mustapippuria paljon miedompi maku ja ei tosiaan tuon kertomuksesi mukaan ole ihme, että se mummojen ruoan salaisuus. ;)

      Poista
  8. Tätä ohjetta jäinkin odottamaan, viimeviikkoisen postauksen jälkeen. :) Menee testiin heti viikonloppuna. <3

    VastaaPoista
  9. Tää ruoka on ollut lempparini kautta aikojenm namskis!

    VastaaPoista
  10. Kiitos tästä, täytyy tehdä ensi viikolla. :)

    VastaaPoista
  11. Herkullista ja varmasti mauskasta! Nyt tiedän yhden ruoan mitä meillä syödään ensi viikolla. :)

    VastaaPoista
  12. Ah täällä maukas ja herkullinen resepti nyt on. :) Kiitos Jonna. <3

    Sydämellistä ystävänpäivää. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä ihana!

      Ihanaa ystävänpäivää sinnekin näin etukäteen. <3

      Poista
  13. Slurps, kuulostaa ihanalta! Hyvä pointti muuten tuo maustepippuri, sillä tosiaan saa sen oikean "retromaun" ruokiin. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin saa, se on niin paljon pehmoisempaa kuin esim. mustapippuri, todellinen retromauste. :D

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives