Mehevä raparperipiirakka


Olen täällä sen verran paljon hehkuttanut rakkauttani raparperiin, että ilmeisesti tieto oli myös kiirinyt läheisteni korviin ja minulle ojennettiin viikonloppuna lahjaksi käteen nippu tuoretta raparperia. Oli muutan kivoin syntymäpäivälahja hetkeen. Raparperistähän piti sitten päästä tekemään tietenkin piirakkaa. Netistä ei löytynyt makuuni sopivaa ohjetta, joten muokkasin löytämistäni resepteistä oman näköisen ja voi kuulkaa, nyt tuli niin mehevää piirakkaa, että meillä hävisi pellillinen parempiin suihin ennätystahtia. Tuli taas todistettua, että jos ei löydä mieleistään, kannattaa soveltaa omaa. Itse tykkään, että piirakassa saa maistua raparperi kunnolla, mutta jos et tykkää kovin voimakkaasta raparperin mausta, kannattaa noudattaa ohjetta, johon lisätään aavistus enemmän sokeria. Omaan raparperipiirakkaani kuuluu ehdottomasti myös kaneli, koska sen ja raparperin liitto on päätetty yhteen jo ennen kuin minä vedin edes ensimmäisiä henkäyksiäni.


MEHEVÄ RAPARPERIPIIRAKKA
(annos sopii 40 cm:n leveälle uunipellille)

Muruseos:
8dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
2tl leivinjauhetta
2tl ruokasoodaa
2tl vaniljasokeria
1tl kanelia
250g voisulaa

Pohjataikina:
2/3 muruseoksesta
2dl turkkilaista jogurttia
1 kananmuna

Täyte:
1l pilkottua raparperia
(sekoita raparperien joukkoon 0,5dl sokeria, jos tykkäät makeammasta, ei pakollinen)

Rahkatäyte:
400g (2tlk) Valio maustettu rahka vanilja
2 kananmunaa

Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään ja lisää voisula. Sekoita tasaiseksi. Laita 1/3 seoksesta talteen eri kulhoon, sekoita jäljelle jääneeseen 2/3 keskenään sekoitetut turkkilainen jogurtti ja kananmuna. Levitä paksuhko seos lastan avulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele päälle raparperit. Sekoita rahka ja kananmunat. Kaada seos tasaisesti piirakan päälle. Ripottele päälle lopuksi tallessa ollut 1/3 muroseoksesta. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa n. 40 minuuttia. Nauti vaniljakastikkeen- tai jäätelön kera.







  1. Oijoi. Kuullostaapa herkulliselta! Tämä ohje on pakko ottaa talteen ja piakkoin kokeilla - raparperia itseltäni nimittäin löytyy ja ajatuksena onkin ollut, että jokin hyvä piirakkaohje pitäisi löytää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä tuli kyllä hyvää, vaikka itse sanonkin, ei mitään kauneimma näköistä kanelin vuoksi, mutta makuhan se ratkaisee. :p

      Poista
  2. NAM! Rapsu on ihan ykkönen täälläkin ja ihan kaikessa. :) Kiitos reseptistä, pakko kokeilla jossain vaiheessa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Tiia. Mä tykkään kans, vielä mitä kirpeämpänä sen parempi. :p

      Poista
  3. Oijoi tätä kokeillaan :) raparperit alkaa jo kasvaa, just katsoin yksi päivä että kohta pääsee leipomaan. Olen tehnyt jollain tavan ohjeella joten jotain erilaista tahtoo nyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olin tosi hämmästynyt, että täällä etelässä tosiaan oli jo raparperit ottaneet melkoisen kasvupyrähdykse ja sain ihan kunnon kokoisia varsia lahjaksi. Olinkin ihan, että nyt jo?!?

      Poista
  4. Joo täälläki alko kuola valua O.O Js ihanaa synttäriä vielä♡

    VastaaPoista
  5. Niin herkullisen näköinen piirakka! Voi kun saisi raparperia jostain..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, kaupoissa näkyy huonosti, jos on niin aivan kiskurihintoja. :o

      Poista
  6. Nam! Raparperipiirakka on vaan niin hyvää, täytyypä testata tätäkin :) Kiva muuten että mainitsin paistoalustan mitat, tein nimittäin viime kesänä Hans Välimäen Lidlille suunnitteleman ohjeen mukaan vuohenjuustopiirakkaa ja jumalauta, sitä täytettä oli ihan liikaa mun vuokaan nähden :D Missään ei ollut mainintaa, millaisessa astiassa se pitäisi paistaa tai ylipäänsä astian kokoa..:P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, joo toi on tosi ärsyttävää, jos vuoan kokoa ei lue. Tästä tosiaan riittää 40cm:n leveään peltiin just. Sit jos on leveämpi uuni niin pitää tehdä enemmän. Samoin normi piirakkavuokaan tässä on aivan liikaa, riittäisi varmaan melkein puolikas annos siihen, luulen niin.

      Poista
  7. Nam! Näyttää tosi herkulta :) Tykkään myös raparperista. Raparperi-mansikkakiisseli on hyvää ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiisseli on tosi hyvää. Lapsuudessa tosin taisin saada sitä pienen yliannostuksen, pitää varmaan muisteluiksi joku päivä tehdä. :)

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives