Ihmeaine nimeltään Manuka-hunaja


Varmasti jokainen on kuullut hunajan terveysvaikutuksista. Se auttaa, kun on vilustunut, hillitsee yskää sekä antaa levollisemman unen. Sitä voi käyttää pieniin palovammoihin ja haavoihin, siedätyshoitona siitepölyallergiaan, kasvonaamiona... Lista on loputon.

En ole koskaan ollut mitenkään erityisen kiinnostunut luontaistuotekauppojen itsehoitotuotteista, vaikka edesmennyt mummoni oli kova niiden käyttäjä. Ehkä hän siksi eli 90-vuotiaaksi? Meiltä kotoa löytyi aina kaapista Molkosania, Vogelin Auringonhattuuutetta ja monia muita tuotteita. Ostipa mummoni aina Itä-Suomessa käydessään eräästä apteekista apteekkarin omaa tekemää Katajanmarja yskänlääkettä, jonka veroiseen en ole koskaan törmännyt. Maku oli niin kammottava, että sitä ei meinannut peittää mikään, mutta sainpa nukuttua yöt ilman yskimistä. Nykyiset apteekin yskänlääkkeet ovat ihan turhaa tavaraa, verrattuna mummon litkuun. Harmittaa vieläkin, etten koskaan kysynyt tarkemmin, mistä kävi sitä ostamassa, kun sukulaiset toivat hänelle sitä myös tuliaiseksi. Mummo oli se joka opetti minut hoitamaan lapsena leikkien tiimellyksessä polviin tulleita haavoja ja nirhaumia ratamon lehdillä, koska niin Karjalassa tehtiin. Mummon kanssa opettelin kaikki pihan kasvit ja tiesin, mihin niitä voi käyttää. Tästä huolimatta itsehoitotuotteet ovat jääneet itseltäni hieman paitsioon aikuisena, enkä ollut vielä muutama viikko sitten koskaan kuullutkaan Manuka-hunajasta. Kunnes eräässä tilaisuudessa kuuntelin Manukan hyvää tekevistä ominaisuuksista, kiinnostuin toden teolla. 

Manuka-hunaja on tunnettu hunaja Uudessa Seelannissa, siellä sitä on käytetty vuosisatojen ajan sen lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi. Sitä sanotaankin luonnonmukaiseksi antibiootiksi. Tuotteen nimi tulee pensaasta, jonka nektareita mehiläiset keräävät. Pensasta esiintyy ainoastaan Uudessa Seelannissa ja se kuuluu tea tree -ryhmään, jolla on luonnollisia antibakteeria vaikutuksia. Hunajaa on tutkittu paljon 60-luvulta lähtien ja tähän mennessä tutkimustulokset ovat varmistaneet, että hunaja on tehokas myös vastustuskykyisten bakteerien hoidossa. Se voi auttaa myös vatsaongelmiin, suolistosairauksiin, närästykseen, sieni-infektioihin ja sitä voi käyttää samoihin asioihin hoitona mihin normi hunajaakin. Manuka-hunaja on ainoa lääkinnälliseksi luokiteltu hunaja.


Koska Manuka-hunajaa tuotetaan niin pienellä alueella ja sitä kerätään vain saman lajin pensaan nektariineistä niin huono puoli on se, että se on huomattavasti tavallista hunajaa kalliimpaa. Suhtauduinkin goodie bagista saamaani BeeSweetin Manuka-hunajaan* juuri hinnan vuoksi alussa todella kriittisesti. Ajattelin, että sen pitäisi tehdä jotain ihmeellistä, että näkisin järkeä maksaa hunajasta näin paljon. 

Itse olen ottanut hunajaa ihan lusikallisen päivässä suuhun, ehkäistäkseni mahdollista syysflunssaa. Maku on mielestäni parempi kuin tavallisessa hunajassa. Ei yhtä makea ja jotenkin pehmeämpi. Koostumus on mukavan pehmeä suussa. 

Tosi testiin hunaja kuitenkin pääsi, kun mieheni valitteli eräänä iltana kurkkukipua. Se on ollut yleensä merkki siitä, että hänellä on tulossa pari viikkoa kestävä tiukka petiin kaatava flunssa. Ensimmäinen oire on juurikin aina tuo kurkkukipu. Silloin muistin saamani hunajan ja vinkkasin vähän naureskellen, että laitetaan tätä sinulle vähän teen joukkoon, että katsotaan auttaako. Mies joi teensä parina iltana Manuka-hunajan kera ja kas kummaa, kurkkukipu hävisi kokonaan, eikä sitä yleensä seuraavaa flunssaa tullut. Tästä on nyt muutama viikko aikaa. Aloin miettimään, että ehkä tässä onkin jotain erikoisempaa tehoa ja siksi halusin tästä myös täällä blogissa vinkata.

Saamani hunaja on BeeSweetin Manukaa ja sitä myy mm. PÜR-kauppa. Hintaa tuotteella on 47,30 euroa.

Käytättekö superruokia? Onko Manuka-hunaja tuttu?


*Hunaja saatu goodie bagista.


  1. Olen kuullut Manuka Doctorin ihonhoitotuotteista, jotka niin ikään ovat Uudesta-Seelannista. Jotkut vannovat niiden nimeen, ja olenkin miettinyt, että pitäisi ottaa asiaksi tutustua tarkemmin. Hunajan teho-ominaisuudet ihonhoidossa kiinnostavat enemmän kuin hunaja suun kautta nautittuna;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitavat tosiaan käyttää Manuka-hunajaa tuotteissaan. :) iHerbistäkin katselin, että siellä on tosiaan jotain ihonhoitotuotteita, joissa käytetään Manukaa, pitäis ehkä testata. :)

      Poista
  2. Voi vitsi vieköön ja tähän olisi ollut messuilla mahdollisuus tutustua, mutta en ehtinyt. Kivaa päivää Jonna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääh, sun olisi ehdottomasti pitänyt! Mukavaa päivää sinnekin pimeydestä huolimatta! <3

      Poista
  3. Apua, onpas kallis hunajapurkki! :D Mä ajattelin, että kalliilla tarkoitit 15 euroa tai kahtakymppiä :D No, hinnan perusteella voin uskoa, että on varmasti jotain erityislaatuista "elämyshunajaa" :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan mitään halpaa herkkua, meinasin itse lentää pyrstölleni, kun tarkistin hinna. Mutta tuntuu toimivan, koska tää ei ole kuitenkaan tavallista hunajaa yllämainitsemistani syistä. :)

      Poista
  4. On kyllä melkoisen tyyristä ja niin mielenkiintoiselta kuin kuullostaakin niin taitanee itselläni hinnan vuoksi jäädä kokeilematta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa olla tarkkana, että jos Manukaa saa halvalla, se välttämättä ole aitoa, eli korkea hinta kuuluu tähän tuotteeseen. Mutta kallistahan tämä on, hunajasta paljon.

      Poista
  5. Iherbistä on tullut muutama purkki manukaa kotiutettua ja hyvin on pysynyt flunssat poissa, joten iso suositus tälle. Mutta, en suosittele laittamaan teen sekaan, jolloin osa hyvistä ominaisuuksista saattaa hävitä, vaan lusikalla suoraan suuhun :)
    Pirjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Itsehän tosiaan lusikoin suoraan, mutta miehen sain ottamaan teen seassa. :)

      Poista
  6. Hui, miten tyyristä hunajaa. Manuka-hunajaa en ole kokeillut, mutta olen kyllä kuullut tuosta. Ratamonlehdet on tuttuja. Kokeilin niillä hoitaa tulehtuneita finnejä teini-iässä :D

    VastaaPoista
  7. Olen netistä lukenut tästä hunajasta, mutta on vähän liian kallista. Tavallista hunajaa on tullut käytettyä monin tavoin vuosien varrella. Minunkin mamma oli Karjalasta ja käytti ratamonlehtiä mm. jos aurinko poltti nenän, niin siinä nenän päällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ratamon lehdet käy kyllä vaikka mihin. :) Kallistahan tämä on ei siitä mihinkään pääse. Joka päivä jos ottaa lusikallisen niin ihan hirveän kauaa ei purkki kestä. Mutta uskon kyllä tämän tuotteen tehoon.

      Poista
  8. Olisipa nyt manukahunajaa. Kurkkukipu vaivaa ja muutenkin on vetämätön olo. Tavallista hunajaa olen joskus sekoittanut teeveteen, ja sekin hieman helpottaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, paranemista. <3 Manuka on kyllä tehokasta ainetta. :)

      Poista
  9. Me kaytetaan manukaa hevosten haavojen hoitoon ja toimii erittain hyvin! Oisinpa tajunnut kokeilla flunssan hoitoon, oon nimittain just karmeessa taudissa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kuulla, että tehoaa haavoihinkin, siihenhän tätä myös suositellaan. Seuraavalla kerralla sitten, heti kun vähänkään tuntuu, niin lusikallinen suuhun, josko auttais. Miehellä tehosi ainakin. :)

      Poista
  10. Nyt pitää kommentoida hunajasta ylipäänsä, jos vaikka jollekin tulisi tarpeeseen tämä vinkki. Mulle iski vuosia sitten ekaa (ja tähän asti vikaa) kertaa huuliherpes. En päässyt apteekkiin, joten googlasin, mikä voisi auttaa ja vinkiksi sain valkosipulin ja hunajan. Vinkattiin, että kun niillä hoitaa ei tule uudestaan eikä mulle ainakaan ole tullut näinä vuosina. Valkosipulin siivu leikattu pinta herpeskohtaa vasten ei tosin ollut miellyttävää, mutta hunaja oli. Vanupuikolla pitkin päivää kirjastossa opiskellessa sivelin sitä ko. kohtaan. Herpes katosi pian, en enää muista tarkkaan kuinka pian, mutta muistikuva on tosiaan, että pian. Ja parasta on se, ettei ko. vaiva ole palannut. Valkosipulilla hoidin vaan pari kertaa, hunajalla enemmän, joten uskon, että hunaja oli tässä tehokasta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siis wau! Kiitos Kukka vinkistä! Ehkä parasta just toi, ettei ole sitten palannut, eli olisi ollut jotenkin pysyvämpi vaikutus asialla. :o

      Poista
  11. Toi kuulostaa kiinnostavalta, kun vaan saa selville mistä sitä voi ostaa.

    VastaaPoista
  12. Tsiis mikä hinta! Huhhuh! Manuka-hunaja kyllä kiinnostaa, mutta hinta on vähän kyllä esteenä tutustumiselle :D Tuossa kävisi niin, etten raaskisi sitä käyttää, koska hinta. Ja sitten se pilaantuisi, haha :D Mutta joo, ehkä esim. tuon voisi ostaa joululahjaksi itselle? Mutta hunajatee on kyllä mun vakijuoma flunssassa, vaikka sitä ei kuumaan saisikaan sekoittaa ( olen kapinallinen ja teen niin xD )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä yksi purkki/talvi. Silloinhan se flunssa yleensä iskee, voisi olla sellainen, että voisin ajatella tätä hankkivani. Äsken muuten sain nirhaman pöydän reunasta polveeni oli vähän vereslihalla. Niin laitoin ihan kokeillakseni tätä siihen haavaan. Ei hitto, vajaassa vartissa, punoitus poissa ja polvessa ei ole oikein mitään jälkeä enää! :o En vaan tajua, mulla kestää yleensä nirhaumat parantua viikon. :D

      Poista
    2. Jestanpoo! Täytynee tutkailla muutamien paikkojen valikoima, esim. pk-seudulla saa matkakortilla Ruohonjuuresta alea..:D Aiotko muuten testailla, toimisiko tämä sellaisena diy-naamiona? :)

      Poista
    3. No niinpä, en vaan tajua! :o Aion, sitten kun on jämät enää sisäpuolella laitan kasvoille, informoin sua mitä tapahtuu. Yritän laittaa silloin, jos kasvoilla on näpyn tynkää yms.

      Poista
  13. Voi miten kauniisti sä kirjoitit mummostasi ♡

    VastaaPoista
  14. Manuka on tuttu juttu. Yksi purkki on keittiön pöydällä.

    VastaaPoista
  15. Minä tykkään siitä kukkahunajasta, joka on juoksevaa. Hunaja käy hyvin teen kanssa, tai vaikka leivoksiin. Hunajaa pitäisi kyllä käyttää enemmänkin koska se on terveellistä

    VastaaPoista
  16. Jonkun uutisen mukaan hunaja on yhtä tehokas kuin yskänlääke

    VastaaPoista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives