Vinkkejä kuivan ja herkän ihon hoitoon



Ilmat kylmenevät ja usean suomalaisen iho alkaa muuttamaan jälleen tyyppiään. Sekaiho voi muuttua pintakuivaksi, rasvainen sekaihoksi, pintakuiva kuivaksi ja kuiva vieläkin kuivemmaksi, jos suinkaan mahdollista. Siksi ajattelinkin jakaa teille muutaman hoitovinkin talveksi kuivalle ja herkkyyteen taipuvaiselle iholle. Lupaan, että näillä vinkeillä tilanne ainakin vähän helpottuu, vaikka ei täysin korjaantuisikaan.

Oma ihoni on pintakuiva ja herkkä, joskin kesäisin se on yleensä todella lähellä normaalia, ainoastaan se herkkyys vaivaa silloinkin. Herkkyyshän ei ole ihotyyppi vaan ihon ominaisuus. Kesää lukuunottamatta ihoni on muina vuodenaikoina pintakuiva ja yleensä pahin pintakuivuus ottaa vallan pakkasten saapuessa ja keskuslämmityskauden alkaessa. Pahin aika on ehdottomasti joulu-helmikuun välinen aika, siinä välissä usein tuntuu, että mikään kosteutus ei ole riittävästi. Joten aloitankin ihoni valmistamisen tähän rankkaan jaksoon yleensä jo lokakuulla.

PUHDISTA HELLÄVARAISESTI

Vaihdan puhdistustuotteet kesän jälkeen mahdollisimman hellävaraisiin. Suosin öljymäisiä, emulsiomaisia tai voidemaisia puhdistustuotteita. Oma suosikkini on Essen Sensitive Cleanser. Vaikka Esseä suositellaan käytettäväksi omana sarjanaan, olen todennut, että tämä putsari tekee hyvää iholle huolimatta siitä, mitä muita tuotteita sen kanssa käyttää. Pesee ihon puhtaaksi todella hellävaraisesti ja jättää ihon kosteutetun tuntuiseksi. Makea hieman jopa vaniljainen tuoksu on koukuttava.

KÄYTÄ MISTEJÄ

Olen usein puhunut, miten isossa roolissa erilaiset mistit ovat ihonhoidossani. Näin talvikaudella yksi on ylitse muiden. Kirjoittelin Absolutionin La Brume Systèmique  -Monivaikutteisesta kasvovedestä ensimmäistä kertaa jo reilu vuosi sitten kesällä. Vaikka kyseessä on kasvovesi, minulla tämä toimittaa myös mistin virkaa. Kuvasta huomaattekin, että kyseessä on kaksifaasinen tuote, joten pulloa on ravistettava hyvin ennen käyttöä, että iholle hyvää tekevät öljyt saadaan sekoittumaan muuhun nesteeseen. Tämä on varmasti ihoa eniten pehmittävin ja kosteuttavin kasvovesi, mitä on markkinoilla. Tuoksu on tuotteessa kepeän vihreä hieman ruohomainen. Käytän tuotetta iltaisin niin, että suihkautan tuotetta käsiin, josta taputtelen sen puhdistuksen jälkeen iholle, sama juttu aamulla. Jos ihoa kiristelee päivän aikana, suihkautan tätä käsivarren mitan päästä suoraan meikin päälle. 

VÄHENNÄ KUORINTAA

Jos kesällä kuorit ihoasi kerran viikossa, tee se talviaikaan enää kahden viikon välein. Eli aika kuorintojen välillä kannattaa vähintäänkin tuplata. Tiedän, että tämä voi olla monelle hankalaa, sitä se on myös itselleni, koska tuntuuhan se ihon pinta kuorinnan jälkeen niin ihanalta ja sileältä. Siihen tunteeseen jää koukkuun. Kuiva ja herkkä iho ei vain valitettavasti kestä joka viikkoista kuorintaa, eikä se ole sille hyväksi. Kuitenkin sitä haluaisi ihostaan puhtaamman. Mikä neuvoksi? Savinaamio. Kun kuorinta jää joinain viikkoina välistä, käytä savinaamiota, se puhdistaa, mutta varsinkin suosikissani Cattierin kuivan ihon Clay Maskissa on myös ihoa kosteuttavaa jojobaöljyä, joten tämä ei ole sellainen pelkästään kuivattava ja iholle kiprestelyä aiheuttava naamio. Iho näyttää käytön jälkeen kirkkaammalta ja puhtaammalta, ilman kuorintaa. Sarjasta löytyy oma savinaamio myös herkälle iholle. Hintaa näillä on alle kympin, joten puhutaan edullisesta tuotteesta.


LISÄÄ ÖLJYJEN KÄYTTÖÄ

Iholle öljyä kannattaa käyttää ainakin iltaisin, mutta ihon ollessa kuivimmillaan, laitan öljyä myös meikin alle. Sen vain pitää hetken aikaa antaa imeytyä, ennen meikin levitystä. Mia Höytön Lempeä Uni* on öljyseerumi, joten se on hieman normaalia öljyä kevyempää. Koostumus sujahtaakin nopeasti ihoon. Öljyä voi sekoittaa myös pari tippaa päivävoiteen sekaan lisää kosteutusta tuomaan. Lempeä Uni sisältää ihoa helliviä A, B, C- ja E-vitamiineja sekä ruusuöljyä. Öljyjen käyttöä kannattaa lisätä myös sisäisesti vitamiinien ja lisäravinteiden muodossa. Varsinkin herkistynyt iho hyötyy Omega 3-, 6,- ja 9 -rasvahapoista.

VAIHDA VOITEET TÄYTELÄISEMPIIN JA SUOJAA IHOA ULKOILLESSA

Itselläni kuluu vähintään yksi tuubi Dr. Hauschkan Ruusuvoidetta joka talvi. Päivävoiteeksi tämä on suurimman osan aikaa auttamattoman paksua ja rasvaisen tuntuista, mutta käytän klassista Ruusuvoidetta yö- ja ulkoiluvoiteena. Ulkoiluvoiteeksi se soveltuu loistavasti kovilla pakkasilla, koska se ei sisällä vettä, joten kasvojen iho on suojattu. Ainoa miinus on aurinkosuojan puuttuminen, mutta onneksi joulu-helmikuussa ei siitä pahemmin pelkoa usein ole. Ruusuvoide rauhoittaa tehokkaasti kuivaa, herkkää ja punoittavaa ihoa.

VÄHENNÄ VESIPESUA

Liiallinen vedenkäyttö ulkoisesti kuivattaa ihoa entisestään. Iho ei kaipaa sitä, että sitä kuurataan joka aamu sekä ilta ja välillä kesken päivääkin vedellä. Kuitenkin yön aikana ihon pintaan nousee talia ja hikeä, joten iho on syytä puhdistaa aamulla huolella. Itse käytän aamupuhdistukseen misellivettä. Vesipesun pois jättäminen aamuisin tapahtui omalla kohdallani pari vuotta sitten ja se muutti oman pintakuivan ihoni välittömästi parempaan suuntaan, kaikista isoimmat kiristelyt jäivät pois melkein välittömästi. Puhdistukseen luonnollisista vaihtoehdoista suosikkini on Gamarden Misellivesi, sen lisäksi, että tuote puhdistaa ihon tehokkaasti, se sisältää myös hoitavia ainesosia kuten: aloe veraa, malvankukkauutetta, kasvipohjaista hyaluronihappoa sekä kasviperäistä glyseriiniä. Iho tulee puhtaaksi, mutta jää pehmeäksi, ilman kiristelyä.

Muuttuuko ihonne syksyllä? Vaihtuuko rutiinit?


*Lempeä Uni PR-näyte, muut jutussa mainitut ja kuvissa näkyvät tuotteet omia.





  1. Olen ruvennut käyttämään öljyjä enemmän. Ne ovat kyllä hyviä kuivalle iholle, mutta muutoinkin tekevät terää. Olen huomannut, että mm. jojoba- ja ruusunmarjaöljy sopivat vanhenevalle (tai siis jo vanhalle) iholleni erinomaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne kyllä tekee hyvää ihan kaikille ihotyypeille, kannattaa valita öljy ihon tarpeen mukaan. Ruusunmarjaöljy on juurikin loistava ikääntyvälle iholle ja yksi omia lemppareitani. :)

      Poista
  2. En mitenkään vaihda niitä vähäisiä rutiineja mitä minulla on.
    Minä myös käytän öljyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että monet käyttää öljyjä nykyään. :)

      Poista
  3. Oma iho alkaa jo tässä vaiheessa vuotta olla sen verran kuiva paikoittain, että kaikki aseet pakko yrittää ottaa käyttöön. Öljyn ostin minäkin jokin aika sitten, vielä kun muistaisin käyttää sitä vähän säännööllisemmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Öljy on kyllä ihan ehdoton, kaikille ihotyypeille tähän vuoden aikaan meillä. :) Varmasti ei kaikille meikin alle sovi, mutta yöksi ihan parasta.

      Poista
  4. Oon ollu varmaan jo kaks vuotta hankkimassa tuota Ruusuvoidetta,jos tänä talvena! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen ihan parasta ulkoilu- ja yövoiteena. :)

      Poista
  5. Mäkin koetan vähentää kuorintaa naamioiden avulla. Myös hedelmähappoja sisältävät naamiot auttavat kuorinnan tarpeeseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuorinnan vähentäminen on aina joka kerta itselle yhtä vaikeaa, tänäkin syksynä menin liian pitkään kesäihon konsteilla ja sen kyllä huomasi ihosta, se verran alkoi olla kireyttä. Nyt on pakko pitää malttia sen suhteen. :)

      Poista
  6. Kääk miten pystyn hillitsemään vedelläpesua! No tuhdimmat voiteet ja öljyseerumeita rakastan. <3 Tuo Essen Sensitive alkoi nyt kiinnostamaan, siinä oli kiva tuoksukin. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sä pystyt, kannattaa, lupaan, että sen huomaa heti ihossa, kun ei kuuraa kaikkia ihon omia hyviä rasvoja pinnalta pois. :)

      Poista
  7. Seerumi on tullut käyttöön aamuin illoin. Öljyä laitan myös välillä ( taputellen tietysti ) ja paksumpaa yövoidetta. Huomaa kyllä että etenkin silmänympärykset kutittavat ja kirvelevät. Talvi tulee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Öljy on tosiaan paras levitellä taputellen, eikä hieroa iholle. Itsellen kuivuu posket, sy-iholle en niinkään huomaa ainakaan hirveästi muutosta. :)

      Poista
  8. Huokaus, ei olla edes marraskuussa ja nyt jo kiristää... :-D Eli kyllä, pakko vaihtaa tuotteita ja lisätä öljyjä plus tuhdimpi päivävoide. Kuorintaa ei voi pahimpina kuukausina ajatellakaan, mikä näkyy sitten tukkeumina. Toi sun vinkki puhdistavammasta naamiosta kuorinnan sijaan on suorastaan nerokas, kiitos! Testaan taatusti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No älä muuta sano. Vois pitää vaikka silmiä kiinni, niin iho tietäis kyllä milloin on syksy. Itsellä alkoi iho "rapistumaan" heti syyskuussa, kun lämmöt lyötiin päälle. Onneksi on ollut aika lämmin syksy, niin patterit eivät ole huutaneet yhtä kovalla kuin yleensä tähän aikaan vuodesta. :D Sain vinkin itse kosmetologilta, kyllä ne vaan tietää. Kuuntelen aina korvat höröllä heitä, kun aina oppii jotain uutta ja sama, tukkeutumien vuoksi pakko kuoria välillä, onneksi savinaamiot imee sitä taliakin pois.

      Poista
  9. Loistavia vinkkejä! Minun sekaiho muuttuu pintakuivaksi syksyä ja talvea kohti mentässä. Öljyjä en ole oikein uskaltanut käyttää kun tuo otsan alue on kuitenkin rasvoittuva ja jotenkin kuvittelin , että rasvoittuisi vain enemmän. Toisaalta yötä vasten siitä ei olisi haittaakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laita muualle sitä öljyä, mutta jätä otsa ilman. Hoitotuotteitahan voi ihan kohdentaa niille alueille, jotka tuntuvat juuri sitä hoitoa kaipaavan. :)

      Poista
    2. Joo näinhän se on. Täytyy laittaa tuohon nenänvarteen ja poskille sitä öljyä :D

      Poista
  10. Samaa "kääkkään" minäkin kuin Tiia! Vesipesu on minulle tosi tärkeä aamuisin, enhän herää muuten:) Miten sinä sitten peset silmät? Nuo misellevedet kun eivät vaan saa minua innostumaan, niin niihin en vain saa otetta. Mutta kyllä sinä asiaa puhut ja varmasti on syytä mietttiä noita omia rutiineja. Minulla on vähän samanlainen ihon kuin sinulla, että ennen seka-, nyt suhtnormaali mutta kuivahko ja herkkä iho, mausteena copureosan aiheuttamat punaiset suonet. Iho,joka villiintyy punoittamaan talvella ja ulkoillessa, saunassa ja liikkuntaa harrastaessa. Talvea kohti vaan pahenee! Tuo öljyjuttu oli hyvä vinkki. Tee kuule postaus öljyjen käytöstä,että kuinka ja milloin ja missä välissä niitä oikeaoppisesti käytetään ja mitä millekin iholle? Meitä on varmasti monia, jotka ei oikein osaa ja pelkää jo sanaa öljy, kun siitä tulee vaan tietty mielikuva kiiltelevästä ihosta:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Misellivesi ajaa hyvin saman asian, varsinkin Gamardessa on aloe veraa, niin se vielä virkistää, jättää sellaisen rauhoittuneen viileän tunteen iholle. Ei tarvitse vettä. :) Pyyhin silmätkin miselliveteen kostutetulla vanulapulla, sillä samalla millä pyyhin kasvot, ei siihen vettä tarvita. :D Iho tuntuu aamusta heti paljon paremmalta. Aluksi oli outoa, mutta siihen tottuu ja nyt ei tule veden käyttö enää edes mieleen. :)

      Kiitos postausvinkistä, itseasiassa öljypostaus oli vähän mielessäkin, joten voisinkin toiveittesi mukaan sen toteuttaa. :)

      Poista
  11. Hyviä vinkkejä, kiitos! Mullakin iho ihan selvästi kuivuu, kun tullaan lokakuulle. Ja herkkä se on myös. Nyt on pysynyt aika hyvässä kunnossa onneksi. Oon aamuisin myös käyttänyt misellivettä, ja se on kyllä loistava keksintö! Tuota ruusuvoidetta haluaisin kokeilla joskus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, nyt sitä usein pohtii, että mitäs sitä tehtiinkään ennen misellivettä. On kyllä ollut ihan loistavakeksintö, hoitaa tarvittaessa 2-3 asiaa kerralla. :)

      Poista
  12. Heippa! Kiitos hyvistä vinkeistä. Kasvoille olenkin löytänyt jo minulle sopivat tuotteet, mutta näin laiskana kuorijana on hienoa saada "synninpäästö" ainakin talviajaksi. :-D Mutta miten vartalo, olisko siihen hyviä vinkkejä? Tähän asti pelastukseni on ollut Dermosilin talvi body voide, mutta nyt se on lopetettu! Olen aika pulassa, kun iho huutaa kosteutta, mutta itse inhoan kaikkia huonosti imeytyviä tahmarasvoja. Eli öljyihin kai vartalonkin kanssa pitäisi mennä. :-/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kropallekin öljyä niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Itse en ole tähän mennessä löytänyt kuin yhden öljyn josta oikeasti pidän vartalolle ja se on May Lindström, mutta saa niitä halvemmallakin, jos ei ole niin tarkka kuin minä tai jos on vielä kuivempi kropan ihon kuin mulla niin öljyt kyllä sujahtaa niihinkin, kannattaa vaan levittää öljy aina hieman kostealle iholle.

      Poista
  13. Tuota Gamardea on kyllä kokeiltava kaikkien kehujesi jälkeen, mistä olet omasi hankkinut? Tästä muuten aasinsiltana, oletko tehnyt postausta suosikkinettikaupoistasi, sellainen olisi kiinnostava :)

    Mulla ei ole ollut vielä kuivuudesta riesaa. Saa nähdä tuleeko olemaankaan, kun ihotyyppi muuttui rasvaisemmaksi hormonaalisen ehkäisyn tauottamisen jälkeen. Mielenkiinnolla odottelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gamarden voi ostaa EloNaturan omasta verkkokaupasta: https://www.elonatura.com/kauppa/
      Olen tehnyt joskus mutta siitä varmaan on kohta pari vuotta aikaa, voisi joku kerta päivittää sen.

      Jännä tosiaan nähdä, miten ihon muuttuu, noi ehkäisyt on kuitenkin isosti ihoon vaikuttavia juttuja.

      Poista
  14. Kiitos näistä, savinaamiovinkin aion omia omaan käyttöön :D Kasvo- tai misellivesi onkin mulla aamupesukamuna ihan ympäri vuoden, ja kyllä silläkin saa kasvoille virkeän tunteen. Ja paljon lempeämmin, kuin mitä lavuaarin äärellä :D

    Ja joo, kyllä mäkin hienosäädän rutiineja. Mä taisin vähän liian pitkään käyttää sitä Paula's Choicen herkälle iholle tarkoitettua BHA-kuorintaa..iho veti ehkä liian pintakuivaksi loppupeleissä. Kosmetiikasta blogatessa joskus tulee tehtyä myös hutilyöntejä, ja tuotteiden käyttäminen on aina vähän sellaista tasapainoilua. Tai siis mulla saattaa monta kertaa mennä noide happojen kanssa överiksi :D Mutta öljyt on otettu esille, ostin itseasiassa I love me-messuilta Pain ruusunmarjaöljyn ja olen ihan rakastunut siihen! Sen kanssa huomasi tosi nopeasti eron, mun iho tuntuu yksinkertaisesti rakastavan sitä ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen savinaamiota, vielä joku tollainen mikä ei vaan kiristele on ehdoton. :)

      Itse en voi käyttää sitä BHA-kuorintaa iholla kuin kerran viikossa, muuten alkaa iho tuntumaan jotenkin ohuelta ja pintakuivalta. Pakko pitää malttia sen kanssa, ja vaan joskus kirkastaa ihoa sillä. En tiedä millainen nahka sitä kestää päivittäin. :D

      Poista
  15. Muuten rutiinit pysyvät aika lailla samoina, mutta meikin alle tulee laitettua kosteuttavaa kasvovettä ja seerumia (kesällä useammin kirkastavia), kun töissä ilmastointi pauhaa... Tosin tällä hetkellä siitä kärsii enemmän nenän limakalvot. Ilman seesamiöljysuihketta ei voi olla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi limakalvojen kuivuminen on muuten hirveää. Joten kiitos vinkistä!

      Poista
  16. Tämä postaus oli kuin minulle tehty.
    Minäkin olen veden ahkera käyttäjä niinkuin tuossa Tiia ja Minnakin.
    Nykyään olen minäkin onnekseni oppinut käyttämään öljyä kasvoille ja kropalle.
    Öljyistä / käytöstä pyydetään postausta. Hyvä aihe! Minä vielä toivoisin, että teet postauksen kasvojen puhdistamisesta ja pesemisestä ilman vettä. Tuossa jo kerroitkin jotakin, mutta olisi mielestäni hyvä aihe, kun meitä vedellä lutraajia on paljon :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää varmaan tehdä tarkempaa postausta omasta ihonhoidosta, kun sitä niin pyydetään. :) Kiitos vinkistä!

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives