7.2.2017

Tuoksumuistoja – Hermès Un Jardin Sur Le Nil


Ensiksi iso kiitos siitä, miten lämpimän vastaanoton tämä viime kuussa alkanut Tuoksumuistoja -sarja on saanut. Itse olen ihan innoissani tästä ja viime kuun postaus oli varmasti yksi kuukauden mieluisimmista postauksista itselleni. Joten jatketaan tällaisella sopivalla kerran kuukaudessa tahdilla, nämähän eivät ihan heti lopu vaan jatkoa voi tuolla tahdilla tulla vuosia. ^_^

Marraskuu 2005, Pariisi Charles de Gaulle

Ihana aurinkoloma St. Martinilla takana. Pyyhin unihiekkoja silmistä melkein yhdeksän tunnin lennon jälkeen, jonka vietin nukkumalla ja katselemalla pari leffaa. Vielä muutama tunti odotusta, muutaman tunnin lento ja vihdoin kotona. Ajatuksia painaa jo tuleva työviikko, niin kuin aina loman jälkeen, rästissä jääneitä hommia on vaikka kuinka tiedossa. Sitäkin enemmän mielen alakuloiseksi vetää pimeä marraskuu, mikä Suomessa odottaa. Se on järkytys, kahden viikon auringon ja lämmön jälkeen. Kävelen hetkeä ennen koneenvaihtoa Tax free -myymälään, haaveissani löytää joku erityinen tuoksu, joka muistuttaa minua kesästä ja lämmöstä vielä kotonakin. Haahuilen hetken aikaan hyllyjen välissä, mutta mieleistäni ei tahdo löytyä. Keskitän kaiken tarmoni tuoksuihin, joita Suomesta ei voi ostaa, sillä haluan jotain erikoista. Pian myyjä tulee viereeni ja kysyy voisiko hän auttaa. Kerron hänelle millaista tuoksua olen vailla. Minut johdatetaan Hermèsin tuoksuhyllyn eteen ja käteeni ojennetaan tuoksu, jollaista en ole ennen nähnyt. "Tämä on tällä hetkellä todella suosittu ja tullut tänä vuonna, tämä voisi olla sellainen jota haet", hän selittää. Un Jardin Sur Le Nil lukee pullossa. Vihreä on aina ollut yksi lempiväreistäni, joten liukuvärjätty vaaleanvihreä yksinkertaisen linjakas pullo saa ulkoisen hyväksyntäni ja pyydän myyjää laittamaan tuoksua tuoksutikulle, jotta voin haistella sitä. Yksi nuuhkaisu ja tiedän, että tämä on lupaus ikuisesta kesästä myös pimeinä marraskuun päivinä. Kuuluu klik ja poistun kaupasta kassan kautta koneeseen. Sitä en vielä tuolla hetkellä tiedä, että yli kymmenen vuotta myöhemmin tästä tuoksusta on tullut kauiten viikoittain käyttämäni tuoksu. Rakkaus, joka ei sammu koskaan.


Yksitoista vuotta, MONTA Un Jardin Sur Le Nil pulloa myöhemmin, olen edelleen sitä mieltä, että tuoksu oli tuoksurintamalla paras muutamassa sekunnissa tekemäni päätös, mitä olen koskaan tehnyt. Kyllästyn yleensä helposti tuoksuihin, en ole kovinkaan iso raikkaiden tuoksujen ystävä, käytän harvoin samaa tuoksua vuodesta toiseen, vielä harvinaisempaa on se, että käytän tuoksua kaikkina vuodenaikoina, mutta Un Jardin Sur Le Nil on pystynyt siihen, mihinkä mikään muu tuoksu ei ole aikoihin pystynyt. Tulemaan suosikiksi, jota minulla on aina yksi täysinäinen pullo jemmassa. Ajatus siitä, että varapulloa ei olisi, kauhistuttaa minua. Vuosien saatossa olen kiertänyt tuoksun takia lentokenttiä ja aina tilaisuuden tullen hankkinut varakappaleen. Mieheni tietää pakkomielteeni tähän, koska myös hän ollut mukana metsästyksessä. Onneksi reilu vuosi sitten tilanteeseen tuli muutos ja nyt tuoksu on saatavilla helposti myös Suomesta. 

Miksi sitten Un Jardin Sur Le Nil on niin lumoava? Se on tuoksu, joka osaa olla yhtä aikaa raikas, naisellinen, hivenen mausteinen ja kukkainen. Siinä on vähän kaikkea, kuitenkin niin, että kaikki on tasapainossa. Se on tuoksu joka tuntuu erilaiselta joka kerralla, riippuen siitä millainen fiilis itsellä on. Toisina päivinä haistan siinä selkeämmin greipin, toisina hyasintin, joskus mausteisen kanelin. En ole käynyt Niilillä, mutta olen käynyt Egyptissä ja siellä tajusin, mistä tämä tuoksu on saanut nimensä. Siellä veden äärellä kävellessä, haistoin samaa tuoksua, mitä olin haistellut jo vuosia aiemmin kotona pullosta. Tuoksussa on jotain kaunista, mitä on vaikea kuvailla, mutta lupaan, että ymmärrätte mitä tarkoitan, kun haistatte sitä. Tämä on itselleni iloinen tuoksu, aina kun laitan tätä, suupielet nousevat automaattisesti ylöspäin, jopa kurjimpina päivinä.

Alkutuoksussa greippiä, porkkanaa, tomaattia ja vihreää mangoa. Sydäntuoksussa hyasinttia, lootuksen kukkaa, pionia, osmankäämiä ja appelsiinia. Pohjalla kanelia, myskiä, suitsuketta ja iristä.

Tuoksun kesto on hyvä, haistan tämän helposti vielä kahdeksan tunnin jälkeen, joten harvemmin lisäilen tuoksua päivän aikana.


Onko Un Jardin Sur Le Nil tuttu? Mitä pidätte?24 kommenttia:

 1. Aivan huikea kuvaus tuoksusta! Tässä on roppakaupalla juuri sitä taikaa, mitä tuoksujen kanssa parhaimmillaan saa kokea. Minä löysin tämän helmen vasta viitisen vuotta sitten ja siitä tuli heti oma tuoksuni, yksi suurista rakkauksista. Kuvittelen aina suihkaisun jälkeen olevani joen rannalla kuuman päivän aamuna, auringon noustua Niilillä. Tuoksut ovat lupaavia ja vielä raikkaita yön jäljiltä. Pientä utua on ilmassa.
  Samasta sarjasta havittelen seuraavaksi Un Jardin sur le Toit:ta, jossa on kyllä jotain samaa. Odotan proosallisesti seuraavaa -20% päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Un Jardin Sur le Toit on myös ihastuttava, se on tämän sisko, ainakin omasta mielestä. ^_^Todella vaikea selittää, mutta tässä tuoksussa on jotain hyvin koukuttavaa, ja mikä harvinaista, tähän ei kyllästy. <3

   Poista
 2. Tuoksu kuullostaa aivan huikealta! En ole koskaan päässyt tuoksuttelemaan, mutta jos jossain vastaan tulee niin ehdottomasti pitää kokeilla itsekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, tää on todella persoonallinen, mutta silti samassa tuoksu, joka ei varmasti ärsytä ketään, koska se ei ole millään lailla hyökkäävä, ei liian makea, ei liian raikas, ei liian voimakas. ^_^

   Poista
 3. En ikinä osaisi kuvailla tuoksua noin hienosti.
  Yhtään Hermes-sarjan hajuvettä ei itselläni ole koskaan ollut, enkä yhtään tuoksua tunnista.
  Tuoksumuistoja kyllä on muista tuoksuista, mm. mitä mummoni käytti minun lapsuudessani. Ukki toi matkoilta mummille aina hajuvesiä (siis joskus 60-70-luvulla). Mummi aina marmatti, että mies tuhlaa rahojaan, eihän nämä tuoksu millekään. Mummilta oli mennyt hajuaisti. :D Madame Rochas ja joku Nina Riccin kammottava tuoksu ovat yhä hajumuistissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, no varmasti on mennyt, Madame Rochas ja Nina Ricci eivät todellakaan ole sieltä "miedoimmasta" päästä! Mutta vaari tykkäsi selvästi klassikoista, joten isot pointsit vaarille! <3

   Poista
 4. Tämä päätyi juuri kokoelmaani, ja voi nam. Miellän tuoksun enemmän kevääseen ja kesään, mutta olen ottanut varaslähdön, sillä se on vaan niin herkullinen. En ole ihan varma, onko se suosikkini sarjassa, sillä aina kun kokeilen näitä, suosikkini vaihtuu.. (Ostin siis juuri minisetin Jardin-tuoksuja, joten minulla on nyt koko sarja. Pienet, mutta tärkeät ilot!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis itsehän yritin aluksi ja ajatuksena olisi, että matkan jälkeen käyttäisin tätä vain keväällä ja kesällä, mutta no luovuin ajatuksesta nopeaan, jotenkin ihana tuoksu myös talvipäivinä ja se mieltä piristävä vaikutus, talvellahan sitä juuri tarvisee. <3

   Poista
 5. Ihanaa, että tuoksua nyt saa Suomesta ja heti tuli mieleen sivuajatuksessa, voihan Ferragamot.. Ihanat kuvat Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopulta Hermèsin nettikauppakin alkoi toimittamaan Suomeen, mutta oli se aina sellaista etsintää. Muistan, kun käännettiin melkein puoli Egyptiä ylösalaisin miehen kanssa, että saatiin mulle tämä tuoksu, kun entinen uhkasi loppua. :D Kiitos. <3

   Poista
 6. Täydellinen kuvaus!
  Tämä on myös minun lempituoksu. <3
  Ihania pakkaspäiviä Sinulle!
  Maisa (pienet.suloisuudet@gmail.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on niin loistava, etten ihmettele, että on muidenkin suosiossa. ^_^ Ihanaa viikkoa sinne!

   Poista
 7. Kirjoitat aivan ihanat alustukset tuoksumuistoja-sarjaan ja jos annat kaikkesi valokuville, niin myös tarinat tuoksujen takana on jotain hyvin erilaista ja erittäin mielenkiintoisia 😊 💟

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, juuri tuon vuoksi ajattelin, että olisi kiva ottaa perinteisten uutuustuoksujen esittelyjen rinnalle tämmöinen hieman eri otteella varustettu sarja tuoksuista, missä on ripaus enemmän henkilökohtaisuutta. :)

   Poista
 8. Niin ihana kirjoitus kerta kaikkiaan! ^_^ Täytyy ehdottomasti käydä tuoksuttamassa, hyasintti herätti kiinnostuksen, koska rakastan sen tuoksua <3 ( mutta en voi allergioiden takia sitä omaan kotiin ostaa, nyyh )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Rakastan tätä tuoksua! Hyasintin haistaa tässä mun mielestä selvästi, mutta ei liikaa, se sulautuu hyvin sekaan. ^_^

   Poista
 9. Näitä on kiva lukea <3 Tekisi mieli itsekin joskus kirjoittaa joku postaus, missä palaan tuoksun ostohetkeen ja sen aikaisiin tunnelmiin :) Tuoksut on todellakin tärkeä osa muistoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Todellakin on, jos on yhtään tuoksuihminen, niin melkein kaikkiin sun muistoihin liittyy vahvasti jokin tuoksu, aina. ^_^

   Poista
 10. Näitä tuoksumuistojasi on niin ihana lukea! Un Jardin Sur Le Nil - voiko tuoksusta enää kauniimmin kirjoittaa. Mieleni tekee lähteä tuota tuoksuttelemaan. Kesän tuoksua!
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla, koska itse tykkään kirjoittaa näitä tosi paljon. :) Veikkaan, että voisit pitää tästä, joten käy ehdottomasti tuoksuttelemassa. ^_^Rentoa viikonloppua!

   Poista
 11. Ihana kuvaus <3 Minunkin lempituoksuni .

  VastaaPoista
 12. Sain lahjaksi neljän Hermesin minipullon kokoelman ja tämä Un Jardin sur le Nil oli ainoa, josta nirppainen nokkanikin tykkäsi. Ihan mielettömän hyvä tuoksu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä mieletön, en ole vielä 12 vuodessa kyllästynyt tähän. <3

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown