Pimeässä kaapin perukoilla nököttää kaksi purkkia tonnikalaa. Olen ostanut ne kaappiin "hätävaraksi". Mikä on naurettavaa, koska tonnikalapalat purkissa ovat ehkä kamalinta ruokaa mitä tiedän. Olen elänyt onnekkaan lapsuuden, jossa tonnikalapurkit olivat itselleni täysin tuntematon käsite. Mummolassa kalat uivat suoraan järvestä pöytään.
Ensimmäinen muistoni tonnikalasta on opiskeluajoilta melkein 20 vuotta sitten, aikana jolloin tonnikalapurkki oli oikeasti halpa. Muistaakseni näitä sai välillä tarjouksesta viisi purkkia markalla.
Opiskelijasolussa kämppäkaverillani oli tapana tehdä joka päivä koulun jälkeen makaroni-tonnikalaseosta = keitettyjä makaroneja ja sekaan purkki tonnikalaa. Muistan vieläkin hajun nenässäni, kun tonnikalapurkki aukesi yhteisessä keittiössämme. Vilunväreet hiipivät niskaani ja painoin katseeni tiukasti alas omaan nuudeliannokseeni.
Eräänä päivänä koin kuitenkin kaupassa jonkinlaisen heikon hetken ja tonnikalapurkkeja eksyi vaatimattomaan opiskelijan ostoskoriini. Sen tiesin, että en takuulla ala sotkemaan tonnikalaa makaronin sekaan. Ajattelin, että kokeilenpa ruisleivän päällä.
Nenästä kiinni ja rohkea puraisu leivästä. "Mmm... No jaa... Ootas, joo, täähän maistuu ihan peltipurkille!" Huudahdin kämppäkaverille. Sain taisteltua tuon leipäpalan alas ja kyllähän se vatsan täytti, mutta tonnikalaa ei pahemmin eksynyt ostoskoriini tuon päivän jälkeen.
Olen kyllä maistellut tuonkin jälkeen tonnikalaa pizzassa, pastakastikkeissa yms.
Eräs päivä kuitenkin näin nuo "hätävarapurkit", joissa eräpäivääkin oli vielä armollisesti jäljellä, joten ajattelin testata makua jälleen kerran. Pitivätkö opiskeluaikojen makumuistot paikkansa?
Kyllä. Maku on edelleen pelkkää peltiä, haju saa kyyneleet silmiini. Onneksi hyvä ruisleipä pohjalla parantaa elämystä. Edes terveellisyyden nimissä meistä ei tule purkkitonnikalan koskaan bestiksiä. En vain löydä tämän ruoan sitä "juttua". Kuka haluaa syödä ruokaa, joka maistuu metallilta? Samasta syystä jätän purkkiananaksen -ja herkkusienet muiden syötäviksi.
Syöttekö te purkkitonnikalaa?
Syön purkkitonnikalaa, mutta usein valitsen jonkun mausteversion. Suosikkeja ovat tomaattikastike ja chiliöljyssä olevat versiot, joskus pizzaan laitetaan ihan perusöljyssä olevaa tonnaria.
VastaaPoistaOlen tainnut joskus maistaakin tomaattikastikkeessa olevaa tonnikalaa... Pizzassa, jos näen haisunkin tonnikalasta, juoksen karkuun. :D
PoistaEn syö purkitettua tonnikalaa. Viime kerrasta on vuosia. Aika mautonta se kyllä on. Onnistuit kuvaamaan harmauden ja mauttomuuden loistavasti :). Yöks!
VastaaPoistaEn muuten tajunnutkaan, että noi kuvat vastaavat täysin fiiliksiäni kyseisestä tuotteesta. Ehkä oma fiilis näkyy alitajuisesti myös kuvaustuotoksissa? :D
PoistaEn ole koskaan syönyt, enkä syö...jo hajukin on kamala. Kerran raflassa tilasin pizzaa ja hetken haisteltuani kutsuimme mieheni kanssa tarjoilijan ja sanoin, että tää pizza haisee tonnikalalle ja maistui myös kun varovasti otin palasen suuhuni. Sain uuden,kun selvisi, että edellinen tilaus oli tonnikalapizzaa. Samoilla tonnikalavälineillä oli täytettä laitettu minunkin pizzan päälle.
VastaaPoistaHah, jollain on yhtä tarkka nenä kuin mulla. Tunnistan ton hajun kilometrin päähän. Aina pitää yrittää antaa uusi mahdollisuus, mutta pakko kait luovuttaa...
PoistaSattumalta osuin blogiin ja pakko kommentoida. Tonnikala vedessä maistuu todellakin peltipurkilta. En käytä itse enkä suosittele. Tonnikala öljyssä tai erinäisissä maustekastikkeissa on sitten ihan eri juttu. Ai joo, ja missään nimessä ei pidä ostaa hiutaleina, vaan aina paloina. Ne hiutaleet ovat ihan jätettä.
VastaaPoistaHiutaleita ei olekaan tainnut koskaan eksyä kaappiin. Jo se sana hiutale kuullostaa siltä, että ei kannata vaivautua. Tykkään kyllä tuoreesta tonnikalasta, mutta näillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa.
PoistaSama anonyymi yhtyy kyllä mielipiteeseen, ettei noilla tosiaan ole mitään tekemistä tuoreen tonnikalan kanssa. Enkä siis mikään suurin purkkitonnikalafani ole itsekään. Tulipahan vaan mieleen, että jotain maustettua ja/tai öljypohjaista suosittelisin, jos joku ensi kertaa haluaisi maistaa. :)
PoistaKäytän paloina öljyssä. Teen lämpimiä voileipiä, lasagnea ja salaattia. Mun täytyykin antaa se salaatin ohje sulle, että saisit yhden miellyttävänkin kokemuksen tonnikalasta. ;)
VastaaPoistaLaita ihmeessä ohje tulemaan, niin kokeilen! :)
PoistaSyön kyllä välillä purkkitonnikalaa, aika harvakseltaan. Tuoretta enkä fileitä en syö niiden epäeettisyyden takia periaatteesta. Purkkeihin käsittääkseni tungetaan fileitä ylijääneet jämät, eli omatunto sallii sen kun muuten menisivät hukkaan. :/
VastaaPoistaEettisyys on tärkeä pointti, jos sellaiseen kiinnittää huomiota. Itselläni olisi ihan hirveästi petrattavaa tässä...
PoistaNo ollaanpas täällä purkkitonnisvastaisia! :D Joo-o, itse syön juurikin tuota kuvassa olevaa Pirkan vedessä lilluvaa tonnikalaa. Vältän ostamasta öljyssä olevia tonnikaloja, sillä olen kuullut, että öljyyn liukenee jotain mömmöä metallipurkista. Tonniksen sekoitan aina johonkin ruokaan/salattiin, joka vielä maustetaan kunnolla. Niin vesimäinen maku ei pääse yllättämään.
VastaaPoistaJohanna
Jännä tieto tuo, että öljy irrottaa purkista mömmöä!
PoistaJohn Westin öljyssä oleva tonnari on parasta. Ja kannattaa valita se "no drain-less mess"-versio, nimensä mukaisesti sittä ei tarvi valutella mitään nesteitä pois. En ees osta mitään pirkkatonnikaloja, varsinkaan vedessä hyi.
VastaaPoistaPitääkin testata John Westit. :)
PoistaTonnikalaa saa myös muuten kuin peltipurkissa ja se on hyvää! :)
VastaaPoistaMikä merkki? Ei ole ikinä tullut katseltua tonnikalahyllyjä niin tarkasti, kun ei ruoka-aineena ole kiinnostanut. :)
PoistaJohn West ainakin :) Löytyy sekä peltipurkissa että annospusseissa(muovi), hyviä ovat ne pussit :)
PoistaNe on kalliimpia kuin purkissa olevat mutta ovat kyllä hintansa väärti heh :-D Ja itseasiassa pirkalla on vastaavia pikkupusseja!!
PoistaKiitos vinkistä, syksyn aikana tulee ulos juttu, jossa käytän ruuassa tätä hyvin pelottavaa tonnikalaa! :D Katsotaan miten käy... Resepti on suoraan lukijalta.
PoistaVoi, purkkitonnikala (palat öljyssä) on hyvää!! :) En ole kyllä moneen vuoteen syönyt sitä muuten kuin pizzassa, kunnon pastassa, salaatissa tai leivän päällä. Nuorempana mäkin keitin makaronia ja tonnarit vaan sekaan, ja joskus jopa söin välipalaksi tollaisen purkillisen kylmiltään. ;)
VastaaPoistaAjattelinkin jo, ettei se mun kämppis voinut olla ainoa ihminen maailmassa, joka syö makaroni-tonnikalamössöä. :D
PoistaMeillä purkkitonnikalapalat (öljyssä) eksyvät välillä lämpimiin leipiin tai esim. canneloneihin, myös tonnikalapullat maistuvat hyvälle, suosittelen kokeilemaan :)
VastaaPoistaPitääkin käydä kurkkaamassa sun blogista reseptejä. ;)
Poista;)
PoistaVanhan blogin puolelta löytyi cannelloniresepti, Italian reissulta. Vaihda vain pekoni tonnikalaan :)
http://www.lily.fi/blogit/52-weeks-deliciousness/cannellonit
Pitää varmaan testata! Siitähän voikin sitten tehdä taas oman blogijuttunsa, maistuiko se tonnikala sittenkään... ;)
PoistaMä kyllä tykkään purkkitonnikalasta, mutta ehdottomasti öljyssä! Mun lempi pikaruoka on tonnikala-lämppärit: ruisleipää, ketsuppia, tonnikalaa, juustoa, (yrttejä) ja mikroon. Nam! Mutta makuasioista ei voi kiistellä :)
VastaaPoistaEdellisen kirjoitti siis Iksu...
PoistaEi voikaan! :p
PoistaPerus-tonnikala on ainoa purkkijuttu hedelmien lisäksi mitä mä suostun syömään. :D Se on hyvää ja helpompaa kuin "tavallinen" kala, kun sitä ei tarvitse käsitellä mitenkään. Mutta mun kyllä pitäis opetella laittamaan muita kalajuttuja jotenkin, kun en niitä ole keskimäärin ainakaan maun takia jättänyt syömättä.
VastaaPoistaIhan mahtavaa saada tähänkin aivan erilainen kommentti! Tavallinen kala on helppoa, sen voi paistaa pannulla. :D Maku on vaan aivan eri.
PoistaTonnikala on jossain ruuissa hyvää. Esimerkiksi näissä lämpimissä leivissä tonnikala maistuu hyvältä. Samoin kolmioleivissä tonnikala on ihanaa - riippuen muista täytteistä. :)
VastaaPoistaMonet tykkää juuri lämpimissä voileivissä tonnikalasta ja mä olen yrittänyt tässä välissä opetella, mutta ei. :D
Poista