*Sisältää mainoslinkkejä
Oman ikäiseni varmaan muistavat edelleen lapsuudestaan Vitaliksen tuoksun, jota vanhempien toimesta hierottiin naamaamme kovilla pakkasilla ennen ulkoilua. Muistan, että kotona purkki kaivettiin esiin siinä vaiheessa, kun mittari näytti -20°C. Ajatus tuolloin oli, että vedetön rasvainen voide suojaisi ihoa pakkaselta.
Talvella pakkanen ja lämpötilanvaihtelut kuivattavat ihoa. Iho onkin jatkuvalla koetuksella. Paleltuma syntyy, kun ihon lämpötila laskee ja verenkierto häiriintyy. Kylmä iholla etenee asteittain – ensin iho punertaa, sen jälkeen voi esiintyä laikukkuutta. Siinä vaiheessa kun ihoa alkaa kunnolla pistelemään tai siitä menee tunto, on parasta mennä sisälle lämpimään. Poskipäät ja nenä ovat alttiimpia paleltumille. Punoitusta iholle aiheuttaa myös lämpötilan vaihtelut, mutta yleensä väri tasoittuu nopeasti sisätiloissa.
Miten suojata iho pakkasella?
Paras keino suojautua pakkaselta on lämmin vaatetus. Käytä vaatteita, jotka ovat tarkoitettu ulkoiluun. Ne hengittävät, suojaavat tuulelta ja pitävät lämpöisenä. Pidä huoli, etteivät vaatteet kostu, sillä märkä vaate voi palelluttaa ihoa.
Paras suoja kasvojen iholle on hyvin hoidettu iho, niin itsestään selvältä tokaisulta kuin se kuulostaakin. Tasapainoinen iho kestää ulkoisia haittavaikutuksia paremmin. Monet käyttävät edelleen Vitalista, mutta sen käyttöä tai muidenkaan "pakkasvoiteita" en suosittele, eikä uusi tutkimustietokaan enää tue tätä tapaa. Jos rasvapohjaisen voiteen alle jää hikeä tai muuta kosteutta, ne jäätyessään saattavat palelluttaa ihon. Ns. "pakkasvoiteiden" ongelma onkin se, että ne eivät imeydy ihoon vaan jäävät ihon pinnalle. Tällöin ihon oma kosteus/hiki eivät pääse haihtumaan rasvan läpi vaan jäävät sen alle ja siten jäätyessään vain pahentaa paleltumisen riskiä.
Mitä pakkasvoiteiden tilalle?
Pakkasvoiteiden tilalle kannattaakin valita ihan normaali hoitava vesipitoinen voide. Pidä huoli, että levität sen iholle ainakin puolta tuntia, mutta mielellään jopa tunti ennen ulkoilua, jotta voide ehtii imeytyä kunnolla ja sen sisältämä vesi haihtua. Jos tykkäät ulkoilla aamulla, älä turhaan pese kasvoja vaan levitä voide ja odota imeytymistä ennen ulos menoa. Kosteusvoidetta kannatta levittää iholle myös heti ulkoilun jälkeen.
Aurinkovoidetta talvella?
Kyllä, kyllä ja vielä kerran kyllä! Ulkoiluun talviaikana suosikkejani ovat *
Avènen Sun Intense Protect SPF50+, joka on mielestäni paras "all over" aurinkosuoja (toimii niin kasvoilla kuin tarvittaessa vartalolla) ja sitä löytyykin kaapista aina. Toinen mitä käytän myös paljon on *
Dermalocigan Protection 50 Sport SPF50, joka sopii loistavasti juuri ulkoiluun. Levitä myös aurinkosuoja iholle vähintään puoli tuntia ennen pakkaseen menoa, samasta syystä kuin kosteusvoidekin.
Paleltuma yllätti, mitä tehdä?
Lieviä paleltumia voi hoitaa ihan kotikonstein. Voit lämmittää ihoa kättä hieman lämpöisemmässä vedessä (37-42°C) puolisen tuntia. Jos iho on tunnoton, varo polttamasta sitä liian kuumalla vedellä! Jos paleltuma on raajassa, sitä olisi hyvä pitää koholla. Jos tunto, lämpö ja väri eivät palaudu tunnin kuluessa tai ihoon tulee rakkuloita, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Varsinkin raajoissa olevien isohkojen alueiden paleltumien vuoksi kannattaa hakeutua aina hoitoon.
Kiinnitätkö ihosi suojaamiseen huomiota pakkasella?
KUVAT: PEXELS
Kunnon perusrasvaus pitää olla ihossa ja juuri niin kuin sanoitkin, oikeanlainen vaatetus. Minun työhönihän kuuluu ulkoilu säällä kuin säällä ja vaatetuksen ollessa kunnossa, ulkoilukin on ihan kivaa :)
VastaaPoistaLeppoisaa viikkoa sinulle Jonna <3
Just toi vaatetus on niin tärkeää kun ulkoilee. Jos on kylmä tai kuuma niin alkaa lähinnä ärsyttämään. 😅
PoistaKivaa viikonloppua Outi. ❤️
La Roche Posayn Cica -voidetta on kulunut, iho on tällä hetkellä rutikuiva ja punakka.
VastaaPoistaKivaa viikonloppua Jonna. <3
Tää on tosi hankala aika vuodesta iholle. Välillä pakkasta ja välillä aurinko kuumottaa kasvoja.
PoistaKivaa viikkoa Tiia. ❤️