Parhaat vinkit pintakuivan sekaihon hoitoon


Parikymppisenä minulla oli sekaiho, opin hoitamaan sitä ja tietämään kikat, millä ihon sai pysymään mahdollisimman tasapainoisena. Siksi olinkin kolmekymmentä täytettyäni ihmeissäni, kun ihoni päätti yllättäen muuttua. Menikin vuosia ennen kuin tajusin, että ihoni ei olekaan enää sekaiho vaan pintakuiva sekaiho, joka tosin kesäisin on lähellä normaalia ihoa, kun aiemmin ihoni oli kesäisin jopa rasvoittuva.

Koska iho muuttui pintakuivaksi yllättäen, hoidin sitä aluksi tyhmästi sitkeästi samalla tavalla kuin sekaihoa. Tämä oli tietenkin aivan liian voimakasta hoitoa pintakuivalle iholle, joka menikin tämän vuoksi aina vain huonompaan kuntoon: pintakuivuus vain paheni, mutta samaan aikaan myös epäpuhtaudut lisääntyivät. Pintakuivuus aiheuttaa usein sen, että ihoa on hoidettava huomattavasti hellävaraisemmin kuin sekaihoa. Olin tuskastua tilanteeseen täysin, kunnes viitisen vuotta sitten vihdoin ymmärsin mistä on kyse ja aloin muuttamaan ihonhoitoani oikeaan suuntaan kokeilujen kautta. Nykyään osaan lukea ihoani ja jopa ennakoida, mitä se tulee minäkin vuoden aikana tarvitsemaan ja sen mukaan sitten toimin. Talvi on aina ehdottomasti haastavinta aikaa. Iho ei pidä yhtään kuivasta huoneilmasta, pakkasesta tai lämpötilan vaihteluista. 

Tiedän, että moni varmaan kamppailee pintakuivuuden kanssa, joten ajattelin jakaa teille muutamia hyväksi havaitsemiani vinkkejä pintakuivan sekaihon hoitoon, mutta muistakaa, että vaikka nämä toimivat minulla, ne eivät välttämättä toimi teillä vaan vain kokeilujen kautta löytää sen omalle iholle sopivan tasapainon. Pintakuivan sekaihon hoidossa on kuitenkin olemassa muutamia perusjuttuja, jotka kannattaa katsoa heti kuntoon. Lupaan, että ne rauhoittavat tilannetta hyvinkin nopeasti.

Millainen pintakuiva sekaiho on? 

Oma ihoni on sellainen, että varsinkin otsan alue kiiltelee helposti päivän aikana. Leukani ei jostain syystä rasvoitu, nenäkin vain vähän, vaikka sekaihossa tämä on yleistä. Muilla kasvojen alueilla ihoni on vaihtelevasti normaali tai kuiva. Varsinkin posket ja leuka ovat itselläni alueita jotka jopa hilseilevät kuivuuttaan hyvinkin helposti.


1. PUHDISTUS

Omalla ihollani suurin positiivinen muutos tapahtui, kun jätin aamuisin vesipesun pois. Aamuisin kasvot kannattaakin pyyhkiä vain misellivedellä kostutetulla vanulapulla, jos haluaa, voi aamupuhdistuksen viimeistellä miselliveden jälkeen vielä alkoholittomalla kasvovedellä. Illalla suoritan aina kaksoispuhdistuksen, myös niinä päivinä, jolloin en käytä meikkiä. Jostain syystä kaksoispuhdistus pitää ihon tasapainoisempana kuin se, että pesisin meikittöminä päivinä kasvoit iltaisin vain yhdellä tuotteella. Ensimmäisessä vaiheessa käytän puhdistusöljyä- tai balmia. Toisen vaiheen putsarina käytän emulsiomaista tai voidemaista putsaria. Kesäaikaan, kun ihoni on lähellä normaalia myös puhdistusvaahdot ovat toisessa vaiheessa ok. Sen sijaan geelimäiset putsarit ovat jääneet kokonaan pois. Iltaisin iholla kannattaa käyttää myös kasvovettä, joka on pintakuivan ihon hoidossa tärkeä tuote.  

2. HOITOTUOTTEET

Aamuisin puhdistuksen jälkeen käytän aina ensin jotain essenceä, jonka päälle lisään seerumin ja lopuksi jonkun kevyen hoitovoiteen. Kesällä menen usein pelkällä essencellä ja seerumilla. Illalla käytän (varsinkin talvella) puhdistuksen jälkeen seerumia, joka mahdollisesti kirkastaa ja kevyesti kuorii ihoa. Bakelin Malic on loistava, käytän tuotetta jo kolmatta talvea putkeen, mutta myös erilaiset C-vitamiinia sisältävät seerumit ovat suosikkejani. Näillä saa pidettyä ihon pintakuivuutta aisoissa. Malicin päälle lisään usein jonkun toisen kosteuttavan seerumin, mutta C-vitamiini -seerumeiden päällä en toista seerumia lisää. Tämän jälkeen laitan  jonkun "tuhdimman" yövoiteen (tai 2-3 vkossa retinolia sisältävän voiteen) ja jos iho on todella kuiva, taputtelen päälle vielä lopuksi öljyn. Molempien käyttö ei kuitenkaan ole pakollista.

3. YÖNAAMIOT

Käytä yönaamioita. Paras keksintö ikinä! Kesällä käytän naamiota ehkä 1-2 kertaan viikossa, talvella vähintään joka toinen yö. Kovilla pakkasilla joka ilta. Yönaamiota ei pintakuivan sekaihon omaava levitä suoraan puhdistetulle iholle vaan kruunuksi ja lopuksi kaikkien muiden hoitotuotteiden päälle. Itse annan naamioiden yleensä kuivahtaa 5-10 minuuttia ennen nukkumaan menoa. Aamulla ihossa huomaa selkeän eron.

4. KUORINTA

Kuorinta on erittäin tärkeässä asemassa, jos et kuori, kuiva ihosolukko on tukkeena ihon pinnassa ja hyvinkin nopeasti iholle alkaa muodostua epäpuhtauksia, koska ne eivät pääse ulos kuolleen ihosolukon vuoksi. Ihoa ei kuitenkaan kannata rasittaa liikaa vaan kuoria enintään kerran viikossa, talviaikaan voi riittää kuorinta parinkin viikon välein, varsinkin, jos käyttää kirkastavia ihoa kevyesti kuorivia seerumeita. Jos kuorin liikaa, se kyllä tuntuu ihon kiristelynä hyvin nopeasti. Ihon pinta alkaa tuntumaan myös paperisen ohuelta. Käytän suurimmaksi osaksi vain entsyymi-kuorintoja, ainoastaan kesäaikaan suosin auringon vuoksi enemmän mekaanisia, mutta kuitenkin mahdollisimman hellävaraisia tuotteita. 

5. SISÄISESTI

Omega-kapseleista* on ehdottomasti apua pintakuivan ihon hoidossa. Talvella otan uskollisesti kaksi kapselia, mutta kesäaikaan on vähennettävä käyttöä, sillä ihoni alkaa rasvoittumaan liiaksi ja puskemaan samalla epäpuhtauksia. Olen vuosien aikana huomannut, että kesällä riittää vain yksi kapseli ja iho pysyy tasapainoisena. Tämänkin tajusin vasta monien kokeilujen kautta, ihmetellessäni, miksi kasvoni olivat kesäisin näppylöitä täynnä. Lopulta syy löytyi liian isosta omega-annoksesta.

Mitä välttää?

Pintakuivan sekaihon kanssa kannattaa olla hellävarainen. "Hemmottele, älä rankaise", on iskulauseeni. Mm. liian voimakkaat puhdistustuotteet ja liiallinen hankaus kannattaa unohtaa, sillä ne kuivattavat ja ärsyttävät ihon pintaa entisestään. Rutiineista kannattaa pitää kiinni. Pintakuivan ihon kanssa ei voi olla päivää/päiviä, että tänään en jaksakaan hoitaa, sillä se näkyy välittömästi ja vaurioiden korjauksiin voi mennä useita viikkoja. 


Onko sinulla pintakuiva sekaiho? Parhaat vinkkisi sen hoitoon?*Mainoslinkki. Kuvissa näkyvistä tuotteista Solgar Omega ja V 10 Plus PR-näytteitä, saatu blogin kautta, muut omia. 1. Mullakin meni aikaa että tajusin että ihoni on nykyään pintakuiva sekaiho. Ennen se oli rasvoittuva sekaiho. Kesällä on enemmän rasvoittuva enkä silloin käytä öljyjä kuin satunnaisesti. Tosi mielenkiintoinen postaus josta opin taas uutta esim. essence, luulin ensin että puhutko muka siitä merkistä :DD
  Talvella käytän iltaisin aina joko seerumia tai öljyä ennen yövoidetta. Yönaamioihin pitäisi perehtyä mutta koska nukun kyljelläni tai mahallani, ne tuntuvat vielä huonolta idealta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on oikeasti jännä, että sitä tahtoo vaan väkisin hoitaa sitten niin kuin sitä entistä ihoa ja siitähän ei sitten hyvää seuraa. Onneksi nykyään olen sen suhteen vähän fiksumpi. ^_^ Essencet antaa tosi hyvää kevyttä lisäkosteutusta pintakuivalle sekaiholle, koska ainakaan itsellä kovin raskaat voiteet on liikaa, niin mieluummin monta kerrosta sitten jotain ohuita. Hih ja joo, tässä ei ollut nyt kyse siitä merkistä. :D Itsehän nukun kyljeltään, sen huomaa naamasta, että vasen puoli on suosikki.

   Poista
 2. Mulla on omega-kapselien kanssa ihan samanlainen kokemus. Liiallinen annostus aiheuttaa näppylöitä, mutta tuon syy-yhteyden selviäminen vei aikansa. Aluksi pidin ajatusta hölmönä, että kapselit muka näpyttäisivät naaman :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on aina tosi mielenkiintoisia kuulla, että jollain toisellakin on sama kokemusta. No sama ajatus oli itsellä, että niidenhän just pitäisi tehdää hyvää iholle, mutta ei, omalla iholla yliannostus on pahasta. Talvella voin helposti syödä se kaksi kapselia, mutta jos on oikein aurinkoinen kesä, en välttämättä tarvi 1-2 kuukauteen kapseleita ollenkaan, silloin jopa 1 kapseli/pvä räjäyttää ihon. Sitä pelkoa tosin ei parina viime kesänä ole ollut. :D

   Poista
 3. Mun iho on kans lähinnä pintakuiva sekaiho. Nykyisin iho on voinut paljon paremmin, kun aloin käyttää kasvoöljyjä säännöllisesti. Varmaan omega-kapselit ovat myös vaikuttaneet myönteisesti. Kiiltelyä tulee nykyisin vain otsan alueelle ja mikä parasta, olen päässyt näppylöistä eroon lähes 100 %:sti (99,9). Ikääntymisen ainoa hyvä puoli, tähän mennessä;) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öljyt on kyllä pelastus, varsinkin talvella. Itsellä tuo otsan alueen kiiltely on myös se vaikeimmin estettävä, mutta se on pientä. :)

   Poista
 4. On! Mä olen tapellut tavalla tai toisella ihoni kanssa ihan koko ikäni. Vasta nyt olemme alkaneet tulla jollakin tavalla toimeen, olen löytänyt yrityksen ja erehdyksen kautta sopivia tuotteita, olen oppinut vilkaisemaan incejä ennen ostopäätöstä ja lisääntynyt tietokin on auttanut.
  Aiemmin mulla saattoi olla ihan hilseileviä länttejä ihossa, vaikka toisaalla taas iho rasvoittui ja finnejä puski.
  Hormonaalinen ehkäisy auttoi merkittävästi, iho ei koskaan ollut niin hyvässä kunnossa kuin Diane Novaa syödessä. Nyt kun olen ollut yli 10v ilman sitä, kaikenlaisia vaikeuksia on tullut vastaan.
  Omegaa aloin syödä kokeeksi ja nyt about kuukauden jälkeen ainakin kuvittelen, että iho voi paremmin. Taidan jatkaa kuuria:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi sopivien tuotteiden etsintä on ollut yhtä tuskaa, itse kanssa inceistä olen oppinut jotain ja tiedän mitä vältellä, onneksi niitä on vähän. Itsellä enemmän ratkaisee kokonaishoito kuin incit, ihoni ei siis kovinkaan herkästi ota nokkiinsa ainesosista, mutta tämä on just sitä kokeilua. ^_^

   Poista
 5. Mulla on myös pintakuiva sekaiho, ja tosi herkkä vielä. Exuviencen tuotteet olen havainnut hyviksi, kun mulla oli sitä ruusufinniä myös, mutta ei ole enää. Lumenen lähde micellarvesi on aamuisin tosi hyvä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Exuviancella on muuten ihana yönaamio, josta tykkään kovasti. :) Pitäisikin joskus kirjoittaa siitä täällä. Lumenen misellivettä en vielä ole itse kokeillut.

   Poista
 6. Minullakin on pintakuiva sekaiho, joka on talvisin myös herkkä. Aika helppohoitoinen, kun vaan muistaa aina välillä ottaa käyttöön myös ihoöljyt. En myöskään kuori ihoani kovin usein, vaan noin kerran viikossa ja kevyesti. Olen käyttänyt myös omegaa, mutta voin saada siitä näppylöitä kehoon.. en koskaan kasvoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvella ihoöljyt ovat ihan must. Itselle ei taas kroppaan tule mitään, ainoastaan kasvoihin, todella jänniä nää jutut. ^_^

   Poista
 7. No niin kiitos tästä, sillä pintakuiva sekaiho täälläkin ja en kyllä oikein ole kärryillä miten sitä tulisi hoitaa. Luin siten ahmien joka sanan. Kuoriminen on tärkeää, mutta sitten on couperosaa eli poskia en voi kuoria, mutta noh muut paikat. Couperosa antaa haasteita hoidolle. On tää naisen elämä vaikeaa, ehkä joskus opin. Omegaa syön ilman muuta ja jo vuosia, kolesteroliarvot sentään sillä laski.

  Kivaa sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cuoperosa iholle voi käyttää entsyymikuorintoja, mutta mekaanisia kannattaa välttää, ne eivät ole hyväksi. :)

   Mukavaa sunnuntaita Tiia! <3

   Poista
 8. Mulla on iho nyt pintakuiva, joten jotain viilausta pitäisi tehdä ihonhoitoon. Nenässä ja poskessa on pienet hilseilevät läikät, joten näin voi käydä rasvaisemmallekin iholle, vaikken käytä kuivattavia tuotteita esim. kasvojen pesussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkanen kyllä tekee tehtävänsä iholle kuin iholle. :/

   Poista
 9. Mulla taas iän myötä on käynyt niin, että rutikuiva korppuiho on alkanut rasvoittumaan ja näinpä lopputuloksena on samainen pintakuiva sekaiho kuin sinullakin :D Talvi on ehdottomasti pahinta aikaa ja kesällä iho voi huomattavasti paremmin.

  Vinkki vitosena mainitsisin itse myös vedenjuonnin tärkeyden - itselläni se helposti unohtuu, minkä huomaa kyllä sitten pidemmällä aikaa myös ihosta. Nyt yritänkin appsin avulla opetella säännöllistä ja riittävää nesteytystä pitkin päivää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikääntymisen kannalta ihon muuttuminen enemmän rasvoittuvaksi on hyvä juttu. :D Sama, talvi on pahin. Kesällä mulla on varsinkin aurinkoisina kesinä normaali iho, silloin tulee aina mietittyä kuinka helppoa ihonhoito silloin on, jos niin olisi aina. Pitää muutta johonkin etelään, että saan itselleni normi-ihon. ^_^ Mulla ei ole veden juonnilla mitään vaikutusta ihon kuntoon, juon kun on jano, en ihon vuoksi, ei ole koskaan ollut, myöskään rasvaiset ruuat suklaa, juustot yms, ei saa mitään tapahtumaan ihossa. Jep, olen tältä osin outo. :D

   Poista
 10. Tuo alku kuulosti niin samalta kuin oman ihoni ongelmat. Ei sitä aluksi todellakaan tajunnut, että iho voi muuttua ja ilman varoitusta! Minulla tuo kuivuus iski ja siihen tuli vielä lisäksi couperosa. Sen punoituksen kanssa on jatkuvasti oltava tarkkana ja ihan suoranaista hoitoa en ole vielä tähän saanut, siis sellaista, jotta sen kanssa pärjäisi ja tietäisi aina mistä purkista laittaa milloinkin, kun punoius pahenee. Varsinkin, kun vaihtaa tuotteita iho alkaa äksyillä, mutta sain tästä hyviä vinkkejä, joita voin yrittää kokeilla myös omiin rutiineihini! Kiitos <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei sitä tajua, ja sitten sitä vaan jääräpäisesti koittaa hoitaa niin kuin ennen, vaikka kaikki pitäisi muuttaa. Couperosa on kyllä kinkkinen ongelma, eikä ollenkaan helppo hoitaa, valitettavasti meillä ikääntyvillä naisilla on sitä usein. Itse olen pahimmalta säästänyt toistaiseksi.

   Poista
 11. Ihana postaus, mäkin ahmin tän, ja samanlaiset ihmettelyt olen minäkin joutunut kokemaan, kun iho on muuttunut pintakuivemmaksi sekaihoksi sekaihon sijaan!! ^_^ Mullakin liiallinen omega-annostelu saattaa aiheuttaa ongelmia :D Samoin maitotuotteet, juustot..ne onkin pahimmat. Joulun jälkeen ollaankin sitten paranneltu ihoa, ihoni koki totaalisen epätasapainon ja alkoi puskea epäpuhtauksia kun söin joulun aikoihin tavallisesta ruokavaliostani poiketen. Yritin silloin käyttää yhtä puhdistusvaahtoa sellaisenaan, sen kun luvattiin soveltuvan myös meikinkin poistamiseen mutta allekirjoitan tuon kaksoispuhdistuksen tärkeyden, sillä iho on tuntunut nyt tasapainoisemmalta kun otin öljyn vaahdon oheen :)

  Mä olen huomannut oman ihoni rakastavan öljyjä! Esim. öljypohjaiset seerumit sopii paremmin kuin vesipohjaiset, yksi päivä kokeilin pitkästä aikaa sellaista perinteistä vesipohjaista seerumia ja vaikka laitoinkin sen ylle hyvän hoitovoiteen, iho jäi kireäksi..seuraavana iltana palailin takaisin öljyseerumin pariin ja ei tietoakaan kireydestä :D Joku hyvä essence olisikin ostoslistalla, sillä sinne öljyseerumin alle olisikin kiva saada lisäkosteutta! Otin nyt Misshan etanalinjan yönaamion käyttöön, ja se kyllä tuntuisi pelittävän ja nimenomaan muiden tuotteiden ylle kerrostettuna! Ekan kerran kokeilin sitä joulukuussa sellaisenaan ja joo, ei riittänyt potkut mun iholla :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, luulen, että aika moni painii näiden ongelmien kanssa. Nyt jälkeenpäin mietin, että ihotyypin muuttuminen on todella hankala tilanne ja uudestaan toimivien tuotteiden löytäminen ei todellakaan ole helppo homma, se vie aikaa kuukausia jopa vuosi, eikä sitä opi kuin erheen kautta. Itsellä varsinkaan, kun ruokavalia tai tuotteiden ainesosat ei vaikuta mitään, vaan ratkaisu oli sitten lopulta se, että muutin kaiken vieläkin astetta hellävaraisemmaksi, mitä alunperin ajattelin. Eli hoidan ihoa melkein kuin kuivaa ihoa, ainoastaan paksummat voiteet eivät toimi, joten ne on jätettävä pois.

   Jotenkin tossa kaksoispuhdistuksessa on se, että se luo tasapainoisemman pohjan iholle, huomaan heti, jos joskus laiskuuttani olen käyttänyt iltaisin vain yhtä tuotetta. Ihoa kiristää välittömästi. :D Nuo Misshan etanatuotteet kiinnostaa muakin. ^_^

   Poista
 12. E-pillereiden takia ihoni oli aina rutisevan kuiva, joten luulin aina että mulla on kuiva iho. Järkytys oli suuri kun kosmetologikoulussa kuulin että mulla onkin sekaiho. Suuren suurta näppyongelmaa ei ole, enemmänki se kuivuus ja kiristely. Vaikkakin sitten päivän aikaan iho öljyyntyy. Mutta ennemmin mua häiritsee se kiristely ja hoidankin ihoa enemmän kuin kuivaa ihoa. :) Kosteuttavat naamiot ja seerumit on ne joita ilman en voi elää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kiristely on ehdottomasti omasta mielestäkin pahinta. Se tulee mulle välittömästi, jos käytän liian "kovia" aineita tai kuorin liikaa.

   Poista
 13. Toi on just niin hanurista, että pieninkin laiminlyönti tai sopimaton tuote heittää ihon pitkäksi ajaksi ihan raiteiltaan... :-( Noudatan pitkälti samoja linjoja kanssasi, kaksoispuhdistus on ihan must (sain sen ansiosta nenänpielen suurentuneet ihohuokoset nätisti suppuun), samoin kuin talvella säännölliset yön yli muhitukset kosteuttavalla naamiolla. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se, jos olisi normaali-iho niin tällaista ei tarvisi miettiä. Pintakuivan sekaihon hoidosta ei voi luistaa lomilla, ei mökillä, ei missään.

   Poista
 14. Tosi hyviä vinkkejä! Mulla on posket ihan älyttömän kuivat. Omega kapseleita voisinkin kokeilla.

  VastaaPoista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives