Kirjoitin marraskuussa blogiini postauksen otsikolla
ristiriitaista. Pohdin jutussa paljon sitä, miten ristiriitaiselta koen tämän blogin pitämisen siihen nähden, millaista elämää tällä hetkellä tahtoisin elää. Olen oikeastaan koko syksyn ajan käynyt itseni kanssa tietynlaista taistelua ristiriitojen kanssa. Samalla kun haaveeni unelmaelämästä on muuttunut, olen tietenkin pohtinut paljon sitä, miksi tämä nykymeno ei tunnu enää lainkaan omalta.
En tiedä onko se vain vanhaksi tulemista, mutta siinä samassa olen miettinyt todella paljon lapsuuttani ja asioita, jotka olivat mielestäni silloin hyvin. Olen joka päivä kiitollinen siitä, että sain olla lapsi 80-luvulla, enkä tänä päivänä. En tiedä, miten lapset kestävät nykypäivän raadollisuutta, kun meillä aikuisillakin on nykyisen menon kanssa vaikeuksia.
Vaikka lapsuuteni oli hyvin erikoinen ja vaikea, siihen mahtui silti äärettömän paljon hyviä asioita, sellaisia, joita tämän päivän maailmassa on vaikeampi toteuttaa. Noista hetkistä olen ikuisesti äärimmäisen kiitollinen. Kyllä, minusta on tullut se tyyppi, joka ajattelee, että silloin kun olin nuori, moni asia oli paremmin. :D
Koulusta kotiin tulo
Vasta aikuisena osasin alkaa arvostamaan sitä, että minulla oli lähes aina joku kotona ruoan kanssa odottamassa, kun tulin koulusta kotiin. En asiaa lapsena niin ajatellut, miten harvinaislaatuisessa asemassa jo silloin olin. Harvalla on nykyään aikuinen kotona, kun tulet koulusta. Entisaikaan isovanhemmat hakivat lapset koulusta/tarhasta, jos vanhemmat olivat töissä, koska he olivat usein siinä vaiheessa jo eläkkeellä. Ovesta sisään astuttuani ensimmäinen kysymys kuului: Miten sinun päivä meni?" Oli kiva vaihtaa koulupäivän kuulumisia samalla, kun lappoi lämmintä ruokaa suuhunsa.
Kaupassa käynti
Asuimme syrjässä ja kaupassa käynti ei ollut jokapäiväistä vaan yleensä kerran viikossa tapahtuva isompi operaatio, jolloin hoidettiin samalla kaikki muutkin asiat. Lapsena se oli vähän kuin juhlapäivä. Rakastin kesälomia, sillä tiesin, että pääsin nauttimaan noista kauppareissuista joka viikko. Halusin aina lähteä mukaan, sillä se sisälsi myös käynnin kirjastossa. Kaupassa meillä oli mummon kanssa selvä työnjako. Mummo lykkäsi kärryjä ja minä poimin tarvittavat tavarat mummon kauppalistalta ja tarkistin, että niissä on tarpeeksi pitkät päiväykset. Kassalla mummo maksoi, kun taas minulle kuului tavaroiden pakkaaminen. Eikä se ollut mikään pakko vaan rakastin pakkaamista ja vaadin, että sain tehdä sen.
Oma piha
Antaisin mitä vain, jos minulla olisi oma piha jossain syrjässä, mihin voisin heittää nurmikolle viltin ja lukea kesäpäivinä hyvää kirjaa. En ole koskaan oikein kunnolla sopeutunut asumaan kerrostalossa, vaikka yritys on ollut kova viimeiset 25 vuotta. Kaipaan lapsuudesta jopa lumien kolausta. Muistan, että lähdin usein iltapimeälläkin kolaamaan, koska tykkäsin hommasta niin paljon. Nyt olisin vielä siinä iässä, että kolaus onnistuisi. Siinä oli jotain rentouttavaa – minä, kola ja omat ajatukset. Usein oli niin hiljaista, että pystyin kuulemaan lumisateen.
Kehopositiivisuus
Kehopositiivisuus on asia, johon ovat suuresti vaikuttaneet lapsena ympärilläni olleet aikuiset. Silloin ei puhuttu kehopositiivisuudesta vaan erilaiset vartalot olivat vain luontainen osa omaa kasvuympäristöä. Meillä ei ns. "puristeltu makkaroita". Olen vasta nyt myöhemmin tajunnut, miten iso vaikutus heidän luonnollisella itsevarmalla käytöksellään ja suhtautumisellaan omaan vartaloonsa, on ollut siihen, etten ole koskaan tuntenut minkäänlaista "häpeää" omasta kehostani, en edes teini-iässä. Se on myös vaikuttanut siihen, miten näen toiset ihmiset vain ihmisinä. Varsinkin someaikana kotona saatu vahva itsetunto olisi entistäkin tärkeämpää. Ongelma on se, että nykypäivänä somen epärealistisen luoman kuvan vuoksi myös aikuiset painivat oman ulkomuotonsa kanssa. Yhteiskunnan nykytilasta kertoo hyvin se, miten aikuiset ihmiset kokivat oikeudekseen kommentoida Nasima Razmyarin Twitterissä
julkaisemaan kuvaan siinä olevien ihmisten ulkonäköä. Asiatonta kommentointia, jolla ei ollut mitään tekemistä kyseisen kuvan kanssa. Some on siitä hullu paikka, että sieltä erossa pysymällä, jäisi huomattavasti ruusuisempi kuva kanssa tallaajista. Mikä olisi tavallaan omalle mielelle helpompaa. Some kuitenkin paljastaa raadollisesti sen, mihin suuntaan maailma on osin menossa, ainakin pienen ryhmän osalta. Itsellä on somen alusta asti ollut mentaliteetti, että en sano somessa mitään, mitä en voisi sanoa toiselle ihmiselle kasvotusten. Epäilen vahvasti, että monet kommentoijista laukoisivat samoja asioita kasvotusten kuin mitä somessa tuppaavat huutelemaan.
Käytöstavat
Sanokaa vain vanhoilliseksi, mutta arvostan käytöstapoja. Ne istutettiin minuun jo lapsena ja hyvä niin. Yksi parhaista asioista, mitä voi ihmiselle opettaa. Nykyään tuntuu, että nekin alkavat olla häviävää kansanperinnettä. Tuntuvat unohtuvan niin vanhoilta kuin nuoriltakin. Yleensä ei ymmärretä, mikä olisi asiallista käytöstä erinäisissä tilanteissa, vaikka itseä kuin ketuttaisi vaan käytösmalli on enemmänkin sellaista, jota meillä kotona kutsuttiin moukkamaiseksi. Toki löytyy poikkeuksiakin.
Terveyskeskus
Tämä oli varmasti monelle täysi yllätys, mutta kyllä ainakin minulla on ikävä 80- ja 90-luvun terveyskeskusta. Tällä vuosituhannella on sitten alkanut sellainen alamäki, ettei toista ole nähty. En joutunut kovin monesti käymään, mutta ne pari hassua kertaa, niin palvelua sai heti. Muistan, kun vielä jopa 90-luvun puolivälissä, sain ranteeseeni rasituksesta pahkuran (Ganglio). Päätin, että käyn näyttämässä sitä koulun jälkeen, kun terveyskeskus oli kotimatkan varrella. Kävelin vain sisään ja kerroin ongelmani. Ei mennyt kauaa, kun lääkäri pyysi sisään. Totesi vaivan ja tyhjensi pahkuran samalla kertaa. Hommaan meni alle puoli tuntia odotuksineen. Tuon jälkeen alkoikin ymmärtääkseni terveyskeskuksien alamäki. Nykyään ei ole edes varmaan pääsetkö vastaanotolle, pitää ensin odotella takaisinsoittoa, että josko vaivasi on niin iso, että sinut otetaan vastaan. Ensiapuun mennessä saat varautua tuntikausien tai jopa vuorokauden jonotukseen. Eräs ystäväni istui siellä aamusta iltaan syömättä ja juomatta. Miten ihmeessä me ollaan päästetty tilanne tähän?!? Ei todellakaan käy kateeksi alalla työskenteleviä. Kaikki kunnioitus heille. Voin hyvin kuvitella pitkän uran tehneitä, jotka vielä muistavat nuo "paremmat ajat", miten turhauttavalta heistä nykymeno saattaa tuntua. Ei tarvitse lukea kuin viime päivien uutisia, niin ero on selvä.
Turvallisuus
Siinä missä joku voisi kokea, että turvattomuutta oli, kun 80-luvulla sauhuteltiin tupakkaa sisätiloissa ja istuttiin henkilöautossakin pitkään takapenkillä ilman turvavöitä, niin kyllä nykyinen turvattomuus on huolestuttavampaa. Edellämainitut asiat on korjattu, mutta muu turvattomuus on valitettavasti lisääntynyt. Vieläkö meillä tulevaisuudessa nähdään yksin kouluun meneviä koululaisia, joita muualta tulleet vielä niin ihailevat? Ongelmia ovat huumeet, eri syistä pahoinvoivat nuoret kuin aikuisetkin. Olen ihan omassa asuinympäristössäni parissa vuodessa huomannut valtavan muutoksen. Kun aloitin reilut neljä vuotta sitten toisen työni, sain melko rauhassa kävellä myöhään iltaisin kolmen kilometrin matkan kotiin. Viimeiset pari vuotta olen joutunut olemaan ympäristöstä jopa näinkin pienessä kaupungissa huomattavasti enemmän hereillä. Varsinkin viikonloppuisin osuu tielle vaikka minkälaista tallaajaa, joiden aikeista ei aina voi olla varma. Muutama kotimatkalla tapahtunut juttu on tehnyt minut varovaisemmaksi. Kaipaan sitä turvallisuuden tunnetta, mikä omassa lapsuudessa oli tai jopa sitä, millaista oli vielä pari vuotta sitten. Sitä ei valitettavasti taideta saada koskaan enää takaisin. Jotain pitäisi tehdä, että nykyinen koko ajan huonompaan suuntaan menevä kierre saataisiin pysäytettyä.
Tämä oli tietyllä tapaa raskas aihe, mutta ajattelin, että ruudun sillä puolen monella meistä vanhemmista on varmasti samanlaisia ajatuksia. Nämä ovat niitä syitä, miksi haaveilen siitä yksinkertaisemmasta ja vähemmän yhteiskunnasta riippuvaisesta elämästä. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän minusta tuntuu, etten kuulu tähän nykyiseen menoon.
Mitkä olivat parhaita asioita lapsuudessasi?
Samanlaisia ajatuksia on! Hieno kirjoitus! Meilläkin oli kauppapäivä aina perjantai joka oli kuin juhlapäivä, korvessa kun asuttiin ;) samalla käytiin aina mummon luona kylässä. On kyllä jäänyt mieleen <3 kesälomalla muistan kans miten kiva oli levittää viltti nurmikolle ja vaan lukea. Ei silloin ollut mitään punkkeja :D ja jos halusi ihmisten ilmoille, piti ajaa pyörällä 20 km kylälle. Tai nuorempana ajelin yksin 10 km toiselle kylälle kirjastoon eikä silloin ollut mitään kännyköitä.
VastaaPoistaKännykän olen saanut vasta 17 -vuotiaana. Kun muutin pois kotoa. Nykylapset on nenä kiinni puhelimessa. En näe että lukevat kirjoja. Se on vähän sääli, itse olen lukenut alakoululaisesta asti.
Näin joulun alla on ikävä niitä lapsuuden jouluja. Tämä on nyt 2.joulu ilman isää ja on ne joulut erilaisia. Kokoajan joku puuttuu. Teen nyt itse jouluruuat ja huolehdin ruokapöydän äidilleni ja veljeni perheelle. Kaikki kuitenkin ollaan koossa <3 Ihanaa joulun odotusta Jonna <3
Mulla ei sentään ollut 20km:ä, mut 5km:ä. Aluksi ei ollut edes katuvaloja, joten säkkipimeässä poljettiin. Kun olin yläasteelle, vedettiin katuvalot niin, et enää vika kilsa oli mentävä pimeässä. 😅
PoistaEi ollut punkkeja ei... Tosin vieläkin mun kotikodin leveysasteilla ei ole läheskään niin paljon kuin täällä etelässä.
Mä taisin olla 19 tai 20v, kun ostin ekan oman kännykän. Monesti on mielessä, et seuraava puhelin olis joku mahdollisimman yksinkertainen mötikkä, mut perhana, kun kaikkeen tarvitaan nykyään kännykkää, verkkopankkiin pääseminen tai netistä tilaaminen on vaikeaa ilman sitä. Tavallaan ahdistaa, et meidät pakotetaan tähän. 🙄😐
Ihanaa joulua! ❤️
Parasta oli huoleton oleminen kavereiden kanssa, kotiintuloaika, mummin tekemät lihapullat, yksin kalastaminen mökin järvessä. Kyllä ennen kaikki vaan oli paremmin ❤️
VastaaPoistaJust toi huolettomuus, sitä on ikävä. Kalastaminen oli myös ihan parhautta! 😍
PoistaOlipa mukavaa ja niin samaistuttavaa luettavaa, ihania pohdintoja joista jokaiseen kohtaan voisin kommentoida jotakin muttatulisipa pitkä viesti.
VastaaPoistaMä olen myös onnellinen 70-80 luvun taitteen lapsi ja elämä oli monin tavoin huolettomampaa silloin. Olen myös kasvanut aikalailla mummoni kanssa ja monet lapsuudenmuistot liittyvät mummoon ja kesään mökillä ja omalla pihalla touhuten. Niin rakkaita muistoja.
Oon asunut aikuisikäni aikalailla kerrostalossa ennenkuin muutettiin tähän nykyiseen rivariin ja ostettiin mökki. Mulla oli myös vuosia haaveena makoilla omalla pihalla keinussa lueskellen ja kannatti haaveilla, kun siitä tuli totta vaikka sen vuoksi saakin penniä venyttää.
Itsessäni olen huomannut saman, että pohdin nykyään paljon enemmän lapsuutta ja nuoruuttani kuin aiemmin!
Ihanaa joulun aikaa ❤️
Ehkä se on tää ikä, mikä tekee sen, että tulee mietittyä mennyttä elämää enemmän. Jotenkin sitä nyt tajuaa, miten hyvin meillä oli silloin asiat monessa mielessä. ❤️
PoistaSamaa sinne Maikku. 🎅
Sama juttu oli, mummi aina kotona odottamassa välipalan kanssa, kun tulin koulusta. Oli todella turvallinen olo. Ihan samoja mietteitä ja paljon tullut kaiholla ajateltua lapsuuteen liittyviä monia juttuja. Mutta ehkä kaikkien aikakausien lapset saavat omat nostalgiansa ja ilonsa eri asioista. Mutta kasettimankat, vhs videot, se että radiosta tuli muutama hyvä ohjelma viikossa, jolloin äänittää musiikkia jne. Kaikki oli simppelimpää ja paljon tuli vietettyä ulkona. Jotenkin mietin, johtuuko nuorten lisääntyvä ahdistus, että pelaavat paljon sisällä, eivätkä saa aitoja ihmiskohtaamisia.
VastaaPoistaMutta tärkein, oikein hyvää joulua Jonna. <3
Just se turvallisuus, kun joku aikuinen oli kotona, kun saavuit kotiin. Ihan parasta. 💖 Onneksi säkin oot omanlaisesi työn takia, voinut olla usein kotona, kun sun lapset on tullut kotiin.
PoistaIhanaa uutta vuotta 2023! 🍾🎉
Tämä kyllä resonoi. Varsinkin nuo käytöstapa-asiat ovat joskus kyllä nykyään niin retuperällä.
VastaaPoistaMinun lapsuudenkodissani esimerkiksi ruokailut olivat aina samalla kellonlyömällä joka viikonpäivä, paitsi sunnuntain lounas oli hiukan fiinimpi ja kahden aikaan. Illallinen silloin oli kevyempi. Lapset eivät saanet pelleillä näiden ruoka-aikojen kanssa, vaan kun kotona oltiin (tarkoittaen, että kun oltiin koulussa, lounas syötiin siellä) oli pöytään tultava, söi tai ei. Kaikkea piti toki ainakin maistaa. Se oli perheen yhteistä aikaa, ja töissäkäyvä isäkin lounasti aina kotona. Myös aamiainen syötiin yhdessä.
Nykyään katson ihmetellen, kuinka monissa lapsiperheissä syödään miten sattuu ja mitä sattuu, perhe on harvoin pöydässä yhtä aikaa ja syö samaa ruokaa.
Mulle käytöstapojen puute on kyllä sellainen todella punainen vaate. Moukkamaisuus on sellaista, jota en arvosta.
PoistaOnpa mieletöntä, että isäkin on tullut lounaaksi kotiin. Meillä syötiin kans samaan aikaan. Kesälomalla sai joskus poikkeuksia, jos oltiin rannalla yms. niin mummo piti ruokaa hellalla lämpimänä.