Ristiriitaista

Olen aiemminkin sivunnut ristiriita-asiaa. Tässä maailman tilanteessa, mitä kaikkea ympärillä tapahtuu – ensiksi oli korona, josta oikeastaan kaikki lähti syöksykierteeseen. Tehtiin vähän ylilyöntejäkin tuntemattoman edessä. Kun tilanne alkoi edes vähän normalisoitumaan, tuli sota, jota sitten seurasi inflaatio ja muut huolet. 

Samaan aikaan tuntuu hirveän ristiriitaiselta kirjoittaa blogia, jossa pääaiheena on kosmetiikka, vaikka toki tämä on paljon muutakin. Tein jo pari vuotta sitten päätöksen, että koitan alkaa tekemään juttuja ilman, että kaikki pyörisi saatujen tuotteiden ympärillä, sillä halusin vähentää täällä kotona omaa kosmetiikkakuormaani. Tietenkin on aina yhteistöitä, joissa niitä purkkejakin tarvitaan tai jos olen sattunut testaamaan jotain uutta, mutta moni ihonhoitopostauksistani ei pyöri enää purkkien ympärillä. Toki lisään postauksiin usein mainoslinkkejä, koska onhan tämä toinen työni, mutta ajattelen sen niin, että niiden kautta jokainen voi ostaa tai olla ostamatta, joten tuskinpa ne ketään haittaavat. Rahaa en niiden klikkaamisesta saa, ainoastaan ostoihin päättyvistä tapahtumista.

Kosmetiikkakuormani vähentäminen on sujunut hyvin. Ajattelin, että voisin joskus jopa avata, minkä verran esimerkiksi meikkejä minulla on, sillä niissä on tapahtunut paljon edistystä. Omistan enää viisi luomiväripalettia, mutta niissäkin taitaa olla melkein puolet liikaa. Kaikki meikkini mahtuisivat hyvin yhteen postaukseen. Kiinnostaisiko teitä nähdä kaikki meikkini?

Ihonhoidon saralla on tapahtunut ehkä vieläkin isompi muutos. Ennen kaappini tursusi avaamattomia pulloja ja purnukoita, joita oli saatuna. Ei enää. Minulla on varakappaleita jemmassa muutamista tuotteista, joita käytän jatkuvasti. Lisäksi muutamia tuotteita valmiiksi suunniteltuihin postauksiin, mutta sellaisia ylimääräisiä vain jostain saatuja ei ole enää ollenkaan. Otan vastaan vain tuotteita, joilla on oikeasti täällä käyttöä tai ne kiinnostavat minua. Se määrä on huomattavasti vähemmän kuin ennen.


Ristiriitaisen asiasta tekee myös se, etten tykkää seurata Instagramia nykyään juuri lainkaan sen kaupallisuuden vuoksi. Melkein joka tili koittaa kaikessa kaupata jotain, lähes kaikki tuotteet on saatuja. En ole kateellinen, koska tiedän, miten tämä meidän ala toimii. Olenhan siinä itsekin mukana. Minua vain on henkilökohtaisesti alkanut ahdistamaan sen kaupallisuus paljon. Sen sijaan blogeja tykkään lukea, en osaa selittää, mutta täällä homma on nykyään hyvin erilaista, kun meitä kirjoittajia on vähemmän. Jotenkin sydän pakahtuu kaikkia kohtaan, jotka jaksavat vielä kirjoittaa. Kyllä meilläkin on saatuja tuotteita ja kaupallisuutta, mutta se mittakaava on niin eri. Sisältö on myös erilaista hyvällä tavalla. 

Samaan aikaan kun olen vähentänyt ostamista ja kaupallisuutta, tämä on kuitenkin toinen työni, ollut jo useamman vuoden. Suurin unelmani tällä hetkellä olisi se, että pystyisin elämään sellaista elämää, joka olisi mahdollisimman vähän riippuvainen tästä yhteiskunnasta. Siihen tosin tarvitaan tietenkin rahaa, mikään ei tule täällä ilmaiseksi. Olisi niin hienoa omistaa jokin pieni maapläntti, jossa voisi viljellä mahdollisimman paljon omat syömisensä. Olisi pienen pieni mökki metsän keskellä, mutta ei kuitenkaan liian kaukana palveluista (pyörämatka). Keskellä tupaa olisi leivinuuni ja katolla aurinkopaneeleita, jotka auttaisivat sähköntuottamisessa niin paljon, että voisi olla lähes omavarainen. Pihassa oma kaivo. Mitä vähemmän olisi kiinni tämän yhteiskunnan nykymetkuissa sen parempi. Tämä on tietenkin vain ISO unelma. 

Unelmaelämäni on tällä hetkellä todella kaukana tästä somemaailmasta ja kaupallisuudesta, jossa ihmisellä pitää olla kaikkea uutta, mielellään suurempaa ja parempaa tai ainakin sellaista mielikuvaa meille luodaan. Tosin luulen, että tämä ajatusmaailma alkaa olla hyvin pian mennyttä ja moni muukin haaveilee edellämainitun kaltaisesta yksinkertaisemmasta elämästä, jossa se merkkilaukku tai uusi mekko eivät ole elämää paremmaksi tekeviä asioita. Kaikkihan tietävät, että minultakin merkkilaukkuja löytyy, joten tämä ei ole mikään herja omistajia kohtaan vaan kertoo vain omista ajatuksistani tällä hetkellä. 

Viimeiset kaksi vuotta ovat vieneet minua eri suuntaan elämästä, jota ennen ajattelin hyväksi ja tyydyttäväksi. Kosmetiikan lisäksi olen vähentänyt myös vaatteitani. En osta enää mitään uutta, jos en oikeasti tarvitse. Olen keräillyt pitkään Muumimukeja. Uusia tuutataan nykyisin sellaisella vauhdilla ulos, että pitää olla jo jonkin verran rahaa lompakossa, että kaikki pystyisi keräämään. Tämäkin alkoi ahdistamaan. Haluanko todella käyttää rahaa tuollaiseen? Joten päätin, että lopetan haaveeni omistaa kaikki mukit. Luultavasti ainakin vielä ostan uusia, mutta uusien hankinnat rajoittuvat talvi- ja kesämukeihin, josta kaikki aikoinaan lähti ja jotka ovat aina olleet itselleni niitä rakkaimpia. Voi olla, että luovutan niidenkin suhteen. Asia vaatii vielä pureskelua. Lopetin myös yhden pitkään seuraamani Youtube-kanavan katsomisen, koska koin sen itselleni liian ristiriitaisena. Ympäristöasioissa monesti kerrotaan, että pienikin teko on hyväksi, totta, mutta koin siitä huolimatta ristiriitaa, kun kosmetiikkapurkkeja esitellessä hän puhuu paljon mikromuoveista, joka on se hänen pikkujuttunsa. Samaan aikaan kuitenkin lennetään useita pitkiäkin lentomatkoja vuodessa, omistetaan useita autoja ja näiden lisäksi ostetaan jatkuvasti uusia vaatteita, kun sesonki vaihtuu. En vain enää pystynyt katsomaan tai olisin, jos olisi jättänyt ne mikromuovijutut. Minulle se oli vain liian ristiriitaista, vieläkin ristiriitaisempaa kuin tämä oma elämä tällä hetkellä. :D Olenkin aina sanonut, että jos jokin alkaa ahdistamaan, lopettakaa vain seuraaminen. Se on parempi kuin alkaa moralisoimaan toista kommenttikentässä.

Silti samaan aikaan koen edelleen suurta intohimoa niinkin pinnallisiin asioihin kuin ihonhoitoon ja tuoksuihin. Rakastan kirjoittaa aiheista ja antaa vinkkejä, jos ketään enää kiinnostaa. Yksi ulkomaanmatka vuodessa antaa minulle rentoutumisen tunteen, jota en saa kotona. Puolustelen itselleni lentämistä sillä, että meillä ei ole autoa, eikä edes ajokortteja. Kaikki matkat tapahtuvat kävellen, pyörällä tai sitten julkisella liikenteellä. Asutaan pienissä neliöissä kerrostalossa kahdestaan. Näiden asioiden vuoksi tappelen moraalini kanssa. Tämän vuoksi usein sanonkin teille, että ostakaa vain jos on tarve, vaikka minä mainostaisin täällä mitä. Kuulostan juuri sellaiselta kauppiaalta, jonka kanssa kukaan ei varmasti enää halua olla yhteistyössä. :D

On ristiriitaista haaveilla yksinkertaisemmasta, mutta silti samalla tuntea intohimoa turhuuteen. Lipstick Love -blogin Linda on myös käsitellyt blogissaan omaa kosmetiikka-ahdistustaan ja voin hyvin samaistua hänen tunteisiinsa, koska samoista fiiliksistä itsellä kaikki lähti vähenemään ja muuttumaan pari vuotta sitten. Nyt kun kosmetiikkapuoli alkaa olla kunnossa, haaveet yksikertaisuudesta ovat siirtyneet koskemaan muitakin elämän osa-alueita. Millaisia tunteita sinussa herättää nykytilanne yhdistettynä kaupallisuuteen, joka pyörii ympärillämme yhä vain isommalla rattaalla?

Kuvat: Pexels

 1. Olen jo pitkän aikaan ollut kyllästynyt "ostaostaosta"-hokemaan monissa paikoissa. Nyt kun puoli vuotta tein 80 % työaikaa, muutin pienempään asuntoon, myin lähes kaikki huonekalut ja ostan vain tarpeelliset, omaa silmää miellyttävät, en kiireellä. Asiaa vaikeuttaa vain omat pienet tulot ja jatkuva hintojen nousu, joten mm. kosmetiikan ja vaatteiden ostosta olen luopunut lähes täysin. Kun ei ole rahaa, niin ostaostaosta-hokemat ei liikuta suuntaan eikä toiseen. Seuraan vain muutamia sellaisia tubettaja, joiden joitakin mainostamia (pääasia ei ole tuotteessa vaan jossain ihan muissa) tuotteita tai palveluita en pystyisi edes ostamaan, ihan vain siksi ettei niitä ole tai toimiteta Suomeen. Ensi vuonna kun palaan takaisin 100 % työaikaan, panostan kotiini, ja matkoihin. Rakastan hajuvesiä ja kosmetiikkaa, mutta nyt niille on vain tietty paikka varattu eikä sen yli saa pursua, ihan vain siksi että asunnossa ei ole tilaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monilla aloilla tulot eivät enää vastaa kyllä lainkaan hintojen nousua. Varsinkin pienipalkkaiset alat ovat jo auttamattomasti jäljessä.

   Toi on just hyvä priorisoida itselle, mihin haluaa panostaa ja minkä kokee tärkeäksi. ❤️

   Mulla on sama fiilis, ettei edes tee mieli ostaa. Meikkeihin luulin menettäneeni kiinnostuksen täysin. Ostin vain samoja kun entinen loppui. Mitään uutta ei tehnyt mieli, enkä oo seurannut mitä uutuuksia on siltä saralta edes tullut. Kunnes sit eilen näin videon Lisa Eldrigen uusista luomiväreistä ja varmaan ekaa kertaa kahteen vuoteen, ajattelin, et voisin ostaa luomiväripaletin. 😅

   Poista
 2. Voin hyvin samaistua moni pohdintoihin ja koen itsekin ajoittain ristiriitaa. Mä teen sivutoimisesti somea lähinnä vain instan puolella, blogissa vähemmän mutta pyrin siihen että välissä on muitakin julkaisuja kuin pelkkää kaupallista. Välttelen myös sellaisten tilien seuraamista, jotka ovat pelkästään sitä. Mulla kun päätyö ja sivutyö on somea, on luontevaa olla aktiivinen instassa mutta kaipaan vastapainoksi blogien syvällisempiä julkaisuja, joten mäkin oon tosi iloinen kun niin moni vielä jaksaa täällä raapustaa.
  Oma kulutus on myös vähentynyt, mietin useammin tarvitsenko oikeasti ja nyt lomaillessa ja edullisia shoppailuja tehdessä tuli jopa shoppailumorkkis, olisin pärjännyt ilmankin mutta kun niin harvoin nykyään reissaa niin kerrankos sitä.
  Mutta on ihan tervettä pohtia omia valintoja, etenkin nyt kun maailmantilanne on mitä on. Nautitaan niistä asioista jotka tuottavat meille iloa ja toisaalta myös siitä ilosta, kun osataan luopua jostain.
  Näitä sun postauksia on Jonna aina niin kiva lukea, kun saat meidät muutkin pohtimaan asioita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää maailman tilanne on varmasti saanut monet miettimään valintojaan entistäkin enemmän. ❤️

   Poista
 3. Mä yritän elellä aika hissukseen. Olen myös Instagramissa hyvin aktiivinen, mutta olen rakentanut sinne oman kuplan, jossa on aiheita, jotka resonoi. Taitaa seurattavissa olla yksi, joka tekee jatkuvasti yhteistöitä tai esittelee saatuja tuotteita ja se ärsyttää, mutta muutoin ei ole kulutuskeskeistä kovin paljoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla onkin tosi kiva insta, sun ja kissan juttuja tulee seurattu useamman kerran viikossa. 😄😍

   Poista
 4. Olipa puhutteleva teksti. Mietin vaan, että miten helposti sitä kieltäytyy saaduista tuotteista tai kutsuista esim. pr-tilaisuuksiin, jos kyseessä on ammattibloggaaja? Ristiriitaista tosiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. ❤️

   Ei varmasti helposti, kyllä se otti itseltäkin aikansa. Kutsut ovat ok, kun ne ovat sellaisia, jotka oikeasti kiinnostavat. Nykyään on tosin se, että miellyttääksesi tahoja, olisi ravattava siellä sun täällä jatkuvasti. Nopeasti tippuu listoilta, kun jätät menemättä.

   Poista
 5. Tiedätkö just tänään sanoin puhelimessa miehelle, että pitäisi muuttaa Ausseihin ja irrottautua somesta täysin ja ryhtyä omavaraiseksi. Tajuan just mistä kirjoitat. Oravanpyörässä mennään ja siitä on aika vaikeaa irrottautua.

  Saan itse pr-näytteitä kohtuullisen paljon ja esittelen niitä mieluiten nopeatempoisessa Instassa kuin blogissa nykyään. Toki puhun instassa myös paljon muusta, ikäsyrjintä ja vaihdevuodet nyt tapetilla ykkösenä. Se missä olet mua jo vuosia sitten neuvonut, ettei kaikkea tarvitse esitellä, ne omat suosikit, niin en vieläkään ole oppinut vaan olen kiltti ja haluan aina osoittaa kiitollisuuteni ja olenkin valtavan kiitollinen. On ihana sitten tuottaa iloa tuotteilla, jotka eivät jää omaan käyttöön niin, joulupuukeräykseen, joululahjoiksi, arvontoja ja antaa eteenpäin. Omat purkit ja tuoksut mitä käytössä on, ovat huomattavasti vähentyneet alkuajan huumasta.

  On myös kiva vinkkailla kivoista jutuista ja kirjoitan yleensä, että jos on tarvetta tämä voisi olla kiva. Tai jos on todella hyvä ale joihinkin nyt vaikka kenkiin, jotka kokenut mielettömän hyväksi, niin totta kai suosittelen.

  Maailmahan on ongelmallinen, jos kulutus loppuisi täysin, seuraisi konkursseja, verojen korotuksia, ahdinkoa ja köyhyyttä. Oravanpyörä pyörii. Oliko ennen asiat paremmin, mene ja tiedä, mutta se on fakta, että liika some on itselle huonoksi ja siksi mm. blogia kirjoitan paljon harvemmin nykyään, ennen vei kaiken ajan.
  Itselle tämä on kokopäivätyö, joten se selittää myös jotain, miksi kaupallisuus on osa tekemistäni.

  Ihanaa viikkoa Jonna ja toivottavasti hei nähdään, kun oli tässä puhetta. <3 Ai niin ja Muumit, se oravanpyörä on myös pysäytetty täällä, liika on liikaa. Vain jos tulee joku helmi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin lentolippua varaamaan.😄

   Juuri tää oravanpyörä mikä ei pysähdy vaan kiihtyy vaan on ahdistava. Ja sen pysäyttämisen voi tosiaan aloittaa noinkin pienestä asiasta kuin Muumimukeista. 💪

   Poista
 6. Piti vielä lisätä. Että Instassahan on hurjan paljon mainontaa ilman minkäänlaisia merkintöjä, tai että saatu tai pr-näyte tai sitten saatu, pr-näyte tai arvostelukappale maininta on piilotettu ihan alas, huomaa, jos ei klikkaa kuvaa. Kyseessä on kuitenkin loppupeleissä mainos, jos yritys lähettää vaikuttajalle tuotteen oli se mikä tahansa ja toivoo tuotteelle näkyvyyttä, jota vaikuttaja tuotteelle antaa.

  Tälle asiallehan on selvät suositukset, seuraajien/kuluttajien pitää aina tietää, että kyseessä on mainos ja sen tulee olla ihan tekstissä ensimmäisenä.

  Tästä ollaan sun kanssa puhuttukin ja kun merkkaan ihan ensimmäiseksi aina tunnollisesti saatu, arvostelukappale, pr-näyte tai pr-tilaisuus tai pressimatka, niin tämä harmittaa ihmisiä, mikä on osittain luonnollista, koska kokevat, että heille yritetään tyrkyttää jotain. Siitä huolimatta, että sisältöni on omasta mielestä linjassa kaiken muun sisällön kanssa eli mainokset näyttävät samalta kuin ei mainokset eli teen omalla värikkäällä tyylillä kaiken. Hauskaa on kuitenkin nähdä, että samankaltainen kuva, jossa toisessa on merkintä saatu ja toisessa ei, niin kumpi kerää enemmän kommentteja ja tykkäyksiä. Tämän koen ihmisen pienuudeksi, mutta en silti ongelmaksi. En jaksa rassata päätäni tällaisilla ja eipä pitäisi lainkaan pohtia muiden merkintöjä onko ne oikein vai ei, eihän ne ole multa pois ja yrityksen tehtävä se on loppupeleissä kertoa vaikuttajalle miten toivovat asian olevan.

  Itseäni ei ärsytä muiden saatu ja kaupallinen yhteistyömerkinnät, mutta toki se syö, että kun yrittää tehdä hommia rehdillä meiningillä ja läpinäkyvästi, niin se ärsyttää ihmisiä enemmän kuin nämä piilomainonnat.

  Saatu on aina saatu, oli kyseessä hajuvesi, kosmetiikkaputkilo, konserttilippu tai kirja, eikä toinen ole toistaan ylevämpi tuote, jos tuote tuottaa iloa ja sille on vaikka tarvetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua niin ärsyttää toi piilomainonta mitä harrastetaan, etten enää jaksa. Vaikka siitä kuinka jauhaisi se jatkuu vaan. Ainoa joka voisi sen pysäyttää on antaja osapuoli joka sulkisi tuotehanat, kun saaja rikkoo luotuja sääntöjä. Monilla ei valitettavasti ole kunnolla tiedossa, miten nämä asiat menee ja homma saa jatkua. Onneksi osa seuraajista on alkanut olla aktiivisia näiden piilomainostajien kanssa, joka on hyvä asia koko alalle.

   Poista
 7. Hyvä teksti, mun ajatukset tosiaan jo tiedätkin<3

  Pakko kommentoida tota kuinka sua on alkanut häiritä Youtubessa toi ristiriitaisuus jonkun käytöksessä ja miten on yksinkertaisesti helppoa vain lakata seuraamasta. Mä itse seurasin sivusta tosi pitkään erään henkilön juttuja, kunnes mitta tuli ihan hiljattain täyteen ja lopetin hänen seuraamisensa. Helpotti kummasti, kun siis jo pitemmän aikaa olin kokenut hänen toimintansa itseäni häiritseväksi ja omien arvojeni vastaiseksi. Tuntuu jopa typerältä, etten vain aiemmin ollut lakannut seuraamasta häntä, sillä mikään pakkohan mun ei olisi ollut näinkin pitkään altistaa itseäni hänen jutuilleen. Jokainen meistä luo kuitenkin sisältöä someen omalla tyylillään, mikä on vain hyvä asia. Fakta kuitenkin on, ettei se aina kaikkia miellytä ja munkin mielestä paras vaihtoehto on vain lopettaa seuraaminen sen sijaan, että alkaa kritisoida, moralisoida tms. toisen tapaa toimia vaikkapa siellä kommenttikentässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, kannattaa tehdä itselle palvelus ja vain lopettaa seuraaminen. Turha alkaa ilkeäksi, koska me kaikki arvotetaan eri asioita. ❤️

   Poista
 8. Äh, kirjotin pidemmän kommentin ensin, mutta sähläsin ja se katosi. Siispä kommentoin nyt vaan lyhyesti, että allekirjoitan paljon näitä sun kirjoittamia ajatuksia. Ihan siis nyökyttelin päätäni, kun luin sun tekstiä :D

  VastaaPoista
 9. Minä nyökyttelin kanssa. Monellekin asialle mutta yritän tiivistää kommenttini. On tuntunut välillä turhalta kirjoittaa hömpänpömppää ja kevyttä aihetta, mutta sitten olen ajatellut että ehkä sitä joku tykkää lukea ja nauttii siitä. Itsekin saa ajatuksia muualle ahdistavasti maailmantilanteesta.
  Meikkien ja purkkien kanssa olen järkevöitynyt vaikka sitä ei aina uskoisi. Jätän tosi paljon ostamatta ja nyt kun kaikki on kallistunut, yritän käyttää rahani järkevämmin. Olla ostamatta ja käyttämällä entisiä. Ja muumimukit piti ennen ostaa kaikki, nykyään ei ole vara kun maksavat maltaita. Ostan vain joulumukit. Möin paljon kausimukeja kun olen ostanut vaan koska piti kerätä, enkä käyttänyt tai oikeastaan edes tykännyt niistä.

  Instagram ärsyttää. En tykkää oikein selata siellä kun kaikki kauneuspuolella on saman firman mainostamista ja pelkkää mainosta. En jaksa enää katsella sellaisten stooreja. Aito sisältö miellyttää ja annankin sellaisille kiitosta ja kommenttia. Itselläkin on kaupallista sisältöä mutta on muutakin. Päivitän Instassa säännöllisesti seurattavia ja haluan seurata vaan kivaa sisältöä. Ja haluan nähdä vain kuvia jotka kiinnostaa.

  ps. se meikkikokoelma olisi kiva nähdä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mun mielestä maailmaan hömpän pömppä - kirjoitusta mahtuu. Kuten sanoit, joku voi saada siitä iloa arkeensa. Tärkeintä kirjoittajana on tehdä sitä itse luomissa rajoissa m, joka tuntuu itsestä hyvältä. 🙂

   Mulla kans Insta on tökkinyt suuresti jo kohta pari vuotta, tuntuu, että se vaan pahenee ja pahenee. En vietä siellä enää lainkaan aikaa entiseen malliin. Oma päivitystahti siellä on lähinnä surkea. 😅

   Kokoelma tulee varmasti jossain vaiheessa. 😝

   Poista
 10. Mielenkiintoinen teksti, kiitos! Mua ahdistaa monikin sama asia. Ja haluaisin kovasti yksinkertaistaa elämääni ja varsinkin purkkimertani. Oon tarjoushaukka ja ostoshamsteri. Joka paikka täynnä purkkeja, joten kaikki tälläinen ajattelemaan laittava teksti on todella tarpeen. Ja kyllä haluaisin nähdä sun meikkikokoelman. Mutta myös koko ihonhoito arsenaalin, ne kun on kaks suurinta kiinnostuksen kohdetta. Itse pidän instatiliä missä purkkejani esittelen, kaikki on kyllä ihan itse maksettu, jaan siis ihan ilmaiseksi firmoille mainosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä tarjousten kannalta hankala viikko tulossa. Itse usein tähtään joululahjojen oston juuri tähän hetkeen. Mikä on ihan järkevääkin, jos niitä ostaa. 😅

   Pitää muistaa, et kukaan ei ole täydellinen ja jokainen toimii, kuten itsestä parhaalta tuntuu, mut kiva kuulla, jos tämä teksti herätti ajatuksia. ❤️

   Meikkikokoelmapostaus tulee varmasti, katsotaan, jos ihinhoitokin.

   Kivaa sunnuntaita sinne.

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives