7.1.2018

Oudot tavat


Eräänä päivänä kävelin jääkaapille niin kuin monena muunakin päivänä ja kaivoin sieltä esiin jogurttipurkin, toistin saman kaavan, minkä olen tehnyt varmasti useita tuhansia kertoja elämäni aikana aiemmin: ensin kansi auki, kieli ulos, jolla puhdistan kannen sisältä, kansi roskiin, lusikka käteen, joko lusikalla tai kielellä siistien purkin yläreuna, jonka jälkeen alan vasta lusikoimaan sisältöä suuhuni. Aloin pohtimaan, minkä ihmeen takia teen aina asian samalla tavalla, olen huvikseni  vuosien aikana kokeillut "eri tyylejä", mutta ne tuntuvat aina jotenkin "vääriltä". 

Aloin miettimään, kuinka paljon minulla on tällaisia pinttyneitä pakkomielteitä tai ehkä pehmeämmin voisi sanoa tapoja, koska voin tiukassa paikassa juuri ja juuri luistaa niistä ja tehdä niitä eri tavalla, vaikka se tuntuisikin jollain tapaa todella väärältä. Tajusin, että näitähän on vaikka kuinka, sillä olen tapoihini kangistunut kääpä, ehkä joissain asioissa jopa joustamaton. Tässä muutamia juttuja, mitä tuli heti mieleen, kun aloin asiaa pohtimaan.


Vesi. Lavuaarin tai tiskialtaan reunalla oleva vesi on kauhistus, kuivaan niitä pakonomaisesti, jos näen yhdenkään vesipisaran niissä, se on häiritsevää. Altaassa voi kyllä olla vesitippoja, mutta ei reunoilla. Se näyttää epäsiistiltä. Myöskään peilikaapin peilissä ei saa olla yhtään tahraa, ei hammastahnan tai sormenjälkiä.

Pölyneurootikko. Huh, kevät on aina rankkaa aikaa kaltaiselleni kahelille. Aurinko paistaa matalalta ja uskokaa tai älkää, silloin jokaikinen pölyhiukkanen näkyy pinnoilla (ja ilmassa), vaikka pyyhkisin pölyjä jatkuvasti. Yleensä silloin hoenkin silloin itselleni mantraa: "Älä katso, unohda!"  Onnistun kuitenkin heikosti. Tykkäänkin usein ohi kävellessäni pyyhkäistä pinnoilta pölyä, jos vain huomaan sitä. Esim. vessapaperitelineen päälle tupruaa paperista jatkuvasti pölyä, sitä saa pyyhkiä päivittäin, toinen paholainen on televesio, vaikka sitä ei edes katsota joka päivä. Onneksi meillä ei ole kovin montaa tummaa tasoa, olisivat ihan kauhistus. Olen monesti miettinyt, että jos joku kehittäisi sellaisen pölyrätin pidikkeen tuohon vyötärölle, olisin varmasti ensimmäisenä ostamassa. :D Tästä voittekin helposti vetää johtopäätöksen, ettei meillä ole pinnoilla paljoa tavaroita...

Suklaakuorrutteinen jäätelöpuikko. Jos olen tuntemattomien seurassa, syön puikon pokkana siveellisesti haukkaamalla, mutta voi kuinka väärältä se tuntuu! Jos puikossa on suklaakuorrute, siitä pitää tietenkin ensin ympäriltä lohkoa hampailla se suklaa mahaan, jonka jälkeen vasta hiljaa imeskellen nautiskella sisältö.

Pyykit. Housut ripustetaan roikkumaan lahkeista piste, jos ne ei sitten kuiva henkarissa. Katson ihan kauhulla, jos joku laittaa narua vasten paksun vyötärökappaleen, eihän se kuiva koskaan. Olen sentään pyykkituvalla pystynyt pitämään näppini erossa naapureiden pyykeistä.

Kotivaatteet. En voisi kuvitellakaan istuvani kotona samoissa vaatteissa, millä olen liikkunut ulkona. Vaihdan heti kotiin tultuani kotivaatteet ylle. 

Kuitittomuus. En voi sietää kuitteja. Voisikohan maksupäätteisiin tulla joskus sellainen ominaisuus, että asiakas voisi itse nappia painamalla valita haluaako kuitin vai ei. Näin ei tulisi turhaa hommaa kassatyöntekijällekään? Miksei ne tapahtumat eivät voi mennä pelkästään virtuaaliseen muistiin? Turhaa paperiroskaa. Heitän saamani kuitit saman tien kaupan kassalla olevaan roskikseen, mutta takuukuitit säästän, laitan ne kotona välittömästi laatikkoon. En voi sietää, jos lompakossa tai laukussa on mitään ylimääräistä sälää. Toki aina mielessäni lasken, onko summa jotakuinkin oikea. 

Tee aina maidolla. Kaikki lähipiirissäni juovat teen ilman maitoa, minä taas olen juonut aina maidolla. Olin aikoinaan ihan onnessani mennessäni ensimmäistä kertaa kielikurssille Englantiin, kun isäntäperheessä eteeni kannettiin kysymättä perinteistä englantilaista teetä tietenkin maidolla ja sokerilla. Sokeri oli minulle liikaa, mutta osasin arvostaa maitoa. En juo vihreitä, valkoisia enkä marja- tai yrttiteetä, koska niihin ei maito mielestäni sovi ja joissakin laaduissa se menee jopa kokkareiseksi. Koitan toisinaan vaihteluksi juoda niitä ilman maitoa, mutta minulle tulee huono olo, enkä saa edes kupillista alas. Mikään ei voita mustaa teetä lorauksella maitoa. 

Nukkumaanmeno. Tässä omat rituaalinsa. Ensiksi tuuletan makkarin jäätäväksi, jopa talvella pitäen ikkunaa tunteja auki. Huoneen pitää oikeasti olla niin kylmä, että siellä ilman peittoa palelee, meillä ei ole tänä talvena ollut vielä kertaakaan makkarissa patteri yöllä päällä. :D Tarkistan aina ulko-oven (myös väliovi kiinni), että se on kiinni, samoin jääkaapin oven. Katson, että hella on kiinni, veden- ja kahvinkeittimen johdot irroitettu. Kaikki valot pois, ei todellakaan mitään ulkovaloja yms. yöksi palamaan. Huulien rasvaus Elizabeth Ardenin Eight Hour Creamilla, jonka jälkeen asetun sille vasemmalle kyljelleni, jos alan hurjaksi, kokeilen oikeaa.

Ei ruokaa ilman puhdasta tiskipöytää. Jos laitan ruokaa, en ala syömään ennen kuin tiskipöydällä ei ole yhtään astiaa. Muutenkin siivoan ihan koko ajan samalla, kun teen ruokaa. Tiskikoneessa pestävät astiat heitän sinne, mutta kattilat ja pannut yms. pesen heti. Vaikka syön todella harvoin keittiössä, etten edes näkisi niitä, niin en saa ruokaa alas, jos tiedän, että tiskit roikkuu siellä, kun vien lautasta takaisin. 

Valokuvat. Meillä ei ole esillä ainuttakaan valokuvaa. Minusta ne ovat pelottavia. Parhaassa tapauksessa jo kuollut ihminen tuijottaa sinua hyllyn päältä kehyksistä tai seinältä. Sain näistä traumat lapsuudenkodissani, jossa joka paikka oli täynnä valokuvia. Nyt mies joutuu elämään sitten kanssani valokuvatonta elämää. Meillä on kyllä valokuva-albumeita.
Millaisia erikoisia tapoja teillä on?
44 kommenttia:

 1. :DD yhtä pakkomielteinen hurja kuin minäkin ;) keittiö on siivottava ennen syöntiä, ei saa jäädä likaa tasoille tai kattiloita altaaseen. Olen myöskin aika kova imuroimaan. Talvi oli siistiä aikaa mutta nyt alkaa Hippu tekemään uutta turkkia...tänäänkin pitää imuroida vaikka perjantaina siivosin koko talon.
  Töistä tullessa vaihdan aina kotilököt, en voi olla farkuissa kotona. Tee juodaan aina maidolla. Olen jättänyt marjateet pois koska niissä maito kokkaroituu. Juon mustaa teetä mutta sopii maito vihreäänkin.
  Kuitit säilytän koska seuraan Pivosta tilitapahtumia joka päivä. Mutta S-kaupan apista saa kuitit pois, ne tulee sitten puhelimen appiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin kun itsellä oli kissoja imuroin varmaan joka päivä, jos en joka toinen, nyt 2-3 vkossa riittää. LOL Ja siis mä inhoan imurointia, mutta kun en siedä sitä pölyä. ;) Ymmärrän hyvin, että Hipun kanssa saattaa joutua tarttumaan imurin varteen. :D Joo ton S-kaupan tiesinkin ja kaikissa vois olla niin. <3

   Poista
 2. Tunnistan kyllä muutamasta kohdasta itseni näistä sinunkin outouksistasi :D Jokaisellahan niitä piintyneitä tapoja on, jotka toistuvat ihan ajattelematta - jos niitä jää pohtimaan pidemmäksi aikaa niin huomaa kuinka kaheleita ainakin osa voi olla xD

  Mulle esim. on tarkkaa miten astianpesukone täytetään eikä mies sitä tietenkään osaa täyttää, aina pitää olla korjailemassa jos se sinne jotain on ehtinyt laittaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kans korjailen astianpesukoneen oman maun mukaiseksi. Tosin mies on selvästi huomannut miten haluan ne, joten en joudu jälkeenpäin nykyään enää korjailemaan. :D

   Poista
 3. Hih, tätä oli kiva lukea:) Aika monta samaa juttua itselläkin. Inhoan roiskeita tiskipöydällä ja varsinkaan hanassa ei saa olla mitään tippoja, eikä klähmiä. Käyn tiskipöydän ja hanan kimppuun esim. heti, kun tulen töistä, kun ukkeli ei kuitenkaan ole niin tarkka. Inhoan myös leikkuulaudalla olevia leivänmuruja, ei saakeli, leikkuulaudalla ei saa olla yhtään leivänmurua! Kaikki kauppakuitit otan visusti talteen ja tsekkaan aina verkkopankista säännöllisesti, että kaikki on oikein veloitettu. Olen varsinainen kuittihaukka;) Nukkumaanmenorituaalit on aina tarkat ja aikatauluun sidottuja. Kotivaatteet ehdottomasti päälle heti, kun palaa ulkomaailmasta. Joskus lähikauppaan kipaistessa voin vetäistä jotkut ulkohousut kotihousujen päälle, mutta muuten pitää aina vaihtaa vaatteet. Ja pyykit ripustetaan tietyllä tavalla ja tietyssä järjestyksessä kuivumaan. Ukkeli ei osaa sitäkään ollenkaan, heh;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D

   Joo ei missään nimessä hanassa mitään, mähän myönnän putsaavani sen jokaisen käyttäjän jäljiltä... :D Leivänmurut ihan missä vaan ovat painajainen, ne pitää siivota heti. hahahaa Meillä on kanssa tarkka tietty järjestys, jos ripustetaan miehen kanssa yhtäaikaa niin meillä on omat vastuualueet, sujuu niin jouhevasti. :D

   Poista
  2. Hih, hauskaa luettavaa😊Mullakin Kevätaurinko painajainen pölyjen suhteen mutta täytyy ihan miettiä mitä "pakkomielteitä" mulla onkaan....

   Poista
  3. Kevätaurinko on tosi paha, varmaan yksi syy miksi en tykkää keväästä on just toi pölyn ja lian näkyminen sisällä niin selvästi.. Maaliskuussa odotan, että tulisi äkkiä se toukokuun loppu. :D

   Poista
 4. Kotivaatteet ne olla pitää!Ja hyh, eihän kukaan likaisess keittiössä tykkää syödä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kans tajua, miten siinä likaisten astioiden hajussa joku voi saada ruoan alas, toivon, että mulla olisi huonompi hajuaisti etten haistais niitä, pääsisin yhdestä tavasta eroon. LOL

   Poista
 5. Mää syön suklaakuorrutteiset jäätelöpuikot samanlailla, eli ensin suklainen kuori ja sitten vasta se itse jäätelö :D Juon myös teen maidolla, koska vaikka (musta)tee onkin mun lempparijuoma, niin ilman maitoa se maistuu vaan oudolta makuvedeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yes, joku toinenkin! Se on oikeasti niin paras, vedän Kingiksestä Magnumiin kaikki noin. Vieraassa seurassa koitan olla siveellinen. LOL Joo siis mustaan teehen just maito tuo sen oikein maun, ihan oudon makuista litkua muuten.

   Poista
 6. Oi miten kiva postaus! Mä pyrin myös ruoanlaiton yhteydessä aina tiskaamaan ja laittamaan astioita koneeseen sitä mukaan, kun pystyn. Keittiön pitää olla mahdollisimman puhdas ennen ruokailun aloittamista, mutta kyllä mä syömään pystyn silti, vaikka kaikki ei ihan tiptop kunnossa vielä olisikaan :) Se on vaan niin paljon miellyttävämpää, kun saa syödä rauhassa ilman tietoa siitä, että syömisen jälkeen saa alkaa heti siivota puolta keittiötä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama, sen likaisten astioiden hajun lisäksi, just toi siivoamisen paine heti syömisen jälkeen ei houkuttele yhtään...

   Poista
 7. Tämä postaus pisti miettimään myös omia tapoja :). Juon teeni maidolla, käytän kotivaatteita ja inhoan ylimääräistä roskaa kuten kuitteja. Meillä on myös jatkuvaa vääntöä tiskikoneen täyttämisestä, mies saa mahtumaan sinne paljon enemmän tiskiä kuin minä. Inhoan haisevia tiskejä, joten napsautan koneen päälle jopa liian tyhjänä ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haisevat tiskit on kyllä yöh. :/ Tuntuu, et koko keittiö on tunkkainen, jos sellaisia on.

   Poista
 8. Haha, ihan huikeita juttuja ja moneen kyllä samaistun itsekkin! Vanukkaat ja joqurtti purkit avaan samalla tyylillä, jäätelöstä täytyy aina syödä suklaat ensin ja valokuvissa samaistun täysin :D Ei sitä edes aina ajattele, että tekee asiat aina samalla tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, joku muukin valokuvafoobikko! :D Eihän sitä ajattele, siivoaminen on siitä vaarallista, että jos on tosi stressaantunut muutenkin sillä helposti kuormittaa itseään lisää ja siitä voi äkkiä tulla sitten pakkomielle, joka on astetta vakavampaa kuin vain outo tapa.

   Poista
 9. Heh. Tää oli hyvä 😂👍 neuroosit kunniaan. Mulla on järjestelmällisenä ihmisenä ihan sairaan neuroottinen suhtautuminen tavaroiden paikkoihin. En voi sietää kun on epäjärjestys.
  Vessassa mulla pakko aina huuhtoa se allas. Lapsiperheessä siinä voi olla hammastahnaa, verta, räkää... mitä vaan ja,se ei käy! Ruokaa laittaessa on pakko huuhtasta tilkalla vettä kermapurkit jne. En vaan osaa olla tekemättä sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! :D Itse kanssa kyttään tavaroiden paikkoja, varsinkin niitä jotka on näkyvillä. Esim. vaatekaappien suhteen en ole yhtä tarkka, toisin kuin pyyhe- ja liinavaatekaappi on aina järjestyksessä. Joo siis mähän pesen vessan lavuaaria monta kertaa viikossa, just puhdistusöljyt, hammastahnat yms. tekee siihen likakalvon jota en voi sietää.

   Poista
 10. Hei tervetuloa meille ja mä kehitän sen vyösysteemin, niin saat kulkiessas pyyhkiä pölyjä, sitä meinaan käsityöharrastan kotoa löytyy:D
  Joo, on mullakin jotain, meinaan pakkomielteitä, mutta taidanpa olla kuitenki aika boheemi:) Lapset ovat karsineet nekin vähät, jos liittyvät siivouksiin:) Jäätelöstä mäkin suklaan syön ensin ja sitten vasta muut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, tee mulle sitten oma kappale, kun oot kehitellyt toimivan version! :D Varmaan muitakin, jotka sen ostais. Ärsyttävää hakea rätti aina erikseen, kun voisi sipaista ohi mennessä. LOL

   Poista
 11. Pyörtyisit meillä, on niin paljon lasten kuvia esillä! :D Domino-keksit. Voiko joku syödä ne avaamatta? Ja nuolemalla täytettä?

  VastaaPoista
 12. Eikö sul tuu haavoi kieleen jos nuolee jogurttipurkin reunan? :D Sen takia en ikinä nuole niitä tai käytä kertakäyttösiä muovilusikoita=suupielien halkaisijalusikat :D Mä en oo sivistynyt jäätelöpuikon syöjä vaikka ois mikä seura,vaan ensin katoaa päällinen eli tsuklaa ja lopuksi sisältö, niin ku pitääkin :) Ei tuu kyllä mitään outoja juttuja muita mieleen... ehkä, et autoa ajaessa radion äänen kuuluvuus pitää olla parillinen numero, samoin ku lämpötilan.... ne napukat mistä niitä säädellään siis! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, mutta tarkkana siinä saa olla. :D Muovilusikat on muuten inhottavia, en tykkää. Onneksi en joudu käyttämään niitä oikeastaan missään koskaan.

   Poista
 13. Kotivaatteet ehdottomasti aina, ei tissiliivejä ikinä kotona (paitsi jos tulee vieraita). Selitän aina ääneen ruokaan laitettavat mausteet, vaikka siis minä olisin se joka tekee ruokaa :D. Tämä olikin hauska postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei kanssa ikinä rintaliivejä kotona, kuka ihme niitä haluaa pitää, jos ei ole pakko? :D Heh, mähän siis puhun tosi paljon yksikseni, jos teen jotain, selostan asiat samalla, on jotenkin helpompi sisäistää mitä on tekemässä. :D

   Poista
 14. Vanukas/jugurtti syödään juuri noin. Kotiin tullessa kilpailen miehen kumpi saa nopeammin vaihdettua aikuisvaatteista=työ tms.vaatteeista iltapukuun=kotiasuun. Kotoa lähtiessä pitää ehdottomasti olla sormukset ja jokin rannekoru, kotiin tullessa ne riisutaan välittömästi eteisen lipaston päälle. Ja kotona sekä muualle minun pitää ehdottomasti nukkua vasemmalla. Hotellissa asiasta ei edes keskustella, molemmat asettuvat omille puolilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muuten kanssa pistän uloslähtiessä aina sormuksen, kellon ja ehkä korvakorut ja otan ne heti pois kun tulen kotiin. Hah, meillä on sama nukkumisjuttu miehen kanssa paitsi, että mä nukun aina oikealla, myös hotelleissa. :D

   Poista
 15. Myös mä syön aina jäätelön tuolla tavalla eli suklaan ensin päältä ja myös mun teestä löytyy aina tilkka maitoa :) Mäkin vihaan kuitteja, mutta onneksi S-ryhmän paikoista saa nykyään kuitit puhelimen sovellukseen. Se on tosi kätsy varsinkin, kun me asioidaan lähes aina s-kaupoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi S-ryhmän juttu on oikeasti tosi hyvä, vähentää roskaa, saisivat muutkin ottaa käyttöön. :)

   Poista
 16. Ihana juttu minua oikein nauratti kun luin vaikkapa tuon sinun nukkumisrituaalin, teen itse juuri samoin ja alan oikealla kyljellä nukkumaan, välillä käyn vasemmalla jos käsi puutuu ja huone pitää olla kylmä. Olen sellainen roskien nyppijä jos näen matolla tai laminaatilla pienenkin roskan niin minun pitää se ottaa ja viedä roskiin, aivan kamalaa sattui tässä kerran kun oltiin mieheni kanssa hiprakassa syöty rusinoita ja niitä löytyi sitten joka huoneen lattioilta ja meillä vaeltaa vielä yksi vuotias melkein joka päivä niin piti ottaa kiirusti imuri käteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa mäkin nypin roskat heti lattialta, todella häiritsevää. Keväällä tulee myös ihan päivässä jopa pölypalloja nurkkiin, nekin noukin. :D Apua noi rusinat, jäi takuulla trauma, yksivuotiaalle olisi takuulla maistunut. ;)

   Poista
 17. Ihana! <3 Yllättävän monta samaa outoa tapaa!
  Onnellista uutta vuotta! =)
  Maisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muillakin! :D

   Onnellista uutta vuotta sinnekin!

   Poista
 18. Ihana postaus, näitä on niin hauska lukea :D Meillähän on muuten nyt se Ikean Fancy peilikaappi ja vastoin alkuperäistä suunnitelmaa, olen laittanut ihonhoitotuotteet sinne. Mutta sitä saa kyllä joka päivä olla pyykimässä, mä aina illalla viimeiseksi ( tai päivällä ) hinkutan sormenjäljet pois :D Ja mullekin muuten pisaroinen tiskipöytä on turn off, mutta noiden tiskien kanssa olen joutunut vähän hölläämään, varsinkin kun jouluna piti tiskata käsin ja esim. vikojen kahviastioiden kanssa sanoin, että ne saavat jäädä odottamaan huomista, kukaan ei tänään enää neljättä kertaa tiskaa kuuden ihmisen astioita :D :D

  Mutta outoja tapoja..no, puhun itsekseni. Ja mäkin tykkään enemmän viileästä makkarista, mutta toki siinäkin on rajansa kaikella :D Ja mulla on paras nukkumiskylki ehdottomasti nukkua oikean kyljen päällä, silleen osittain mahallaan ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään kans säilyttää ihonhoitotuotteita peilikaapissa, ne mitkä on just sillä hetkellä käytössä, muut ovat vaatekaapissa laatikoissa säilössä. Mä voisin tosiaan vaikka nukkua ulkona, kunhan olis untuvapeitto päällä, mitä kylmempi sen parempi, pitää olla niin kylmä, että tuntuu kasvoilla viileältä kun käy nukkumaan. Vaikka rakastan kesän helteitä, ainoa turn off on se, että sisällä on mun makuun ihan liian kuuma. :D

   Poista
 19. Tämä oli hauska aihe! Jogurtin tai vanukkaan ja jäätelön syön juuri samalla tavalla kuin sinä :D Hyvää alkanutta vuotta 2018! t: Salli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee muitakin! :D

   Mukavaa uutta vuotta Salli. :)

   Poista
 20. Jacky makupaloista nam sille siniselle, tuo tytinä uijui ei. Makkari jääkylmä, luultavasti iglu olisi meidän paikka. Mies aina valittaa, kun on niin turkasen kylmä. Aina pitää siivota samalla kuin kokkaa, en voisi rentoutuneena syödä, ennen kuin keittiö on siisti. Miehellä tämä on juuri päinvastoin. Joskus haluaisin olla asian suhteen rennompi.

  Pakkomielteitä on paljonkin, omia ihmeellisiä värikoodituksia ja järjestyksiä, miten sen maailman pitää olla. Nyt sen verran väsynyt, etten vaan muista yhden yhtä.

  Tosi kiva postau Jonna, hun onneksi instakuvan kautta bongasin tämän, kun viikonloppuna mennyt ohi, koska en ollut sunnuntaina koneella ollenkaan. Muiskis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä rakastan tota ruskeaa eniten, kun sitä saa lohkoa. Sininen on sitten toisena, mutta se on niin pliisu syödä. :D Heh, jee mä en väritä väreistä, joten yksi trauma vähemmän, meillä kaikki iloisesti jokapaikassa sekaisin. LOL

   Ihanaa ma-iltaa Tiia. <3

   Poista
 21. Hauska postaus, en ollut ajatellut mitä kaikkia hassuja tapoja sitä itselläkin on :)
  Mukavaa Uutta vuotta!
  t.Soile

  VastaaPoista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown