Outoja hetkiä


Sanotaan, että kuolema, avioero ja muutto ovat suurimpia stressitekijöitä elämässä. Huomenna tulee kuluneeksi tasan kuukausi siitä, kun painoimme 15 vuotta kotina toimineen asuntomme oven lopullisesti kiinni. Se oli puolisoni ja minun ensimmäinen yhteinen koti, sitä ennen emme olleet virallisesti asuneet saman katon alla.

Jotenkin odotin, että olisin ollut tunteikkaampi tuona hetkenä, mutta olo oli vain vapaa ja helpottunut. Toista oli pakkaamisen aikoihin, silloin tunsin jatkuvaa liikutusta vanhan jättämisestä, mutta samaan aikaan innostusta uudesta. Tuota hetkeä kuukausi takaperin oli kuitenkin valmisteltu viitisen vuotta, sillä silloin meille alkoi valkenemaan, että taloyhtiössä asunnon omistaminen ei ole meidän juttu. Sitä tavallaan omistaa seinät, mutta muuten olet muiden armoilla. 


Olimme alunperin ajatelleet, että muuttaisimme samalla toiseen kaupunkiin. Myynti ja muutto tulivat kuitenkin niin nopeasti, että stressiä vähentääksemme päätimme jäädä toistaiseksi samaan kaupunkiin, mutta paremmalle sijainnille molempien työmatkojen kannalta. Päätöstä siivitti se, että löysimme erittäin mieleisen vuokra-asunnon täältä, eikä siellä kaupungissa, johon olimme ajatelleet muuttaa, ollut mitään kivaa tuolla hetkellä tarjolla. Olimme molemmat tosi tarkkoja siitä, millainen asunnon pitää olla, joten valinnanvaraa ei pahemmin ollut. 


Meillä kävi tuuri, sillä nykyinen kotimme on todellinen helmi. Taloyhtiökin tuntuu olevan puolentoista kuukauden asumisen jälkeen paljon rauhallisemmalta kuin edellinen. Lisäksi on mukava huomata, että kaikissa taloissa ei ole yhtä huono äänieristys kuin entisessä kodissamme. Ainahan kerrostalossa vähän ääniä kuuluu ja se kuuluu asiaan. Nykyään kotona olo tuntuu paljon yksityisemmältä, sillä puhuessa, ei tarvitse miettiä sitä tosiasiaa mitä entisessä, että naapuri tulisi kuulemaan kaiken puhutun lähes sanasta sanaan. 
Tähän reiluun kuukauteen mahtuu silti paljon outoja hetkiä. Asuimme entisessä asunnossamme 15 vuotta, joka on kuitenkin lähes kolmasosa minun tähän asti eletystä elämästä. Eikä sitä tietenkään noin vain aivojen muistista pyyhitä pois. Monesti aamulla herätessä menee hetki, että sisäistän olevani uudessa kodissa. Tuntuu oudolta, ettei katso sitä samaa seinää ja järjestystä mihin 15 vuoden ajan tottui. 

Kävelemme puolisoni kanssa paljon. Se on meidän yhteinen juttu, kun sattuu yhteinen vapaapäivä. Viime viikolla taisi tulla taivalta reilut 70 kilometriä. Näillä parin-kolmen tunnin kävelyillä sitten pienessä kaupungissa vääjäämättä välillä tulee käveltyä vanhojen kotikulmien ohi. Silloin mielen valtaa hetkellisesti outo tyhjähkö olo. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun aivot ovat halunneet kääntyä kävelyltä kotiin eri suuntaan kuin missä nykyinen kotimme sijaitsee. Outo on ollut tämä talvikin. Tuntuuko sinustakin, että tämä talvi on kestänyt ikuisuuden? Minusta tuntuu. Ollaan huhtikuun loppupuolella ja tuntuu, että tämä talvi vaan jatkuu ja jatkuu. Kevätfiilis loistaa poissaolollaan. Kevättä joutuu ainakin toistaiseksi sääennusteen mukaan odottamaan reilun viikon verran.

Mikä on ollut sinun vaikein muutto?

 1. Mukava kuulla, että ootte löytäneet hyvän uuden kodin, vaikka ei olisikaan loppuiän koti :) Parhautta muuttoa tehtäessä on tosiaan tavaroiden ja asioiden läpikäynti, samalla on vähän pakotettu pysähtymään, miettimään ja muistelemaan vanhoja asioita. Mun vaikein ja raskain muutto on vajaan kahden vuoden takaa, kun jätin taakseni kaiken siihen asti eletyn elämän. Onnea teille uuteen kotiin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä tää tuntuu just oikealta, joten katsotaan, kauan tässä viihdytään. Tää on vähän erikoisempi ja tämän kaltaista on kyllä vaikea löytää. Luultavasti lähdetään omasta tahdosta vasta, jos löydetään siitä toisesta kaupungista mitä mietittiin samanlainen helmi. Ei haluta kuitenkaan mihinkään kompromissikämppiin.

   Mä en olis voinut uskoa kuinka haikea olo pakatessa tuli. Tein vielä suurimman osan siitä hommasta, koska puolisolla sattui just siihen väliin paljon töitä. Mä taas pystyin antamaan työvuoroja pois, et edes toisella meistä oli aikaa käydä kamoja läpi ja pakata. 😅

   Noi on rankkoja muuttoja, tullut sellainen itsekin tehtyä. Nyt tehtiin sama asia tavallaan yhdessä, sinne jäi 15 vuotta muistoja, joista suurin osa hyviä. Mulle yllättäen haikein asia oli, kun tajusin, et meidän entinen koti oli sit mun viimeinen koti, jossa mun edesmennyt mummo oli käynyt. Ei tulee enää kotia, missä hän kävisi. Yllättäen tosi monet jutut teki olon haikeaksi.

   Poista
 2. Mulla on ollut aina niin, että muuton jälkeen aamulla herätessä ei heti tajua missä on. Ja uuteen asuntoon kotiutuminen vie aina paljon aikaa.

  Joskus nuorempana kävi myös niin, että muuton jälkeen nollasin baarissa muutaman oluen voimalla. Baarista kävelin kotiin sen suuremmin miettimättä. Paitsi että, kotiovella tajusin, että olin kävellyt vanhan kodin oven taakse 😃 En oo varmaan ainoa jolle käynyt näin.

  Jostain syystä näen vieläkin joskus unia tästä samasta asunnosta, vaikka muutosta on jo yli 20 vuotta aikaa 🤷‍♂️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kans ottaa tää muutto selvästi kovemmalle kuin edelliset. Luulen, et johtuu siitä, et asuttiin sen verta kauan meidän vanhassa asunnossa, osa naapureista tuli tosi tutuksi, kun oltiin asuttu yhtä kauan. Joten kaikki muuttui.

   Mä näen mun lapsuudenkodista toisinaan unta, tosta 15 vuotta asutusta en oo vielä nähnyt, mut veikkaan, et tuun näkemään. 😄

   Poista
 3. Kyllä ne erojen jälkeiset muutot omilleen on olleet vaikeimpia. Nyt tämä viimeisin kun piti vuosien jälkeen muttaa omilleen, niin se oli outoa ja kyllä sitä miestä kaipaisi lamppujen vaihtoon ja kurkkupurkin avaamiseen :) tietysti uusi alku tuntui jännältä mutta taantumus ja suru tuli myöhemmin. Uuteen kotiin piti opetella ja tietysti siihen että romujen kanssa piti ahtautua yksiöön omakotitalosta. Koiralle tietysti ero rakkaista ja yksiöön joutuminen oli outoa, maalta kaupunkiin ja ekana iltana se oli levoton ja vinkui ovella. Rupesin itkemään sen takia ja pieni asunto ahdisti. Nyt on jo ihan tottunut yksiö asuja ja koira tietää mitkä on omat hoodit ja oma talo. Ja meillä on auto niin päästään milloin vaan paikkoihin missä se saa olla irti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen yhden eromuuton tehnyt ja olihan se outoa. Mulla oli silloin onneksi aivan ihana uusi koti samalta kadulta, jossa asuin ennen eroa, joten tavallaan vaikka koti vaihtui, ympäristö pysyi samana. Jollekin toi vois olla kauhistus, mut mulle se oli hyvästä, et joku asia pysyi samana. Pienempään asuntoon muutto on kyllä kans vaikeaa, jos omakotitaloon on tottunut.

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives