Ihonhoidon raaka-aineet – Salisyylihappo

*Sisältää mainoslinkkejä

Salisyylihappo on varmasti yksi parhaimpia raaka-aineita ihonhoidossa monipuolisuutensa vuoksi. Se on rasvaliukoinen BHA-happo, jota pääsääntöisesti käytetään kuorivana ainesosana. Salisyylihapon molekyylit ovat isokokoisia, joten se ei pääse samalla tavalla imeytymään syvälle ihoon kuten AHA-hapot. Se toimiikin hyvin ihon pinnalla. Rasvaliukoisuutensa vuoksi salisyylihappo pureutuu tehokkaasti ihohuokosiin ja siten pystyy liuottamaan talia ja vanhoja ihosoluja. Soveltuu loistavasti rasvaiselle- ja sekaiholle, jossa on musta- ja valkopäitä. Se myös ehkäisee tulehduksia, joten se sopii hoitamaan aknea ja ruusufinniä. Edistää ihon uudistumisprosessia ja pitää talituotannon tasapainossa. 


Ihoni on tällä hetkellä normaali ja olen aina tykännyt käyttää salisyylihappoa sisältäviä puhdistustuotteita toisen vaiheen puhdistajina. Silloin ne eivät kuivata liiaksi ihoa, mutta ehtivät vaikuttaa nopeasti ja kevyesti iholla. Jos ihooni on ilmaantunut hormoninäppyjä parin päivän paikallinen hoito salisyylihappoa sisältävillä tuotteilla on auttanut välittömästi. Puhutaan siis todella tehokkaasta raaka-aineesta. Happojen kanssa kannattaa kuitenkin aina ensin kokeilla, miten se sopii omalle iholle. Itse en ole kokenut salisyylihappotuotteita ikinä yhtä kuivattaviksi kuin iholla syvemmin vaikuttavia AHA-happoja, jotka ovat saattaneet kuivattaa ihoa liiaksi. Kokemukseni mukaan, koen tämän enemmän ihon pinnalla vaikuttavan hapon hellävaraisemmaksi, vaikka juuri AHA-happoja suositellaan ennemmin kuivalle iholle. Näitä suosituksia ei kuitenkaan kannata liian tarkasti noudattaa vaan kokeilla rohkeasti, mikä toimii ihollasi parhaiten. Aikoinaan sain apua myös ihoni pintakuivuuteen juurikin salisyylihappoa sisältävistä tuotteista.

Ihonhoitokaappini vakiovarustuksiin kuuluu muutama hyväksi havaittu salisyylihappoa sisältävä tuote. *CeraVen SA Smoothing Cleanser on tarpeeksi hellävarainen jokapäiväiseen käyttöön. Käytän puhdistustuotetta niin vartalon kuin kasvojenkin iholla. Parhaiten tuote toimii toisen vaiheen puhdistajana kasvoilla iltaisin. Vartalolle siitä saa apua, jos kärsit esim. keratosis pilariksesta. Toinen salisyylihappoa sisältävä kuoriva puhdistaja, jota tykkään käyttää on *Dermalogican Daily Microfoliant. Rasvoittuvampi ihoinen voi helposti käyttää hellävaraista jauhemaista kuorivaa puhdistustuotetta vaikka joka päivä. Itse olen ottanut kuitenkin tavaksi käyttää talviaikaan tuotetta pari kertaa viikossa. Kesällä ainoastaan silloin, jos iho tuntuu tarvitsevan tehokkaampaa puhdistustusta. Arvioisin, että tuotetta tulee käytettyä muutaman kerran kesän aikana. Jauhemaisessa tuotteessa on se hyvä puoli, että se säilyy ikuisuuden ja on erittäin riittoisaa. Omalla kulutuksella olen ottanut tavaksi ostaa pienemmän koon, joka sekin kestää käytössäni yli vuoden.

Iholle jätettävistä tuotteista kaksi on ollut ihonhoitoni kulmakiviä jo pitkään *Paula's Choicen BHA Lotion, joka sisältää 2% salisyylihappoa. Kevyt emulsiomainen koostumus on miellyttävä iholla, jos iho on kuiva, tällä saa välittömästi pehmeämmän tuntuisen ihon. Tuote ei ole koskaan kuivattunut ihoani liiaksi, joten koen sen hellävaraiseksi. Vieläkin hellävaraisempi, mutta silti yllättävän tehokas tuote on *Paula's Choicen Defence Antioxidant Pore Purifier, joka sisältää 0.5% salisyylihappoa. Ohut geelimäinen seerumi toimii hyvin paikallisesti finnien päällä, mutta levitän toisinaan tuotetta koko kasvoille yöksi, jos iho tuntuu samealta tai tukkoiselta. Aamulla iho on välittömästi hehkuva ja kuulas. Tämä on pikakikkani hehkuvaan ihoon. Nopea vaikutus on helppo ymmärtää, sillä seerumiin on pakattu muitakin loistavia raaka-aineita mm. C-vitamiinia, niasiiniamidia ja atselaiinihappoa, jotka parantavat ihon sävyä. Kuljetan tästä pientä matkakoista tuubia aina mukana. Testasin tuotetta viime viikolla huvikseni kivuliaaseen paarman puremaan ja se tehosi jopa siihen. Rauhoitti ihon parissa päivässä, kun normaalisti paarman puremat eivät meinaa parantua ihostani millään. Helpotti myös kutinaa. En käytä koskaan retinolia niinä iltoina, jos laitan iholle jätettävän happotuotteen, etten kuormittaisi ihoani liiaksi.


Käytätkö salisyylihappoa sisältäviä tuotteita?

Kuvat: Pexels

 1. Kyllä! Käytän Zo Skin Healthin Oil control padseja aamulla ja illalla. Sis. 2% salisyylihappoa. Mun 42v iho ei ole ikinä voinut paremmin :) Aluksi tuntui vähän tujakalta ja olin, että apua, mutta siitä se iho äkkiä tottui. Enää ei voisi kuvitellakaan olevansa ilman. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos iho vaan sietää niin salisyylihappo on kyllä parasta. Juuri toi 2% tuntuu olevan hyvä tehokkuus, mutta toimii myös miedompana. Tosi kiva kuulla, et muutkin saaneet apua iholle tästä. 😍

   Samaa sinne.

   Poista
 2. En käytä, koska se ei ole sopinut iholleni. Salisyylihappo tekee ihoni hilseileväksi. Onkohan tämä jotenkin samaa kuin asetyylisalisyylihappo, jota en voin lääkkeissäkään käyttää?
  Sinä varmaan osaat tähän vastata? Ihanaa viikkistä Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salisyylihappoa käytetään asetosalisyylihapon (ASA) valmistamiseen (ASA on siis salisyylihapon ja etikkahapon esteri), eli ASA ja salisyylihappo tosiaankin ovat "lähisukulaismolekyylejä", vaikka niiden vaikutus on hiukan erilainen. Tämä molekyylien välinen "sukulaisuus" voi aiheuttaa tosiaankin sen, että jos on yliherkkä toiselle, ei toistakaan luultavasti siedä.

   Poista
  2. Kiitos tuhannesti Dzinni, en olisi osannut tätä Outille yhtä asiantuntevasti selittää. 👍 Selvisi hyvin se, miksi Outi on saanut sitten samat vaikutukset molemmista.

   Kivaa viikonloppua molemmille.

   Poista
 3. Tuo teho paarman puremaan (ja näppyihinkin osittain) selittyy varmaankin salisyylihapon anti-inflammatorisella ominaisuudella. Mielenkiintoinen postaus! En varmaan pääse nyt edes nukkumaan, kun pitää kahlata PubMediä läpi aiheen tiimoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerro sitten lisää, jos saat selville. Sillä taisin löytää itselleni parhaan itikan puremiin sopivan tuotteen. Tästä lähin aina salisyylihappoa sisältäviä tuotteita puremiin. 😁 Olen tosi herkkä hyttysten ja paarmojen puremille, joita yleensä joudun parantelemaan viikkoja. 😬

   Poista
 4. Mä olen kans huomannut että bha on aivan loistava rauhottamaan kaikenlaisia itikan puremia. 👍🏼

  VastaaPoista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives