Kahvinjuojat elävät pidempään

(Yhteistyössä Philips)

Tai niin ainakin väittää New England Journal of Medicine -lehti. Tuloksien perusteella keskimäärin 14-vuotisen seurannan aikana kahvia muutamasta kupillisesta yli kuuteen kuppia vuorokaudessa juovista kuoli 10-15 prosenttia harvempi kuin kahvia juomattomista. Kahvia juovilla on pienempi riski kuolla mm. sydän -ja hengityssairauksiin, aivohalvaukseen ja diabetekseen, mutta syöpäkuolemiin kahvinjuonti ei vaikuttanut.

Blogini oikeassa sivupalkissa oleva profiilini paljastaa minut kahvinjuojaksi. En ole vain kahvinjuoja vaan viimeiset kymmenkunta vuotta olen ollut pienen luokan hifistelijäkin. Taloudestamme löytyy sähköinen kahvipapuja jauhava kone, jonka kiduksista olemme mieheni kanssa syöttäneet juuri jauhetut kahvinpavut keittimen suodatinpaperiin aamuisin. Hyvin, hyvin harvoin kaapistamme on löytynyt valmiiksi jauhettua kahvia. Voin sanoa, että eron kyllä huomaa.


Blogiyhteistyön tiimoilta kotiini kannettiin elämäni ensimmäinen kahvikone. Laadukkaan Saeco Minuton automaattisen espressokeittimen saapuessa kotiin huoneilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Saeco Minuto on pienten tilojen kahvikone. Meidän asuntoomme se sopii hienosti; pienen kaksion keittiöstä kun ei liiemmin tasotilaa löydy. Leveyttä hoikalla kaunottarella on vain 21 cm ja syvyyttä 42 cm. Sisällään se pitää keraamisen kahvimyllyn, nopeakäyttöisen kuumavesisäiliön ja automaattisen maidonvaahdottimen. Muistitoiminnon ansiosta kahvikupillisen saa mieltymysten mukaisesti suodatettuna. Muistitoimintoon sisältyy määrän, voimakkuuden– ja lämpötilansäätö. Jos olet kaikki_heti_mulle_nyt –ihminen niinkuin minä, voitte uskoa, että ohjeita selatessa meni hieman aikaa. Enhän suinkaan halunnut, että uusi koneeni olisi heti hajalla.


Voin taata, että jos minä opin käyttämään konetta, oppii kuka vain. Insinööriä minusta ei saisi tekemälläkään. Käyttöönotto sujui melko hyvin. Ainoastaan käyttöohjeessa oleva manuaalisen huuhtelujakson ohje oli mielestäni hieman sekava ja siinä tuli tehtyä yhdet kahvitkin veden sijasta. Kone on kapea ja linjakas, joten se mahtuu ahtaaseenkin tilaan. Pientä päänvaivaa aiheutti kuitenkin eräs asia, jota koneen suunnittelijat eivät vain ole ottaneet huomioon: keittiön yläkaappeja (ovatkohan nämä jo kuoleva luonnonvara?). Kun kone on työtasolla ja yrität tyhjentää vesisäiliötä, tulevat yläkaapit vastaan ennenkuin saat nostettua säiliön pois koneesta. Meillä keittiönkaappien välitila on suomalainen stantardimitta eli n.47 cm. Sain kuitenkin kikkailtua koneen tasolle sellaiseen asentoon, että vesisäiliön poistokin onnistuu mainiosti. 

Kahvikone ei ole missään nimessä "käytä ja pidä –laite", vaan sinun on sitouduttava huolehtimaan siitä jo ihan hygienia– ja kestävyyssyistä. Huolto-ohjeet ovatkin ne, jotka kannattaa lukea ja opetella erityisen tarkasti. Kalkinpoistoa, maidonvaahdottimen puhdistusta ja sakkasäiliön tyhjennystä, sitä on kahvikoneen omistajan arki. Hyvä puoli on se, että jos jokin osa hajoaa, voit tilata sen näppärästi Philipsin omasta verkkokaupasta. Koneesta huolehtiminen on pieni hinta siitä, että voit juoda omassa kodissasi mahtavia erikoiskahveja ja säästää selvää rahaa, kun kahviloissa juoksemista voi vähentää. Nyt ystäville voi tarjota maittavia erikoiskahveja vaikka kotisohvalla! 


Jännittävä vaihe menossa. Elämäni ensimmäinen cappuccino. Baristan hommiin taitaa olla vielä matkaa... Ensikertalaisuuteni ei kuitenkaan tuoreen kahvin makua haitannut.


Espresson lisäksi suosikikseni on noussut cappuccino soijamaitovaahdolla. Soijamaito tuo kivaa makeutta, sillä en käytä kahveissani lainkaan sokeria. 

Kirjailija-miehenikin on ollut iloinen tästä taloutemme uudesta tulokkaasta. Hänenkin normikahvista kovin helposti herkistyvä vatsansa on ollut tyytyväinen laadukkaista pavuista jauhettujen espresso–kupposten äärellä. Jopa siinä määrin, että mies on pystyttänyt toimiston keittiön pöydälle. Voi itku...

Jos kahvihammastasi alkoi kolottaa, Philipsin verkkokaupasta löytyy laaja valikoima muitakin laadukkaita kahvilaitteita kahviholistien arkea helpottamaan. 

Syyskuussa kahvi tulee olemaan yhtenä teemana blogissani, joten törmäätte varmasti muihinkin kahviaiheisiin postauksiin. Marraskuussa on tiedossa pieni kampanjakin niille lukijoille, jotka kärsivät kahvinhimosta!

Te jotka ette kahvista välitä, älkää silti säikähtäkö! Lifestyle– ja kauneusaiheiset postaukset jatkuvat entiseen malliin, tottakai.

Mutta kertokaahan: mikä on teidän suhteenne kahviin? Oletteko yhtä "hulluja" kuin minäkin? 


 1. Kahvi on ihanaa, odotan aina innolla aamun ja iltapäivän kahvihetkiä. Tänään isän vierailun vuoksi sain vielä ihan luvan kanssa keitellä lisäkupposet kahvia. <3 Ja toi välitilaongelma on täälläkin. Moccamasterille on näppärä paikka tasolla, mutta aina sen saa vetää yläkaappien alta ulos että saa vesisäiliön täytettyä. R a s i t t a v a a!

  Lisää kahvipostauksia odotellessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin saa, sama ongelma se meilläkin oli "masterin" kanssa ( ei sitä laitetta uskalla kuitenkaan niin reunalle jäättää, että ne yläkaapit ei olisi tiellä), onneksi suht kevyt siirrellä. Taitaa olla kahvinkeittimien suunnittelumaissa nuo yläkaapit keittiöissä tuntematon käsite! :o

   Oikein luvalla sait keitellä lisäkupposet, mahtavaa! ;) Itseni toki kannattaa juoda kahvia, koska taustalla on sukurasitteena sydän- ja verisuonisairaudet. Hyvällä omalla tunnolla päiväkahveja odotellessa.

   Poista
  2. Mä juon aamulla kolme kuppia ja iltapäivällä toiset kolme yleensä. Kupissani tosin on aina puolet kahvia ja puolet maitoa, joten esimerkiksi vatsan päälle harvoin kahvi käy. :)

   Poista
  3. Usko tai älä, mun miehen herkkään vatsaan lääkäri kielsi vuosi sitten juomasta normikahveja, vaan sanoi, että juuri espresso olisi parasta mahalle, vähiten ärsyttävää. Enpä olisi tiennyt! :o

   Itse join normikahvia nelisen muumimukia päivässä. Nyt juon aamulla espresson, päivällä jälkkäriksi cappuccinon, illalla espresson tai cappuccinon, normikahviakin tulee varmaan keiteltyä. Tällä koneellahan saa myös ihan normikahvikupillisen, mutta se vaatisi sitten pavunvaihtoa välissä.

   Poista
 2. Kahvi kuuluu erottamattomana osana päivään. Aamu ei vaan starttaa ilman kahvia. Jonkunlainen kahvikone kotiin voisi olla ihan passeli, sen verran usein tulee istuskeltua kahviloissa nauttimassa erikoiskahveja. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso hankinta aluksi, mutta pidemmällä tähtäimellä tulee kyllä kahvit paljon halvemmiksi. Lisäksi voi valita kahvipavut oman maun mukaan! Itselleni kotihiirenä tämä kone käy tietenkin paremmin kuin hyvin. :p

   Poista
 3. Musta on tullut kahvinjuoja vasta tässä ihan viime vuosina. Ennen en voinut kuvitellakaan juovani kahvia aamulla, mutta nykyään menee jo aamuisinkin. Mies on kova juomaan kahvia, joten itsekin sit helposti ottaa kahvia teen sijaan. Ja näin hoitovapaalla ollessa tulee keiteltyä päiväkahveja, huono puoli vaan se, että kahvin kans pitäisi olla jotain... Ja mullakaan ei oikein maha tykkää, muutenkin närästää herkästi. Mut kahvi kermalla, nam. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahvin kanssa kyllä tulee helposti se mieliteko myös kahvipullaan... ;) Soijamaitoa voi kokeilla ihan normaaliinkiin kahviin, se on kuin vaniljakarkkia joisi! :)

   Poista
 4. Ei, en todellakaan ole hulluna kahviin. Teehen sitäkin enemmän. Kahviakin juon, satunnaisesti. vatsa vaan ei tykkää. Silloin kun juon, on latte lemppari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse juon kahvin lisäksi myös teetä, josta on myös tulossa juttua tässä kuussa. =)

   Poista
 5. Mä en oo kovin suuri kahvinystävä, mutta kuppi silloin tällöin on ok. Paljon on vielä opittavaa, kun täytys oppia juomana kahvia, olutta, viskiä, konjakkia ja ja ja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, sulla on urakkaa sitten edessä. :D Itse opin juomaan viskiä kaksikymppisenä, kun sain maistettavaksi Highland Parkia. Rommia opin juomaan kolmekymppisenä, kun eteeni kannettiin ravintolassa El Doradoa. Vaatii vaan oikeat merkit. :D Maitoa ja lonkeroa en ole oppinut juomaan vieläkään, ehkä vielä joku pvä?

   Poista
 6. No nyt sitten alkoi tehdä mieli kahvia, vaikka kello on jo vaikka mitä. Ihana vekotin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin välttelen kahvinjuontia myöhään illalla, voi olla, että uni ei tule kovin hyvin sen jälkeen.

   Poista
 7. Minulla on vihasuhde kahviin. Kahvi haisee jo kaukaa niin pahalle että ihmettelen miten joku voi moista tervaa suuhunsa laittaa. Hampaatkin menevät keltaiseksi ja hengitys haisee. Ei ole minun juttu. Se myös tuntuu piristävän monia ihmisiä aamulla, mutta minä saan saman energia ihan tavallisesta aamupuurosta ilman että tarvitsen päiväunia. Ei tee mieli edes pussata puolisoa sen jälkeen kun tämä on juonut kahvia. En tiedä mikä siinä hajussa sitten etoo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Hauska saada tämänkin kaltaista kommenttia!

   Poista
 8. Mä en ole kahvin ystävä, olen kahvin rakastaja. Mottoni on: Hyvä kahvi, hyvä päivä. :) Hyvä kuppi kahvia on arjen luksusta, ja voisin jutella eri kahvilaaduista ja kahvinkeittotavoista ikuisuuden.

  Ihana tuo kone, tosi kiva juttu, että sait sen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovassa käytössä on kone ollut, huoltokin alkaa sujua rutiinilla. ;) En tiedä kumpi on innostuneempi minä, vai mies. :D

   Poista
 9. Kahviaiheiset postaukset - voiko parempaa ollakaan! Tykkään näistä kahvipostauksista kovasti, ja harvalla blogilla näitä säännöllisesti on, joten minusta nämä ovat olleet kiva lisäys blogisi muihin kattaviin aiheisiin :-)

  Kaunis ensimmäinen cappuccino ja rakastan tämän postauksen otsikkoa! Taidankin juoda tänään iltapäiväkahvin tavallisen aamukahvin lisäksi, jota tässä juuri samalla siemailen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahvi!♥ Itsehän totuin pienenä juomaan pannukahvia, kun kotona oli vain sitä. (tiedäthän mummot!) Olen varmaan ollut 3-4 v., kun eteeni on kannettu kahvia, jonka seassa oli pullanpaloja, siitä se lähti! :p Suodatinkahvi maistui minusta vuosia oudolta kotoa muuton jälkeen, mutta siihen tottui. Vuosia sitten löysin myös espressot ja paluuta ei ole ollut. Onneksi erikoiskaupoista saa nykyisin myös laadukasta suodatinkahvia.

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives