6.4.2017

Carthusia Ligea - Ylellinen tuulahdus Italiasta


Kaikki tuoksuista kiinnostuneet tietävät, että markkinoilla on isojen brändien valtavilla markkinointikoneistoilla mainostettuja "mainstream" tuoksuja, mutta sitten on olemassa myös pienten valmistajien erittäin ainutlaatuisia niche-tuoksuja, joita ei valmisteta valtavirran mukaan vaan jokaisella tuoksulla on oma tarinansa. Niche-tuoksuja ei myöskään valmisteta massoittain tai muotivirtausten mukaan, eikä keulakuvina ole julkisuuden henkilöitä. Tärkeintä on itse tuoksu ja laadukkaimmat raaka-aineet. Suurimmat niche-tuoksujen valmistajamaat taitavat olla Ranska ja Italia.

Italiasta tuleekin tämän kertainen tuoksututtavuutemme Carthusia. Carthusialla niin kuin tuoksutaloilla yleensäkin on oma mielenkiintoinen tarinansa siitä, mistä kaikki alkoi. Legenda kertookin, että vuonna 1380 Carthusian St. Giacomon luostarin priori sitoi saaren kauneimmista kukista kimpun yllätysvierailulle saapuneelle Caprin kuningattarelle Giovanna d`Angiolle. Kukkien vettä ei vaihdettu kolmeen päivään ja kun kukat heitettiin pois, priori huomasi maljakon veden saaneen huumaavan ja kiehtovan tuoksun. Tämä vesi tuli olemaan pohjana Caprin ensimmäiselle parfyymille. Historia tietää kertoa, että vuonna 1948 luostarin priori löysi muinaisten parfyymien koostumuksen ja itse paavin luvalla sai luovuttaa tiedot Torinolaiselle kemistille, joka maailman pienimmässä laboratoriossa valmisti parfyymin ja kutsui sitä nimeltä "Carthusia". Tänä päivänä valmistusmenetelmät ovat edelleen samat kuin Carthusian munkeilla satoja vuosia sitten ja kaikki tuotteet pakataan edelleen käsin.

Yrityksen kiehtova logo on jugendtyylinen ja sen loi vuonna 1948 taidemaalari Mario Laboccetta. Se kuvaa kukkaseireeniä.

Sain maahantuojalta tuoksuteltavakseni Ligea EdT:n*.


Ligea "La Sirena" on saanut nimensä yhdeltä kolmesta seireenistä, jotka yrittivät lumota turhaan Odysseusta. Tuoksuna se on aistillisen intohimoinen, hieman yllättävä ja puuterinen. Siinä yhdistyy puinen lämpö ja tuore pirskahdus hedelmää. 

Muistatteko, kun olen usein puhunut siitä, että uskon entisiin elämiin osaksi voimakkaiden kokemusteni vuoksi, mitä koin Karibialla? En ole koskaan käynyt Italiassa, mutta pikkutytöstä asti minulla on ollut aivan hirvittävä halu päästä sinne. Olen jopa vuosien aikana kehittänyt asiasta itselleni pienen pakkomielteen, koska minulla on tunne, että kokisin siellä jotain suurta ja samanlaista kuin Karibialla. Muistan, kun jo ihan pienenä katselin matkatoimiston lehdestä kuvia Gardajärveltä, ne vetivät minua puoleeni magneetin lailla. En osaa selittää sitä, mutta oli kuin olisin katsonut kuvia paikasta, jossa olen jo ollut. 

Kun haistoin Ligeaa ensimmäisen kerran, koin todella vahvan tunnelatauksen, se oli kuin olisin tullut kotiin. Italiassa voisi tuoksua juuri siltä, miltä Ligea tuoksuu. Ehkä joku päivä saan asiaan varmistuksen.

Alkutuoksu on puhtaan raikas ja sitruksinen, purauksella suitsuketta. Omaleimaisen alun antavat tuoksulle sitruuna, suitsuke, appelsiini, mandariini, bergamotti ja laventeli. Sydäntuoksu on puinen vivahteella sitrusta: patsulia, neilikkaa, kurjenpolvea ja sitruunaruohoa. Pohja on myskinen ja ambrainen: myskiä, tupakan kukkaa, styraxia ja pehmeää vaniljaa.

Voisi äkkiseltään kuvitella tuoksunuottien määrästä, että nyt on varmasti koko huoneen valloittava tuoksu, mutta ei. Ligea on todella kaunis pehmeän hienostunut tuoksu, sen lämpö tuo sellaisen turvallisen fiiliksen ja olenkin laittanut tätä aina, kun haluan mieleni olevan varma ja rentoutunut. Itse haistan tuoksussa selviten pehmeän vaniljan, mandariinin ja myskin. Jotkut sanovat, että tämä tuoksuisi hieman Guerlainin Shalimarille, itsehän en tykkää Shalimarista varsinkaan EdP-versiosta, se on liian hyökkäävä ja tilan täyttävä omaan makuuni. Tässä kieltämättä on jotain samaa siis tuoksumaailmassa varsinkin, jos tuoksua vertaa Shalimarin EdT-versioon, mutta tämä on silti huikeasti pehmeämpi, lohduttavampi ja miellyttävämpi tuoksu nenääni. Ligeassa on hienostunutta kauneutta, mitä on vaikea selittää. Se pitää kokea itse. Tuoksun kesto EdT:ksi on todella hyvä, ihollani yli kahdeksan tuntia.

Jos haluat tuoksua valtavirrasta poikkeavalta ja uniikilta, suosittelen tutustumaan lämpimästi Carthusiaan, tuo kuvissa vilahtava Io Capri on muuten ihana, jos tykkää sellaisista merellisen suolaisista tuoksuista, joita on raikastettu pienellä määrällä teetä ja sitrusta. Täydellinen kuuman kesäpäivän tuoksu, jolla saa itselleen raikkaan fiiliksen.


Carthusian tuoksuja voi kysellä maahantuojalta asiakaspalvelu@estelina.com, tuoksuja myydään myös Kosmetiikka Helmessä, joka löytyy osoitteesta Munkkiniemen puistotie 9, Helsinki. 

Onko Carthusia teille tuttu, mitä mieltä olette niche-tuoksuista?

*Tuoksu PR-näyte, saatu blogin kautta.8 kommenttia:

 1. Ooh, miten kaunis pakkaus! <3 Ihanaa, kun meillekin rantautuu näitä "pienempiä" tuoksuja, ei sitte kaikki tuoksuta samalle (cK One ysärillä löytyi valehtelematta jokaisen tutun kaapista...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaisethan ei näitä muuten löydä paitsi tosi harrastajat, jos näitä ei jotkut rohkeat uskalla tuoda maahan ja alkaa myymään. Pakkaukset on ihan mielettömän upeat, kaikki ihan viimeisen päälle brändillä mietittynä tuoksutikuista lähtien. Usein niche-tuoksut on mulle sellaisia liian "kaikkivoipaisia", mutta Carthusian tuoksujen pehmeys on yllättänyt, todella miellyttäviä myös tällaisia valtavirran tuoksuja käyttävän nenään. :)

   Poista
 2. Tää kuulostaa kieltämättä tosi uniikilta! Ihanan "vanhanaikainen" pullokin :)

  Mäkin olen aina halunnut Gardajärvelle! Ja Italian pikkukyliä kierrellä yleensäkin. Joku taika niissä pikkukylissä on, musta olisi niin ihana kiertää niissä :) Aion kyllä toteuttaa senkin haaveen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kans tuosta klassisen kauniista pullosta. Joku siinä Gardajärvessä kiehtoo, en osaa kuvailla mikä. Olen hokenut sinne pääsystä siitä asti, kun näin paikasta varmaan viisi vuotiaana ekan kerran kuvia. Jotenkin vaan tähän päivään asti ole haluistani huolimatta osannut välttää paikan.

   Poista
 3. Pullo on niin ihana ja täältäkin löytyy aivan ihana sitruunainen versio. Tälläiset persoonallisemmat ja hieman vintage tyyppiset pullot ja tuoksut ihastuttaa kovasti, niissä on sitä erityistä jotain. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä on tosi kauniit pullot. Säkin muuten Tiia tykkäisit tuosta Io Caprista. ;) Ihanaa viikonloppua! <3

   Poista
 4. Ei ole tuttu, mutta miten viehättävä tarina taustalla 😊 Täytyy katsoa, tuleeko tuoksutteluun mahdollisuutta, sait kyllä kiinnostumaan tästäkin! 😃

  Mä oon kerran käynyt Italiassa, se on upea maa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Carthusialla on tosi mielenkiintoinen ja viehättävä tarina. Oon nyt kyllä vähän kateellinen sulle tosta Italiasta. ^_^

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown