Ralph Laurenin Romancet vertailussa


Ensi vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Ralph Lauren toi markkinoille ikonisen kukkaistuoksunsa Romancen. Jo nimensä puolesta Romance on varmasti sellainen tuoksu minkä moni on valinnut hääpäivänä tuoksukseen, niin teki mm. allekirjoittanut kesällä 1999

Sain maahantuojalta paketin, josta löytyi kaikki tällä hetkellä markkinoilla olevat Romance -tuoksut ja ajattelin, että niistä olisi kiva tehdä vertailu. Sillä jokainen tuoksuista on aivan erilainen omanlaisensa yksilö. Minun on pakko sanoa, että kun tuoksutin Romancea, sisälläni nousi melkoinen tunteiden sekamelska, sillä 2000-luvun alun jälkeen en ole enää edes tuoksutellut tuoksua kaupassa ja olin melkein unohtanut miltä se tuoksuu. Laitoin sitä ensin paperille ja olin vähän, että naah, miten minä tämmöisen silloin häätuoksukseni valitsin, mutta kun laitoin tuotetta iholleni, tajusin välittömästi. Kaikki se kirpeys mikä tuoksussa oli paperilla, oli täysin poissa. Jäljellä on kaunis pehmeys ja minut valtasi tunne kuin en olisi ollut päivääkään käyttämättä tuoksua. Romanceja mielestäni yhdistääkin se, että ne ovat juuri niitä tuoksuja, mitkä kaikki muuttuvat iholla radikaalistikin, joten suosittelen testaamaan niitä aina iholle, koska sillä hetkellä mielenne voi muuttua.

Aina kun tuoksu nousee jonkinmoiseen klassikon asemaan, siitä yritetään melkein aina tehdä uusia versioita eli flankereita. Romancesta noita yrityksiä on ollut melko vähän, myynnissä on ollut useita kevyempiä kesäversioista alkuperäisestä tuoksusta, mutta ennen Tenderin- ja Midnight Romancen myyntiin tuloa, ainoa kunnon flanker viritys alkuperäisestä tuoksusta on mielestäni ollut vuoden 2008 Always Yours, joka tehtiin tuoksun 10-vuotis juhlan kunniaksi. Vasta vuonna 2014 kun Midnight Romance ja vuonna 2016 kun Tender Romance tulivat markkinoille, tuoksu sai vakavasti otettavat uudet versiot. Ralph Lauren ei tosin tällä kertaa tyytynyt vain mehustamaan vanhaa formulaa parilla uudella nuotilla vaan molempiin versioihin on selvästi käytetty aikaa ja voimavaroja, että niistä on saatu luotua täysin omanlaisensa versiot, mutta kuitenkin niin, että molemmissa on silti pieni aavistus aitoa ja alkuperäistä Romance-henkeä.


ROMANCE

Tästä kaikki alkoi vuonna 1998. Itselleni se on aina edustanut tietynlaista kukkaistuoksujen aatelia, omanlaistaan sinfoniaa. Tuoksu joka pystyy olemaan yhtä aikaa intiimi, mutta kaikessa virkistävyydessään iloinen. Tämä on ehdottomasti trion ilopilleri. Romance alkaa pippurisesti sekoituksella inkivääriä, ruusua, sitruunaa, puhdasta kamomillaa ja herkkää freesiaa. Tuoksun sydän on kukkien ilotulitusta, veden raikasta lootuksen kukkaa, liljaa, neilikkaa ja valkoista orvokkia. Pohja on puinen ja metsäinen: myskiä, itämaisen vivahteen tuovaa patsulia ja oakmossia. Ihollani Romance on pehmeän puhdas, kukkainen ja hivenen utuinen tuoksu, jossa on lopussa selvästi metsäisiä vivahteita. Itse haistan esimerkiksi inkiväärin ja sitruunan selvästi, kun tuoksu on paperilla, mutta ihollani ne eivät tuoksu nenääni juuri lainkaan, mikä on jännittävä reaktio. Kesto iholla on seitsemisen tuntia.

MIDNIGHT ROMANCE

Tuoksua kuvaillaan Romancen mystiseksi isosiskoksi ja sitä se onkin. Siinä missä alkuperäinen on se joukon ilopilleri, on Midnight Romance selvästi trion mystisin ja tummiin vesiin uppoava versio. Minulle tuoksussa on myös selkeämpää itämaista vivahdetta, jota Romancestakin kyllä löytyy, mutta se on hyvin hempeänä taustalla juuri ja juuri aistittavissa, mutta Midnightissa se on selkeämpi. Alkutuoksu on hyvin hedelmäinen mehevää litsiä, kirpeän raikasta bergamotia ja puraisu kirpeän makeaa vadelmaa. Sydän on voimallinen: pionia, freesiaa ja jasmiinia. Pohja on pehmeä ja seksikäs: vaniljaa, ambraa ja iiristä. Ihollani Midnight Romance on selvästi alkuperäistä voimallisempi. Vasta puoli tuntia oltuaan iholla se muuttuu sellaiseksi, että pidän siitä, jokin alussa tekee siitä todella voimallisen. Vadelman haistan aivan selvästi, samoin pionin ja freesian, myös lopun iiris tuoksuu yllättävän tarkasti. Sen sijaan vaniljan ja ambran makeutta en erikseen erota, ne ovat vaan yhdessä taustalla tuomassa tuoksuun hieman pehmeyttä. Kesto iholla on saman verran kuin alkuperäisessä tuoksussakin noin seitsemisen tuntia.

TENDER ROMANCE

Trion makein jopa sokerisen imelä ja suloinen, mutta silti sopivan seksikäs jäsen. Tender Romancea kuvaillaan itämaiseksi kukkaistuoksuksi, mutta minusta tässä on myös selviä gourmand -vaikutteita niin makean pehmeä tuoksu tämä on. Voin sen heti tässä sanoakin, tämä on kaikista Romanceista tämän hetken suosikkini alkuperäisen lisäksi, sillä tämän makeus kietoo pauloihinsa mitä mystisimmällä tavalla. Tuoksu alkaa inkiväärillä, kirpeällä bergamotilla ja mehukkaalla päärynällä. Sydämessä jasmiinia, magnoliaa ja inkiväärililjaa. Pohja on pehmeän makea: kashmir-puuta, benzoinia ja myskiä. Omaan nenääni en saa tästä irti juurikaan kirpeitä tai rakkaita nuotteja kuten alun bergamotia tai inkivääriä, vaikka yleensä bergamot on sellainen, jonka haistan helposti. Sen sijaan koko nenän täyttää pyöreä makeus, joka koostuu päärynästä, bezoinista ja kashmir-puusta. Toiset sanovat, että tämä tuoksuisi Juicy Couturen Viva La Juicylle, mutta minusta näissä ei ole mitään samaa. Tender ei ole mielestäni yhtä uskollinen alkuperäiselle tuoksulle kuin Midnight vaan kulkee aikalailla omia polkujaan. Tuoksun kanssa kannattaa olla varovainen, yksi suihkaus ja lupaan, että haistat tämän silti koko päivän ja ehkä huomennakin. Tämän kesto on huikea helposti 12-16 tuntia.


Oletteko tuoksutelleet Romanceja? Mikä on suosikkinne?

*Tuoksut PR-näytteitä, saatu blogin kautta.





 1. En ole vuosiin Romancea tuoksuttamassa enkä itseasiassa muista lainkaan olenko tuoksusta pitänyt - ehkä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä, meinaten jos oikein ymmärrän tuo oakmoss on tammisammalta, joka on kiellettiin EU:ssa tuoksuissa 2015 (tai voi käyttää, jos puhdistaa sen kielletyistä molekyyleistä, mutta se lieventää tietenkin sitä nuottia), jota ovat sitten korjailleet tähän mulla olevaan versioon. Omaan nenään tuoksu oli silti ainakin iholla täysin samanlainen kuin 2000-luvun alussa, mutta olispa vielä vanha pullo niin vois verrata. :p

   Poista
 2. Luotan suhun ihan täysillä, että tuo Tender Romance olisi mun juttu. Romance tuoksuhan joskus Latvian vuosina löytyi, mutta jokin siinä ei silloin napannut, mutta makeahkot tuoksut on just mun juttu, joten huh kun oikein polttelee päästä kauppaan tuoksutteemaan.

  Ihanaa päivää Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on sun juttu, musta alkuperäinen Romance on sulla ehkä liian kukkainen, miksi se ei ole sun juttusi. ;) Tender ei ole vaan just makea ja täyteläinen, mutta silti siinä on ripaus kukkaisuuttakin, mutta se ei ole hallitsevana siinä.

   Aurinkoista maanantaita Tiia! <3

   Poista
 3. Sä olet todella taitava kuvaamaan tuoksujen eri vivahteita:). Sun tuoksuanalyysejä on kiva lukea, koska ne on värikkäitä ja suorastaan jännittäviä.
  Mun nenä ei vaan haista kaikkia eri sävyjä, vaikka kuinka yrittäisin. Ehkä nenäni ei vaan ole riittävän jalostunut tuoksuihin tai sitten on vaan harjoituksen puutetta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään haista kaikkia, mut tietyt todella tavanomaiset nuotit on helppo tunnistaa ja vuosien aikana olen alkanut haistamaan niitä erikoisempiakin, tiedän heti, miksi joku tuoksu tuoksuu tietylle jonkun tuoksunuotin vuoksi. Vanilja on esim. todella helppo tunnistaa, jos sitä ei haista niin kuin tuossa midnightissa niin sitten se on piilotettu ovelasti tai sitä on todella vähän tuoksussa. :D Viime aikoina on tullut haisteltua niin paljon bergamotia sisältäviä tuoksuja, et tunnistan sen nykyään mistä vaan, se on niin selkeä.

   Poista
 4. Mä olen joskus tainnut tuoksutella yhtä Romancea, oiskohan sitten ollut ihan tuo alkuperäinen. Mutta siitä on kyllä aikaa, olin silloin 16 tai 17 ja Jenkeissä :D Täytyisi käydä tuoksuttelemassa taas uudelleen vuosien jälkeen ja katsoa kolahtaisiko :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sä voisit kyllä tykätä, mutta kannattaa laittaa iholla, musta Romance on just tuoksu joka on iholla paljon pehmeämpi kuin paperilla, jossa se on aika kirpakan kukkainen. :)

   Poista
 5. Tender Romance on oma suosikkini. Olen vähän imelä tyyppi, joten tykkään myös keveän imelistä tuoksuista :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta sittenhän se on tuoksu just omaan tyyliin! :D Itsekin tykkään siitä, se on musta sopivasti imelä, ei liian. :D

   Poista
 6. Alkuperäinen Romance on ihana, olen tykännyt siitä jo silloin kun se tuli myyntiin. Hassua, että minulla ei koskaan ole kuitenkaan ollut sitä käytössä. Tuo Tender Romance on tai olisi niin minun häätuoksuni ❤, kunhan nyt päivä saadaan sovittua. Toki sitä voisi käyttää muutenkin 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin jännä, että alkuperäinen Romance on täydellisesti eri tuoksu iholla kuin paperilla, olin aivan unohtanut sen. Iholla tajusin heti, miksi se oli joskus häätuoksu. Tender on mielettömän upea, juurisillä tavalla sopivasti makeahko, mutta ei liian. <3

   Poista
 7. Mä en ole muuten näitä tuoksutellut, ainakaan muistaakseni, mutta täytyy ehdottomasti mielenkiinnosta muistaa joku kerta :) Tuon Midnight Romancen pullo muuten iskee muhun eniten, tuo musta etiketti sopii ihan törkeän hyvin pulloon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse tykkään kans Midnightin pullosta eniten, harmi, että se tuoksu on makuuni vähiten näistä. :p

   Poista
 8. Aivan ihanan kuuloisia tuoksuja ja kuvausten perusteella minun tuoksuni olisi Tender Romance.
  Minä muuten pyrin aina tuoksuttamaan tuoksut nimenomaan ihollani, koska ne muuttuvat niin paljon.

  Ihanaa keskiviikkoa Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tender on todella ihana ja tuoksuu koko päivän. <3

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives