Asiaa aurinkokapseleista


Nyt kun aurinko hellii meitä näillä leveysasteillakin poikkeuksellisen lämpimästi jo toukokuussa, niin ajattelin, että olisi sopiva aika vinkata teille eräästä kesäisestä luottotuotteestani, nimittäin aurinkokapseleista. 

Aurinkokapselit ovat kuuluneet elämääni huhtikuun alusta syyskuun loppuun asti, joka vuosi kohta viidentoista vuoden ajan. En ole koskaan ollut mikään auringossa makoilija. Olen aina pyrkinyt suojaamaan ihoni aurinkovoiteilla. Silti eteeni kuitenkin tuli tilanne, että paloin rintakehästä varjoisella säällä, vaikka käytössäni oli korkeimmat suojakertoimet mitä kaupasta tuolloin löytyi. 

Olin tuolloin ensimmäisellä lomallani Karibialla ja olin ostanut todella jankkia SPF 70 aurinkorasvaa paikan päältä, jota vielä lisäsin päivän aikana useita kertoja. Tästä huolimatta decoltee punoitti ja oli arka. Lopulta sen parantuessa, ihokin hilseili. Tuo jäikin viimeiseksi kerraksi, kun olen palanut. 

Lomalta palattuani kotiin, silmiini osui lehden juttu aurinkokapseleista. Ajattelin, että eipä se mitään ota, jos ei annakaan. Kokeilen, että auttaisivatko sisäisesti nautittavat kapselit suojaamaan ihoani aurinkoa vastaan paremmin. Auttoivathan ne.

*Kuvissa olevista tuotteista Betamax PR-näyte saatu blogin kautta, Lierac ja Yves Rocher omia.


Aurinkokapseleista on vuosien aikana tehty tutkimuksia, ehkäisevätkö ne ihon palamista, maksaläiskiä tai aurinkoihottumaa. Tutkimuksista saatu tieto on ristiriitaista. Toisilla kapselit ovat ehkäisseet aurinkoihottumaa ja palamista, toiset eivät ole huomanneet mitään vaikutusta. Itse kuulun ensimmäiseen porukkaan. Ihoni on aurinkokapseleita nauttiessa selvästikin "vahvempi" ja sillä on käyttämieni aurinkovoiteiden lisäksi hyvin suotuisa vaikutus siihen, että en enää pala, en edes lomilla etelässä. Lisäksi sen mitä väkisinkin ulkona ollessa ruskettuu, niin rusketuskin tuntuu olevan tasaisempi ja kauniimpi. 

Aurinkokapseleiden käytössä kuten kaikkien lisäravinteiden kannattaa pysyä aina suositelluissa rajoissa. Kuuden-kahdentoista milligramman päiväannos betakaroteenia on hyvästä, mutta 20-30 mg:n päiväannokset useamman vuoden pituisessa käytössä voi lisätä tupakoitsijalla keuhkosyöpäriskiä. Eikä tuollaiset annokset ole hyväksi myöskään maksalle. Itse en näe järkeväksi syödä tuotetta Suomen olosuhteissa kuin huhtikuusta-syyskuuhun. Jos lähtisin talvilomalle aurinkoon, aloittaisin ehdottomasti muutama viikko ennen lomaa betakaroteenikuurin. Kapseleitahan olisi hyvä nauttia useita viikkoja ennen auringolle altistumista, sillä muuten niillä ei ole vaikutuksia nähtävissä. Puhutaan jopa kymmenestä viikosta, toiset suosittelevat paria viikkoa, mutta itse olen aloittanut aina kuukautta ennen ja se on hyvin riittänyt. 

Aurinkokapseleita on monia erilaisia. Betamaxin* Aurinkokapselit ovat perinteisiä. Ne sisältävät vain ja ainostaan 6 mg:aa betakaroteenia. Yves Rocherin ja Lieracin tuotteet ovat sitten multivitamiinituotteita, jotka sisältävät mm. seleeniä, sinkkiä, E-vitamiinia ja muita hivenaineita betakaroteenin lisäksi. Näitä käyttäessä onkin sitten hyvä tarkistaa mahdollisesti muiden syömiesi vitamiinien määrät ja jättää ne mahdollisesti aurinkokapseleita nauttiessa pois, ettei päiväkohtaiset annokset vitamiinien osalta nouse liian korkeiksi. 

Olen vuosien aikana käyttänyt ihan perinteisiä aurinkokapseleita ja sitten näitä muitakin vitamiineja ja hivenaineita sisältäviä tuotteita, joissa betakaroteenin määrä on monesti hivenen pienempi kuin perinteisissä aurinkokapseleissa. Olen kokenut, että tuotteissa ei ole eroja, kaikki tehoavat itsellä yhtä hyvin. Vaihtelenkin käyttämiäni tuotteita mieleni mukaan ja testailen usein myös uusia, jos niitä kauppojen hyllyistä bongailen.

HUOM! Aurinkovoiteet ovat aina paras keino aurinkoa ja melanoomaa vastaan, mutta kun voiteen käyttöön yhdistää aurinkokapselit, voi iholle saada lisäsuojaa palamista ja aurinkoihottumaa vastaan.


Käytätkö aurinkokapseleita? Oletko saanut niistä apua?

*Betamax PR-näyte saatu blogin kautta, Lierac ja Yves Rocher omia.
 1. En ole aurinkokapseleita koskaan kokeillut, koska pyrin suojaamaan kroppani täysin vaatteilla auringolta. Olen muutenkin se outo tyyppi, joka istuu mieluummin varjossa tai sisällä kuin paistattelee päivää terassilla tms. Ja aurinkorasvaa paljon kasvoihin ja käsiin, niin sitten on hyvä.
  Onpa hyvä, että on tällaisiakin tuotteita niitä tarvitseville:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsehän olen varjossa, mutta olen siinäkin pari kertaa palanut, kun on koko päivä hurahtanut. Kadullakin valitsen aina varjoisen puolen kävellä, jos vaan mahdollista. :D Suomessa en yleensä pala, mutta ulkomailla vaara on heti olemassa, nämä ovat estäneet sen tehokkaasti ja Suomessakin voi olla hivenen "huolettomammin". :)

   Poista
 2. Mä oon käyttänyt, nyt kun en enää ole ns.rusketusfani en ole enää ostanut. Mutta noiden kanssa sai kauniin rusketuksen 😀 Ja esim.Thaimaan reissulla ei tullut palattua, silloin ostettiin ihan apteekista niitä ns.halpis rusketustabletteja 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin saa tasaisemman. Itse käytän lähinnä vain suojatakseni ihoa paremmin, mutta väkisin sitä ulkona ollessa ruskettuu halusi tai ei. :D Pieni päivetys itsellä on kyllä kivan näköinen ei siitä mihinkään pääse. :D

   Poista
 3. Itsekin söin joskus kerran tällaisen kuurin. En edes muista enää merkkiä, mutta varmaan vanhan blogin arkistoista löytyisi postaus. :) Voisikin taas ottaa käyttöön, sillä muistelisin kyllä että mulla kans vaikuttivat siihen, ettei palanut niin herkäsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkokapselit on itselleni se luottotuote aurinkovoiteen lisäksi kesäisin, yhdessä käytettynä ihan parasta. Iho vaan kestää auringossaoloa paremmin ja kuka sitä kesällä sisällä haluaisi istua. ^_^

   Poista
 4. Mulla oli vuosia sitten joitain iherbin kapseleita. Muistaakseni rusketuin hyvin mutta en palanut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuon aurinkokapselit tekee, iho ei pala niin helposti, mutta ruskettuu, vaikka ihovaurio se rusketuskin on, mutta sitä ei oikein voi estää kuin olemalla neljän seinän sisällä. :D

   Poista
 5. Itse olen tänä vuonna ensimmäistä kertaa ikinä syönyt huhtikuusta asti tunnollisesti aurinkokapseleita. Vietän aikaa auringossa, ja suurista suojakertoimista huolimatta palan helposti. Nyt jännäilen, että tulenko huomaamaan mitään eroa, kun aurinko on ruvennut aktiivisemmin näyttäytymään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ida kuulisin ehdottomasti sitten sun kokemukset! Tosiaan monilla toimii, mutta sitten on lähipiirissäkin sellaisia jotka eivät huomaa eroa. :)

   Poista
 6. Mä oon joskus kauan sitten jotain aurinkokapseleita popsinut, mutta en muista vaikuttiko ne mitenkään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että yllättävän monet on kokeilleet. Mä luulen, että varmasti muistaa, jos on ollut hyötyä. :D

   Poista
 7. Mä olen niin old school tai last season, että en ollut koskaan kuullutkaan tällaisista kapseleista. Näille tosiaan olisi tarvetta minullakin, joka rakastan aurinkoa ja siitä saan nauttia reilusti työn kautta. Kiitos vinkistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis mahtavaa, että joku luki näistäkin ekaa kertaa. Tulee olo, ettei kirjoittele näitä juttuja turhaan. ^_^Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan, varsinkin kun olet töidesi takia paljon ulkona. :)

   Poista
 8. Näiden popsiminen kyllä kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja etenkin, jos reissua pukkaa. Joskus vuosia sitten olen ahkerammin syönytkin, mutta nykyään vältän aurinkoa, mutta hyvähän silti olisi popsia, kyllä sitä kesällä pienemmälläkin auringonotolla päivettyy.

  Ihanaa päivää Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no eilen tosiaan itsellä oli ulkona kävelemistä ja huh, varmaan olisi naama kärvähtänyt vaikka oli tuplasuojakertoimet, jos ei olisi kapseleiden syöntiä alla. Sen verran polttavasti paistoi. :D

   Aurinkoista torstaita Tiia. <3

   Poista
 9. Miten nämä eroavat siitä, että söisi porkkanoita ja tomaattijauhetta/pyreetä? Välttelen itse liivatetta, joten kapselit eivät kauheasti houkuttele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä on synteettistä betakaroteenia. Kapseleista karoteeni imeytyy hyvin ja nopeasti, ruoasta nautittuna taas hitaasti ja epätäydellisesti. Joten samoihin vaikutuksiin päästäkseen, porkkanoita saa popsia aika paljon päivittäin. Toki sitten Lieracin ja Yves Rocherin tuote sisältävät muitakin vitamiineja, mutta noissa Betamaxin kapseleissa on vain ja ainoastaan betakaroteenia. :)

   Poista
 10. Joskus käytin näitä useammankin kesän mutta nyt ne on taas jäänyt,taitaa olla ihan siitä syystä et unohtuu alottaa nää tarpeeks aikasin :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhtikuulla melkein pitäisi jo aloittaa, tosin ei nytkään ole myöhäistä, yleensä itsellä jo parissakin viikossa alkaa toimimaan. :)

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives