Öljy vai voide?

*Sisältää mainoslinkkejä


Saan paljon kyselyitä öljyjen käytöstä ihonhoidossa. Luulen, että pitkään blogia seuranneiden kysymykset ovat heränneet siksi, että moni teistä muistaa, että yhteen aikaan käytin öljyjä jatkuvasti osana ihonhoitoa, mutta niin ei ole enää ollut viime vuosia. Sen on varmasti moni huomannut ja siksi uteliaisuus on herännyt.

Joten ajattelin, että nyt olisi hyvä avata sitä, miksi en käytä nykyään ihonhoidossani erikseen öljyjä oikeastaan lainkaan. Öljyputsareita on käytössä, mutta siihen se sitten jääkin.

ÖLJY VAI VOIDE?

Asia ei ole ihan yksiselitteinen, mutta toivon, että tämä postaus tuo hivenen valoa siihen, haluatko sinä käyttää öljyjä osana ihonhoitoasi.

Useasti ajatellaan, että hei, minulla on kuiva iho ja se varmasti hyötyy öljystä. Kosteusvoide kuitenkin auttaa tukemaan ihon omaa kosteussuojaa ja pystyy lukitsemaan iholle kosteuden. Öljy taas pehmentää ihoa ja saa näyttämään sen tasaisemmalta. Monissa varsinkin kasvipohjaisissa öljyissä on lisäksi antioksidantteja, jotka suojaavat ihoa ulkoisilta rasituksilta, sekä tällöin estävät jonkin verran kosteuden haihtumista iholta. Öljyt eivät kuitenkaan ole yhtä tehokkaita estämään kosteuden haihtumista iholta kuin kosteusvoiteet. Ne eivät luo ihon pinnalle sitä suojaavaa kerrosta, jonka kosteusvoiteet tekevät. Jos vaikkapa levität heti suihkun jälkeen kostealle iholle öljyä, se ei kykene sitomaan iholle samalla tavalla kosteutta kuin kosteusvoide.

MILLOIN ÖLJY?

Öljy saa näyttämään ihon pehmeämmältä ja hehkuvalta. Jos iho hilseilee, niin öljy saa välittömästi näyttämään ihon paremmalta. Epäpuhdas iho hyötyy usein jojobaöljystä, joka tasapainottaa talin tuotantoa. Jos käytät öljyä ja kosteusvoidetta yhdessä, laita ensin öljy ja lukitse sen jälkeen kosteusvoiteella kosteus ihoon. Jos ihosi on normaali, voi olla, että pelkkä öljy ilman kosteusvoidetta riittää, muussa tapauksessa käyttäisin kosteusvoidetta aina lisänä.


MIKSI VOIDE?

Olet varmasti huomannut, että myös monet voiteet sisältävät erilaisia öljyjä, mutta myös emoliantteja, jotka pehmentävät ihoa. Lisäksi voiteet sisältävät humektantteja, jotka sitovat ihoon kosteuden. Voiteissa on käytetty lisäksi raaka-aineita, jotka sitovat ihoon kosteuden, jota öljyt eivät pysty yhtä tehokkaasti tekemään. 

MIKSI EN ENÄÄ KÄYTÄ ÖLJYJÄ?

Ihoni ei ole kuiva, eikä epäpuhdas, joten en kokenut enää tarpeelliseksi lisätä öljyä ihonhoitorutiiniini, varsinkin, kun en mielestäni nähnyt ihossani mitään ihmeellisiä vaikutuksia öljyjen käytöllä vuosienkaan jälkeen. Öljyjä on kaupattu meille pidempään melkeimpä pakollisena ihonhoidon osana varsinkin talviaikaan. Esim. Yhdysvalloissa öljyt eivät ollenkaan sellainen juttu kuin meillä ja monet heidän ihonhoitosarjoistaan eivät sisällä erillistä öljyä lainkaan. Minimalistisempi ihonhoitorutiini ja heikot tulokset saivat minut lopulta lopettamaan öljyjen käytön pari vuotta takaperin, eikä ihoni ole niitä enää sen kaivannut. Päinvastoin, minimalistisen ihonhoitorutiinin seurauksena ihoni on parempi kuin koskaan. Varsinkin talviaikaan, kun iho saattaa tuntua kuivemmalta keskuslämmityksestä johtuen, panostan voiteisiin, joissa on mukana myös kasviöljyjä, joilloin pärjään yhdellä tuotteella kahden sijaan mainiosti. 

Kannattaa muistaa, ettei tähän asiaan ole yhtä oikeaa vastausta. Jos tunnet, että ihosi höytyy öljyistä, silloin käyttöä kannattaa jatkaa, mutta voit myös miettiä, voisiko öljyn korvata oikeanlaisen kosteusvoiteen valinnalla. Ehkäpä nyt käyttämäsi voide on vain yksinkertaisesti liian kosteuttavia ainesosia sisältävä, jonka vuoksi ihosi tuntuu kuivalta ja haluat käyttää öljyä lisäksi? Voisin ajatella alkavani käyttämään öljyä uudestaan osana ihonhoitoani, jos ihoni alkaisi hilseilemään. Silloin öljyllä saa pehmitettyä ihon varsinkin meikin alle välittömästi, jonka jälkeen lisäisin silti iholleni vielä kosteusvoiteen. 


Kun vielä käytin öljyjä, minulla oli pari suosikkia. *Paula's Choicen Moisture Renewal Oil Booster on öljycocktail, jossa on yhdistetty useita eri öljyä, jonka lisäksi boosteri sisältää keramideja. Tällä voit boostata vaikkapa kesällä käyttämäsi kosteusvoiteen talviaikaan paremmin sopivaksi. Tuotetta voi käyttää myös yksinään. Nurmella on loistava *Jojoba Oil, joka taas sopii epäpuhtaalle iholle. Paula's Choice on brändi, joka yhdistelee mielestäni ehkäpä parhaiten voiteissaan öljyjen ja kosteusvoiteiden parhaat puolet, jolloin erillisiä tuotteita ei tarvita. Omia suosikkivoiteita ovat * Omega+ Complex Moisturizer, *Calm Restoring Moisturizer, joka sopii myös aknesta kärsivälle iholle, sen sisältämän jojobaöljyn ansiosta, sekä *Resist Intensive Repair Cream, joka on loistotuote ikääntyvälle iholle.

Käytätkö öljyjä ihonhoidossa?

Kuvat: Pexels

 1. Mä kuulun kanssasi samaan koulukuntaan, eli jos käytät öljyä, niin ensin öljy, sen jälkeen voide. Tämä kuitenkin jakaa ihmisiä (fanaattisestikin) eri leireihin. Viime aikoina olen törmännyt koko ajan enemmän ja enemmän ihmisiin, jotka laittavat öljyn kasvoille viimeisenä. MIKSI?? Tiedätkö mistä tällainen ajattelu on tullut nyt koko ajan enemmän ja enemmän pinnalle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mähän olen joskus vuosia sitten täällä neuvonut tekeen toisinpäin, koska silloin oli vielä tosi kova oletus, et niin kuuluu tehdä. 😅 Nykyään mustat tuntuu, et näkee enemmän myös tätä toista mielipidettä, silloin aikoinaan oli vain toi, et öljy aina vikaksi.

   Olen tänä aikana valistanut yhä enemmän itseäni asian kanssa ja nykyään mulle on ainakin on ihan selvää, et eka öljy ja sitten vasta voide. Muutenkin usein sanotaan, et tuotteet levitetään kasvoille ohuimmasta paksuimpaan, no öljy ei ole paksumpaa kuin voide. Mut tärkeintä on just toi, et voide pystyy lukitseen kosteuden ihoon, mitä öljy ei onnistu niin tekemään. Jonka vuoksi tää järjestys on paljon loogisempi. 😁

   Poista
 2. Itselläni on asiasta täysin päinvastainen kokemus. Omaan itse todella herkän atooppisen ihon johon olen kokeillut kymmenittäin erilaisia kosteusvoiteita apteekkituotteista luonnonkosmetiikkaan tuloksetta tai sillä tuloksella, että ihoni on muuttunut vain entistä pahemman tuntuiseksi. Siirryin itse epätoivoissaan minimalistiseen ihonhoitoon kolmisen vuotta sitten, sisältäen ainoastaan kasviöljyjä ja kasvoveden. Nykyään puhdistan kasvoni auringonkukkaöljyllä, kosteutan kasvovedellä (pure=beauty birch sap mist) ja lopuksi levitän öljyn (aamuisin jojoba iltaisin karitevoi) eikä ihoni ole ikinä ollut näin tasapainoinen! Näin meitä siis vain on moneen lähtöön 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tämän vuoksi öljyjen käyttö osana ihonhoitoa ei ole lainkaan yksiselitteinen juttu. 😅 Oman ihon parhaan löytää oikeastaan vain kokeilujen kautta. 👍

   Poista
 3. Talvella ja alku keväästä käytän öljyjä, koska ihoni on kuivempi kuin normaalisti. Muuten menen aikalailla voitella. Olen huomannut, että välillä nuo öljyt ovat auttaneet kosteuttamaan ihoani paremmin.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on just hyvä boostata talvella omaa ihonhoitoa öljyillä, kun siltä silloin tuntuu. 👍

   Ihanaa viikonloppua Outi. ❤️

   Poista
 4. Öljyjä käytän itse enää hyvin satunnaisesti talvisin, jos iho tuntuu jostain syystä tavallista kuivemmalta ja uskon saavani siitä jonain iltana lisähyötyä voiteen ja muiden tuotteiden lisäksi. Joskus muutama vuosi sitten öljyt kuuluivat mun jokailtaiseen rutiiniin (paitsi ehkä kesällä), mutta siitä vaiheesta on tosiaan jo aikaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin kans öljyaddikti ennen, sit vaan kokeilin olla ilman ja kiinnitin enemmän huomiota voiteiden raaka-aineisiin. Esim. Ardenin keramidikapselit sisältää öljyjä, joten niistä tulee sit aina toisinaan öljyboostia iholle. 😁

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives