Tuliko kuorittua liikaa? Kuinka elvyttää iho?

*Sisältää mainoslinkkejä

Olen tullut useasti maininneeksi, ettei ihoni ole juurikaan kaivannut kuorimista sen jälkeen, kun aloitin säännöllisen retinolin käytön. Olen myös usein sanonut, että ihon kuorinta ei ole mitenkään pakollinen toimenpide, vaikka meille tätä tietoa on haluttu jo vuosia syöttää. Luulen, että monen iho voisi paremmin, kun jättäisi kuorinnat sikseen. Kuorinnan tarve riippuu kuitenkin aina ihostasi ja sen tarpeista. Kuorinta voi olla paikallaan ihon ikääntyessä, jolloin iho ei enää uusiudu samalla tavalla kuin ennen. Kuiva iho hyötyy toisinaan kuorinnasta, sillä kuiva ihosolukko on saatava pois, ettei iho tukkiudu. Hyperpigmentaatioon kuorinta voi olla myös apuna. Tietenkin aknesta kärsivä iho voi lisäksi hyötyä kuorinnasta, joka puhdistaa huokosia. Kuorinnan kanssa kannattaa aina pitää maltti. Ongelma on se, että todella monet tuotteet nykyään sisältävät kuorivia ainesosia, ei vain kuorinnat vaan myös kasvovedet, voiteet, seerumit jne. Joten tällaisten tuotteiden päällekkäiskäyttöä olisi hyvä välttää.

Kuorintoja on pääsääntöisesti kahdenlaisia – kemiallisia ja fysikaalisia. Suosittelen kemiallisia, jos ihosi kaipaa kuorintaa.

Meistä varmasti jokainen on ollut tilanteessa, että ihoa on tullut kuorittua liikaa. Nostan nöyränä käteni tämän erehtymisen merkiksi, mutta onneksi näistä voi ottaa aina opiksi. 


Mistä tietää, että olet kuorinut liikaa?

- Käyttämäsi tuotteet saattavat alkaa poltella ja kirvellä iholla, sekä tuntua muuten epämukavilta

- Ihoon alkaa tulemaan yhtäkkiä suuri määrä epäpuhtauksia

- Iho kuivuu liiaksi ja siihen ilmestyy enemmän juonteita/ryppyjä

- Ihon punakkuus

- Iho menettää elastisuuden ja näyttää samealta

- Iho tulee erittäin herkäksi auringolle

Miten korjata ongelma?

Aiemmin tulikin mainittua, että tarkista aina tuotteiden sisällysluettelot, älä käytä useita kuorivia tuotteita päällekkäin. Elvytysvaiheessa etsi lisäksi tuotteita, joissa olisi mahdollisimman lyhyt sisällysluettelo, ilman kuorivia ainesosia. 

Ihon parantuminen ottaa aikansa. Useita viikkoja, jopa kuukauden, joten älä odota tuloksia hetkessä. Panosta ihonhoidossa hellävaraisuuteen ja yksinkertaisuuteen, nyt ei ole aika kokeilla uusia tuotteita. Ihosi ei välttämättä siedä tuotteita, joissa on kilometrejä pitkät ainesosaluettelot, koska mikä tahansa niistä ainesosista voi juuri sillä hetkellä ärsyttää ihoa entisestään. Tämän vuoksi kääntyisin elvytysvaiheessa apteekeissa myytävien tuotteiden puoleen. Kyllä, juuri niihin monien mielestä tylsien tuotteiden pariin, joita käytän nykyään omassa ihonhoitorutiinissani paljonkin. Apteekkituotteissa on mielestäni tapahtunut viime vuosina hurjaa kehitystä, toisin kuin ennen, ne sisältävät myös ihoa kosteuttavia ainesosia, eivät ainoastaan suojaavia, jotka jäävät ihon pintaan eivätkä siten kosteuta ihoa.

Puhdista ihosi vain kerran päivässä illalla. Aamupesu olisi hyvä unohtaa kokonaan elpymisen ajaksi.  Puhdistustuotteiden kannattaa olla todella hellävaraisia. Loistavia ovat mm. *CeraVen Hydrating Cleanser,  *Avènen Gentle Milk Cleanser tai *Paula's Choice RESIST Optimal Results Hydrating Cleanser. Pese kasvot mieluummin haalealla kuin kuumalla vedellä. Hyvään, mutta erittäin yksinkertaiseen kosteusvoiteeseen kannattaa panostaa. Katso, että voiteista löytyy hyviä ainesosia kuten glyseriiniä tai keramideja, mutta vältä esim. ureaa sisältäviä voiteita, koska vaikka ures onkin loistava kosteuttava ainesosa, herkkää ihoa ureaa sisältävä kosteusvoide saattaa pistellä ja kirvellä. Hyviä voiteita ovat mm. *Avène Tolerance Cream, *La Roche-Posay Toleriane Sensitive Creme ja *CeraVen Moisturising Cream. Lopuksi tietenkään ei pidä uhohtaa aurinkosuojaa. Mitä korkeampi suojakerroin sen parempi. Herkistyneelle iholle sopivia hyviä aurinkosuojia ovat *Avènen Intense Protect SPF50+ ja La Roche-Posayn Anthelios Dry Touch SPF50.

Lopuksi – kärsivällisyyttä. Kun iho ei tunnu enää herkistyneeltä, voit vähitellen halutessasi alkaa lisäämään tuotteita rutiiniisi.Oletko kuorinut ihoasi liikaa?

Kuvat: Pexels

 1. Kerran tapahtui niin, että kuorinta-aine oli liian tehokasta ja ihoni sai aivan kamalan allergisen reaktion. Ihoa pisteli ja koko kasvot olivat aivan tulipunaiset. Sen jälkeen en ole juurikaan kasvojani kuorinut, mutta välillä kuorin jalkojani :)
  Ihanaa viikonloppua sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuorintijen kanssa kannattaa olla kyllä varovainen. Jalkakuorinta on ihanaa!

   Ihanaa viikkoa Outi. ❤️

   Poista
 2. Huh, on varmasti tullut joskus kuorittua ainakin liian rajuilla kuorinnoilla, sitähän kuvitteli että se juuri puhdistaa ihon! Vaikka se ei ole niin :) nykyään käytän maltilla, en tällee kesällä mielellään aamulla laita mitään kuorivaa. Toisaalta en kyllä ole suorassa auringossa mutta väkisin sittä aurinkoa tietysti saa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis yhteen aikaan vuosia sit varmaan kaikki kuori ihoaan liikaa, silloin se oli pinnalla. 😅 Nyt vähän kauhistuttaa.

   Poista
 3. Jälleen erinomainen tietoisku! Käytän vain entsymaattisia kuorintoja ja todella maltillisesti nykyään, vain noin kerran 6 viikon aikana. Muistan joskus saaneeni punoittavan ihon kuorinnan jälkeen, nykyään käyttämilläni tuotteilla ei sitä ole tullut. Mitä mieltä olet öljyjen käytöstä 'liikakäytön' neutraloimiseen?

  Mukavaa viikonloppua Jonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä suosittelen kyllä ennemmin kunnon kosteusvoidetta iholle joka on ärtynyt kuorinnasta kuin öljyä. Voide ehkäisee kuitenkin tehokkaammin kosteuden haihtumista iholta kuin öljy. Öljy ei yksin riitä kosteuttamaan ihoa, koska se ei yksinään pysty estämään kosteuden haihtumista iholta. Ainoastaan jis elää tosi kosteassa ympäristössä eikä ihossa olke mitään ongelmaa, öljy yksinäänkin voi riittää. Joten lyhyesti ehdottomasti kosteusvoidetta liikakäyttöön. 👌

   Poista
 4. Ajattele kun minäkin joskus aikoinaan kuorin kuivaa ihoani kaksi kertaa viikossa.
  En ymmärrä mitä olen oikein ajatellut näin tehdessäni.
  Nykyään kuorin satunnaisesti, n. kerran kuukaudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo apua mäkin teinkin sitä ja ihmettelin, miksi iho oli aina pintakuiva. 😅

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives