Auringonpolttama, miten hoitaa?

*Sisältää mainoslinkkejä

Viikonlopuksi on luvattu todennäköisesti kesän viimeisiä oikein lämpöisiä päiviä, joten katsoin, että nyt on viimeinen hetki tänä kesänä kirjoitella auringonpolttamista. Toivottavasti kukaan teistä ei ole joutunut kokemaan auringonpolttamaa tänä kesänä? Omasta viimeisestä "kärvähtämisestä" on kulunut aikaa kohta 15 vuotta. Sitä aiemmatkin palamiset eläessäni ovat olleet laskettavissa alle yhden käden sormilla, mutta niistä jokainen kerta on ollut tietenkin liikaa. Olen nykyään auringon kanssa todella tarkka ja varsinaisesti aurinkoa en ole ottanut lähes kymmeneen vuoteen lainkaan. Kesällä ulkona liikkuessa suojaan ihoni aina. 

Jokainen meistä voi palaa auringossa. Vaaleaihoiset tietenkin palavat herkemmin. Kannattaa muistaa, että aurinkosuoja ei ole 100%:nen suoja aurinkoa vastaan. Voit palaa suojasta huolimatta. Mitä pidempään vietät aikaa ulkona, etkä lisää voidetta, riski palamiseen aurinkosuojasta huolimatta kasvaa.

Hyvä konsti on tarkastaa UV-indeksi, joka löytyy niin Forecan kuin Ilmatieteenlaitoksenkin sivuilta. Mitä korkeampi UV-indeksi, sitä helpommin iho palaa. Tietystä aikaa päivästä aurinkoa kannattaakin vältellä, jos mahdollista. Paljon näkee kommentteja, että jos UV-indeksi on alhainen (alle 3), silloin ei ole vaarassa auringon vaurioille. Alhainen luku ei tarkoita sitä, ettei UV-säteilyä silti olisi, ainoastaan riski auringonpolttamaan on pieni. Palaa voi myös pilvisenä päivänä. Rusketuskaan ei suojaa palamiselta. Varsinkin vedessä oleillessa kannattaa olla varovainen.

Auringonpolttama oli se miten lievä tahansa (esim. vähäinen pieni punoistus), on aina pahasta. Jo tuolloin iho on ehtinyt vaurioitumaan. Vaurioitumiseen ei tarvita rakkuloita tai ihon kuoriutumista. Mitä useammin palat, sen enemmän nousee valitettavasti riski sairastua ihosyöpään, niin karulta kuin se kuulostaakin. Jos olet palanut elinaikanasi viisi kertaa tai enemmän, olet jo tuplannut mahdollisuutesi saada ihosyöpä. Karu ajatus. 


EHKÄISY?

Levitä aurinkosuojaa ulkona oleillessa parin tunnin välein. Vedessä ollessa kannattaa käyttää aurinkosuojia, jotka ovat vedenkestäviä, sekä auringolta suojaavia vaatteita. Hatulla saa suojattua hyvin kasvot aurinkosuojan lisäksi.

MITEN HOITAA?

*Älä jää aurinkoon tai oleskele auringossa auringonpolttaman jälkeen. Suojaa ihosi vaatteilla ulkona, kunnes iho on parantunut.

*Viilennä ihoa. Kylmä suihku auttaa. Pese iho mielellään ihan pelkällä vedellä tai korkeintaan jollakin todella hellävaraisellä hajusteettomalla puhdistustuotteella kuten *CeraVen Hydrating Cleanserilla. Älä käytä kuorintoja. 

*Pidä iho hyvin kosteutettuna. Auringonpolttamaa ihoa hoitavan voiteen pitää olla hyvin yksinkertainen. Voide, jossa ei ole hajusteita tai muitakaan mahdollisesti ärsyttäviä ainesosia on paras. Aloe Vera -geeli on hyvä, mutta pidä mielessä, että aloe verallekin voi olla allerginen tai se voi ärsyttää toisten ihoa. Kosteusvoiteista hyviä vaihtoehtoja ovat *CeraVen Moisturizing Cream ja *Cosrx:n Advanced Snail 92 All in one Cream (tämä on muuten yksi suosikki vartalovoiteistani muutenkin, koostumus on todella rauhoittava ja geelivoide imeytyy nopeasti). Aloe Vera -geeleistä kannattaa valita hajustamaton vaihtoehto. Hyvä on mm. *CCS:n Aloe Vera Gel.

*Lääkitse. Apteekista käsikauppatuotteena saatava antihistamiini voi myös lievittää epämukavuutta ja mahdollista kutinaa. Hydrokortisonia voi myös kokeilla, jos iho tuntuu aralta. 


Oletko sinä niitä harvoja onnellisia joiden iho ei ole koskaan palanut?

Kuvat: Pexels

 1. Hyvä muistutus itse kullekin. Voin vielä lisätä, että vaikka suojaisi kasvonsa ja muut auringolle altistuneet paikat, ihosyöpä voi iskeä vaikka varpaanväliin ilman aurinkoakin. Luultavimmin tämä johtuu elinaikaisen aurinkoaltistuksen kumulatiivisesta vaikutuksesta, vaikka se aurinko ei olisi suoraan sinne varpaanväliin paistanutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on myös hyvä muistaa! ❤️

   Poista
  2. Vähän OT, mutta auringon säteilystä tuli mieleen yleensäkin avaruudesta ja muista lähteistä tuleva säteily. Mun MBA-kurssini kävi mm. CERNissä Sveitsin ja Ranskan rajalla. Siellä oli kaikille avoin näyttelyosasto, jossa oli seinä, joka välkkyi aina kun siihen osui jotakin säteilyä. Seinä oli siis sisätiloissa.

   Tuijotin sitä hämmästyneenä siitä, miten paljon ihminenkin altistuu säteilylle ihan huomaamattaan. Samoihin aikoihin CERNiin oli valmistunut 100 m maan alla sijaitseva Atlas-asema. Jos siellä asuisi, kokonaan, ei säteily osuisi ja ihminen ei altistuisi sille, joten ihmiset säilyisivät nuorempana paljon pidempään. Eikä ainoastaan ulkonäöllisesti.

   Mielenkiintoista. Voisi siis sanoa, että kaikki säteily vanhentaa! Suosittelen kyllä käymään CERNissä, jos sielläpäin sattuisi liikkumaan.

   Poista
  3. Vitsit miten mielenkiintoista! Mulla moni kaveri sanoo, et lopettaa aurinkosuojan käytön syksyllä Suomessa ja oon koittanut selittää, että ei, älkää tehkö niin. Tossa yksi hyvä esimerkki miksi ei. 😅

   Poista
 2. Kerran on pyllyn aluset palanut Italiassa ja siitä oppineena olen rasvaa käyttänyt ja välttynyt palamiselta. Meinasi jo ensimmäisten helteiden aikaan käydä köpelösti, kun oli kainalon etuosat jääneet vähälle rasvalle, onneksi ei kuitenkaan palaneet kunnolla. vaikka yhden illan punoittivatkin.
  Mukavaa viikonloppua sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on palanut kans pakarat lapsena. Oli muuten sen verran kivuliasta istua, että sitä ei ole unohtanut. 🙈

   Samaa sinne Outi. ❤️

   Poista
 3. Voi kunpa voisinkin sanoa, etten ole koskaan palanut! Edellisestä kerrasta onneksi on aikaa, kun 2016 Miamissa tuli poltettua suurin osa kroppaa ja aika huolella.. Se tapahtuikiin todella yllättäen, sillä mä kyllä käytin ja myös lisäsin aurinkorasvaa eikä makoiltu rannalla kuin ehkä tunnin verran yhteensä. Silti lopputuloksena mm. koko selkä oli vesikelloilla ja niin saakelin kipeä, että loppulomalla ei pahemmin tarvinnut mitään kiristäviä vaatteita pitää - saati sitten loikoilla auringossa. Miamissa oli tuolloin yli 30 astetta lämmintä, mutta tuuli kovaa, jolloin sitä auringon paahtoa ei samalla tavalla huomannut ja rannalla pystyi makoilemaan huoletta ilman, että oikeesti tuntui mitenkään läkähdyttävän kuumalta. Ilman sitä tuulta olisin halunnut varjoon/sisätiloihin varmasti jo paljon aiemmin enkä ehkä olisi palanut ihan niin pahasti. Ton jälkeen oon pysytellyt parhaani mukaan varjossa tai suojannut ihoa vaatteilla eikä oo puhettakaan, että ottamalla enää ottaisin aurinkoa. Ikinä.

  Tässä oli tosi hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, mun ihoa alkoi ihan kihelmöimään tosta sun kokemuksesta. 😬

   Mun kivuliaimmat palamiset on pakarat ja jalkapöydät. Toisessa sattui istuminen, toisessa ei voinut pitää kenkiä. Yritän, et never again. 🙈😅

   Poista
 4. Kävin Visia ihoanalyysissä, ei ollut todellakaan mikään kiva näky ei. Nyt vasta läträänkin aurinkosuojaa. Onneksi sentään oli keskiverto suomalaisen iho, mutta kyllä ne kaikki vahingot ja muutkin ongelmat näkyi kivasti. Tärkeää asiaa!

  Mukavia elokuun vikoja päiviä Jonna. <3 Terkuin Tiia, joka ei tänään jostain syystä kirjautuneena sisään googleen, pysty kommentoimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai sulle tuli nyt sit se sama, mikä mulle pari vuotta sitten. Kännykällä pääsen kommentoimaan bloggeriiin tähän omaan ja muiden bloggerin blogeihin, tietokoneella en pääse. Wordpressin blogeihin pääsen normisti koneella l. Lakkasi vaan yhtäkkiä toimimasta,, eikä oo koskaan palautunut,, vaikka otin bloggeriinkin yhteyden.

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives