Herkän ihon minimalistinen ihonhoitorutiini

*Sisältää mainoslinkkejä, tuotteet omia

Oma ihoni voi nykyään pääsääntöisesti hyvin. Aina välillä on kuitenkin hetkiä, kun huomaan ihoni herkistyneen syystä tai toisesta. Syitä voi olla monia. Tällöin on aika yksinkertaistaa ihonhoito ja antaa ihon levätä. Yleensä en silloin edes meikkaa ihoa. Laitan kyllä ripsiväriä jne. Minulla on muutama luottotuote, joihin nojaan noina hetkinä. Tämä minimalistinen neljän tuotteen ihonhoitorutiini sopii loistavasti myös herkälle iholle. Kaikki tuotteet soveltuvat myös silmänympärysiholle, eikä erillisiä tuotteita tätä varten tarvita.

Mikä on herkkä iho?

Herkkä iho ei ole ihotyyppi. Sinulla voi olla herkkä iho, oli se sitten rasvoittuva, epäpuhdas tai kuiva, jopa normaali iho voi olla herkkä. Herkän ihon tunnistaa siitä, että se reagoi helposti ympäristön vaikutuksiin. Jos kylmyys, tuuli, lämpötilan vaihtelut rasittavat ihoasi helposti, sinulla on herkkä iho. Tyypillistä onkin, että iho saattaa helpostikin muuttua päivän, vuoden tai hormonaalisten tekijöiden vaikutuksesta.

Miten hoitaa herkkää ihoa?

Tärkeintä herkän ihon hoidossa on olla iholle hellä. Lempeä puhdistus ja oikeanlainen kosteutus ovat avainsanat. Oikeat tuotteet juuri omalle iholle löytää yleensä vain kokeilemalla. Olen myös vuosien aikana ymmärtänyt, että herkän ihon hoidossa usein vähempi on enempi. Mitä enemmän erilaisia tuotteita käyttää, sen isompi vaara on ärsyttää ihoa entisestään. Ihonhoitorutiini kannattaa pitää minimalistisena. Jos iho edelleen herkistyy, kannattaa miettiä myös hajusteiden karsimista ihonhoitotuotteista. Tämä on ensimmäinen asia minkä itse teen. Herkälle iholle hajuton ja mauton vaihtoehto on usein paras.

Puhdistuksessa käytän aina *Paula's Choicen Resist Optimal Results Hydrating Cleanseria. Tuote ei ärsytä ihoani koskaan. Ei kuivata vaan pitää ihon kosteustasapainosta hyvin huolta. Poistaa helposti meikin, eikä ärsytä silmänympärysihoa. Jos tuntuu, että iholle jää likaa, pesun voi huoletta toistaa samalla tuotteella. Parasta tuotteessa on kermainen paksu koostumus, joka tuntuu silkkiseltä iholla. Huuhtoutuu helposti pois. Hellävarainen puhdistustuote sisältää mm. kosteuttavaa glyseriiniä ja ihoa pehmentävää kamomillankukkauutetta.

Puhdistuksen jälkeen jätän ihon aina kosteaksi. Kostealle iholle levitän *La Roche-Posayn Toleriane Ultra Dermallergo -seerumia. Tässä kohtaa on pakko sanoa, että kyseessä on todella aliarvostettu tuote, josta en ole nähnyt kovinkaan monen puhuvan. Seerumista uskomattoman tekee se, ettei se ikinä kirvele, eikä kiristele ärtyneelläkään iholla. Se rauhoittaa ihoa välittömästi ja laskee punoitusta. Auttaa vahvistamaan ihon omaa suojamuuria ja suojaa sitä ulkoisilta haittavaikutuksilta. Kevyen ohut geelimäinen seerumi tuntuu iholla rauhoittavalta ja raikkaalta. Kosteuttaa ihoa tehokkaasti, tekemättä siitä rasvaista. Taika-ainesosana toimii neurosensine (0,1%), joka rauhoittaa ihoa, sekä osmolyytti, joka kosteuttaa ja vahvistaa ihoa. Mukana on myös kosteuttavaa glyseriiniä. Sopii hyvin auringonpolttamalle iholle.

Kosteusvoiteeksi kannattaa valita jokin ihoa tehokkaasti kosteuttava ja rauhoittava tuote. Toisin kuin ennen Clinique ei ole nykyään itselleni kovinkaan kiinnostava sarja, mutta ihonhoidon puolelta sarjasta löytyy muutama todellinen huipputuote. Yksi niistä on herkälle iholle loistavasti soveltuva *Moisture Surge Intense 72 - Hour Lipid-Replenishing Hydrator -voide. Voiteessa on miellyttävän kevyt ja raikas koostumus. Sisältää ihoa tehokkaasti rauhoittavaa rohtosammakonputkea. Lisäksi voiteessa on käytetty aloe-vettä ja kofeiinia. Sisältää lipidiyhdistelmän, joka tekee iholle suojakerroksen ja siten estää kosteuden haihtumista iholta. Jättää ihon pehmeäksi ja hehkuvaksi. Olen kokenut voiteen erinomaiseksi ärtyneelle iholle. Toinen hieman arvokkaampi voide jota käytän, on *Bioeffectin Hydrating Cream. Voiteessa on kevyt koostumus ja se imeytyy ihoon välittömästi. Sisältää EGF-solukasvutekijää, E-vitamiinia ja hyaluronihappoa.

Herkkä ja herkistynyt iho kaipaa tietenkin aina myös aurinkosuojan. Toiset luottavat fysikaaliseen suojaan, mutta itse tykkään kasvoilla enemmän laajakirjoisen suojan sisältävistä tuotteista. Korkea suoja on tärkeää. Yksi suosikeitani herkistyneelle iholle on *La Roche-Posayn Anthelios UVMune Ultra Light SPF50+Hikoilun kestävä, hajusteeton ja laajakirjoisen suojan sisältävä aurinkosuoja on koostumukseltaan lähes vesimäisen ohutta emulsiota. Levittyy hyvin, eikä jätä ihoa tahmeaksi. Iho jää kuitenkin levityksen jälkeen hivenen kiiltäväksi ainakin itselläni. Tämä on todella miellyttävä hajusteeton "arkisuoja" herkälle ja herkistyneelle iholla, joka taipuu niin meikin alle kuin yksinäänkin. Omat silmät ovat todella herkät, eikä tämä kirvele, kuten monet muut aurinkosuojat saattavat tehdä.

Onko sinulla herkkä tai helposti herkistyvä iho? Suosikkituotteita?


 1. Ikä on muuttanut myös ihoani ja se onkin paljon herkempi muutoksille nyt kuin nuorempana. Neutrogenan tuotteita käytän melko paljon, koska sopivat hyvin iholleni.
  Kivaa tiistai-iltaa sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua niin harmittaa, ettei Suomessa myydä Neutrogenan kuivalle iholle tarkoitettua sarjaa, missä on myös hajusteettomia tuotteita. Suomessa myydään vain tujuja ja hajustettuja. 😔

   Kivaa alkanutta viikkoa Outi. ❤️

   Poista
 2. On vierähtänyt kuukausia ettei ole ollut kertakaikkiaan aikaa eikä voimavaroja kommentoimiseen mökkiprojektin vaativuuden takia, mutta täällä ollaan :)
  Oma ihoni on muuttunut aikuisiällä herkäksi ja on myös ruusufinnitausta, joka on onneksi nyt hallinnassa. Silti ihon hoitamisen kanssa saa olla tarkkana ja vaikka käytänkin monia erilaisia sarjoja ja tuotteita myös testausmielessä, mietin perusteellisesti mitä kasvoilleni levitän. Lähes poikkeuksetta kaikki isot brändit, joissa on pitkät incit ja voimakkaita hajusteita, ovat jääneet pois. Tilalla on hyviä pieniäkin sarjoja, joiden apuun luotan ja jotka toimivat ihollani hyvin: mm BTB13, Atopik, Sapienic, Esse, Djusie - ja noita jutussa esilletuomiasi sarjoja. Ainoa mitä en ole kokeillut, on Paula's Choise.
  Uskon myös mikrobiomin vahvistamiseen herkällä iholla.
  Kivaa viikkoa Jonna! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin, mut nyt teidän uusi mökki alkaa näyttämään jo tosi hyvältä! 😍

   Kivaa viikkoa sinne Maarit. ❤️

   Poista
 3. Myòs minà olen huomannut, ettà jàttàmàllà hajusteet ja alkoholit incilistoista pois, tuote soveltuu paremmin herkàlle iholleni. Paula's choice on takuuvarma aina, mutta vaihtelunhaluisena kàytàn muitakin merkkejà, Medik8, The Ordinary, (joka tosin on jàànyt viime aikoina vàhemmàlle kàytòlle), Pyunkang Yul. Nyt mulla on Barbara Strumin kasvovoide, joka tekee ihosta samettia, erittàin miellyttàvà koostumus, ainoastaan hinta pààtà huimaava :-) Enàà en voisi ajatella kàyttàvàni kemikalion tuoksuvia ranskalaisia merkkejà ihonhoidossa. Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hajusteet on kyllä asia ihonhoidossa jota itsekin olen alkanut minimoimaan. Katson myös aika tarkkaan, ettei hirveästi olisi eteerisiä öljyjä esim. jotain laventeli - tai sitruunaöljyä, joilla ei ole iholle mitään merkitystä, nehän on periaatteessa hajustetta ja kans helposti ärsyttäviä toisille.

   Huomasin, kyllä nopeasti, että ihon kunnon isommat vaihtelut hävisivät, kun vähensin hajustettujen tuotteiden käyttöä. Vielä on muutamia tuotteita, joihin luotan, mut uusia hajusteellisia en enää mielelläni kokeile. Siksi täälläkään ei enää pahemmin uutta hajustettua ihonhoitoa näy.

   Kivaa viikkoa sinne Anne.

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives