24.12.2013

Jouluna ei saa syödä perunoita


Se on sitten musta joulu, en muistakaan milloin viimeksi olisin ilman lunta joulua viettänyt. Sovitaanko, ettei kuitenkaan kuunnella synkistelyksi Nylon Beatin Mustaa joulua, siinä on niin surulliset sanatkin.

En taida uskoa ihan vanhan kansan uskomuksiinkaan. Eräs niistä kuuluu näin:

Jos joulu-päiwä käski wikon pääle lange. Nijn saamme me kaunin, mutta kuitengin wahwan talven, kewät tule kowalla tuulella wanhain sanan jälken. Kesä ja syxy tule hywä, pellawat kelwolliset, russahasti wijnaa ja siemendä, hunajata silloin tahdotan kallisti myydä. Sipuli kaswa hywästi. Omenia ei paljo paisteta, waan yrtit paremmin menestywät. Kauppamiehet ja puotiväki sawat paljon työtä, nuori wäki nijnä aikoina ynnä lasten kansza paljon kuolewat.

Paljon on suomen kieli tuosta vielä kehittynyt, ihan piti tavata, että tajusin, mitä ennustivat.


Entä moniko teistä meinasi syödä perunoita jouluna? Vanhan kansan mukaan kannattaisi ehkä jättää perunat väliin, jos ei halua ikäviä seuraamuksia.

Jouluna ei saa syödä perunoita, tulee paiseita.

Naimattomien kannattaa katsoa joulusaunassa vihtoessa ihoaan, sillä vanhalla kansalla oli tähänkin asiaan sanomista.

Kun jouluaattona ennen vihtomattomalla vihdalla vihdotaan ja jää paljon kokonaisia lehtiä ihoon, se tietää, että vihtoja saa rikkaan sulhasen tai morsiamen, mutta jos jää vain lehden paloja, niin saa sellaisen, joka on olevinaan rikas, mutta onkin köyhä.

Tulevalle sulholle voi tehdä myös testin:

Sulhasensa näkee joulupäivän vastaisena yönä, kun ottaa kolme pikaria ja panee yhteen vettä, yhteen viiniä ja yhteen paloviinaa, asettaa pikarit pöydälle ja menee itse pöydän taa istumaan. Yhtään sanaa ei saa puhua. Sulhanen tulee sitten, ja jos se maistaa paloviinaa, niin se on juoppo, jos makeaa viiniä, niin se on herra, jos vettä, niin se on köyhä.


Entä kiinnostaisiko kesä ilman pörriäisten puremia? 

Jos tahtoo, että eivät kärpäset syö kesällä, niin täytyy jouluaattona syödä puhumatta. Jos tahtoo, että eivät hyttyset syö, täytyy syödä puhumatta laskiaistiistaina.

Näiden uskomusten myötä haluan toivotella teille kaikille oikein rentouttavaa ja rauhallista joulua!
12 kommenttia:

 1. Hih, mä taidan olla joulun jälkeen kyllä paiseilla, sillä keitetyt perunat ja graavilohi on vaan parasta ja aivan ehdoton jouluruoka. ;)

  Ihanaa joulua sulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua! Toivotaan, että näin ei käy! ;) Rentouttavaa joulua sinnekin!

   Poista
 2. Jänniä uskomuksia! Kuka nyt vois joulupöydässä olla puhumatta? :D

  VastaaPoista
 3. Kyllä mie veän pottua nassuun paistin kanssa. Paisti on meiän suvun perinteinen jouluruoka ja potut on välttämättömiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin syödään, vielä ei ole paiseita näkynyt. ;D

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown