Taatelikakku


Taatelikakku oli pienempänä herkkuani. Vähän isompana unohdin sen jouluherkkulistaltani, mutta viime vuosina olen löytänyt sen uudelleen. Hyvä taatelikakku on maultaan ja koostumukseltaan sellaista, että ensinäkemältä et ole varma, oletko syömässä suklaa -vai taatelikakkua. Hyvän taatelikakun maku on myös suklainen, ilman, että siihen lisää suklaata. (tämänkin voi tehdä) Alla olevasta reseptistä pyörii paljon variaatioita netissä, joten oikeastaan vain kokeilemalla löytää sen mieleisensä. Sen vain sanon, että voilla leivotulla ja margariinilla leivotulla taatelikakulla on eroa kuin yöllä ja päivällä, joten tässä vaiheessa ei kannata valita sitä "kevyempää" vaihtoehtoa. 

Taatelikakku

200 g kivettömiä taateleita
2 dl vettä
200 g voita
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
voita ja korppujauhoja vuoan voiteluun

Pilko pakattu taateli pieniksi paloiksi ja keitä pehmeäksi vedessä. Ota kattila pois levyltä ja lisää voi joukkoon. Sekoita kunnes voi on sulanut ja seos on tasaista.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi valkoiseksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja kuohukerma. Sekoita ruokasooda jauhoihin ja kaada siivilän läpi taikinaan. Kaada taateli-voiseos joukkoon kahdessa osassa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. 

Kaada taikina korppujauhotettuun vuokaan. Paista uunin alatasolla 175 °C n. 1 tunti. Kakun kypsyyttä voi kokeilla puutikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Kakun voi säilyttää jääkaapissa folioon käärittynä, jossa se säilyy mehevänä. Kakun voi myös pakastaa.



  1. Mmmm, onpas mehevännäköinen kakku! Mä niin haluaisin tehdä tätä, mutta en jaksa :D Voisin lähettää pikkuveljelleni tän reseptin, jospa hän tekisi tätä mulle (pikkuveli tykkää tosi paljon leipomisesta)

    VastaaPoista
  2. On kyllä tosiaan mehevännäköinen kakku! ihanaa kun näitä taateliherkkujen ohjeita näkyy blogeissa nykyään, näitä kun voi toteuttaa joulun jälkeenkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin voi. Musta tuntuu, että tää oli jo hieman unohdettu herkku yhdessä vaiheessa. Onneksi se on löydetty uudestaan!

      Poista
  3. Tulee aina ihan lapsuus mieleen, meidän mummi teki maailman parasta taatelikakkua. Meille tuli aina jouluna postipaketti, josta löytyi muiden jouluherkkujen lisäksi taatelikakku, aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksiköhän mummojen tekemä ruoka on aina parasta? :)

      Poista
  4. Täysin samaa mieltä - voita sen olla pitää. Itseäni vaan nieletyttää tuo voin määrä, mutta siinäpä se maun salaisuus juuri piileekin, paljon voita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saman verran voita tulee myös mun suosikkitiikerikakkuun, johon voi vaahdotetaan erikseen. Ei maistu kitalaessa, vaikka sitä on paljon... :D Kohtuudella herkuttelee, niin ei se pahaksi ole. ;) Tosiaan tuon tiikerikakun herkullisuuskin piilee siinä vaahdotetussa voissa, millään muulla reseptillä siitä ei tule yhtä herkkua, olen kokeillut.

      Poista
  5. Moikka Jonna!

    Olisi kolme todella tyhmää kysymystä näin tumpelo-wannabe-leipurilta, ennenkuin alan kerätä rohkeutta leipomiskokeiluun. Kysymyksille saa vapaasti nauraa :)

    1. Voipaketteja on hirmuinen valikoima. Mikä on parasta tähän ja millaisella suolaisuusasteella?

    2. Minkä kokoisia kananmunien pitäisi olla? Niitä on ihan minivauvakananmunia ja sitten jättikokoisia megamunia eli olisiko jonkin koko suositeltava?

    3. Voiko soodaa käyttää myös silloin, kun kuvioissa ei ole mukana hapanta, esim. piimää? Olen joskus jostain lukenut, että sooda tarvitsee kaverikseen jotain hapanta, mutta en millään muista, miksi niin sanottiin, enkä tiedä pitääkö se edes paikkaansa?

    Kiitos jo ennalta, jos pystyt (naurultasi) vastaamaan. :)

    Janski

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikään kysymys ei ole täällä tyhmä. :)

      1. Itse leivon aina normaalisuolaisella, voimakas suolainen kannattaa jättää väliin, suolattomat voit leivonnassa on huuhaata. :D

      2. Kananmuniksi käy ihan minkä kokoiset vaan normi kananmunat. Luomut on usein vähän pienempiä, mut ei haittaa. Jos paketin sisällä on hieman erikokoisia sitä voi vaikka huvikseen valkata hivenen eri kokoja. :)

      3. Hyvä kysymys, en ole moista kuullutkaan. Epäilen vähän paikkansa pitävyyttä, koska tässä ohjeessa ei tavallaan ole mitään hapanta, taateli on makeaa, kerma ei musta kamalan hapanta ole, toisin kuin esim. kermaviili olisi. Silti tää on paras taatelikakun ohje ever. Pitää ihan tutkia asiaa, koska en ole tähän törmännyt.

      Ja hei pääsin ihan loppuun nauramatta, hymyilin kylläkin, mutta lähinnä sille, että alkoi too sooda-legenda kiinnostamaan. :D

      Poista
  6. Kiitos paljon vastauksistasi! Nyt pitää hommata ainekset ja alkaa kerätä rohkeutta leivontakokeiluun ja sitten vielä tehdä leipomus tuhoamatta koko hommaa jossain kriittisessä vaiheessa. Jos taivaalta alkaa joku päivä pukata tulta ja tulikiviä, se johtuu siitä, että äiti seuraa epätoivoisena pilven reunalta oman lapsensa tyhmyyttä... :D

    Vielä kerran kiitokset sinulle hyvistä neuvoista!

    Janski

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi vatkausvaihe on se tärkein, kannattaa pitää huoli, että se vaahto on oikeasti kuohkeaa ja väri muuttunut siitä hailakan keltaisesta lähes valkoiseksi. Mikään muu ei voi mennä vikaan.

      Tiedän sitten ettei ole maailmanloppu tulossa kun noin käy, että se vaan äitisi. Kiitos varoituksesta. :D Luulen, että tosin on vain ylpeä yrityksestä. <3

      Ole hyvä ja ei kestä. :)

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives