Aamun paras hetki


*Kahviautomaatti saatu maahantuojalta Suomen Sähkötuonti Oy:ltä.

Olen monesti kertonut, että illalla paras hetki on se, kun saa pestä meikit pois ja aloittaa hemmottelevan ihonhoitorutiinin. Olen myös useasti maininnut, etten en ole lainkaan aamuihminen. Minulle silloin paras hetki ehdottomasti on se, kun saan eteeni kupillisen kahvia. Ilman sitä päivä ei tunnu käynnistyvän millään. Viimeiset viisi vuotta aamukahvit on taloudessamme keittänyt kahviautomaatti, mistä aamu-uninen jaksaa olla joka päivä kiitollinen. Jopa se laitteesta lähtevä tasaisen jyskyttävä ääni ja papujen jauhannasta lähtevä rouhea äännähtely, ovat tulleet rakkaaksi osaksi aamujani. Kahviautomaattejahan on nykyään saatavilla hyvin monista eri hintaryhmistä, monilla erilaisilla ominaisuuksilla. Hienoimmat niistä toimivat yhdessä älypuhelimen kanssa. 

Vanha laitteemme oli palvellut hyvin, mutta tekniikka kehittyy viidessä vuodessa huimasti kahvikoneissakin ja olikin mielenkiintoista päästä näkemään, millaisilla ominaisuuksilla varustetun laitteen saa nykyään samalla hintaa kuin viisi vuotta sitten. Sain tätä varten DeLonghilta käyttööni heidän Dinamica ECAM350.55.B -kahviautomaatin*, joka sijoittuu hinnaltaan kahviautomaateissa kuudensadan euron hinnallaan tukevasti keskikastiin. Tämän hintaluokan koneet alkavat olemaan kuitenkin niitä, joilla jopa tällainen pieni kahvihifistelijä pystyy tekemään kaikki mahdolliset erikoiskahvit, mitä voi vain kuvitella, jos haluat hifistellä älypuhelimen kanssa, niin sitten joutuu maksamaan extraa. 

Kahvista on puhuttu viime aikoina taas paljon, viimeksi kesällä Helsingin Sanomat kirjoitti siitä, miten kahvinjuonti pidentää elinikää ja on terveydelle suotuisaa. Tutkimusta oli tehty kymmenen vuoden ajan. Se kannattaako iltakahvit jättää välistä, riippuu geeneistä. Tämä tuli itselleni aivan uutena tietona. Osalla kahvi vaikuttaa niin, että nukahtamisesta voi tulla vaikeaa, toisilla kuten itsellä iltakahveilla ei ole mitään vaikutusta nukahtamiseen. Yllättäen kaltaiseni iltavirkut olivatkin niitä, joilta kahvi yleisesti ottaen ei yöunia vienyt. Tällä ei ollut kuitenkaan vaikutusta siihen pidentääkö kahvi elinikää vaan molempiin ryhmiin kuuluvat ihmiset hyötyvät kahvista. Mielenkiintoista tutkimuksessa oli myös se, että myös kofeiinittomalla kahvilla oli hyviä vaikutuksia elinikään, joten kahvin terveysvaikutus ei johdu kofeiinista vaan luultavasti polyfenoleista. 


Vaikka kahviautomaatti on nimensä mukaisesti automaatti ja sillä sillä saakin nopeasti kuppiin erikoiskahveja kotona, niin se ei ole "pese ja pidä -laite" vaan se vaatii sitoutumaan huolehtimaan laitteesta jo kestävyys- ja hygienisyistä. DeLonghin Dinamica puhdistaa täysin automaattisesti itsensä kalkinpoisto-ohjelman avulla, kone kertoo, milloin puhdistus on aika tehdä. Jos on kiireinen hetki, voi ohjelman kiertää helposti nappia painamalla ja tehdä sen itselle sopivaan ajankohtaan. Sillä se ottaa aikaa puolisen tuntia. Puhdistusta ei kuitenkaan kannata viivyttää loputtomiin, sillä se rasittaa konetta ja vaikuttaa tietenkin myös kahvin makuun. Itsestäni on tullut vuosien saatossa kahvin maun kanssa niin tarkka, että alan maistamaan eron, kun kalkinpoisto lähenee. Kalkinpoistoaineen lisäksi, kaapissa on oltava valmiina vedensuodatin, joka ei ole pakollinen, mutta jota ainakin itse suosittelen ehdottomasti käyttämään, jos makunystyräsi ovat tarkat. Suodatin tulee vaihtaa n. parin kuukauden välein ja tästä vaihdostakin kone ilmoittaa, kun sen aika on. 

Dinamica on suunniteltu erityisesti maitokahveille ja niitä onkin tällä helpompi toteuttaa kuin aiemmalla koneella, jossa ei ollut erillistä omaa maitosäiliötä vaan maito vaahdotettiin erillisessä astiassa. Delonghin integroitava maitosäiliö on helppo ja nopea käyttää, myös puhdistaminen on nopeaa. Automaattinen pesuohjelma puhdistaa kannun muutamassa sekunnissa, jonka jälkeen säiliön voi laittaa takaisin jääkaappiin. Jopa maidon vaahdon tiheyden voi säätää itse. Koneessa voi käyttää papuja (jotka ovat oma valintani), mutta siihen voi pistää myös kahvijauhetta. Laitteessa on valmiina iso valikoima valmiita kahviohjelmia, mutta koska ihmisillä on aika erikokoisia kuppeja, tein itse niin, että ohjelmoin melkein välittömästi My Menun alle omiin kuppeihini sopivat ohjelmat. Valmiit ohjelmat ovat hyviä, mutta My Menuun saa sitten säädeltyä kahvin määrää ja vahvuutta. Tykkään aika tuhdistakin cappuccinosta, joten omien säätöjen avulla saan juuri sellaista kahvia kuin haluan. Eli makuni mukaan enemmän vahvempaa kahvia ja hivenen vähemmän maitoa.


DeLonghin Dinamicalla voi tehdä tavallista kahvia, espressoa, pitkän espresson, doppio+ (josta on tullut ehkä suurin suosikkini, sopii aamuihin kun ei meinaa saada silmiä auki), ristrettoa, cappuccinoa, macchiaton, latte macchiaton, flat whiten ja tietenkin caffe latten. LCD-näyttöä on helppoa käyttää, sillä se ohjeistaa helposti eteenpäin, kun luo vaikkapa omia kahveja. 

Keittiössä kone on keittiön työtasolla ja monien keittiöiden tapaan omastakin löytyy yläkaapit. Ne ovat usein kahviautomaattien kanssa hivenen hankalat, koska useissa automaateissa vesisäiliö on koneen yläosassa, sieltä on ahtaassa tilassa vaikea saada nostettua vesisäiliötä ylös, kun yläkaapit ovat edessä. Dinamicassa säiliö onkin aseteltu nerokkaasti etupaneeliin, josta se liukuu ulos vetämällä. Tätä ominaisuutta olen kiitellyt käyttömukavuudessa mielessäni päivittäin. Ehdottomasti sellainen asia, jota kannattaa ajatella, kun miettii kahviautomaatin sijoittamista keittiöön. 

DeLonghin Dinamicaa myy mm. Verkkokauppa.com.


Maistuuko teille erikoiskahvit, suodatinkahvi vai kuulutteko siihen joukkoon, joille kahvi ei kertakaikkiaan maistu?

*Kahviautomaatti saatu maahantuojalta.


 1. Mä olen nyt viime aikoina tyytynyt aamuissa ihan vaan pikakahviin xD Mutta tuollainen automaatti pitää ehdottomasti joskus hankkia - ehkä sitten kun aamuissa on vähän enemmän aikaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en itse välitä lainkaan pikakahvista, koitin sitä nieleskellen juoda, kun meillä oli kylppäriremppa. :D Mutta siis jos tykkää, niin kannattaa jatkaa, koska tossa tutkimuksessa oli siitä, että pikakahvi olisi ilmeisesti vieläkin isompi terveyseduiltaan kuin normi. Joten siltä osin homma hyvissä kantimissa. :D

   Poista
 2. Haaveilen kahvikoneesta uuteen asuntoon! Nyt keittelen peruskahvit pressopannulla ja aiemmin on käytössä ollut mokkapannu. Molemmat hyviä, mutta aavistuksen työteliäitä toki jos haluaa tehdä erikoisempia kahveja. Täytyy kyllä tarkkaan miettiä, mikä olis just meidän tarpeisiin sopiva kahvikone - markkinoilla on ihan tuhat mallia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli kans tosi pitkään pressopannu, joka itseasiassa löytyy edelleen, mokkapannu oli itsellä se, mistä tää kahvihifistely lähti liikkeelle joskus 90-luvun lopussa. Tosiaan työteliäisyys noissa on ja pressopannu on huono, jos haluaa toisen kupillisen niin yleensä ehtii jäähtyä, tosin just törmäsin termospressoon joka on kyllä ratkaisu tohon ongelmaan, aloin itseasiassa harkitsemaan sitä omaan valikoimaan. :)

   Mallin valinta on tosi tärkeää, en oikeasti ensimmäisellä kerralla osannut katsoa koneesta vielä ominaisuuksia mitä sitten myöhemmin tajusin. Juuri koko kannattaa mitata, että mahtuuko esim. työtasolle mihin on sitä ajatellut, nää ei ole kovin pieniä laitteita. Toki ne edullisemmat ovat hivenen pienempiä kooltaan. Sitten pitää päättää haluaako tota integroitavaa maitosäiliötä, jota kyllä helppouden takia suosittelen, vesisäiliön paikka kannattaa katsoa ja tietenkin se, että mitä kaikkia kahveja koneella saa valmistettua. Myös helpottaakseen omaa hommaa, kannattaa katsoa, että koneessa on automaattinen puhdistusohjelma. Yleensä tosta integroidusta maitosäiliöstä joutuu vähän maksamaan, halvemmissa koneissa sitä ei ole ja sitten jos haluaa hifistellä, niin joutuu pistämään vähän enemmän rahaa.

   Poista
 3. Rakastan kahvia, mutta en juo koskaan muuta kuin mustaa kahvia. En tykkää mistään erikoiskahveista, enkä lisukkeista kahvissa ylipäänsä (maidosta, kermasta tms.) kahvissa, koska se latistaa kahvin oman aromin ja maitotuotteet jollain tapaa tarttuvat kitalakeen, ööh, enkä tykkää sellaisesta;)
  Olen ajatellut jonkun kahvimasiinan hommaamista arkisen Dolce Guston ohella, mutta toisaalta, kun ukkeli ei ihmeemmin välitä mistään "kahvihifistelystä" (enkä kyllä minäkään erityisemmin, koska hifistelymoodi saa aikaan vaan jonkinasteista stressiä meikäläisessä), niin vielä on vaiheessa hankintaprosessin käynnistäminen;) Ymmärrän kyllä tällaisten laitteiden viehätyksen erittäin hyvin, eikä aamu käynnisty minullakaan ilman kahvia!
  Kivaa sunnuntaita Jonna<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muista kun joskus opiskeluaikoina koitin säästösyistä opetella juomaan mustaa kahvia, ei uponnut millään, mutta nyt olen kuitenkin jo vuosia osannut nautisella espressosta joka on varsinkin jälkkärinä erinomainen. Suodatinkahvia en pysty edelleenkään juomaan mustana. :D

   Ihanaa sunnuntaita Sari. <3

   Poista
 4. Hieno kone ja kaunis kuppi! Juon paikallisen paahtimon Sammonlahti-kahvia, joka on tummaa espressoa. Sitä iso muki ilman lisukkeita aamulla ja kyllä käynnistyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niillä on itseasiassa tarina. Bongasin tuon Villeroy & Bochin French Garden astiaston aikoinaan opiskeluaikojen kämppäkäverin vanhemmilta ja vaikka en mikään värikäs persoona ole, niin noi oli rakkautta ensisilmäyksellä ja päätin, että sellaiset multa vielä joskus löytyy. Keräilin niitä vuosien saatossa ja niitä on tällä hetkellä kivasti, enkä ole vajaan 20 vuoden aikana vielä kyllästynyt niihin kertaakaan, vaikka ne poikkeaa todella paljon esim. kotimme tyylistä, joka ei ole todellakaan yhtä country kuin noi astiat. :)

   Poista
 5. On kyllä aikamoinen kapistus! Oma kahvila kotona :)

  Itse en kahvia juo ollenkaan, mutta teetä kyllä. Voisivat kehitellä jonkun teekoneen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma kahvila kotona on loistavasti sanottu, jos tykkää juoda paljon erikoiskahveja ulkona niin omalla koneella säästää pitkän pennin, kun aamulla voi tehdä kahvin kotona vaikka omaan termosmukiin. :) Joo siis jotain teenkeitinhommeleita on, mutta ei näin teknisiä. :D

   Poista
 6. Ihana laite ja ihan parasta kun saat latte macchiatoa tehtyä suoraan koneesta. <3 Onni on oma kahvikone ja vastapaahdetut pavut ja se aamun ensi kahvisiemaus. <3 Hassuinta, että täälläkin tänään kahvi aiheena. ;)

  Ihanaa päivää Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just pavuista tehty kahvi on se juttu, sitä kun itse tottunut juomaan jo kohta 20 vuotta niin valmiista jauheesta tehty kahvi ei oikein maistu miltään. :D

   Aurinkoista sunnuntaita Tiia. <3

   Poista
 7. Mä tykkään juoda kahvini tuoreista pavuista ja itse jauhettuna, joten olen vähän hifistelijä. Poikaystävä haaveileekin hienosta kahvilaitteesta, kunhan löytyisi ensin eka oma omistuskoti ja se olisi sitten kuin palkinto asunnonmetsästyksestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeasti kun oppii juomaan kahvia että jauhaa itse pavut niin valmiiksi jauhettu ei maistu lähellekään samalta.

   Tsemppiä asunnon metsästykseen!

   Poista
 8. Aamukahvi on pakko saada. Nykyään juon max 3 kupillista kahvia päivässä, pari töissä ja makukahvin vielä kotosalla (jos jaksan keitellä), viikonloppuisin ainakin aamukahvi on pakko saada heti herättyäni :) Tyylikkään näköinen laite ja ah, cappuccino <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamukahvi on kyllä ehdoton. Itsellä saattaa olla päiviä että se on päivän ainoa kahvi, mutta yleensä juon kupillisen-kaksi myös iltapäivällä.

   Poista
 9. Ihanaa ja mielenkiintoista lukea tällaisesta kahvimasiinasta ja kahveista joista en oo ikinä kuullukkaa!! Tä on ku eri maailmasta verrattuna mun aamurutiiniin: Kulta Katriinaa termosmukiin ja reilu loraus maitoa ja autonnokka kohti kaupunkia :D Viikonloppuisin nautin sitten kaks kuppia rauhassa kiikkustuolissa istuen <3 Se onkin paras hetki launtai- ja sunnuntaipäivissä :D Kivaa alkavaa viikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun apen lempikahvia on Kulta Katriina. Kyllä mekin vieraille keitetään sitten välillä tavallista kahvia, kun kaikki ei välitä näistä voimakkaammista. 😁 Mukavaa viikkoa Tuuli. 💙

   Poista
 10. Kahvi on onneksi ja valitettavasti elämän eliksiiriä. Valitettavasti lähinnä siksi, että aamut ilman kahvia johtavat helposti sellaiseen "vihan päivä kauhistava" -fiilikseen, eikä se kahvinpuutteesta johtuva hedari tai muuten vaan angstikaan ole niin kovin mukava. :D Mutta kahvi on vaan ihanaa. Nykyään juon lähinnä aamukaffet, ja iltapäivällä mahdollisesti uudemman kerran. Mutta sellainen kolme kuppia päivässä on keskiarvo, enkä enempää kaipaa. Juon eniten ihan suodatinkaffetta, mutta mikä tahansa kahvi ei kelpaa. Eniten kuluu Nordquistin tummapaahtoisia. Meillä on Electroluxin aika uusi keitin, joka on todella hyvä. Erikoiskahvit ovat kuitenkin ihania, etenkin cappuccino. <3 Olen hiukan hifistelijä, erilaiset pannut ja vipstaakit kiinnostavat. Kun muutan tästä omilleni, en varmaankaan hanki keitintä, vaan menen mutteripannulla. Se oli pitkään minulle se ihanin aamurituaali, kun laitoin mutteripannun liedelle. <3

  Kahvista voisi puhua aika paljon, näemmä. Ehkä siirrän omaan blogiin, enkä terrorisoi sua enempää. :D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "vihan päivä kauhistava" hahahaa niin loistavasti kuvailtu.😅 Mulla ei onneksi aiheuta hedaria kun olen outolintu jonka päätä ei ole koskaan särkenyt. Nordqvistin tummapaahdot on hyviä, mäkin tykkään suodatinkahveissa enemmän tummasta paahdosta, perinteinen paahto on makuun liian lirua. Joo niin voi, arvaa oliko mun vaikeaa pitää tää postaus edes jotenkin luettavan mittaisena. 😄

   Poista
 11. Rakastan hyvää kahvia! Aamulla juon kaksi kuppia ja päivän mittaan todennäköisesti toiset pari. Mulla on Jura-kahvikone, ja olen tykännyt kovasti. Huono puoli on se, että nyt ei oikein ilkeäisi juoda muualla kahvia, kun tietää, miten hyvältä se voisi maistua... 😂 Ja hei todellakin maistaa, milloin kone alkaa olla puhdistuksen tai kalkinpoiston tarpeessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä join ennen aina aamulla vakkaristi kaksi, nykyään usein vain yhden. Joskus kun aamulla on aikaa, innostun kahteen kupilliseen. Päivällä sitten 1-2 annosta. Jos illalla alkaa kahvihammasta kolottaan, teen yleensä espresson.

   Poista
 12. Meillä oli kahvikone mutta homma tyssäsi siihen, miten paljon aikaa sen huoltamiseen meni 🙄 Se piti manuaalisesti putsata. Joku tän tyylinen sopis meille, nimittäin tän hoito kuulosti paljon helpommalta 😁 Mutta sitten taas toisaalta en haluaisi tasojen päälle lisää kodinkoneita, eikä mies suostu aamiaiskaappiin 🤔 Joten, Moccamaster saa luvan kelvata 😂 Mä oon itse kahvin suhteen tarkka, hyvä hinta-laatusuhde on Löfbergin kahveissa, niistä me ostetaan sitä kaikista tummapaahtoisinta 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei manuaalisesti puhdistavaa, ehdottomasti automaattipuhdistus niin voi jättää koneen itse puhdistamaan itseään ja tehdä itse jotain muuta sillä aikaa. Mun unelma on aamiaiaskaapoi, ehkä sit kun keittiöremppa tulee eteen.

   Poista
 13. Aamukahvi on kyllä itselläkin yksi päivän kohokohdista. Itselläni on myös harkinnassa jonkunlainen uusi kahviautomaatti tai kahvikone, nyt käytössä on vanha mocca masteri. Tuo vedensuodatin on varmasti tärkeä lisä kahvin laadun suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässäkään ei ole pakko pitää tota suodatinta, jos ei halua, mutta kyllä se vaikuttaa kahvin makuun, lisäksi pidentää kalkinpoistovälejä, kun sitä vaihtaa. :) Mä kyllä edelleen keitän Moccamasterillakin toisinaan, sitä varten mulla on sitten erillinen pavunjauhin suodatinkahvipavuille, sillain saa parhaan kahvin irti siitäkin keittimestä. :)

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives