Herkän ihon hoito


Herkästä ihosta puhutaan paljon. Asian tiimoilta on tehty paljon haastattelututkimuksia ja niihin vastanneista naisista jopa joka toinen kokee omistavansa herkän ihon, kun miehillä sama luku on joka viides. Kannattaa muistaa, että niin paljon kuin herkästä ihosta puhutaankin, se ei ole lääketieteellinen diagnoosi, eikä myöskään edes oma ihotyyppinsä, joten mikä tahansa ihotyyppi voi olla herkästi reagoiva.

"Herkän ihon hoitoon on miltein mahdoton antaa mitään yleispätevää neuvoa, toki vinkkejä, mutta sitä tietä, että kun teet näin, ongelma on ratkaistu, ei yksinkertaisesti ole."

Kun epäilet herkkää ihoa, on todella tärkeää ensin erottaa toisistaan allerginen iho ja herkkä iho. Tosin tämä on melko yksinkertaista, herkkä iho punoittaa ja ärtyy helposti, myös ihon pinta kuivuu herkästi. Herkkä iho on siitä konstikas, että yksinkertaisilla hoito-ohjeilla oireita voi helpottaa, mutta lopulta ongelman kuriin saamiseen, voi joutua tekemään pitkään tutkimustyötä selvittäen, mikä saa ihon ylipäätään reagoimaan negatiivisesti. 

Herkän ihon hoitoon on miltein mahdoton antaa mitään yleispätevää neuvoa, toki vinkkejä, mutta sitä tietä, että kun teet näin, ongelma on ratkaistu, ei yksinkertaisesti ole. Hoito kannattaa aloittaa käyttämällä hellävaraisia tuotteita, joissa olisi mahdollisimman vähän ihoa ärsyttäviä ja allergisoivia ainesosia. Mitä lyhyempi INCI-lista, sen suurempi todennäköisyys, ettei tuote aiheuta reaktiota. Hoidossa kannattaakin kiinnittää erityisesti huomio kolmeen asiaan KRV: kosteuta, rauhoita ja vahvista, kun nämä kolme asiaa ovat kunnossa, mutta iho edelleen ärtyy, on aika aloittaa tutkimustyö ja etsiä ne ainesosat jotka ärsyttävät juuri sinun ihoasi. Jos tilanne äityy oikein pahaksi, avuksi voi ottaa jopa mittavat allergiatestit. 

*Tuotteet PR-näytteitä saatu maahantuojalta.


Olen usein kirjoitellut myös omasta herkästä ihostani, jonka herkkyys on enimmäkseen kosketusherkkyyttä, eli jopa pehmeääkin pehmeämpi sivellin voi aiheuttaa kasvoilleni parin tunnin punoituksen tai jopa pientä röpelöä, jos mekaaninen rasitus on päivittäistä. Vuosien aikana olen törmännyt muutamiin tuotteisiin, joihin muuten hyvin vähän muuhun kuin mekaanisen rasitukseen reagoiva ihoni ei ole reagoinut kovinkaan hyvin ja tietenkin uteliaisuuttani olen kovasti yrittänyt selvittää asiaa, mistä reaktiot ihossani juuri noiden muutamien tuotteiden kohdalla johtuvat. Jännintä on ollut se, että tuotteet joihin ihoni on reagoinut, ovat olleet samoilta brändeiltä, joka osin on tehnyt arvelun helpommaksi. En silti ollut vielä viime kesään mennessä saanut selville, mikä aiheuttaja voisi olla. Kunnes eräs suosikkituotteeni uudistui ja aloin saamaan tästä uusitusta tuotteesta oireita. Onneksi minulla oli myös vanha pakkaus tallessa ja pääsin vertaamaan tuotteen vanhaa ja uutta sisällysluettelo keskenään. Tämän perusteella aloin epäilemään, että aiheuttaja olisi tuotteissa käytetty hajuste. En voi olla asiasta 100% varma, mutta tämän jälkeen olen alitajuisesti alkanut suhtautumaan hieman varauksella todella vahvasti hajustettuihin ihonhoitotuotteisiin. Toki en ole muutenkaan tykännyt koskaan voiteista, joiden tuoksu leijuu nenässä koko päivän, vaan tuoksun on pitänyt hälvetä pian levityksen jälkeen. 

Vaikka herkkään ihoon ei olekaan mitään pommin varmaan ratkaisua, niin omien kokemusten perusteella, jos oma ihoni olisi todella herkkä, alkaisin ihonhoidostani karsimaan luultavasti pois aluksi todella voimakkaasti hajustettuja sekä muuten paljon aktiivisia aineita sisältäviä tuotteita. Tämä on täysin henkilökohtainen mielipiteeni, ja perustuu vain omiin kokemuksiini, toisille mitkään hajusteet eivät välttämättä aiheuta mitään. Yleistä kuitenkin on, että herkälle iholle tehdyistä tuotteista on usein jätetty juurikin hajusteet pois. Sen sijaan todella paljon aktiiviaineita sisältävät tuotteet saattavat saada ihon käymään ylikierroksilla, ärsyttäen sitä lisää. 


Lähes kaikista tielleni osuneista hoitolasarjoistakin löytyy herkälle iholle suunnattuja tuotteita. Myös Dr. med. Christine Schrammekilta löytyykin kahdeksan tuotetta, jotka ovat suunnattu herkästi reagoivalle iholle. Tuotteista osa on hajusteettomia. INCI-listat ovat hoitolatuotteiksi melko lyhyitä ja vaikka itse en mikään suuri sisällyksien asiantuntija olekaan, kivointa on se, että jopa minä tunnistan suurimman osan ainesosista ja teidän niiden merkitykset tuotteissa. 

Olen ollut jo vuosia Sensiderm Cleansing Solution -miselliveden fani. Vuonna 2016 valitsin sen parhaaksi misellivedeksi ja sitä se on edelleen, yksi parhaista. Olen todella ronkeli misellivesien kanssa ja minulle on todella tärkeää, ettei vesi jätä minkäänlaista tahmeaa tai lähmäistä tunnetta iholle ja sitä tämä ei tee. Sensiderm Cleansing Solution on todella hellävarainen, silti tehokas ja jättää ihon ihastuttavan pehmeäksi puhdistuksen jälkeen. Niasiiniamidi ja allontoiini vahvistavat ihoa

Sensiderm Mask on myös pidempiaikainen tuttavani. Voidemainen kermainen naamio rauhoittaa tehokkaasti punoittavaa ja ärtynyttä ihoa. Tykkään käyttää naamiota todella paljon saunan jälkeen, saatan pitää välillä puolikin tuntia kasvoilla, sillä se vähentää punoitusta nopeasti ja tekee ihon pehmeäksi.


"Testi kuitenkin antoi jonkinlaista osviittaa siitä, että voide todellakin sitoo ihoon kosteutta ja vahvistaa sitä."

Dr. med. Christine Schrammekin Sensitive-sarjaan tuli vuoden alussa mielenkiintoinen uutuus Probiosense rauhoittava probioottinen voide, joka sopii lähes kaiken ikäisille paristakympistä ylöspäin. Tämä uutuus on näistä kolmesta tuotteesta ainoa johon on lisätty hajustetta. Voidetta on testattu kliinisesti neljän viikon ajan ihotautilääkärien valvonnassa 12 ihmisellä joilla on herkkä iho käsivarteen. Koehenkilöillä nesteen haihtuminen iholta oli vähentynyt n. 30% hoidetulta alueelta ja ihon kosteuspitoisuus oli kasvanut neljän viikon aikana n. 29%. Otanta on pieni, toivoisin, että näitä testejä suoritettaisiin paljon laajemmilla ihmismäärillä, toki se on kalliimpaa, mutta silloin tulokset olisivat ainakin itseäni enemmän vakuuttavia. Testi kuitenkin antoi jonkinlaista osviittaa siitä, että voide todellakin sitoo ihoon kosteutta ja vahvistaa sitä.

Olen testaillut uutta voidetta reilun kuukauden verran, koska tuoksuttomalta melko voimakkaastikin tuoksuva voide on kivan kevyttä ja nopeasti imeytyvää, olen käyttänyt sitä vaihtelevasti niin iltaisin kuin aamuisinkin. Olisin kyllä toivonut, että tästäkin olisi jätetty hajusteet pois kuten naamiosta ja misellivedestä, mutta valmistajalla on ollut varmaan syynsä hajusteen käyttöön voiteessa. 

Voiteessa on käytetty Biotilys probioottia, joka vahvistaa ihon suojakerrosta ja rauhoittaa, sekä Inulin peribioottia ihon kosteuttamiseen. Voiteen sisältämä sheavoi uudistaa ja rauhoittaa. Hyaluronihappo ja jojobaöljy sitovat ihoon kosteutta. Tuotteeseen on pakattu myös A- ja E-vitamiineja, jotka silottavat ja kiinteyttävät. Rohtopurasruohoöljy vahvistaa ihon suojabarriääriä. Voiteessa onkin otettu hyvin huomioon herkän ihon vaatimukset. Voide tuntuu rauhoittavalta ja pehmentää ihoa. Heti levityksen jälkeen iho on hyvin kosteutetun tuntuinen ja päälle on helppo levittää meikki.


Onko sinulla herkkä iho? Oletko saanut selvitettyä, mikä aiheuttaa ihollesi ärsytystä?

Tuotteita voi ostaa Greencos.fi tai jälleenmyyjiltä.

Hinnat:
Sensiderm Cleansing Solution 39,50€/200ml
Sensiderm Mask 69€/75ml
Probiosense probioottivoide 69€/50ml

*Tuoteet PR-näytteitä saatu maahantuojalta. 1. Mulla ei varmaankaan ole herkkä iho muualla kuin silmänympäryksissä, mikä on varmaan monelle muullekin herkkä alue. Kaikki ärsytykset, joita tulee, jos on tullaakseen, ilmenee silmäluomilla ja/tai silmänympäryksillä punakkuutena ja arkuutena. Onneksi olen oppinut jo varautumaan ja aika harvoin enää nykyisin tulee mitään ärsytyksiä. Käytän ihan apteekin Bevita-voidetta silmän liikkuvalle luomelle ja se auttanut jo vuosia. Silmänympärysvoiteet pitää myös syynätä aika tarkkaan. Hajusteellisia kartan, mutta aika harvoin niitä onneksi tulee sy-voiteissa vastaan.

  Aurinkoista sunnuntaita Jonna<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvin on sy-voiteista hajusteet karsittu onkin melkein enemmän sääntö kuin poikkeus, ettei niissä hajusteita näy. Toisinaan tulee vastaan, että sy-voiteeseen on lisätty hajustetta ja se on kyllä mielestäni turhaa.

   Ihanaa sunnuntaita Sari. <3

   Poista
 2. Probioottia sisältävään voiteeseen on todennäköisesti lisätty hajustetta siksi, että itsessään probiootit haisee kamalalta. Näin kerrottiin Exuviancen pressitilaisuudessa, kun he lanseerasivat probioottisen hoitonesteen. Ja vaikka siihenkin tosiaan on hajuste lisätty, tuoksuu (haisee?) sekin tosi omituiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti näin, Essehän laittaa Sensitive-sarjan voiteisiinsa vanilliinia, jolla ilmeisesti saadaan sitten probioottien tuoksahduksia vähemmälle. Tähänkin voiteeseen on selvästi lisätty tarkoituksella tuoksu, joka jäljittelee hajusteettoman tuotteen tuoksua (kyse herkän ihon sarjasta), yllätys oli kuinka vahva se on, säilyy haistettavissa yllättävänkin pitkään.

   Poista
 3. Juuri tänään kosmetologi kertoi, että mun iho on oikeastaan sekaiho, joka herkistyy helposti esim. kosketuksessa, eli osittain olen herkkis. :) Paras oivallus on ollut vaihtaa kuorintoja ja tosi peseviä puhdistusaineita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu, että juuri tuo kosketusherkkyys on yleisempää kuin mitä siitä puhutaan. Mullahan on siis ihan äärimmäisyyksissä se, siitä kertoo jo toi että joudun valkkaamaan käyttämäni siveltimet huolella. En esim. voi käyttää kovin tiiviitä, koska ne on aina liian rajuja iholleni.

   Ehdottomasti herkkää ihoa pitää helliä, ei rangaista.

   Poista
 4. Minulla on helposti kuivuva iho. Kovat pakkaset on ihan pahinta, hirmuinen kutina koko ihossa ja tuntuu, että mikään rasvaaminen ei ole tarpeeksi. Ilmeisesti minulla siis on herkkä iho :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkaset ovat todella paha, juuri erilaiset lämpötilan vaihtelut muutenkin. Onneksi mennään kevättä kohti. <3

   Mukavaa viikkoa Outi.

   Poista
 5. Muistan mun lyhyen meikkaajan "urani" varrelta sen, että todella monet naiset kertoivat heillä olevan herkkä iho. Jos asiaa meni kysymään suoraan, vastasi varmaan 90% ihmisistä ihon olevan herkkä. Kun sitten kyselin ihan mielenkiinnosta mitä tuotteita he käyttivät, saattoivat vastaukset olla ihan mitä vain, useimmilla ei todellakaan ollut mitään herkän ihon tuotteita käytössä. Päättelin tästä sen, että ihmisille jää todella helposti mieleen, jos ovat joskus saaneet jonkin ihoreaktion ja tätä muistellaan pitkään. Nää oli mun mielestä silloin tosi mielenkiintoisia juttuja. :) Oma ihoni oli herkkä joskus akneaikoina, mutta nykyään se on hyvin normaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OIkeastihan toi luku on varmaan nykyään vielä yleisempi, että ihmiset arvelee ihonsa olevan herkkä, olisi kiva jos tästä olisi oikein jotain tutkimusta olemassa, eikä pelkästään ihmisten omaa "mututuntumaa". Luulen, että suurin osa herkkyydestä johtuu siitä, että käytetään liian voimakkaita tuotteita, liian puhdistavia puhdistustuotteita ja kuorintoja, vähemmästäkin iho herkistyy.

   Poista
 6. On herkkä iho, mutta miksi, niin en oikein tiedä. Allergioita on ja näppyjäkin tulee herkästi. Nämä tuotteet voisi kyllä toimia meikäläiselläkin. Tärkeää on itselle kyllä, että tuotteen tuoksut iholla haihtuu.

  Kivaa uutta viikkoa Jonna. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että sun ihon herkkyys johtuu tietyistä ainesosista, eikä niitä ole yksi tai kaksi, myös tuotteen valmistusprosessi voi olla joka vaikuttaa, koska saat paljon oireita juurikin l-kosmetiikasta.

   Aurinkoista maanantaita Tiia. <3

   Poista
 7. Mulla on iho karaistunut, ja ei ole ihan niin reagoiva kuin aiemmin :) Mutta silloin, kun sain iho-oireita valkkasin tuotteet hajusteettomiksi. Ja koin, että se auttoi, ainakin psykologisesti :D Oma iho on välillä reagoinut milloin mitenkin, en tiedä olenko kertonut sitä kertaa kun sain Paula's Choice tuotteista ihan jäätävän kasvokuumotuksen ja kirvelyn? Silloin oli pakko pestä tuotteet vikkelästi pois, pelkäsin että iho olisi ottanut tosi pahasti nokkiinsa..onneksi taisin lopulta selvitä aika vähällä. Mutta se kyllä pelästytti! Mä luulen, että jotkut raaka-aineet saavat ihon reagoimaan, myös liian tehokkaat tuotteet saattavat saada ihon näppylöimään :P Ja sitten sitä röhelöä voi tulla, jos on liikaa hankausta tai on raaka-aine, joka ei sitten sovikaan..mä luulen, että joskus voi myös raaka-aineiden puhtaudet jne. myös vaikuttaa, miten iho reagoi. Ja talvet on yleensä olleet mulle haastavampia, kuin esim. kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Psykologian merkitystä ei voi koskaan vähätellä, ei edes iho asioissa. :D

   Paula Choice tuotteet on tosi aktiivisia, itse olisi niiden kanssa varovainen. Mulle tulee kans röhelöä liiasta hankaamisesta tai sitten siitä Basironista, mulla palaa naama. Ei enää koskaan sen jäljiltä kasvojen ihon parantelua...

   Oon huomannut kanssa saman, kesällä ei iho ota ollenkaan niin helposti nokkiinsa, mut onhan se ymmärrettävää, meidän talvet on tosi haasteellisia iholle.

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives