Herkän ihon hoito

 MAINOS: SKINCITY *Sisältää mainoslinkkejä

Herkkä iho ei ole ihotyyppi. Sinulla voi olla herkkä iho, oli se sitten rasvoittuva, epäpuhdas tai kuiva, jopa normaali iho voi olla herkkä. Herkän ihon tunnistaa siitä, että se reagoi helposti ympäristön vaikutuksiin. Jos kylmyys, tuuli, lämpötilan vaihtelut rasittavat ihoasi helposti, sinulla on herkkä iho. Tyypillistä onkin, että iho saattaa helpostikin muuttua päivän, vuoden tai hormonaalisten tekijöiden vaikutuksesta. 

Herkälle iholle tyypillistä on se, että se rakastaa pysyvyyttä, kaikki muutokset jopa pienetkin ovat pahasta. Suomessa kevät ja syksy aiheuttavat usein ongelmia, koska sää on usein silloin arvaamaton. Herkän ihon hoidossa tärkeintä onkin koittaa pitää iho mahdollisimman tasapainoisena ja ihonhoitorutiininkin on syytä olla simppeli.

Olen jo pitkään ostanut suurimman osan ihonhoitotuotteistani *Skincityn valikoimista. Yksi syy tähän on se, että toimitus on aina ilmainen, huolimatta ostosten loppusummasta. Kiitos vielä sille lukijalle, joka aikoinaan minulla verkkokaupan linkkasi. Skincity on muutakin kuin verkkokauppa, se on ihonhoitoklinikka netissä, joka myy ammattilaiskosmetiikkaa. Skincitylta saat palvelua sertifioiduilta kosmetologeilta, jotka palvelevat ilmaiseksi chatin, puhelimen ja sähköpostin välityksellä. Saat siis tarvittaessa ammattilaiselta ihonhoitovinkkejä täysin ilmaiseksi. Lisäksi sivuilla voi tehdä ilmaisen *ihotestin, jonka avulla kosmetologi laatii vastausten perusteella henkilökohtaisen ihonhoitorutiinisuosituksen. Tämä ei sido tuotetilaukseen. Ihoni on ollut herkkä läpi elämän. Se reagoi helposti ympäristöön ja eri vuodenaikoihin. Lisäksi kärsin myös ihon kosketusherkkyydestä, pienikin fyysinen kosketus saa helposti kasvot lehahtamaan punaisiksi. Pahimmassa tapauksesta liian kovasta käsittelystä seuraa muutakin ihoärsytystä.

"Tärkeintä herkän ihon hoidossa on olla iholle hellä."

Olen kokenut, että tärkeintä herkän ihon hoidossa on olla iholle hellä. Lempeä puhdistus ja oikeanlainen kosteutus ovat avainsanat. Oikeat tuotteet juuri omalle iholle löytää yleensä vain kokeilemalla. Olen myös vuosien aikana ymmärtänyt, että herkän ihon hoidossa usein vähempi on enempi. Mitä enemmän erilaisia tuotteita käyttää, sen isompi vaara on ärsyttää ihoa entisestään. Joten ihonhoitorutiini kannattaa pitää yksinkertaisena. Jos iho edelleen herkistyy, kannattaa miettiä myös hajusteiden karsimista ihonhoitotuotteista.


Kaksoispuhdistus on asia, josta en luovu. Aurinkorasva ja meikki on saatava kasvoilta pois. Tärkeää on, että samat tuotteet sopivat myös herkälle silmänympärysiholle. Ensimmäisen vaiheen puhdistukseen öljy tai balmi ovat ehdottomia. *Medik8 Lipid-Balance Cleansing Oil (37€) on pehmeän koostumuksen omaava puhdistusöljy. Se liukuu iholla miellyttävän pehmeästi. Muuttuu veden kanssa maitomaiseksi emulsioksi ja huuhtoutuu helposti pois iholta. Jättää ihon pehmeäksi ja joustavaksi. Sisältää Omega-6 -rasvahappoja, moringauutetta, E-vitamiinia ja safloriöljyä, joka parantaa ihon lipiditasapainoa.

Toisen vaiheen puhdistukseksi sopii herkälle iholle hyvin *Paula's Choice Resist Optimal Results Hydrating Cleanser (26€). Kevyen emulsiomainen vaahtoamaton puhdistaja sopii kuivalle ja herkälle iholle, sillä se pehmentää ja ravitsee. Poistaa myös silmämeikin.

Nykyajan kasvovedet ovat jotain aivan muuta kuin vastaavat tuotteet 90-luvulla tai vielä 2000-luvun alussa. Silloin kasvovesien oli tarkoitus tasapainottaa ihon pH pesun jälkeen. Nykyisin kasvovesillä on monenlaista tehtävää. Ne voivat kuoria, suojata tai kosteuttaa ihoa. *Dr. Ceuraclen Cica Regen 92 Toner (31€) sisältää peräti 92% rohtosammakonputkea, joka rauhoittaa nopeasti herkkää ja ärsynyttä ihoa. Kiiviuute toimii andioksidanttina suojaten ihoa ulkoisilta tekijöiltä. Levitän kasvovedet aina käsin painellen, vanulappua ei tarvita. Kosteuttavamman vaikutuksen saa, kun kerrostaa kasvovettä iholle useampia kerroksia. Kikka toimii loistavasti varsinkin meikin alla.


Herkkää iho on tärkeää suojata ulkoisilta vaikutuksilta ja tällöin hyvät hoitotuotteet astuvat kuvioon. 

*Dr. Barbara Sturm Calming Serum (210€) rauhoittaa ihoa, vähentää punoitusta ja vahvistaa ihoa. Maitomaisen kevyt mutta tehokkaasti kosteuttava seerumi on yksi suosikkituotteistani Dr. Barbara Sturmilta. Seerumi on pakattu täyteen hyviä raaka-aineita kuten manteliöljyä, glyseriiniä, auringonkukkaöljyjä, pantenolia, sekä fermentoituja ainesosia. Seerumi on erittäin riittoisaa, pieni määrä riittää pitkälle. Seerumi tekee sen mitä lupaa, rauhoittaa ihoa hetkessä ja laskee punoitusta.

Ihon kosteuttaminen on tärkeää. *Paula's Choice CALM Restoring Moisturizer Normal to Dry Skin (32€) rauhoittaa ja ravitsee ihoa. Voide on nähty täällä niin usein, ettei varmaan yhdellekään lukijalle ole jäänyt epäselväksi luottovoiteeni. Voiteen löytäminen aikoinaan, oli ehkä mullistavin tekijä herkälle iholleni. Parasta on se, että voide on toiminut aina kaikkien muiden hoitotuotteiden kanssa hyvin yhteen. Sopii meikin alle, mutta toimii myös yövoiteena. Voiteen sisältämät jojobaöljy ja kaura pehmentävät ihoa. Tällä hetkellä jos pitäisi valita yksi voide loppuelämäksi, se olisi tämä. 

Herkälle iholle suojaavaksi tuotteeksi sopivat loistavasti myös erilaiset öljyt. *Paula's Choice Moisture Renewal Oil Booster (37€) on erittäin ohuen koostumuksen omaava helposti imeytyvä öljy. Öljyä voi sekoittaa lisäkosteuttajaksi esim. yön ajaksi voiteeseen (älä sekoita öljyä ikinä SPF-voiteeseen!). Kasvoöljyt nimenomaan toimivat iholla siten, että ne ehkäisevät kosteutta haihtumasta iholta. Joten öljy ei sinällään korvaa kosteusvoidetta ihonhoidossa. Jos kuitenkin haluat käyttää öljyä kosteusvoiteen sijaan, sen alle kannattaa silloin laittaa vähintään kerrostettu hoitovesi ja kosteuttava seerumi, jotka tuovat sitä kosteutta ihoon. Lopuksi lukita sitten öljyllä niiden tuoma kosteus iholle.


Onko sinulla herkkä iho? Parhaat vinkkisi herkän ihon hoitoon?

Kuvat: ensimmäinen kuva Pexels, muut omia.

 1. Hellävaraiset puhdistusaineet ja reipas kosteutus. Minulla iho reagoi helposti lämpötilojen äkkinäisiin muutoksiin. Ihoon nousee sellaisia turvonneita kohtia, jotka punoittavat ja kun lämpötila tasaantuu, nämä katoavat. Tämäkin on muuten iän tuoma juttu.
  Mukavaa iltaa sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on kyllä sitten ihan selkeä herkkä iho. Itsellä kans lämpötilan vaihtelut on pahimpia iholle.

   Ihanaa sunnuntaita Outi. <4

   Poista
 2. cica-regen-92-sarjan kosteusvoide kiinnostaisi, kokemuksia siitä en vaan ole nähnyt missään. Sarjan shampoo ja sininen pullo kosteuttavaa kasvovettä ovat ihan lemppareitani.

  -mari-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkään en ole tuotetta kokeillut, mutta koitan muistaa, kun Skincitylta seuraavan kerran tilailen, jos ostaisin sen kokeiluun. :) Koostumus luultavammin sopisi myös kesäkäyttöön, sillä yleensä korealaiset voiteet on kivan kevyitä, vaikka olivat hoitavia. :)

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives