Herkkä päänahka kuntoon!

*Sisältää mainoslinkkejä, Ekopharma ja Kérastase omia, muut tuotteet saatu

Haluaisin kirjoitella pitkästä aikaa enemmän hiuksista tai ennemminkin päänahasta ja vieläpä herkästä sellaisesta. Minulla ei ole koskaan ollut mitään ongelmia hiusten tai päänahan kanssa, kunnes reilu pari vuotta sitten huomasin, että päänahka tuntui usein pesun jälkeen kutisevalta. Se ei hilseillyt, mutta kutisi toisinaan ja sitä teki mieli raapia. Huomasin myös sen, että toisista käyttämistäni tuotteista kutina yltyi, kun taas toisia käyttäessä päänahka rauhoittui, mutta ihan kokonaan ongelma ei poistunut kuin vasta sitten, kun aloin oikeasti kiinnittämään huomiota millaisia tuotteita käytän. Luulen, että myös iän tuomilla hormoneilla oli syytä herkistymiseen.

Ensin ajattelin, että ainoa syy herkkyyteen olisi harvat pesuvälini. Pesen hiukseni pari-kolme kertaa viikossa. Toisin kuin kuvitellaan, nimenomaan herkkää päänahkaa tulisi pestä usein, eikä missään nimessä liian harvoin. Itseasiassa kaikkiin hiuspohjan ongelmiin paras apu on pestä useammin ja kiinnittää huomiota varsinkin päänahkaan. Muotoilutuotteita en juurikaan käytä, hiuslakkaa- ja vahaa lukuunottomatta. 

En kuitenkaan halunnut ainakaan aluksi lisätä pesukertoja, sillä pitkät suomalaiset lasimaiset hiukset ovat työläät, jos ne joka päivä kastelee. Latva takkuuntuu ja menee suorastaan solmuun. Jatkuva pesu rasittaa hiusten pituuksia halusi tai ei. 

Herkkä päänahka on ominaisuus. Siksi hoitokeinot ovat vähissä ja avun löytää oikeastaan vain kokeilemalla erilaisia tuotteita. Siitä lähdin minäkin liikenteeseen, että päätin muuttaa käyttämäni tuotteet toisenlaisiin.

Ihan ensimmäinen juttu minkä tein, oli se, että otin käyttöön erityisesti päänahalle suunniteltuja syväpuhdistavia tuotteita. En lisännyt pesukertoja, mutta pidin huolen, että päänahka tulee jokaisella pesukerralla puhdistettua kunnolla. Syväpuhdistukseen tehokkaita ja silti hellävaraisia puhdistajia ovat erilaiset savea sisältävät tuotteet, joista löysin avun herkän hiuspohjan ongelmaani.


Toiset tuotteet vaativat enemmän aikaa, kun taas toisia voi käyttää nopeasti shampoon tapaan. Kun minulla on aikaa eli noin pari kertaa kuussa, käytän *Probic8 Scalp Treatmentia, jota suositellaan erityisesti hiuspohjan syväpuhdistamiseen. Hoitoa hierotaan suoraan kuivaan hiuspohjaan. Itse pumppaan tuotetta suoraan pullosta jakauksittain hiuspohjaan. Hieron vähän sormin, jonka jälkeen annan vaikuttaa vartin verran. Tämän jälkeen hiukset pestään normaalisti shampoolla ja lisätään hoitoaine. Syväpuhdistusta voi käyttää 2-3 kertaa kuukaudessa tai kuuriluontoisesti 2-3 kertaa viikossa. Sisältää valkosavea, salisyyli- ja maitohappoa. Lisäksi tuotteeseen on lisätty mentolia, joka virkistää ja aktivoi verenkiertoa. Mentholi on kuitenkin sellainen ainesosa, ettei se välttämättä sovi kaikille. Itselläni se ei raaka-aineena ole ärsyttänyt päänahkaa enempää. Hemmottelutuote pari kertaa kuussa käytettäksi. Tekee hiukset kivan ilmaviksi pitkäksi aikaa.

Arkena pelastus on löytynyt *Kérastasen Specifiqué Argile Equilibrante Syväpuhdistuksesta hiuspohjalle ja pituuksille. Tämä oli sellainen wow-tuote, sillä jo yhden käyttökerran jälkeen huomasin eron entiseen. Tuotetta voi käyttää 1-3 kertaan viikossa, joten voisin käyttää tätä vaikka joka pesukerta. Näin teinkin alussa muutaman viikon ajan, mutta nykyisin yksi pesukerta viikossa riittää pitämään muiden tuotteiden ohella päänahan tasapainoisena ja kutina vapaana. Tuote sisältää aminohappoja ja savea. Voidemainen tuote on miellyttävä käyttää. Se vaahtoaa hyvin kosteissa hiuksissa. Tekee hiuksista ilmavat, mutta ei tee niitä takkuisiksi.  En pese tämän jälkeen hiuksia enää shampoolla vaan lisään vain hoitoaineen. Arjessa nopea tuote. Tuoksu on raikas.

Kun aloitin tuotekokeilut herkälle päänahalle, ensimmäinen tuote, jonka ostin, oli Ekopharman Hilla-sarjan Syväpuhdistava Shampoo. Tämä oli myös matkalla mukana pitämässä hiuspohjaa kunnossa. Shampoo on hellävarainen. Se syväpuhdistaa, kosteuttaa ja raikastaa. Sisältää valkosavea, hillauutetta ja manteliöljyä. Tuote antoi minulle ahaa-elämyksen saven positiivisesta vaikutuksesta herkkään päänahkaan. Toisinaan korvaan tämän pesussa *Probic8 Balancing Shampoolla, joka tasapainottaa ja syväpuhdistaa. Sisältää savea ja sinkkiä. Onkin makuasia, kummasta näistä tykkää enemmän. Probic8 sopii myös hilseilevälle hiuspohjalle.

Tietenkin hiuspohjan syväpuhdistukten myötä törmäsin uuteen ongelmaan. No, tiedostin kyllä, että ongelma on tulossa, koska käytinhän minä jo ennestään syväpuhdistavaashampoota pari kertaa kuussa. Lasimainen hiuslaatuni on sellainen, että pituudet takkuuntuvat syväpuhdistavista tuotteista aivan ennen näkemättömällä tavalla, eikä mitkään normi hoitoaineet riitä, että saisin selvitettyä ne repimättä. Tiesin, että tulevaisuudessa hoitoaineina toimivat ainoastaan erilaiset naamiot, muussa olomuodossa olevat hoitoaineet eivät vain yksinkertaisesti riitä. Naamioiden olisi kuitenkin oltava tarpeeksi kevyitä, ettei ohut lasimainen hius lässähdä ja ala tuntumaan heti pesun jälkeen raskaalta. Suosikeikseni on noussut kaksi naamiota, jotka hoitavat, mutta eivät saa hiuksia tuntumaan liian raskailta. *Probic8 Biotin-Panthenol Hair Mask sopii kaikille hiustyypeille. Sisältää prebiootteja ja sarkosiinia. Hieron naamion aina huolella myös päänahkaan, sillä se kosteuttaa hiuspohjaa ja hoitaa sen mikrobiomia. Sheavoi ja pellavaöljy pehmentävät hiuksia. Annetaan vaikuttaa 5-10 minuuttia. *Kérastasen Genesis Masque Reconstituant -naamiolla hoidan sitten erityisesti hiusten pituuksia. Vahvistaa hiuksia ja ehkäisee niiden katkeilua. Vaikutusaika on vain 2-3 minuuttia. Hiukset ovat naamion jälkeen erittäin helposti selvitettävät. 

Kutina on pysynyt poissa nyt jo vuoden verran, eikä paluuta näillä näkymin entisiin hiustenhoitorutiineihin ole. Onneksi omalla kohdalla ongelma ratkesi näin helposti kuin lisäämällä syväpuhdistusta ja savea.Kärsitkö herkästä päänahasta? Oletko saanut apua savea sisältävistä tuotteista?


Kuvat: Ensimmäinen Pexels, muut omia

 1. Minulla oli tuota päänahan kutinaa alkuvuodesta. Aloin pestä hiuksiani vain pari kertaa viikossa ja tein kerran viikossa päänahkaan öljyhoitoja ja hiuksiin välillä hiusmaskeja ja vaihdoin shampoota...kutina loppui. Nykyään pitää olla tarkkana hiustuotteidenkin kanssa :)
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Öljyhoidot voi olla kyllä hyviä vaihtoehtoja myös. Nää on niitä, että kokeilemalla löytää sopivat.

   Ihanaa viikkoa Outi. ❤️

   Poista
 2. Hyvä postaus! Itse en koe että päänahkani olisi herkkä, mutta ajoittain oikutteleva. Tuntuu että pesukertojen harventaminen on muotia. Itse olen vain laiska pesemään hiuksia, selviäähän suihkusta nopeammin ilman hiustenpesua, siksi tykkäisin ettei hiuksia tarvitsisi pestä kuin 2 kertaa viikossa. Nyt kuitenkin rasvoittumisen takia täytyy pestä useammin, enkä suinkaan yritä saada pesuväliä pidemmäksi vaan tiedostan pesun ihan hyväksi jutuksi.
  Hyvät tuotevinkit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla.

   Mulla on sama, etten tykkäisi pestä usein, joten siksi sitten halusin eka kokeilla, olisiko vaihtoehto pestä tehokkaammin silloin kun pesee. Se sitten auttoi, onneksi.😀 Lomalla ollessa pesin hiukset poikkeuksellisesti joka päivä. Jotenkin se kuumuudessa hikoilu ssa aikaan sen, että oikein odotan iltaa, että pääsen pesemään. Kotona kuitenkin palasin takaisin tähän 2-3 kertaa viikossa tahtiin.

   Poista
 3. Mulla on päänahassa seborrooinen ekseema, niin tunnistan hyvin kuvaamasi ongelmat. Ja kiva että joku kerrankin kertoo että hiusten pesu useammin on hyvä hoitokeino, monesti näkee kommentteja että "älä pese niin usein, pidennä pesuväliä kuivashampoolla!", mikä taas on ihan myrkkyä mun päänahalle :|

  Mä oon saanut apua tohon pituuksien kuivumiseen siitä, että laitan ennen shampoopesua vähäsen kostutettuihin hiuksiin hoitoaine+öljy sekoituksen muhimaan 15-60 minuutiksi, se tuntuu hoitavan ja suojaavan mun lasimaista hiusta joka muuten ottaa kosteutta tosi huonosti vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että mun pese enemmän ohje ei kauhistuttanut. Se on varmaan oikeasti joku urbaanilegenda, mikä on jäänyt elämään, et pitäisi muka pestä harvemmin, vaikka kaikkiin päänahan ongelmiin oikea ratkaisu on pestä useammin. 😄

   Kiitos hyvästä vinkistä. Aion ehdottomasti kokeilla tota latvoihin. 👍

   Poista
 4. Mitä tarkoittaa lasimainen hius? Takkuuntuvat hiukset ja kutiseva päänahka löytyy! Loppukesästä kutina oikein yltyi ja huomaan raapineeni pääni ruvelle öisin. Kokeilin joskus curly girl metodia ja lopetin sampoopesut kokonaan ja oon pessyt pääasiassa pelkällä hoitoaineella ja naamiolla jo useamman vuoden, vaikka en kiharoita saanutkaan. :D Kesällä kokeilin uutta sampoota, liekö se nyt sitten syy tähän kutinaan! :O Nämä vinkit tuli kuin tilauksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli lasimaisella tarkoitetaan sellaista todella liukasta hiusta. Yleensä hius on myös erittäin ohutta, mutta sitä on todella paljon, kuten allekirjoittaneella. Hius ei myöskään yleensä ole kovin taipuvainen vaan suora ja kaikki esim. kiharat suoristuu melkein heti. Hiukset menevät helposti myös takkuun tai mun tapauksessa jopa solmuun. 😅

   Kiva, jos vinkit tuli kuin tilauksesta. 👍

   Poista
 5. Tajusin oikeastaan vasta tätä sun postausta ja kommenttien vastauksia lukiessa, että mullahan on itselläni nimenomaan juurikin lasimainen hius. Suora, jossa ei kiharat hevillä pysy, ohut ja todella helposti takkuuntuva. Niitä ärsyttäviä solmuja löytyy siis omistakin hiuksista :D Kiitos siis tuotevinkeistä! Noi Kérastasen tuotteet varsinkin kuulostaa loistavilta ja Ekopharman hiustenhoitotuotteista oon tykännyt aiemmin, eli sekin täytyy pitää mielessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Solmut on just niin tyypillistä lasimaiselle hiukselle. Ihan kun takut ei riittäisi. 😅

   Poista
 6. Mua niin harmittaa, kun The Body Shop lopetti herkän päänahan shampoon, mikähän lie Tree sampoo olikaan nimeltään. Mutta kolme vuotta tytär käytti ja vikat pullot ostettiin tyyliin kaupat tyhjiksi. Ei ollut päänahkaongelmia sillä ja sillä myös karkoitettiin alunperin hilseily. Eli kiitos vinkeistä Jonna ja ihanaa sunnuntaita. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ne on lopettaneet sen. 😢Se oli kyllä hyvä.

   Ole hyvä Tiia ja ihanaa viikkoa! ❤️

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives