Hiljennä vauhtia ja nauti



Lomalla sitä jotenkin aina pysähtyy ja alkaa ajattelemaan asioita, joihin muulloin ei mukamas ole aikaa. Matkailu avartaa ja se saa näkemään asioita monesti uusista näkökulmista. Se vaatii kuitenkin sen, että osaa pysähtyä.

Rodoksen katuja kulkiessa, olen usein miettinyt, miten ihmeessä olen siellä välittömästi aina paljon seesteisempi kuin kotona. Mieleni on yhtä tyyni kuin järvenpinta kesäiltana. Ainoa syy ei voi olla se, että olen lomalla. Aloin vähitellen kiinnittämään huomiota ympärillä oleviin ihmisiin. Kukaan ei juossut. Kaikki kävelivät rauhallisesti ympäristöstään nauttien, jopa suurin osa työssäkäyvistä paikallisista. Eivät edes muut suomalaiset juosseet.

Tämä sai minut ajattelemaan. Miksi me juoksemme? Onko länsimaalainen kulttuuri opettanut meidät juoksemaan arjessa? Tekeekö se ihmisestä jotenkin tärkeämmän oloisen, että näyttää kiireiseltä? Ihmekös tuo, etten ole koskaan nauttinut kaupunkilomista. Isoissa kaupungeissa ihmisillä on aina kiire.

Kun tajusin asian, päätin välittömästi, että lopetan juoksemisen myös kotona. Kävellenkin ehtii perille, aina ei tarvitse kiirehtiä. Ainainen itse aiheutettu kiire ei voi tehdä hyvää mielelle pitkällä tähtäimellä.  Jo ensimmäinen kauppareissu kotiin saavuttua alkoi ahdistamaan. Huomasin heti kuinka kiire kaikilla oli. En tiedä mihin. Oli vaikea pidätellä itseään, etten lähtisi siihen samaan juoksemiseen mukaan. Jokainen askel vaati keskittymistä. "Älä juokse.", hoin mielessäni. Olin alitajuisesti heti muuttamassa askelta nopeammaksi, että sulautuisin joukkooon. Tajusin heti, että päätökseni vaatii työtä ja todellisen muutoksen, että myös aivoni käsittävät, ettei minun tarvitse koko kiirehtiä. Tämä on asia, josta päätin, että alan sitä tietoisesti työstämään. En halua enää koskaan juosta, paitsi silloin, jos meinaan myöhästyä. Edes arki ei ole suorittamista vaan elämistä.

Toinen asia mikä tekee oloni rennoksi Rodoksella, on Sääntö-Suomen puuttuminen. Tämähän on tunnetusti maa, jossa kytätään arkipäivän tilanteissa toisten tekemisiä. Ollaan heti valmiita ojentamaan, jos joku ei tee luotujen sääntöjen mukaan. Kreikassa parkkeerataan sinne mihin halutaan, kunhan ei ole kenenkään tiellä. Kukaan tuskin tulee moittimaan sinua, jos moottoripyörän jalka on väärällä puolen parkkiruutua, saatika, että jakaisi siitä vielä kuvan somessa muille ihmisille ihmeteltäväksi, samalla kertoen, että mistä muropaketista tuokin on ajokorttinsa saanut. Tajusin, että mieleni kaipaa joissakin asioissa tietynlaista vapautta ja rentoutta, ei Sääntö-Suomea.

Hyvä esimerkki tästä meidän pikkumaisuudesta tiettyjen arkipäivän kirjoittamattomien sääntöjen suhteen oli jokin aika sitten eräällä somealustalla käyty keskustelu. Siitä tuli hyvin ilmi, miten paljon me odotetaan toisilta, että heidän pitää toimia kirjoittamattomien sääntöjen mukaan, jotka ovat meidän mielestä oikein. Oli puhetta, miten pitää käyttäytyä liukuportaissa, miten hissistä tai junasta tullaan ulos, miten jopa raastepöydässä menetellään... Lukemattomia isossa mittakaavassa hyvin mitättömiä asioita, jotka ärsyttävät toisia ihmisiä toisten ihmisten käytöksessä. Olen itse syyllistynyt tähän samaan vuosia. Tuskastellut mielessäni, että eikö tuokin voisi tehdä toisin. Kreikka on kuitenkin opettanut minut vähitellen olemaan välittämättä, siellä meille suomalaisille kirjoittamattomien sääntöjen rikkomista tapahtuu koko ajan ja olen huomannut, etten välitä, miksi siis välittäisin niistä Suomessakaan? Tajuan, miten oma mieli on kevyempi, kun en  enää kiinnitä huomiota näihin. Verenpaine ja oma mielikin tykkäävät kummasti.



Joskus tuntuu, että emme osaa hiljentää, koska meidät opetetaan lapsesta asti kiireisiksi. Jos et ole kiireinen, olet laiska. Elämästä nauttii ja saa kuitenkin enemmän irti, kun oppii hiljentämään. Silloin jää aikaa nauttia myös matkasta.

Herättääkö loma-aika sinut ajattelemaan elämän asioita uusiksi? 


  1. Olipa hyvä kirjoitus! Mä oon itsekin kiinnittänyt huomiota siihen, että vaikka kävelisin rauhallisesti ja kiireettä, alkaa sitä jotenkin väkisin kiristää tahtia, jos muut kävelee reippaammin. Oon itse yleensä nimenomaan ajoissa aina liikenteessä, joten se kiireellä paikasta a paikkaan b juokseminen on omalla kohdalla yleensä vielä täysin turhaa, mutta jotenkin sitä vaan tuntuu menevän aina niin helposti muun ihmisvirran mukana.

    Ja tää Sääntö-Suomi juttu on kyllä myös hyvin osuva, oon näitäkin juttuja pohtinut lähiaikoina. Toki myönnän, että varsinkin jos itsellä on huono päivä niin tulee vähän turhankin herkästi kiinnitettyä huomiota vaikka just siihen, miksi joku on parkkeerannut "väärin" tai muuta vastaavaa. Jostain syystä ne muiden "virheet" ärsyttää silloin, vaikkei se ärsyyntyminen todellakaan helpota omaa oloa - päinvastoin. Normaalisti koitan nykyään muuten jättää kaiken tollasen huomioimatta tai ihan omaan arvoonsa, ei ne asiat mun murehtimisella kuitenkaan mihinkään muutu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, mä olen oikeastaan aina todella hyvissä ajoin ja silti oon aina juossut, mikä on ihan älytöntä.

      Toisten kyttääminen kuormittaa kyllä ihan turhaan omaa mieltä. En vaan halua elää enää noin raskaasti.

      Kivaa viikkoa sinne. ❤️

      Poista
  2. Itse asiassa huomasin kiireen viimeksi lauantaina, kun kävin tekemässä viikon ruokaostokset. Kassalla iskee pakkauspaniikki ja ihmiset huokailevat kun sinulla on niin paljon ostoksia. Siinä ajattelin, että mikä kiire kaikilla on viikonloppuna? Itse koin huonoutta siitä, että kulutin muiden aikaa, joka on typerää, koska pitäähän sitä ruokaa meille ostaa.
    Ymmärrän siis täysin tämän postauksesi teeman.
    Ihanaa lokakuun jatkoa sinulle Jonna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe just toi. Jos meet kauppaan tiettyyn aikaan, niin se on ihan selvä, että siellä joutuu jonottamaan. Turha huokailla asiaa, jonka tietää, että se on edessä sinne mennessä.

      Älä Mä toivon, ettet sinä eikä kukaan muukaan ikinä tuntisi syyllisyyttä siitä, jos se pakkaaminen siinä kaupan kassalla kestää. Se kuuluu asiaan ja turha siinä on huokailla muiden. Vika ei ole sinussa vaan niissä muissa. Toki siinä kassalla on juttuja, mitä voi tehdä, että homma sujuu kivuttomasti, mut jos on paljon tavaraa, niitä on yksinkertaisesti mahdoton pakata nopeasti.

      Kivaa viikkoa Outi. ❤️

      Poista
  3. Suomalaiset ovat kyllä oikein kunnon "poliiseja" heti oikein nauttimassa ja sanomassa, jos jossain vaikka on kyltti, joka kieltää jonkun pienenpienen asian ja joku kehtaakin toimia toisin.

    Ulkomailla on myös kivaa, kun kukaan ei tuijota, Suomessa toljotetaan aikaa avoimesti, mikä tuntuu joskus jopa epäkohteliaalta.

    Parasta reissussa myös on, että kodin arjen askareita ei tarvitse suorittaa, saa olla lomalla, nauttia, syödä hyvin ja ihailla maisemia.

    Ihanaa lokakuuta Jonna. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep suomalaiset on takuulla pahimpia sääntö-poliiseja maan päällä. Olen huomannut, että itseäni on alkanut vähän tympäisemään tuo käytös. Se alkoi tympäisemään myös itsessäni. 😅 Siksi päätin tehdä muutoksen. 😆

      Todellakin nuo asiat on reissussa parasta. Onhan se kiva olla siivoamatta ja ruoatkin kannetaan joka päivä valmiiksi nenän eteen. Pääsee irtautumaan arjesta, joka usein jatkuu kotona, vaikka olisikin lomalla.

      Kivaa viikkoa Tiia. ❤️

      Poista
  4. Uuh, mä niin allekirjoitan ton kaiken kiireessä sekoilemisen ja toisten tarkkailun. Se on varmaan hyvä, että toimitaan suurinpiirtein normien mukaan, mutta viisi vuotta Thaimaan saarella asuessani muutti itseni vähintään huomaamaan, kuinka turhaa on edes tehdä minuutillisia aikatauluja mihinkään suuntaan, sillä siellä aikakäsite oli jotain ihan muuta kuin meillä länsimaalaisilla. MIKÄÄN aikataulu ei koskaan pitänyt, ja yhden päivän aikana aikataulua oli muutettava moneen kertaan. Se siis suunnitelmista ja aikatauluista, elämä meni kuten se meni. Thaimaalaiset ei myöskään stressaa, ja parasta olikin se naureskelu ja hymyily, kun asiat ei menneetkään niin kuin piti - ainakaan niillä aikatauluilla.

    Siellä on muuten sanonta "mai pen rai", joka tarkoittaa että ei se niin justiinsa, don't worry. Siinä oli opettelemista, mutta kun sen sisäisti, elämä oli NIIN paljon helpompaa.

    Nyt täällä Suomessa taas melkein viisi vuotta olleena, tuo "mai pen rai" meinaa unohtua ja huomaa taas suorittavansa ihan kaikkea. Tänään luin hyvän jutun siitä, kuinka tärkeätä mielenterveydelle olisi välillä antaa virran viedä. Kaikkea ei kuitenkaan voi kontrolloida, joten miksipä ei menisi itselle "väärää" reittiä, tai tekisi kaiken päinvastoin kuin normaalisti tekee. Aion ehdottomasti kokeilla tätä neuvoa.

    Mukavaa talven odotusta

    Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi suorittaminen lähtee niin nopeasti uudestaan päälle, vaikka kuinka koittaisi tsempata itseään päinvastaiseen. Se on kuitenkin mahdollista, kun päättää vaan ja pitää sen mielessä. 😅

      Samaa sinne. 😊

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives