Tärkein apulainen työssäni

MAINOS: Hobbyhall.fi

Huhtikuussa tulee kuluneeksi kolmetoista vuotta siitä, kun aloitin bloggaamisen. Alussa kyse oli pelkästä harrastamisesta. Kirjoittaminen kuitenkin vei nopeasti mukanaan ja lopulta kävi niin, että siitä tuli toinen työni. Kirjoittaminen tasapainottaa sopivasti toista työtäni, jossa työpäivät ovat hektisiä. Kirjoittaminen sen sijaan ei ole koskaan itselleni hektistä, ei vaikka yhteistöiden sovitut takarajat painaisivat päälle. Joskus tuntuu, että verrattuna toiseen työhöni tämä ei edelleenkään ole työtä vaan harrastus, josta saan tuloja. Olen monesti vuosien aikana pohtinut uskaltaisinko heittäytyä tekemään kirjoitustyötä päätyönä, mutta pelkään, että se veisi ilon tekemisestä. Joten olen ainakin toistaiseksi päättänyt tasapainotella kahden hyvin erilaisen työn välimaastossa. Toisessa työssä viehättää sen antama varmuus, säännölliset tilipäivät ja palkalliset lomat, joista joutuisin luopumaan, jos heittäytyisin pelkästään sometöiden varaan. Kirjoittaminen voi toisinaan olla yksinäistä puurtamista, toisessa työssäni saan kaupan päälle loistavan työyhteisön, joka ei ole lainkaan itsestäänselvä asia.


Koko tämän kolmentoista vuoden ajan olen kirjoittanut blogini postaukset Applen MacBookilla. En ole omistanut muunlaista tietokonetta ainakaan viiteentoista vuoteen. Siihen on syynsä. Bloggaamiseen MacBook on helppo valinta. Sillä saa tehtyä kaiken: kirjoittamisen ja kuvien muokkauksen. Nykyään teen blogissa ilmestyville kuville vain hyvin kevyttä editointa. Korjaan lähinnä valoa ja värejä. Olen toisinaan haaveillut alkavani tekemään "silent vlogeja" YouTubeen. Koneellani onnistuisi tällöin myös videoiden editointi. Valitettavasti tähän haaveeseen minulla ei ole toistaiseksi ollut tarpeeksi aikaa. Jos olisin kiinnostunut Podcasteista myös niiden tekeminen MacBookilla onnistuisi helposti. Toki olen vuosien aikana monesti miettinyt, että voisin harkita eri merkin konetta, mutta se tietäisi erilaisen käyttöjärjestelmän opettelua. En ole koskaan ollut mikään tekniikan ihmelapsi ja MacBookeissa on alusta asti viehättänyt niiden helppous kömpelölle tekniikan käyttäjälle. Avaat vain koneen ja aloitat, lähes kaiken muun kone hoitaa itsestään. 

Olen vuosien aikana käyttänyt niin MacBook Pro:ta kuin Airiakin. Viimeiset kaksi konetta ovat olleet Aireja, koska ohuen mallinsa ja keveytensä vuoksi ne ovat helppoja kuljettaa mukana ja siirrellä kodissa eri työpisteiden välillä. Tykkään myös pienemmästä 13" näytöstä. Myönnän, että kirjoitan paljon sohvalla läppäri sylissäni. Silloin keveys on tärkeä ominaisuus. Lisäksi isompi näyttö tähän työskentelytapaan tuntuisi haastavalta. Joku toinen tietenkin rakastaa isompaa näyttöä (varsinkin, jos tykkäät katsella koneelta elokuvia). Koen, että 13" näyttö riittää paremmin kuin hyvin omaan käyttööni.


Uudet MacBook Airit valmistetaan 100% kierrätettävästä alumiinista. Niihin on lisätty myös M2-siru, joka lisää koneen nopeutta. Toivottava ominaisuus, jos editoit videoita tai striimaat tv-sarjaa. Verkkoselaaminen on tehty nopeammaksi, joten netissä shoppaaminen sujuu kivuttomasti. Akun kestoakin on lisätty, se kestää koko päivän. Liquid Retina -näyttö tukee miljardia väriä, jolloin kuvat ja videot erottuvat näytöltä aivan eri tavalla. Tämä on itselleni tärkeä ominaisuus blogikuvia muokatessa. 

Aistien kautta elävälle yksi tärkein ominaisuus on kuitenkin se, miltä tietokoneen näppäimet tuntuvat sormien alla. Osa ei varmasti kiinnitä tähän minkäänlaista huomiota. En osaa selittää, mutta minulle näppäimistöllä on iso vaikutus siihen, miltä kirjoittaminen tuntuu ja millaisen fiiliksen siitä saan. MacBookien näppäimistön näppäimet käyttäytyvät erityisen pehmeästi sormien alla ja pidän jopa siitä äänestä, miltä ne kirjoittaessa kuulostavat. Toisessa työssäni oli aiemmin käytössä näppäimistöt, joita inhosin. Ne olivat aina jumissa ja niitä joutui hakkaamaan sormet kipeinä pohjaan asti. Olin lähinnä huojentunut, kun ne jäivät pois ja saimme tilalle kosketusnäytöt. Silloin tajusin, miten iso vaikutus työskentelymukavuuteen näinkin pienellä asialla voi olla.

Mitä tahansa työtä tehdessä toimivat apuvälineet ovat tärkein tekijä. On helppo tarttua toimeen, kun tietää, että tärkeimpään apulaiseen voi luottaa. 

Uuden MacBook Airin ja muut kannettavat tietokoneet löydät Hobbyhall.fi verkkokaupasta.

Oletko tietokoneissa merkkiuskollinen vai surffailetko helposti erilaisten käyttöjärjestelmien välillä?

  1. Mä hankin opiskeluja varten 15” Macbook Airin ja sen käyttökokemus on kyllä ihan omassa luokassaan, erityisesti kun puhelin ja kellokin on Applelta. Kontrasti oikein korostuu kun töissä mulla on käytössä PC. Se tuntuu niin kankealta, vaikka onkin hyvälaatuinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No just toi. Mulla on kans toisen työn käyttöjärjestelmä on sellainen, et Macin pohjaan ei sais ikinä tehtyä mitään niin kankeaa, mitä se on. Vaikka sitä uusitaan, niin silti se kankeus kotioloihin on jotain jäätävää. 😅 En ikinä omia töitä tekisi muulla kuin MacBookilla.

      En oo kuitenkaan ihan omenauskovainen, kun mulla on Honor puhelimena, sen laadukkaamman kameran vuoksi, jos taas kuvaisin storieseja esim. Instaan, pitäisi puhelin vaihtaa takas Appleen, kun niissä on taas sit niin huikeasti parempi videokuvaus. Toki näiden laitteiden synkronisointi tuottaa lisää työtä, mut toistaiseksi hyvä kamera puhelimessa on mun tän hetkisen blogityön tyylin kannalta niin tärkeä asia, et oon valmis kestämään ton säädön.

      Poista
  2. Mä olen kyllä henkeen ja vereen MAC-ihminen, kaikki omat laitteet aina Applea. Töissä joutuu käyttämään PuuCeetä, mikä joskus (lue: usein) suorastaan raivostuttaa, kun niihin tulee tämän tästä päivityksiä ja muutenkin ovat hankalampia käyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha PuuCee. 😆

      En ihan ymmärrä mihin perustuu työpaikoilla tuon toisen suosiminen, kun ehdottomasti suurin osa mun tuntemista ihmisistä käyttää kotona Applea. Ainoastaan sellaiset tosi nerokkaat puuhailee ja rakentelee pc:n kanssa. Me muut tallaajat halutaan helppoutta ja sitä tää tarjoaa. 😄

      Poista
    2. Johtuu varmaan siitä, että useimmat softat on tehty juuri PuuCeelle. Kun aloitin urani oli silloisen työnantajani R&D:llä Macit, mutta kuinkas kävikään, kun piti ruveta integroitumaan enemmän muitten yksiköiden kanssa, niin Macit vaihtuivat PuuCee-koneisiin. Luulen, että nykyään lääkekehityksessä monet käytetyt systeemit eivät yksinkertaisesti vaan toimi Applen vehkeillä.

      Poista
    3. Tuostahan se takuulla johtuu. Kaikki kehitelty alunperin tuohon toiseen järjestelmään, olisi liian hankalaa luoda systeemit ihan alusta tuohon toiseen järjestelmään.

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives