Long lost parfumes


En ole ollut pitkään aikaan mistään haasteesta niin innoissani kuin tästä, jonka kaimani Nonnulasta heitti minulle eteenpäin viime viikolla. Suorastaan ahmin postauksen ja sitä lukiessa mieleeni putkahteli tasaisin väliajoin tuoksuja, joita olen todella jäänyt todella kaipaamaan. Osaa tuoksuista ei saa enää mistään, osaa voi ostaa isolla rahalla, ilman varmuutta siitä onko tuote vielä kurantti, mutta ainakin yksi on helposti saatavilla ja olenkin usein suunnitellut liittäväni sen takaisin tuoksukokoelmaani. Olen lukenut innoissani jo haasteeseen vastanneiden postaukset, mitä ihania nostalgisia muistoja niistä on itsellekin tullut. Tämä muistelu on jälleen kerran todistanut sen, kuinka vahvana erilaiset tuoksumuistot meissä ihmisissä elävät. Jonnan haasteeseen ehtivät vastata ainakin Jusu ja Fanni, käykäähän kurkkaamassa postaukset, jos tuoksumuistelot kiinnostavat. Sitten niihin omiin kauan kadoksissa olleisiin tuoksuihin. Nämä yhdeksän tulivat heti mieleeni, kun luin kaiman postausta. Voin ihan rehellisesti sanoa, että jos nämä olisivat helposti saatavilla ja kelpo hintaan, ostaisin kaikki välittömästi takaisin tuoksukokoelmaani ilman silmän räpäystäkään.

Christian Dior Sweet Sun – Tämä oli silkkaa rakkautta kesät 2004-2006. Sweet Sun on edelleen paras alkoholiton "rantatuoksu"/kesätuoksu, mitä on koskaan valmistettu, se olisi tänäkin päivänä moderni ja sillä olisi mielestäni markkinoilla oma rakonsa, en vaan voi käsittää, miksi Dior ei tuo tuoksua uudelleen markkinoille. Tiedän, etten todellakaan ole ainoa, joka tätä kaipailee. Tällä hetkellä lähimmäksi tätä pääsevä tuoksu on Guerlain Terracotta Le Parfum (joka sisältää alkoholia), mutta tämä Dior oli jotenkin hempeämpi ja pehmeämpi. Pysyvyys oli tuoksussa myös loistava. 

Christian Lacroix for Women – Christian Lacroix on mielestäni hieman unohdettu nimi tuoksumarkkinoilla tänä päivänä, johtuen varmasti siitä, että yhtään tuoksua ei ole brändiltä tullut kymmeneen vuoteen markkinoille. Sen sijaan Lacroix on esim. tehnyt yhteistyötä Avonin kanssa. Kun kauniiseen simpukan malliseen pulloon puettu for Women tuli markkinoille 90-luvun lopussa Lacroixin tuoksut elivät kulta-aikaansa. Rakastin lämpöistä, puisen pehmeää, hieman mausteista hienostunutta kukkaistuoksua talvipäivinä. Muistan, kuinka tätä laittaessa tuli aina sellainen lämmin ja hyvä olo. Koen tuoksun tosi uniikiksi, markkinoilla ei ole tällä hetkellä mitään vastaavaa tuoksua.

Escada Sunny Frutti – Paras Escadan tekemä kesätuoksu. Jo pelkkä raikkaan kellertävän vihreän pullon näkeminen saa hymyn huulille. Pakko kritisoida tässä vaiheessa vähän Escadaa, joka teki minusta emämunauksen, lopettamalla kausituoksujen pakkaamisen noihin legendaarisen klassisiin sydänpulloihin. Uudet ovat lähinnä tylsiä ja lapsellisia, kuin näissä vanhoissa oli värikästä, mutta silti nuorekasta eleganssia. Joskus uudistukset eivät vain ole kovin onnistuneita... Sunny Frutti vie minut suoraan kesään 1998, tuoksu on kuin haukkaus kesää. Nykyään tehdään paljon kukkaishedelmäisiä tuoksuja, mutta mikään ei ole kuin Sunny Frutti.

Kenzo d´Ete 1992 – Tämä oli yksi ensimmäisiä omistamiani arvokkaampia tuoksuja, joten siksikin rakas, 1990-luvun alussa osattiin tehdä ihan mielettömän upeita raikkaita kukkaistuoksuja ja tämä lehden malliseen pulloon pakattu oli yksi niistä. Muistan vieläkin kuinka voimakkaasti tässä tuoksui niin paljon rakastamani hyasintti. Kenzohan teki uuden version kymmenen vuotta myöhemmin 2002, mutta se ei ollut mielestäni lainkaan yhtä hyvä kuin alkuperäinen, vaikka siinä toki samanlaisia elementtejä olikin. 

Kenzo Jungle L´ Elephant – On näistä tuoksuista se, jonka pystyy edelleen helposti tilaamalla ostamaan. Minulle tuoksu on yhtä kuin joulu 1997. Muistan edelleen, kun tulin kotona huoneestani jouluaattona alakertaan juuri, kun olin suihkauttanut tuoksua. Kummitätini kommentoi minun tuoksuvan aivan joululle. Niin... joululle tämä tuoksuukin, tämä on varmasti mausteisin koskaan omistamani tuoksu. Tuoksu vie mieleni suoraan Intian viidakkoihin tai torille, mutta samaan aikaan siinä on todellakin jotain jouluista. Tuoksu on voimakas ja sen käytön kanssa piti aina olla äärimmäisen varovainen, ettei sitä laita liikaa. Olen tuon vuoksi lykännyt tilaamista, koska pohdin onko Jungle L´ Elephant minulle nykyään liiankin mausteinen, sillä 90-luvulla tuoksumakuni oli ihan erilainen kuin nyt. Rakastin todella voimakkaita ja sellaisia kunnon statement-tuoksuja.

Nina Ricci Deci Dela – Pinkkiä kultakorkkista pulloa katsoessani olen taas hämyisessä yökerhossa tanssilattialla puhkuen nuoruuden elinvoimaa. Muistan, että miehet rakastivat tätä tuoksua, sain baarissa aina kohteliaisuuksia tuoksustani. Kukkainen chypre-tuoksu on sellainen, että en edelleenkään ole löytänyt mitään vastaavaa. Hedelmäisyys, kukkaisuus, raikkaus ja makeus oli Deci Delassa täydellisessä balanssissa. 

Nina Ricci Les Belles de Ricci Liberty Fizz – Taas ollaan ysärillä, mitä pidemmälle olen tätä kirjoittanut niin tajuan, että ysäri oli kyllä tuoksujen kulta-aikaa, silloin tehtiin aivan tajuttoman hienoja luomuksia, joihin moni brändi ei ole sen koommin pystynyt. Voiko ihmisen saada muuta kuin iloiseksi vihreällä kissan muotoisella pullolla, jolla on pinkki kruunu päässä? Ei kait. Liberty Fizz olisi edelleen markkinoilla ollessaan paras mehukkaan marjaisa ja mieltä virkistävä tuoksu. Rakastin käyttää päivinä, kun olin jostain syystä vähän apea ja kaipasin piristystä, tämä pelasti päivän joka kerran.

Torrente L´Or de Torrente for Women – Kultainen lehdillä koristeltu pullo on mielestäni edelleen yksi kauneimpia tuoksupulloja, mitä on koskaan tehty. En kuitenkaan ostanut tuotetta pullon perusteella vaan tutustuminen tapahtui näytteen kautta. Olin St. Martinilla lomalla vuonna 2005 ja kosmetiikkaostoksia tehdessä pussiini sujautettiin tuoksusta näyte ja onneksi, päätin kokeilla sitä näytettä jo loman aikana, koska eihän tätä ole Suomesta koskaan saanut. Ihastuin ikihyviksi tähän täyteläiseen erittäin hienostuneeseen kukkais-itämaiseen tuoksuun. Mikä tuoksuun tekee twistin on se, että se tuoksuu erittäin voimakkaasti kahville. Kävinkin ostamassa sen seuraavana päivänä omaksi ja sen jälkeen se oli aina mukanani iltatuoksuna lomamatkoilla. Tänäkin päivänä minulla on tätä pieni ripe pullon pohjalla, mutta en raaski käyttää, koska tuoksua ei enää saa mistään tai saa, mutta siitä pyydetään ihan naurettavia summia. 

Versace Versus Time For Pleasure – Muistan vieläkin tuon pullon kaulasta roikkuvan sinetin kilinän pulloa vasten, kun tätä suihkautti. Siinä 2000-luvun puolta väliä lähestyessä me 90-luvun "Escada-tytöt" aloimme olemaan hieman tympääntyneitä Escadan kesätuoksuihin, koska ne olivat saavuttaneet siinä vaiheessa niin suuren suosion, että tuntui, että kaikki tuoksuivat niille. Niinpä sitten lähdettiin etsimään niille hieman uniikimpaa korvaajaa ja Versacen Time For Pleasuresta tuli sellainen. Mehukkaan marjaisa tuoksu vaniljaisella pohjalla, täydellisyyttä Escadan tuoksujen rakastajille, mutta modernimpana ja ehkä hieman aikuismaisempana versiona. Tähän liittyy monia ihania kesämuistoja.

Mitä tuoksuja olette jääneet kaipaamaan?
 1. Tuotan Kenzon "norsutuoksua" olen hinkunut jo iät ja ajat. En yhtään tiedä, sopisiko se minulle, kun ei pääse missään testaamaan, mutta olen vakavissani harkinnut sen tilaamista jostain. Sun kuvauksesi kyllä vahvistaa tätä tarvetta, koska mikä tahansa joululta tuoksuva ei voi olla kuin hyvä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen, että Jungle E´lephantissa just se voimakas kardemumman ja neilikan tuoksut ovat se, miksi siitä saa niin joulufiilikset, vaikka esim. kanelia ei sisällä. Ehdottomasti sellainen kylmien talvipäivien tuoksu. <3

   Poista
 2. Ehkä kaipaan noita Escadan menetettyjä tuoksuja ja kappas erityisesti niitä, joihin en ole päässyt ikinä tutustumaan. :) Muutoin olen niin happy, koska sain hankittua YSL Paris tuoksun jättipullon, sitä käytin ahkeraan 17-vuotiaana. Diorin Poisonia kun en kaipaa lainkaan, joka oli toinen lemppari. Omia lempituoksuja ei ole lopetettu, paitsi Escadat. <3

  Ihanaa päivää Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toikin on kamalaa, ettei ole päässyt tuoksuttamaan, kun just ne 90-luvun ja 2000-luvun alun kesä-Escadat oli niitä parhaimpia.

   Aurinkoista päivää Tiia! <3

   Poista
 3. Siis tiedätkö just yks päivä kiukuttelin itekseni miten ihania tuoksuja on lopetettu :D Muistan muuten nuo Riccin tuoksut elävästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kuule aihetta kiukutellakin, niin monia tuoksuja jäänyt pois. Multa jos kysytään noista nykyisistä voisi karsia ja tuoda näitä vanhoja tilalle. Tosin varmaan joitain juotuvat uudelleen formuloimaan, kun niissä saattaa olla nykyään kiellettyjä aineita.

   Poista
 4. Hmm, mä en varsinaisesti haikaile tietyn tuoksun perään, kun uusia ihanuuksia tulee markkinoille koko ajan. Kuitenkin toivoisin, että Anaïs Anaïs tuoksuisi nenääni yhtä ihanalta nyt, kuin silloin nuorena! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, serkkuni käytti tuota tuoksua 90-luvulla, rakastin sitä hänellä, mutta en niinkään itselläni. :D

   Poista
 5. Toissa päivänä "löysin" kaapistani tuon Versacen Time For Pleasuren pakkauksineen, hauska sattuma! Ehkä hankkisin tuoreemman pullon Rochas aquawomania, jos olisi saatavilla. Heli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olen sulle kyllä vähän kateellinen! Kunpa pääsisi edes kerran vielä nuuhkaisemaan sitä. :D Rochasilta Tocade olisi sellainen, nythän se 2013 uudelleen formuloitiin, eikä sekään ole enää sama tuoksu kuin ysärillä, vaikka uusikin on hyvä.

   Poista
 6. Minulle tuli tuoksumuistosta mieleen vaan Date, mutta niitä litkuja en ole kyllä ehkä jäänyt kaipaamaan. Ja kun niitä laitettiin niin liikaa, yääh! Iloista alkanutta viikkoa Jonna! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Legendaariset Datet, niitä piti aikoinaan kerätä koko sarja. Mun lemppari oli se vaaleansininen, mutta tykkäsin myös vihreästä. :D Melkoisia litkuja.

   Ihanaa viikkoa Katja! <3

   Poista
 7. Mikä mahtoi olla tämä muistikuvieni tuoksupullo? Ehkä Kenzo, keltainen, kuin rosopintainen kivi tai "muotopuoli käsikranaatti" (mutta ei oikeasti kranaatin muotoinen). Joskus 80–90-luvulla. Tuoksusta en muista muuta kuin että pidin siitä kovasti. Jäänyt vaivaamaan kadonneena aarteena...

  Ja mitä löysinkö sen juuri googlaamalla?! Olen aiemminkin yrittänyt kuvahaulla, mutta nyt taisin löytää. Kashâya de Kenzo. Tuijotan täällä ihmeissäni ja alan varmistua, että tuo se on. :-o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi Kashaya taitaa olla Kenzolta aino ton mallinen pullo. Sitäkin näyttäis vielä myytävän vintagena, jopa ihan inhimilliseen hintaan, ettei ihan satasia pyydetä niin kuin toisista vintage-tuoksuista. :D Kenzo teki 90-luvulla kyllä ihan mielettömiä tuoksuja... Uusista Kenzon tuoksuista omaan makuun Amour-sarja on ehdottomasta paras. <3

   Poista
 8. Oon saattanut joskus aikasemminkin mainita tämän, eli Mexxin Perspectiveä aikoinaan himoitsin, mutta en koskaan päätynyt sitä ostamaan ja se on jäänyt harmittamaan ihan hirveästi. En tiedä tykkäisinkö siitä enää, mutta silloin aikoinaan vuosituhannen alussa se oli todella hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun piti ihan käydä tarkistamassa millainen pullo tossa oli. :D

   Poista
 9. Jään usein kaipaamaan Escadan kausituoksuja, ne ovat niin ihania <3
  Kiva tällainen postausidea.
  Mukavaa viikkoa sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne olivat, varsinkin ne 90-luvun ja 2000-luvun alun kesä-Escadat <3

   Aurinkoista maanantaita Outi! :)

   Poista
 10. Ihana postaus! Noista muutamakin on ysäriltä tuttu naistenlehdistä :) Ja tuon Versacen omistin, halusin sen ihan vaan mainoskuvan ja pullon ulkonäön takia - onneksi aikanaan itse tuoksukin osui kohdalleen! :D Nyt en voisi enää käyttää sitä, en oikein tykkää Escadankaan (kesä)tuoksuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kans luin kaimalta tätä postausta ihan innoissani, joten oli pakko toteuttaa tää myös omaan blogiin. :)

   Poista
 11. Ja kaikkien kommenteista päätellen tuo norsu-tuoksu olis pakko päästä iholla testaamaan, kuulostaa niin mielenkiintoiselta ja ihan mun talvituoksulta..! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan mieletön tuoksu, todella lämmin ja mausteinen, täydellinen tuoksu talvipäiviin. <3

   Poista
 12. Nina Riccin-Nina (?) ihan alkuperäinen tuoksu -ehkä 80-luvun lopulta- valkoisessa lieriön mallisessa pullossa, jossa oli valkoisia kohokuvioita ja kultainen rusetti. Nina omenan mallisessa pullossa oli eri tuoksu kuin tämä aiempi.
  https://img0.etsystatic.com/050/0/8068238/il_570xN.734239786_sox4.jpg
  Muistan myös tuon Nina Riccin Deci Delan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisko tuo joku LE-matkapakkaus klassikosta Nina Riccin L`Air du Tempsistä? Linnut vähän viittaisi siihen. ^_^ Täällä jollain olikin tuo sama pullo, en ollut itse tuota versiota aiemmin nähnyt, tosi kaunis. http://www.basenotes.net/threads/314109-L-Air-du-Temps

   Poista
 13. Ehdottomasti heti mielessä Fendi. Tilalle on tullut Fendiltä useampikin tuoksu, mutta samaa tuoksua ei ole saatavilla. Pullo muistutti holvikaariovea
  Fendin rakennuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko toi vain joku Fendi for Women ja siinä oli vielä sellainen musta korkki, aito kasarituoksu? Vai muistanko omiani? :D Sitä ei tosiaan on näkynyt vain Fan di Fendejä, mitkä taitaa olla niitä uusimpia.

   Poista
  2. Sinä sen sanoit. Se se oli ja voi että mä tykkäsin :D
   Meni päivällä ja illalla, kun ei ollut ihan liian voimakas. Nyt ostin toisen kasarituoksuni Chanel 19 😍.

   Poista
 14. Kaivatuimpien tuoksujen listalle pääsee ykkösenä The Body Shopin kausituoksuna ollut Spring Orchid. Sitä sai ainoastaan 2006 eikä mitään edes etäisesti samalta tuoksuvaa ole tullut vastaan. The Body Shop-Spirit of Moonflower, sitä sai 2000-2004, taisin käyttää sitä koko tuon ajan. Naomi Campbellin Naomagic ja Exult. Naomagicista löytyy lähes identtinen nykyversio: Emporio Armanin She. Exultissa oli todella hieno pullo ja jotenkin se kiteyttää mulle 2000-luvun alun, tuoksun muistan hämärästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emporio Armanin She on muuten tosi ihana tuoksu, sitä ei ole pitkään aikaa ollut omassa kokoelmassa, mutta pitää laittaa se harkintaan pitkästä aikaa. :)

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives