Näitä ihonhoitotuotteita et tarvitseOlen parin viime vuoden aikana tuonut melko selvästikin esiin sen, että olen karsinut aika rankalla kädellä ihonhoitotuotteita joita käytän. Tarkoitukseni on ollut käyttää vain tuotteita, joilla on oikeasti tarkoitus ihon terveyden kannalta. Jokaisen olisikin hyvä tietää, että hyvään ihonhoitorutiiniin ei tarvita kymmentä tuotetta. 

Ihonhoidossa on ollut jo pitkään suuntana kehitellä lisää erilaisia tuotteita, joita emme oikeasti edes tarvitse. Niitä tehdään, että ostaisimme enemmän.

Jos ihossa on ongelmia, kannattaa niitä alkaa poistamaan sillä, että vähentää tuotekuormaa ja keskittyy ihon hoitamisessa yhteen ongelmaan kerrallaan monien sijasta. Kun saa yhden ongelman hoidettua, voi keskittyä seuraavaan, jos sellainen vielä on. 

Toisille tässä jutussa esiintyvät tuotteet voivat olla tärkeitä. Ei hätää, jos sinusta tuntuu, että saat ihollesi apua tuotteesta, jonka kerron olevan "turha", sen käyttöä ei pidä missään nimessä lopettaa. Jokaisen iho on yksilöllinen. Jutussa mainituista ns. "turhista" tuotteista itsellänikin on joitain käytössä, koska koen, että ne tekevät iholleni hyvää, vaikka tiedänkin, että minimalistisemmalla ihonhoidollakin tulisin toimeen.

Tämän postauksen onkin tarkoitus olla vinkkinä heille, jotka haluavat minimalisoida ihonhoitoaan, mutta pitää sen silti tehokkaana ihon terveyden kannalta. Heille, joita ei kiinnosta läträillä päivittäin kymmenillä eri tuotteilla. Heitä voi jopa ahdistaa meille markkinoitavien ihonhoitotuotteiden määrä, joka vie sitten ilon edes yrittää päivittäistä ihonhoitorutiinia, joka on kuitenkin tärkein osa ihonhoitoa. 


Kasvovesi – Kasvovedet kehiteltiin alunperin tasapainottamaan ihoa puhdistuksen jälkeen. Tuohon aikaan puhdistustuotteet eivät olleet pH-tasapainotettuja kuten nykyään. Markkinoilla näkyy edelleen jonkin verran kasvovesia, joilla ainesosaluettelosta päätellen on edelleen alkuperäinen tarkoitus. Vuosien saatossa on markkinoille tullut tuotteita, jotka esittelevät itsensä kasvovetenä, mutta niiden tarkoitus ei enää olekaan tasapainottaa ihon pH:ta vaan niissä on jokin aktiivinen raaka-aine – glygolihappo, salisyylihappoa jne. Voidaankin ajatella, että ovatko nuo tuotteet enää kasvovesiä vaan vain tuotteita eri muodossa, joiden tarkoitus on viedä ihoon aktiivisia raaka-aineita. Joka tapauksessa perinteisessä muodossa olevaa kasvovettä meistä tuskin kukaan tarvitsee.

Hoitovesi – Ensimmäinen tuote jota käytän, vaikka ei tarvitsisi. Hoitovesien on tarkoituksena on kosteuttaa ihoa ja ikäänkuin valmistella iho muille tuotteille. Raaka-aineita joita tuotteista löytyy, löydät usein muistakin käyttämistämistäsi ihonhoitotuotteista. Sen vuoksi et välttämättä hoitovettä tarvitse. Syy miksi minä käytän ohutta hoitovettä on se, että haluan pakata iholleni kosteutta, saaden sen siten näyttämään kimmoisammalta ja saada aikaan "plumped-efektin" varsinkin meikin alle. Paksummilla tuotteilla samanlainen kosteuden kerrostaminen ei onnistuisi.

Kuorinta (mekaaniset) – Kuorintoja on markkinoitu meille viime vuosikymmenten aikana voimakkaasti,  tämän vuoksi melkein kaikki ajattelevat, että ihoa on välttämätön kuoria. Voin kertoa, ettei ole. Esim. toisin kuin voisi kuvitella, aknesta kärsivän ei tarvitse kuoria ihoa, ainakaan mekaanisesti Olen alkanut törmäämään artikkeleissa siihen, että osa ihotautilääkäreistä on kauhuissaan akneihon omaavien mekaanisista kuorinnoista. Se voi haitata prosessia, kun haluat akneihon kirkkaammaksi. Kuorinta on asia, jota olen vähentänyt omassa ihonhoidossani radikaalisti viimeisen parin vuoden aikana. Joka kerran kun alat kuoria ihoa, kannattaa miettiä tarkasti, tarvitseeko ihoni tätä vai teenkö sen vain siksi, että on ollut tapana. Kun itse aloin vähentämään kemiallisten kuorintojen tekoa, huomasin, ettei ihoni kaipaakaan niitä. Olen tehnyt kasvoilleni koko vuonna kemiallisen kuorinnan pari kertaa, koska ihoni ei yksinkertaisesti tarvitse tällä hetkellä enää kuorimista.

Kangasnaamiot – Pääsääntöisesti nämä ovat "hauskoja" tuotteita, joita et tarvitse. Kyse ei ole siitä etteivätkö ne tekisi iholle mitään vaan siitä, että ne eivät tee iholle mitään sellaista, mitä jokin toinen ihonhoito tuote ei tekisi. Tämä onkin kategoria jonka käyttö on minulta jäänyt lähes täysin viimeisen vuoden aikana. Olen tainnut laittaa kangasnaamion kasvoilleni kahdesti koko vuonna. Onneksi minulla ei ole varastossa enää montaa, sillä tuskin tulen ostamaan niitä lisää.

Pore Strips - Tarkoitan näillä erilaisia nenän päälle asetettavia liuskoja. Näidenhän on vain tarkoitus poistaa lika tukkiutuneista huokosista. Ennemmin kannattaisi miettiä miksi näin on päässyt käymään ja lähteä hoitamaan ongelmaa sieltä päin. Liuskat voivat aiheuttaa iholle myös ärsytystä. Liuskojen sijaan kannattaakin käyttää ongelma-alueelle tuotteita, jotka sisältävät esim. salisyylihappoa tai benzoyl peroxidea, joka vähentää talin tuotantoa ihossa. Lisäksi retinolia sisältävät tuotteet voivat auttaa ongelmaan.

Silmänympärysvoide – Kannattaa muistaa, että silmänympärysvoide ei ole ihmeitä tekevä tuote. Jos sinulla on todella roikkuvat tai löysät luomet, ongelma voi olla rakenteellinen ja iän myötä se vain pahenee. Tällöin silmänympärysvoiteesta ei ole apua vaan avuksi tarvitaan kosmeettinen kirurginen toimenpide. Sen sijaan tummat silmänaluset saavat tuotteista apua, kun ne häivyttävät hetkellisesti tummuutta ja tuovat alueelle heleyttä. Turvotukseen voi saada myös apua silmänympärysvoiteesta. Sen sijaan jos sinulla ei ole tummia silmänalusia tai turvotusta, et tarvitse erillistä silmänympärystuotetta vaan voit huoletta levittää kasvoiteen myös sy-iholle. Jos et huomaa käyttämissäsi silmänympärystuotteissa mitään vaikutusta, siirry seuraavaan, jos sekään ei auta, voit vetää johtopäätöksen, ettet tarvitse erillistä silmänympärystuotetta. Näin kävi minulle.

Facial Tools – On ihonhoitotarvikkeita joista on oikeasti apua, mutta sitten on niitä, joita et tarvitse. Tarkoitan näillä esim. guashaa ja jaderolleria. Lähinnä tarvikkeita joilla on lymfaattinen tarkoitus eli vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja poistaa kuona-aineita kasvoilta. Näistä voi olla apua esim. turvotukseen aamuisin, mutta jos mietitään ihon terveyden kannalta, tästä ei ainakaan toistaiseksi ole tehty kliinisiä tutkimuksia tarpeeksi, että sillä voisi todeta olevan vaikutusta ihon terveyteen. Haluan lisätä tähän vielä mikroneulauksen. Oma mielipiteeni on se, että älkää missään nimessä tehkö mikroneulausta kotona. On olemassa jopa kosmetologeja jotka suosittelevat mikroneulausta kotona, mutta sitten on heitäkin, joille tämä on ehdoton ei. Tämä on mielestäni asia, joka on syytä jättää ammattilaiselle. Pahimmassa tapauksessa voit saada ihotulehduksen tai pilata lopullisesti arpeuttamalla sen. Tämän vuoksi luottaisin asiassa ammattilaiseen, joka voi lisäksi hoitaa mikroneulauksessa ihoasi hallitusti syvemmältä kuin mitä kotiin myytävät tuotteet.


Onko sinulla joitain tuotteita näistä käytössä? Oletko luopunut joidenkin tuotteiden käytöstä ihonhoidossasi?

Kuvat: Pexels

 1. Kasvoveden olen jättänyt oikeastaan pois miselliveden myötä. Tuntuu että miselli antaa sen viimeisen silauksen puhdistukselle ja näen lähteekö vielä meikkiä pois. Hoitonestettä tykkään käyttää kuten myös kangasnaamioita antamaan iholle extrakosteutta. Mekaanista kuorintaa tykkään käyttää kun tuntuu ettei ihosta lähde muutoin tukkeumat ja silmänympärysvoide + seerumi on must aamuin illoin koska on niiiin kuiva iho. Tuotteita mitä itse en tarvitse on kasvoöljy enkä oikein käytä noita mustapäälappujakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on kans kasvoöljy, olisin voinut lisätä sen helposti listaan. :D En muista milloin olisin käyttänyt öljyä, siitä on varmaan niin kauan, etten edes muistanut, kun tätä kirjoitin, joten kiitos muistutuksesta. :D

   Poista
 2. Juurikin samat tuotteet listalla, joita en enää käytä tai en ole hankkinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli yksi mieleen heti lisää, öljy... :D Voisi varmaan joskus tehdä oman postauksen siitä, miksi en enää käytä, vaikka suomalaisille tätä kovin markkinoidaan. :p

   Poista
 3. NIIIIIIIN samaa mieltä pore stripseistä ja mikroneulauksesta! Mulla on nenässä edelleen pieni verenpurkauma parikymppisenä käytetyn pore stripsin seurauksena, hyh mitä tuotteita! Ammattilaisen tekemä mikroneulaus voisi vielä menetellä (tosin en suostuisi sellaiseen itse), mutta kotihoitona aivan ehdoton no-no.

  Sy-voide puolestaan "toimii" mulla, joten sellaista tykkään käyttää. Mutta: voisin kyllä joskus kokeilla, riittäisikö kasvovoide ajamaan asiaa.

  Loistava postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.

   Mä en tajua, miten jotkut edes uskaltaa alkaa tekemään mikroneulausta kotona, se voi johtaa lisäksi siihen, että ihosta tulee sellainen kuunaama iho, jos tekee liikaa. Monet kosmetologit törmänneet myös näihin tapauksiin. En ole itse ottanut kyseistä hoitoa edes kosmetologilla, vaikka varsinkin arpiin siitä olisi varmasti apua. Itse en tekisi kuunaan.

   Ja jaiks tota verenpurkaumaa. :/

   Poista
 4. Tää oli mielenkiintoinen postaus! Muutaman sun mainitseman kohdan arvasinkin jo etukäteen :) Hoitovedet ja kasvovedet kuuluu mun rutiineihin, koska tykkään niiden tavasta tuoda helposti ja nopeasti lisää vesikosteutta iholle. Sama pätee sheet maskeihin, vaikka se onkin ihan totta, että noi on kaikki korvattavissa myös muilla tuotteilla eikä mitään noista välttämättä tarvitsisi! Itse kuitenkin tykkään lutrata purkkien kanssa, joten varsinkin ne kosteuttavat kasvovedet/hoitovedet tulevat kuulumaan osaksi ihonhoitorutiinejani vielä pitkään :)

  Jade rollerit ja gua shat eivät ole koskaan päässeet mun suosiooni. Oon jaderullaa koittanut käyttää sellaisen saatuani, mutta muutaman päivän päästä innostus lopahti ja nyt en edes tiedä missä se on. Monet tykkää, mutta itse koen omaan käyttöön sellaiset aika tarpeettomiksi eikä vaan aika tai kiinnostus riitä niiden säännölliseen (tai edes epäsäännölliseen) käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että jos aamuisin olisi kasvoilla tosi paljon turvotusta jääkaappikylmä jaderulla voisi toimia, mutta muuten en näe hyötyä. Mulla tosi harvoin kasvoja turvottaa aamuisin, mikä on tietenkin positiivinen asia. :D

   Poista
 5. No käytän kangasnaamioita, koska minusta ne on hauskoja, mutta muuten täälläkin mennään aika vähäisillä tuotteilla.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oonkin ymmärtänyt, että olet ihonhoidossa aika minimalisti. ;)

   Ihanaa viikon aloitusta Outi. <3

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives