10 hyvää syytä käyttää luonnonkosmetiikkaa


Jolie joka tunnetaan hyvinvointikonseptina, jossa vaalitaan laatua, ylellisyyttä ja aitoutta, haastoi minut kertomaan 10 hyvää syytä käyttää luonnonkosmetiikkaa. Jolie tunnetaan siitä, että se ei tarjoa luonnonmukaista ajattelutapaa ja luonnonkosmetiikkaa ainoastaan yhtenä vaihtoehtona vaan toimii edelläkävijänä, jonka tärkeimpänä arvona on luonnonmukainen kauneus. Tällä omalla välittömällä asenteellaan Jolien porukka onkin saanut minut innostumaan ihan eri tavalla luonnonkosmetiikasta. Käyttämistäni ihonhoitotuotteista tällä hetkellä jo yli puolet on luonnonkosmetiikkaa, jopa osa meikeistäni on muuttunut luonnonmukaisemmiksi. Sekakäyttäjä minä silti tulen olemaan luultavasti lopun ikääni, koska olen tällainen keskitien tallustelija, mutta innostukseni luonnonkosmetiikkaan on tällä hetkellä palavampaa kuin koskaan. Siitä innostuksesta iso kiitos kuuluu Jolien tiimille. He eivät ole koskaan yrittäneet käännyttää minua, eivät pyytäneet minua luopumaan muista kosmetiikoistani vaan ainoastaan inspiroineet minua mahtavalla osaamisellaan, tietotaidollaan sekä laadukkailla tuotteillaan, jotka vastaavat tällaisen vaativammankin kuluttujan tarpeita.  

Kaikki alkoi reilu vuosi sitten, kun Jolielta otettiin yhteyttä ja kyseltiin olisinko innostunut testailemaan silloin Suomen markkinoiden uusinta tulokasta ja Joliessa yksinoikeudella myynnissä olevaa luksuskosmetiikkasarja Kjaer Weisia. Olin tästä yhteydenotosta tosi iloinen ja otettu, hieman yllättynytkin, koska blogini ei ole erityisesti luonnonkosmetiikkaan suuntautuva. Lähdin rohkeasti mukaan ja miten kävikään. Löysin heti mahtavan ripsivärin, sekä superin highlighterin

Ennen viime vuotta minulla ja luonnonkosmetiikalla oli takana jo pitkä historia. Tutustumiseni luonnonkosmetiikkaan alkoi 2000-luvun alussa. Silloin tiskeiltä taisi löytyä melkein ainoastaan Dr. Hauschkaa ja Weledaa, joista Dr. Hauschka on edelleen yksi suosikkejani. Sertifioidut tuotteet olivat silloin harvinaisempia. Luonnonkosmetiikka ei vain silloin ollut niin in mitä nyt. Minulla oli aiemminkin aina satunnaisesti käytössä jotain luonnonkosmetiikkaa, mutta vasta viimeinen kulunut vuosi lopetti satunnaisuuden ja luonnonkosmetiikka tuli pysyvästi päivittäiseen käyttööni.

Mutta niihin syihin, mitkä saivat minut vakikäyttäjäksi. Olisin voinut tietenkin kirjoittaa turvallisuudesta tai hormonitasapainosta, mutta ne eivät olisi minun sanojani, niitä minun syitäni käyttää luonnonkosmetiikkaa. En suoraan sanottuna ole lukenut noista asioista paljoakaan, että voisin niitä edes kommentoida. Minulla on kuitenkin syyni, minkä vuoksi luonnonkosmetiikan käyttö tuntuu hyvältä, niistä seuraavaksi.


1. Tuoksumaailma

Niin valloittavan kirjavaa tuoksumaailmaa on vaikea löytää mistään muualta kuin luonnonkosmetiikasta. Itselleni tuoksut ovat todella tärkeitä, ne ovat puolet tuotteen käyttökokemuksesta. Monesti luonnonkosmetiikan tuoksuja kuvaillaan sanalla vihreä, mutta olen huomannut, että tuo on muuttumassa. Luonnonkosmetiikassa on todella monenlaista tuoksumaailmaa. Kauppiaat ovat heränneet siihen, että kuluttajat tahtovat yhtä ylellisiä tuoksuja kuin selektiivisessä kosmetiikassa ja siihen on alettu vastaamaan. Löytyypä luonnonkosmetiikasta jopa hajusteettomiakin tuotteita tuoksuyliherkille. Koska itse käytän tuoksuja, ehdoton edellytykseni on, että laittamani kasvovoide ei saa tuoksua nenääni koko päivää. Luonnonkosmetiikkatuotteiden tuoksut tietenkin joitakin harvoja poikkeuksia lukuunottamatta katoavat kasvoilta yhtä nopeasti levityksen jälkeen kuin minkä muun tahansa kosmetiikan. 

2. Sopii herkälle iholle

Yhä enenemissä määrin luonnonkosmetiikan purkkien kyljessä vilahtelee sana sensitive, joka on merkki siitä, että tuotteen pitäisi sopia herkimmällekin iholle. Toki vasta testaamalla aina selviää, ne omalle iholle sopivimmat tuotteet. Aina voi olla joku ainesosa, mikä ihoa ärsyttää. 

3. Rahoille vastinetta

Olen useasti kertonut, miksi selektiivisistä merkeistä Bakel on yksi suosikkejani. Sarjan tuotteisiin ei ole pakattu mitään turhaa vaan kaikki purkkiin sullotut ainesosat ovat vaikuttavia. Joten jokaisella ainesosalla on funktio, mitä ne tekevät iholle. Luonnonkosmetiikassa on sama juttu. Se ei sisällä mitään mystisiä ainesosia vaan aitoja raaka-aineita.

4. Selektiivisyys

Viime vuosina luonnonkosmetiikan ovat myös Suomessa valloittaneet brändit, jotka luetellaan selektiiviseksi luonnonkosmetiikaksi. Meni oikeasti aika kauan ennen kuin Suomessa alkoivat lyödä läpi luonnonkosmetiikan luksukseksi luokiteltavat merkit. Ymmärrän tämän, sillä hintansa puolesta Suomessa on luultavasti vaikeampaa myydä luksusta kuin muualla maailmassa. Itselleni nämä selektiviiset luonnonkosmetiikkamerkit olivat sitten ne, jotka saivat minut "hurahtamaan" lopullisesti. Niiden pakkaukset, käyttömukavuus, tuoksumaailma ja koostumukset vastaavat täysin synteettisten sisartensa tasoa. Saan niistä irti aivan samanlaisen kokonaisvaltaisen elämyksen. En tunne eroa!

5. Hintahaitari

Kenen tahansa on mahdollista ostaa luonnonkosmetiikkaa. Halvimmat tuotteet pyörivät alle kymmenessä eurossa. Hinnasta huolimatta laatu on pääsääntöisesti hyvä. Ihan samalla tavalla kuin missä tahansa muussa tuotteessa tuolla hinnalla saa sekä loistavia, että itselle sopimattomia tuotteita. Luksuksesta pitävälle löytyvät tietenkin omat vaihtoehdot.6. Ostaminen

Luonnonkosmetiikan ostaminen on nykyään helppoa. Toista se oli silloin 2000-luvun alussa, kun kaupan hyllyllä oli paria merkkiä... Suomalaisia verkkokauppoja, jotka olisivat perehtyneet luonnonkosmetiikkaan ei pahemmin ollut. Nykyään tilanne on aivan toinen. Tuntuu, että suomalaiset luonnonkosmetiikanverkkokaupat ovat valloittaneet koko netin. Sehän on kuluttajan kannalta hyvä juttu. Kivointa kuitenkin on, että hinnat eivät ihan hirveästi vaihtele kaupoittain vaan hinnat tuntuvat olevan paikasta riippumatta melkein samat. Enemmän vaikutusta onkin sitten verkkokauppojen omilla kamppiksilla ja alekoodeilla. Myönnän, olen monien kauppojen postituslistalla tämän vuoksi. 

7. Puhdas ympäristö

Olen kotoisin maalta. En maalaistalosta, mutta luonnon keskeltä. Joten kyllä minua vähän kiinnostaa tuotteiden ekologisuus. Luonnonkosmetiikan pakkausmateriaalien ekologisuutta valvotaan tarkemmin, eikä sisällön juotuminen vesistöihin kuormita samalla tavalla ekosysteemiä.

8. Suomalaisuus

Monelle suomalaiselle on tärkeää ostaa suomalaista. Olen kiinnostuneena seurannut suomalaisten luonnonkosmetiikkabrändien nousua. Frantsila, Flow, Supermood, Mia Höytö, Davvi, EkoPharma... en ole voinut muuta kuin seurata hymy huulilla tätä kasvavaa listaa. Annelle ja Mialle on pakko nostaa hattua. Selektiivisen luonnonkosmetiikan markkinointi suomalaisille ei ole se helpoin tie kuljettavaksi. Uskon silti, että nämä upeat naiset siinä onnistuvat. Ainakin heidät on huomattu ulkomaita myöden.

9. Tuntu

Varsinkin voiteiden tunnussa ja levittyvyydessä iholla on edetty suurin harppauksin. Kun itse aloitin luonnonkosmetiikan voiteiden käytön, oli Suomessa suurin osa myytävistä tuotteista koostumuksiltaan paksuja "jankkeja", jotka kyllä nykyään menevät pintakuivalle iholleni sutjakkaasti. Silloin minulla oli kuitenkin puhdas sekaiho ja helposti rasvoittuville kohdille useat paksut voiteet olivat liian hoitavia, ne ohuemmatkin tuntuivat liian öljyisiltä. Nyt koostumuksia on joka lähtöön: emulsiota, salvaa, voidetta, seerumia, joukosta varmasti jokainen löytää omalle iholleen sen sopivimman vaihtoehdon. Varmasti jokainen löytää jostain tuotteesta sen tunteen, miten kasvovoide levittyy pehmeästi iholle ja imeytyy nopeasti.

10. Hyvä mieli

Onhan se ihana hyvän mielen ajatus, että tiedät käyttäväsi ihollesi kosmetiikkaa, joka edistää luonnon hyvinvointia. Se pistää hymyilyttämään.

Käytättekö luonnonkosmetiikkaa?

Tämän hyvän mielen postauksen lopuksi Jolie halusi tarjota lukijoilleni alekoodin. Naputtelemalla kassalla koodin KEYWORDLOVE saatte Webshopin tuotteista -10%. (alennus ei koske Kjaer Weis, Pai, May Linströmin -tuotteita eikä lahjakortteja) Koodi voimassa 7.12 asti. Lisäksi Facebookissa on käynnissä kilpailu 6.12 asti, jossa yksi onnekas voittaa 150 euron arvoisen lahjakortin Jolie Webshopiin.


Yhteistyössä Jolie.fi Kuvat: Jolien arkisto. Linkit eivät ole mainoslinkkejä, enkä hyödy niistä tai alekoodin käytöstä rahallisesti.  1. Ihan mahtava postaus! :) Oon tykästynyt luonnonkosmetiikkaan koko ajan enemmän ja enemmän. Tuntuu hyvältä, kun tietää pistävänsä kasvoille jotain luonnollista :')

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos C! Mullahan on omat syyni käyttää ja onhan luonnonkosmetiikka kehittynyt aivan valtavasti siitä 2000-luvun alusta. Hyvä esimerkki siitä, miksi vanhojen mielikuvien ei pitäisi antaa vaikuttaa yhtään vaan mennä ja kokeilla rohkeasti uutta. :)

   Poista
 2. Mulla on aika lailla samat syyt käyttää luonnonkosmetiikkaa. Tuntuu myös, että harvemmalla luonnokosmetiikan voiteella on ns. rullausongelmaa meikin alla, tai niihin törmää ainakin huomattavasti harvemmin kuin synteettisellä puolella. Tämä on mulle yksi iso plussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun sanoit tuosta rullausongelmasta niin sama juttu täällä. Johtuisko silikoneista? Ainakin itsellä tuntuu, että mitä blurraavampi voide sen varmemmin lähtee pyörimään meikkivoidetta lisätessä. Ainakin pintakuivalla iholla, sulla taisi olla samanlainen iho kuin mulla. :)

   Poista
 3. Vitsi miten hieno ja ajatuksella toteutettu postaus, luin ahnaasti joka sanan. <3 Pidän kovasti luonnonkosmetiikasta ja erityisesti vartalonhoitotuotteista ja yllättävää kyllä löytänyt muutaman aivan loistavan hiustenkin hoitoon. Mm.Aubrey ja Less is More ja Burts Bees toimivat hiuksilla loistavasti.

  Patyka on sellainen jota en ole testannut, mutta mieli polttelisi, uskon että on upea sarja. <3 Jurlique, Kivvi, Madara ja aah ja oih, listaa voisin jatkaa vaikka kuinka. Laveran kroppatuotteet. Mutta jos täytyy täydellisiä sarjoja nimetä, jotka ovat myös ulkoasultaan kauniita niin, Mia Höytö, Kivvi ja Jurlique. <3 Madaran uutuudet mustissa asuissaan ovat todella tyylikkäitä. <3

  Ihanaa päivää ihanainen Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia. Innostuin kirjoittamaan tästä vähän pidemmän, mitä oli alunperin tarkoitus, mutta teema vei mukanaan. =) Patykalla ja Laveralla on mun vartalosuosikkeja, ne on ihania!<3

   Ihanaa päivää Tiia!

   Poista
 4. Hyvä postaus, pisti ajattelemaan asiaa syvällisemmin :) käytin ennen iholla vain luonnonkosmetiikkaa mutta nykyään olen sekakäyttäjä. Luonnonkosmetiikka on kuitenkin parempi valinta koska ekomeikkipohja ei kutise iholla kuten synteettinen. Tuoksut ovat ihania ja persoonallisia ja tuntuvat hyvältä. Luonnonkosmetiikkaa löytyy monista hintaluokista, esim. benecos on tosi hyvä ja halpa merkki. Luonnonkosmetiikkaa löytyy helposti, isoista marketeista, luontaistuotekaupoista tai nettikaupoista hyvällä valikoimalla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valikoima on kyllä nykyään tajuttoman laaja, melkein runsaudenpula. Jännä, että sulla on mennyt tuo kuvio noin päin. :)

   Poista
 5. Mulle kaksi tärkeintä syytä on synteettisten hajusteiden puute eli luonnollinen tuoksumaailma ja toinen on "kosmeettinen miellyttävyys". Eli esim. käsivoiteissa en useinkaan tykkää silikonien tai mineraaliöljyjen tuomasta liukkaudesta. Luonnonkosmetiikasta nuo ainesosat puuttuvat automaattisesti.

  Huonoja puolia sitten taas on säilyvyys ja se, että osa tuotteista on pakattu ihan naurettavan pieniin pakkauksiin (ilmeisesti säilyvyyden takia, tai sitten siksi, että hinta nousisi liian korkean tuntuiseksi kuluttajalle, jos tuote olisi "normikokoinen"). Ei ole mun mielestä ekologista ostella koko ajan jotain 100 millin muovipulloa, mikä kuluu reilussa kuukaudessa loppuun.

  Onneksi nykyään on tosiaan valinnanvaraa: on laajoja värikosmetiikkasarjoja ja ihonhoitoa moneen eri makuun. Samoin noita mainitsemiasi tuoksumaailmoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä noista pakkauskoista. Olen useita vuosia ihmetellyt Laveran kasvoveden kokoa, se on käsittämättömän pieni, varsinkin kun sitä kuluu ja Lavera on kuitenkin edullinen merkki, joten isompi pullo ei kovin kamalan hintaiseksi tulisi. Liekö sitten säilyvyys se juttu, että ajattelevat, että pieni pullo tulee nopeammin käytettyä.

   Poista
 6. Mä olen viime aikoina lisännyt luonnonkosmetiikan käyttöä, koska sen ostaminen on tosiaan nykyään paljon helpompaa ja valikoimat ovat hyvät. Arvostan ainesosien puhtautta, joka tekee luonnonkosmetiikasta houkuttelevamman ja jotenkin "luksuksen" verrattuna tavallisiin purnukoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, saa ihan marketistakin tarvittaessa.

   Ps. Ihana profiilikuva. <3 Olin niin tottunut siihen sun entiseen, että kelaan joka kerta, että ai niin Maija, kun näen kuvan. Jännä miten tietyt nimimerkit sitten yhdistää niihin kuviinsa.

   Poista
 7. Kiitos Jonna ihanasta postauksesta <3 Itse monta vuotta luonnonkosmetiikkaa käyttäneenä voin allekirjoittaa jokaisen kohdan. Ihmiset ihanat ostakaa ja kokeilkaa luonnonkosmetiikkaa, niin huomaatte tehon ja eron ihossanne :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninni! <3 Luonnonkosmetiikassa on tosi tehokkaita kuorintoja. Hedelmähapot. <3

   Poista
  2. Hedelmähapot on munki suosikkeja :-) Madaralla on aivan mahtava hedelmähappokuorinta <3

   Poista
  3. Madaran kuorintaa en olekaan kokeillut, laitan korvan taa. :)

   Poista
 8. No käytänhän minä. :) Mulla alkaa olla jo kaikki ihonhoitotuotteet luonnonkosmetiikkaa, vain meikeissä on myös synteettisiä tuotteita. Mulla varmaan kantavin ajatus on se, että tuntuu mukavalta, kun tietää mitä tuotteissa oikeasti on, kaikki on aitoa ja luonnollista. Toki ekologisuus, luonnon hyvinvointi ja eläinkokeettomuus ovat tärkeitä pointteja, mutta mulle näin itsekkäästi ajateltuna isoin asia on luonnolliset raaka-aineet ja tuoksut. Ja tässä vuosien varrella tietoisuus (sekä valikoima) luonnonkosmetiikasta on kasvanut ja sitä myöten himotus tuotteita kohtaan. Synteettinen kosmetiikka ei enää edes kiinnosta, joten taidan olla totaalisen hurahtanut. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulpu, sulla on sitten sama kuin mulla itsekkäät syyt, eikä ne huonoja ole. ;) Tuoksumaailma on kyllä itselleni se ykkösjuttu, on niin paljon erilaista. <3 Valikoiman laajentuminen on kyllä loistava juttu, mutta omalta kannalta siitä hankala, että vähän kaikkea tekisi mieli kokeilla, kun valinnanvaraa on niin paljon. :D

   Poista
 9. Mun eka muistikuva luonnonkosmetiikasta oli Trendi jossa oli artikkeli aiheesta. Siinä mainittiin mm. Dr.Hauschka. Se oli jotain 2000-luvun alkua se! Muistan myös 2000-luvun alussa lukiolaisena, kun luokkakamut intoilivat Marja Entrichistä. Itse vain haaveilin, kun putelit tuntuivat silloin liian tyyriiltä, vaikka toisaalta syydinkin Body Shopiin rahani :D Mutta ekan kerran taisin itse innostua 2007, 2008, silloinkin Trendin artikkelin jälkeen. Mua jotenkin kiehtoo nimenomaan luonnollisuus, ekologisuus. Jotenkin kokee vielä vahvemmin olevansa osa luontoa kun käyttää luonnollista kosmetiikkaa :D Mutta muuten paljon samoja syitä kuin sulla, ja nyt olen iloinen että olen löytänyt mega-nirso-herkkis-iholleni sopivia luonnonkosmetiikkasarjoja! Ja eritoten olen iloinen selektiivisistä luonnonkosmetiikkasarjoita :) Ihanaa, kun on ymmärretty että ihmiset ovat tarvittaessa halukkaita maksamaan hintavammastakin luonnonkosmetiikasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis 2000-luvun alussa oli tosiaan Hauschka ja Weleda, siinäpä melkein se. Paljon on 15 vuodessa muuttunut. Mä muistan harmaasti tuon Marja Entrichin, en kyllä itse koskaan käyttänyt. Tosi kiva Salka kuulla, että sun nirso ihosi on hyväksynyt luonnonkosmetiikan, varmaan vaatii jonkun verran kokeiluja, että löytää itselleen niitä sopivia juttuja. :)

   Niinpä, jos mä käytän selektiivistä kosmetiikka, niin miksi en haluaisin käyttää selektiivistä luonnonkosmetiikkaa? Sehän on se luonnollinen siirtymä. Onneksi tämä on tajuttu.

   Poista
 10. Erittäin hyvin tiivistetty, laitan tämän jakoon blogini facebook-sivulle :) Minä käytän luonnonkosmetiikka luettelemiesi syiden lisäksi myös terveydellisistä syistä. Ainoastaan hiustuotteiden kohdalla on pakko taipua, kaikkia tuotteita en ole vielä onnistunut korvaamaan luonnollisemmilla :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla E! Hiustuotteet on itselleni myös se tuntemattomin alue. Tällä hetkellä kaapissa odottaa muutama luonnonkosmetiikan hiustuotekin testaustaan, aion ehdottomasti käydä ne läpi, kun ehdin. Jos niistä löytyisi jotain kivaa. Hiukset on kyllä hankala alue, varsinkin jos on "pörröiset" tai luonnonkiharat niin se silikoni tahtoo olla se, millä ne saa asettumaan. Itselläni ei ole tätä ongelmaa, koska hiukset ovat piikkisuorat, mutta todella helposti takkuuntuvat, joten hoitavuutta ei tunne olevan varsinkaan hoitoaineissa tarpeeksi, että saisin takut selvitettyä.

   Poista
  2. Minulla ei ole hoitoaineiden kanssa ongelmia, hyviä löytyi jopa yllättävän helposti (jos haluat tsekata vertailun, niin tuostatuosta löytyy). Mutta haluaisin löytää hyvän hiuslakan, ja -puuterin, jota kaipaisin etenkin pesujen välipäivinä. Pitkä hius tahtoo heti lössähtää, kun vähänkin likaantuu :/

   Poista
  3. Kiitos linkistä, käynkin lukemassa. :)

   Poista
 11. Mahtava kirjoitus! Siinä on kaikki hyvät syyt listattuna! :) Luonnonkosmetiikka on itselleni myös lähellä sydäntä! :)

  VastaaPoista
 12. Kiva postaus, ja syyt olivat erittäin hyviä! ;) Mulle luonnonkosmetiikka on ehdoton ihonhoidossa, tuntuman ja yleisfiiliksen takia. Synteettisistä hajusteita en juurikaan myös enää välitä, monet entiset suosikkituoksut eivät vaan enää tuoksu.. oikeanlaisilta? Ympäristönäkökohdat tietysti myös painavat vaakakupissa, vaikka toisaalta kosmetiikan käyttäminen rasittaa ympäristöä oli se sitten mitä tahansa. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan tosiaan nenällekin tottumiskysymys, kun tottuu noihin luonnollisiin, niin sitten ne muut ei välttämättä tuoksukaan yhtä hyvältä. ;) Oma nokkani on toistaiseksi kaikkiruokaisen vaativa. :D

   Poista
 13. Luonnonkosmetiikka on <3 Hyviä pointteja olit myös keksinyt :-)

  VastaaPoista
 14. No mutta toki käytän. :) Edellä mainitut syysi olivat oikein näppäriä ja allekirjoitan useat kohdat niistä. Ekologisuuden lisäksi monissa luonnonkosmetiikan merkeissä näkyy myös paljon Reilun Kaupan raaka-aineita ja ylipäätänsä ympäristön lisäksi eettisiä valintoja tehdään myös ihmisten työllistämisestä ja muussa vastaavassa. Ja eläinkokeettomuus. Se on aika tärkeä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa suomalaisissa brändeissä on toisaan aika paljon luomuainesosia, mikä on hyvä juttu. :) Eläimet on tietenkin tärkeitä. <3

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives