Vinkkejä tuoksun etsintään


Tuoksut ovat melko arvokasta kosmetiikkaa, eikä välttämättä ole helppoa löytää sopivaa tuoksua itselleen. Meistä varmasti jokainen on tehnyt virheostoksia, allekirjoittanutkin. Siksi ajattelin jakaa muutaman hyväksi havaitsemani keinon "sen oikean" tuoksun etsintään. 

Aivan ensiksi kannattaa miettiä millaisiin tuoksuihin oma nenä tuntee vetoa. Tuoksuperheitähän on periaatteessa kahdeksan pääluokkaa: sitrustuoksut, kukkaistuoksut, itämaiset kukkaistuoksut, itämaiset tuoksut, chypre-tuoksut, metsäiset tuoksut, gourmand-tuoksut ja saniaistuoksut, joista sitten vielä jokainen haarautuu vielä omiksi linjoikseen ja mitä moninaisemmiksi tuoksuyhdisteiksi. Ei ihme, että kokemattomammalla voi mennä ajatuksen ihan lukkoon ja pää sekaisin tuoksua valitessa. 

Tuoksuja on olemassa myös monia erilaisia vahvuuksia EdP ja EdT ovat ne joihin useimmiten kaupassa törmää, mutta sitten on vielä parfyymeja, cologneja ja eau fraiche -tuoksuja. Parfyymit ovat tuoksuvoimakkuudeltaan voimakkaimpia, sillä ne sisältävät 20-30% tuoksuainetta, EdP:t 15-20%, EdT:t 5-15%, colognet 2-4% ja eau fraichet 1-3%. 


VINKIT

Älä kiirehdi. Tuoksun valintaa ei kannata tehdä kiireessä. Jos haluat jonkun uniikimman tuoksun, kannattaa ensiksi tilata vaikkapa edullisia näytteitä Nose.fr:lta. Sivuston valikoimissa on pienempienkin tuoksuvalmistajien tuoksuja sekä sellaisten, joita ei Suomessa myydä. Lisäksi sivuilla voi sovelluksen avulla saada suosituksia tuoksuista, joista mahdollisesti voisit pitää. Niin ja tietenkin kannattaa lueskella blogeista tuoksuarvosteluja, jos vaikka joku alkaisi niiden perusteella kuulostamaan omalta. 

Mieti mitä syöt. Ennen tuoksuostoksille menoa tai kokeilua ei kannata syödä valkosipulia tai kovin mausteista ruokaa, nehän tunnetusti tuoksuvat iholla seuraavana päivänä ja tämä voi vaikuttaa hajuveden tuoksuun iholla. 

Ole tuoksuton. Itse käytän normistikin tuoksutonta deodoranttia, mutta myös ennen kuin menen kauppaan nuuhkimaan tuoksuja pidän huolen siitä, että vartalollanikaan ei ole tuoksullisia vartalovoiteita, huomaan sen heti sekoittavan nenääni. Päällä olevien vaatteiden kannattaa olla puhtaita, mutta mielellään niin, että ne eivät tuoksuisi kovin voimakkaasti pesu- tai huuhteluaineilta. 

Ole aamuvirkku. Aamulla kaikki aistit ovat parhaimmillaan. Myös tuoksuosastot ovat usein yön jäljiltä "raikkaampia" ja vähemmän ruuhkaisia kuin iltapäivällä tai illalla. 

Yksi kerrallaan. Monet suihkuttavat useisiin tuoksuliuskoihin monia tuoksuja, itse en kyllä suosittelisi kolmea tuoksua enempää yhdellä kertaa haistelemaan. Saatan mennä kauppaan jopa vain yhtä tuoksua varten, jonka makustelua jatkan vielä kotonakin. Kynä kannattaa olla mukana, niin tuoksuliuskaan voi merkata tuoksun nimen, etteivät liuskat mene sekaisin, kun niihin pitäisi kotona palata. 

Kokeile iholle. Tuoksua ei kannata kokeilla iholle ennen kuin olet varma tuoksuliuskalta haistellessasi, että tuoksu voisi olla juuri se mitä haet. Tämän jälkeen tuoksua kannattaa pitää iholla muutamia tunteja, mielellään koko päivän, että tuoksu ehtii kunnolla kehittyä. Voi olla ettet pidäkään siitä millaiseksi tuoksu ihollasi päivän aikana kehittyy. Tai voi käydä toisinkin päin, ensituoksu ei ihastuta vaan parhaat ominaisuudet tulevatkin esiin vasta tuoksun oltua iholla hetken aikaa. 

Malttia. Jos tuoksu tuntuu oikealta vielä parin päivän päästä, kannattaa palata kauppaan ja kysäistä myyjältä mahdollista näytettä. Itse pyydän aina näytteen, jos sellainen on saatavilla, sillä pienestä näytteestä riittää tuoksua useaksi päiväksi, jolloin pystyn tunnustelemaan sitä ajan kanssa ja päättämään onko se minun juttuni. Tuoksu ei ole koskaan yhden illan juttu vaan pitkäaikainen rakkaustarina.


Onko tuoksujen ostaminen teille mukavaa ajanvietettä vai aiheuttaako se harmaita hiuksia?


*Kuvissa olevista tuoksuista Jo Malone oma, muut PR-näytteitä. 1. Harmaita hiuksia, ehdottomasti. Olen vaan kertakaikkisen tumpelo tuoksujen kanssa, enkä hallitse "valitsemisprosessia" alkuunkaan. Yksi kerrallaan -ohje on aivan ehdoton. Viimeksi valitsin ukkelille tuliasiksi tuoksua erään lentokentän taxfreessä, ja kyllä oli hirveä homma. Olin pää pyörällä ja nenä turtana, etten tiennyt mitä valita, niin valitsin loppujen lopuksi summan mutikassa sen tuoksun, jonka arvelin ukkelin parhaiten kelpuuttavan.
  Kiitos hyvistä neuvoista. Maltti on valttia tässäkin asiassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuliaiseksi on todella vaikea valita tuoksua, kun siinä ei tiedä yhtään miten se käyttäytyy sitten toisen iholla vaikka omaan nenään hyvältä tuoksuisikin. Itse huomaan, että kolme tuoksua kerralla on ihan maximi, sitten alkaa nenä turtua, jonka vuoksi aika usein haistelen vain yhtä kerralla.

   Poista
 2. Aiheuttaa harmaita hiuksia.
  Mikähän tuoksu olis mulle hyvä ,joku sellainen jonka huomaa vasta kun tulee ihan mun lähelle, sellainen joka ei aiheuta mulle päänsärkyä, joku kukkais tuksu ehkä ja halpakin.
  Tuliko sulle nyt harmaita hiuksia :)
  Mukavaa tiistai päivää kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut. ^_^

   Suosittelisin sinulle tosiaan jotain hyvin yksikertaista kukkaistuoksua tai jotain sitruunaista hieman arvokkaammista (ei kuitenkaan kalleimmasta päästä) mitä kaupasta myydään tulee heti mieleen Bvlgarin Rose Essentielle sekä Jasmin Essentielle. Ne on molemmat äärettömän kevyitä, mutta hienostuneita selkeitä ja simppeleitä kukkaistuoksuja, jotka eivät tuoksu "kilometrien" päähän. Jos tykkään kevyistä myös luonnonkosmetiikka brändi Acorellelta löytyy juurikin edullisia ja kivoja tuoksuja mieleen tuli heti Silky Rose, jossa on hivenen vadelmaakin, ei silti mikään äkkimakea. Acorellelta löytyy sitten myös todella edullisia vartalotuoksuja, joissa on vain kevyt tuoksu.

   Lisäksi vinkkinä, että jos ei tykkää siitä, että tuoksu haisisi omassa nenässä koko päivää, sitä kannattaa laittaa yksi suihkaus lantion kohtaan. Sieltä se tulee myös miellyttävästi esiin muille ihmisille, kun esim. halatessa jos tuoksu on vaikka niskassa niin sehän on heti toisen ihmisen nenän edessä sitten. :)

   Poista
  2. Kiitti tosi paljon kun viitsit vastata.

   Poista
  3. Ei mitään, minusta ihana auttaa ihmisiä löytämään itselleen mahdollisesti sopiva tuoksu! :)

   Poista
 3. Onhan se toki ikiaikaista hupia käydä haistelemassa hajuvesiuutuuksia, sillä eihän sitä koskaan tiedä, milloin suuri rakkaus tulee vastaan! Minulle viimeisin suuri takkaus on ollut Guerlainin La petite robe noir Couture viime vuonna. Siihen EdT:hen ihastuin jo aiemmin teidän kosmetiikkabloggaajien ansioista ja uusi pullo olisi taas ostoslistalla arkikäyttöön. En voi käyttää sitä töissä, siellä Sisleyn Izia on kevyempi.

  Käytän matkoilla aina tuoksunäytteitä ja niistä pidin yllättäen Armanin Si Rosesta ja Donna Karanin Womanista. Kummankaan valmistajan muista tuoksuista en ole ennen perustanut. Pidän raikkaista tuoksuista ja pidän ruusuisita, kuten Escada Elixir. Nyt haluaisin vähitellen hakeutua syvempien värien maailmaan, vai pitäisikö sanoa voimakkaampien nuottien äärelle. Chypre-tuoksut olen usein tuntenut omikseni Paloma Pacassosta alkaen.

  Jo Malonen äärelle en ole voinut koskaan pysähtyä, matkaseurana kun on ollut kiertelyyn väsähtänyt mies tai lady-porukka. Vain yksi ystäväni on hajuvesi-ja meikkihullu ja olisikin ihana päästä hänen kanssaan johonkin isompaan paikkaan. Joku sanoi, että Jo Malone olisi tulossa Kickseihin.

  T. Virpi (kirjauduin näköjään vanhalla bloginimelläni😄)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ihan unohtanut tuon Katriinan! :D

   No sepä, varsinkin tämä vuosi on ollut itselleni uusien suosikkien etsinnässä todella tuloksekas, olen löytänyt jo tähän mennessä 2-3 tuoksua, joista on ainesta Hermésin Un Jardin Sur Le Nilin kaltaisiksi lemppareiksi, joita käytän vielä vuosienkin päästä. Syystuoksut ovat vielä tulematta, joten katsotaan tuleeko tästä paras tuoksuvuosi pitkiin aikoihin.

   Olen kanssa ymmärtänyt, että Jo Malone olisi tulisi Kickseihin, mikä olisi ihan huippu juttu!

   Poista
  2. Jo Malone on jo Ruotsin Kicksissä näin kivalla valikoimalla: https://m.kicks.se/jo-malone-london-b1000
   Eiköhän se siis pian Suomeenkin rantaudu :)

   Poista
  3. Toivotaan niin, olisi kyllä tuoksujen ystäväville toivottu lisä Suomen markkinoille!

   Poista
 4. Tässä oli hyviä vinkkejä tällaisella (melkein) konkarillekin :) Etenkin tuo nose.fr-sivusto oli mulle ihan uusi tuttavuus. Saatoin päätyä heti selailemaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tuo nose.fr oli ihan tuntematon, kunnes olisko ollut alkutalvesta kuin HennaV siitä vinkkasi blogissaan ja olen sen jälkeen ollut ihan myyty siihen sivustoon. :D

   Poista
 5. Yep, kovin montaa ei voi kerralla tuoksuttaa 😄 Laivalla tuoksun valinta onkin kinkkistä, muistan aikoinaan viettäneeni hyvän tovin laivan tuoksuosastolla ja lopulta vaan päätin, että kyllä se on toi Chloe, minkä ostan. Siinä taisi pyörälle menneen pään päättäneen valita kauneimman pullon 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laivat on pahimpia, kun päätös tavallaan pitäisi tehdä nopeasti. Siksi teen itse niin, että jos tiedän, että olen lähdössä laivalle käyn etukäteen kaupassa haistelemassa tuoksuja, jos vaan on sellaisia mitä laivalta jo saa ja teen ostopäätöksen jo maissa. Joten laivalta ei tarvi hakea kuin se pullo edullisemmin hyllystä, eikä tarvi alkaa tuoksutusrumbaan. :D

   Poista
 6. Hyviä vinkkejä. :) Mä tykkään kokeilla eri tuoksuja, fiilistellä niitä ja ihastella kauniita pulloja. Silloin jos on "pakko" saada ostettua joku tuoksu, hermot meinaa mennä. Viimeksi laivalla niin meinasi käydä, mutta päädyin kuitenkin sellaiseen tuoksuun (Versacen Bright Crystal) josta tuli suosikkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi "pakko" on muuten sellainen joka vie helposti tuoksun valinnassa ihmisen ihan lukkoon, sitten saattaa tulla just se huti ja hermot menee. Onneksi sulla oli onnellinen loppu tuon tuoksun kanssa Bright Crystal on ihana! <3

   Poista
 7. Oikein hyvä lista ja vinkkejä! Mulle tuoksuostokset aiheuttaa vähän harmaita hiuksia kun valikoimaa ei ole niin paljon, mutta muutamalla hyvällä olen vielä toistaiseksi pärjännyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vegaanisia tuoksuja on tosiaankin valitettavan vähän, onneksi niitä on alkanut pikkuhiljaa tulemaan enemmänkin Suomen markkinoille. :)

   Poista
 8. Hyviä vinkkejä, kiitos Jonna. Luotan nenääni ja siihen että "se oikea" tuoksu kyllä erottuu aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein just toi "oikean tunne" osuu kyllä tuoksuostoksia tehdessä oikeaan. :)

   Poista
 9. Huippuhyviä vinkkejä! Mietin nyt jo mitä teen häätuoksun kanssa, käyttäisinkö jotain olemassa olevaa suosikkia vai ostaisinko ihan uuden. Onneks tässä on vielä aikaa miettiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on vaikea valinta, mullahan oli ekalla kerralla täysin uusi tuoksu, mitä käytin hääpäivänä ensimmäistä kertaa, kun toisella oli taas varma suosikki. :)

   Poista
 10. Tuoksuostoksilla on ihana käydä, mutta tosiaan, vain muutama tuoksu kerrallaan. Kukkaistuoksut ovat lähellä omaa sydäntä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus nuorempana muistan, kun tuli tuoksuteltua puolet hajuvesiosastoa läpi, niin ei kyllä lopuista haistanut enää mitään. :D

   Poista
 11. Tästä vinkkipostauksesta on varmasti iloa monelle :) Mä olen muutaman kerran elämässäni jossain matkoilla tehnyt lomahuumassa sen virheen, että olen ostanut uuden tuoksun tuosta noin vaan yhtäkkiä. Suurin osa niistä on todellakin osoittautunut myöhemmin ei-omiksi ja jääneet kaappiin kerran tai parin kokeilun jälkeen. Mutta joskus on kyllä tullut tehtyä oikeakin valinta. Yleensä se on kuitenkin sitten ollut sellainen tuoksu, jota olen koko matkan ajan käyttänyt vaikkapa just näytteenä ja käynyt tuoksuttelemassa useampaan kertaan ja kokeillut iholle. Eli olen kyllä itsekin sitä mieltä, että tuoksun valinta kannattaa tehdä sopivasti harkiten ja huolella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti, aika moni tuntuu olevan epätoivon partaalla tuoksua etsiessä, enkä ihmettele. Tulee niin paljon uutuuksia, ettei meinaa enää itsekään perässä pysyä. Toi "huumassa" ostaminen on just tuoksun kanssa paha. :D Kyllähän sitä joskus voi osua oikeaan, mutta yleensä kannattaisi harkita pari päivää.

   Poista
 12. Tuoksujutut on mullekin sydäntä lähellä<3 Siirtyminen eläinkokeettomaan kosmetiikkaan vaikeutti uusien tuoksujen löytämistä huomattavasti, mutta huippua kun uusia eläinkokeettomia tuoksuja tulee kuitenkin koko ajan lisää. Mm. Kat Von D:ltä on tullut oma tuoksu! Uusin suosikkini on ihanan raikas ja sopivasti naisellinen The Body Shopin White Musk L'eau :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti vaikeutti, oletko muuten tutustunut vielä Abelin tuoksuihin, niistä löytyy pari aivan ihanaa tapausta ja 100% luonnollisia? :)

   Poista
 13. Itse jotenkin tuskastun tuoksuja etsiessä ja sitten aina päädyn vanhoihin samoihin kun ei vaan tunnu löytyvän parempia.

  Valikoimat on niin laajat, ettei edes tiedä mitä lähtisi kokeilemaan :D Itsellä siis ollut nyt ahkerassa käytössä Viktor & Rolf Flowerbomb EdP ja Lancôme La Vie est Belle EdP joista molemmista tykkään aivan älyttömästi ja harmiksi nyt alkaa molemmat olevaan aivan lopuillaan :/

  Pullonpohja häämöttää myös Viktor & rolf Bonbon EDP:ssä, joka muuttuu ihollani päivän mittaan aavistuksen liian toffeemaiseksi ja makeaksi, etten ehkä uutta viitsi nyt heti ostaa perään.

  Olisiko sulla suositella jotain näiden tyylisiä tuoksuja joita voisi lähteä kokeilemaan :) Vaihtelu virkistäisi, vaikka uuden Bellen taidan joutua siltikin myös hankkimaan.
  Se taitaa olla se tuoksu joka on aivan pakko olla varuilta aina kaapissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just toi on vaikeus tuo laajuus, nykyään vielä tulee niin isoilla sykleillä koko ajan lisää tuoksuja, että on vaikea pysyä kelkassa. Ihanat suosikit sinulla! <3

   Noiden tuoksujen perusteella tykkäät selvästi kuitenkin sellaisista makeista itämaisvivahteisista kukkaistuoksuista ja hieman voimakkaammista tuoksuista, mutta kuitenkin hienostuneemmista ja monimutkaisemmista kuin vain pelkkä hedelmäisen makea tuoksut kuten melkein kaikki Escadat. :D Monet itseasiassa on sitä mieltä, että La vie Est Belle ja Flowerbomb ovat tosi samantyylisiä tuoksuja, vaikka omaan nenääni ne ovat kyllä eri, mutta onhan niissä tiettyä pientä samanlaisuutta. :)

   Pari tuoksua mitä kannattaisi kokeilla tuli heti mieleen Dolce & Gabbanan Pour Femme Intense ja Agent Provocateurin Fatale. :) Voisivat vastata sun makumieltymyksiä.

   Poista
 14. Tosi hyviä vinkkejä! Täytyy napata tästä parhaat talteen tulevaa varten. Mä olen niin toivoton kaikkien tuoksujen kanssa ja niiden ostaminen on ihan kamalaa, joten jätän ostamatta tai tilaan randomilla netistä ja toivon, että käy tuuri :D Voi kun olisi joku palvelu tms, missä joku vaan kertoisi mikä olisi se just mulle täydellinen tuoksu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo nose.fr antaa kyllä hyviä vinkkejä, olen yhden tuoksun itselleni sen suositteleman perusteella ostanut sokkona ja se osui kyllä nappiin. :D Mutta en usko, että sekään pommin varma systeemi on, tosin sieltä saa tilattua näytteet ja varmistaa ensin tykkääkö edes.

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives