Millainen bloggaaja olen?


Lipstick Loven Linda haastoi minut vastaamaan 20 kysymykseen. Kysymykset koskevat tällä kertaa bloggaamista. Tiedän, että monia aihe varmasti kiinnostaa ja ehkä siellä ruudun toisella puolella on sellaisia, jotka suunnittelevat bloggaamisen aloittamista, joten vastauksissa voi olla teille mahdollisesti apuakin ja pidempiaikaisille lukijoilleni selviää ehkä jotain uuttakin. 

1. Mikä sai sinut aloittamaan blogin kirjoittamisen?

Alkoi heti hankalalla, sillä minulla ei oikeastaan koskaan ollut mitään tarkoitusta aluksi edes alkaa kirjoittamaan blogia, se tapahtui ikäänkuin vahingossa. Olin lukenut paljon blogeja aiemmin, mutta en ollut ajatellut, että alkaisin itse kirjoittamaan. Tein ensimmäisen postaukseni hammastahnasta ja loppu onkin niin sanotusti historiaa. 

2. Kuinka kauan olet kirjoittanut blogia?

 Yllämainittu tapahtui huhtikuussa 2011, joten kohta tulee seitsemän vuotta täyteen. 

3. Kuvaile blogiasi. Mikä on sen pääasiallinen aihe yms.?

Kosmetiikan ympärillä on pyöritty melkein alusta asti, mutta sen lisäksi täällä löytyy paljon juttuja omasta elämästä, ruoasta, matkailusta ja oikeastaan vähän kaikesta, vaikka pääpaino onkin kosmetiikassa.

4. Kuinka usein päivität blogiasi?

Tällä hetkellä neljä kertaa viikossa su-ti ja to. Joskus innokkaimpina aikoina tuli seitsemänkin postausta ulos viikossa, mutta viimeiset pari vuotta tämä neljän julkaisun tahti on tuntunut hyvältä. Jää aikaa tehdä muutakin.

5. Kummat ensin kuvat vai teksti?

Otan aina ensin kuvat, vasta niiden ollessa ladattuna alustalle, alan muodostamaan ympärille tekstiä. 

6. Mistä saat inspiraatiota postauksiisi?

Tietenkin uusista ja innostavista kosmetiikkatuotteista, sattumuksista joita tapahtuu omassa elämässä, PR-tilaisuuksista sekä myös tietenkin toisten blogeista. Joskus myös mieheni kanssa keskustellessa nousee jokin aihe pintaan, tällaisesta aiheesta on tulossa lähiaikoinakin juttu ulos. 


7. Bloggaatko mieluiten aamulla, päivällä vai illalla?

Olen monta kertaa sanonut etten ole lainkaan aamuihminen. Olen tuottoisimmillani illalla, yleensä kaikki postaukseni syntyvät vasta 18 jälkeen, mutta usein saatan kirjoittaa postausta vielä 22 aikoihin. Viimeiset tarkistukset tekstiin ennen postauksen lopullista ajoitusta teen hieman ennen puolta yötä. Kuvat tietenkin otan päivällä, koska tykkään ottaa ne luonnonvalossa.

8. Kuinka usein teet jotain blogisi eteen kuten otat kuvia, luonnostelet uusia postauksia, vastaat kommentteihin tms.?

Kommentteihin vastaan päivittäin, se on itselleni aina sellaista kevyttä ja mieluisaa puuhaa. Kuvien ottoa, postausten luonnostelua yms. teen neljänä päivänä viikossa. 

9. Luetko muiden blogeja? Minkä tyylisiä?

Luen. Pääsääntöisesti toisia suomalaisia kosmetiikkablogeja, mutta myös muutamia lifestyle- ja ruokablogeja.

10. Mitkä asiat toisten blogeissa kiinnittävät huomiosi ja saavat sinut liittymään ehkä jopa lukijaksi?

Ulkoasu, bloggaajan persoona, kuvat. Kuvissa varsinkin arvostan persoonallisuutta, minulle ei todellakaan tarvitse olla valkoisella taustalla olevia eteerisiä kuvia vaan tykkään, että kuvissa näkyy blogin pitäjän oma persoona. 

11. Kolme parasta asiaa bloggaamisessa?

Sitä voi tehdä milloin ja missä vain. Itselleni se on loistava rentoutumiskeino. Kuvatessa tai kirjoittaessa en oikeastaan ajattele muita "murheita". Yhteisöllisyys. En olisi ikinä tutustunut näin isoon joukkoon mahtavia ihmisiä ilman bloggaamista.

12. Entä kolme huonointa asiaa?

Välillä tuntuu, että blogi vie jopa liikaa ajatuksia päivittäin, usein pitää osata sulkea se poiskin ja keskittyä muuhun. Talvella valoisan ajan vähyys, rakastan luonnonvaloa. Kertoo varmaan aika paljon, etten keksi kolmatta asiaa. ^_^

13. Oletko mielelläsi vuorovaikutuksessa lukijoidesi kanssa, eli vastaatko mielelläsi esimerkiksi kaikkiin saamiisi kommentteihin? 

Tietysti. Sehän tämän jutun idea itselleni on. Lukijoiden kanssa vuorovaikutuksessa oleminen. Kommentit piristävät aina. Itsehän suorastaan huolestun, jos vakiolukijalta ei tule vähään aikaan kommettia. Huomaan helposti pohtivani, että mitähän hänelle kuuluu.

14. Onko blogillasi muita somekanavia kuten Instagramia tai Facebook-sivua?

Nykyaikana ei enää oikein riitä, että kirjoitat vaan blogia, joten ikäänkuin pitää olla erilaisia kanavia lukijoille, joista voivat valita mieluisensa seuraamiseen. Itseltä löytyy niin Instagram, Facebook kuin Twitterikin. Kokeilin vähän aikaa Snapchatia, mutta totesin, ettei se ole minun juttuni. Kun Instagram lanseerasi Instastoriesin, huomasin etten tee snäpillä mitään, joten poistin sen. 

15. Onko sinulla luonnoksissa useampia valmiita tai lähes valmiita postauksia vai kirjoitatko mieluummin yhden postauksen kerrallaan ja julkaiset sen heti?

Ei ole luonnoksia valmiina, olen täysin fiilis-postaaja. Minulla on kyllä kännykässä pitkä lista postausaiheita, josta voin mieltymykseni mukaan valita haluamani, mutta joskus tulee ex tempore mieleen jokin juttu, joka ohittaa nuo listalla olevat. En tosin koskaan julkaise heti vaan aina ajastuksella, joten julkaistu postaus on hiottu valmiiksi edellisenä iltana. Ainoastaan pieniä lomia varten saatan kirjoittaa postauksia jemmaan.


16. Bloggaatko avoimesti, eli tietääkö tuttavapiiri blogistasi, vai pyritkö pitämään blogin mahdollisimman omana tietonasi?

Kaikki tietävät, joten en ole "kaapissa". Uusille tuttavuuksille en kuitenkaan ainakaan aluksi "mainosta" kirjoittavani blogia.

17. Hyödytkö blogistasi taloudellisesti tai saatko esimerkiksi tuotteita testattavaksi blogisi kautta?

Teen blogia harrastuksena. Uutuustuotteita maahantuojat lähettävät ja tästä olen todella kiitollinen, koska se mahdollistaa testauksen sekä laaja-alaisen kosmetiikasta kirjoittamisen.

18. Mikä on tarina blogisi nimen takana vai onko sillä tarinaa lainkaan?

Onhan sillä tarina. Kun aloitin bloggaamisen blogini nimi oli Classy and Fabulous, mutta aika pian huomasin, että se löytyy toiseltakin bloggaajalta. Niinpä 2013 kun aloin kirjoittamaan blogiani aktiivisemmin, oli aika pohtia uutta nimeä ja se nimi löytyikin omasta kirjahyllystä. Silmäni osuivat David Grossmanin kirjaan Hakusana rakkaus, jonka sitten kikkailin mieleiseeni englanninkieliseen muotoon Keyword: Love. Olen ollut tosi tyytyväinen blogini nimeen, koska se ei rajoita liikaa aiheita mistä kirjoittaa. 

19. Haluaisitko kehittää tai muuttaa blogiasi jotenkin? Jos niin, miten?

Uusi banneri on pyörinyt viime aikoina mielessä paljon. Olen tähän asti tehnyt ne aina itse, mutta nyt tekisi melkein mieli maksaa lompakolleni sopiva summa jollekin ammattilaiselle. Ideakin olisi mielessä. Kuvaamista voi tietenkin aina kehittää, mutta jotenkaan en halua, että siitäkään tulisi liian "täydellistä", jos ymmärrätte mitä haen tällä. Kosmetiikasta haluaisin ehdottomasti ymmärtää enemmän inci-listoista, jotta voisin purkaa tuotteiden ominaisuuksia niiden osalta paremmin, mutta kaikki ajan kanssa. Tietenkin haluaisin laajentaa niihin videoihin, yksi video kuukaudessa siinä tavoite. Katsotaan kauan siihen menee, että ensimmäinen tulee ulos. :D

20. Kolme vinkkiäsi aloittelevalle bloggaajalle?

Ole oma itsesi. Mietin mikä on se sinun juttusi. Mikä on se suurin intohimosi? Sellaisesta aiheesta on aina helppo kirjoittaa. Mieti otsikoita, hyvillä otsikoilla saat lisää lukijoita. 

Oliko tekstissä mitään yllättävää tai uutta tietoa?

Oikein ihanaa tiistaita kaikille! 1. Olipas kiva lukea sun vastauksia ja samalla saada uutta tietoa sekä susta että sun blogista! :) Inci-listoihin haluaisin itsekin perehtyä paremmin. Pitäisi oikeasti ottaa työn alle se, että alkaa opetella niitä asioita, kun blogiinkin olisi kiva osata kertoa niiden avulla tuotteista vähän enemmänkin.

  Kiva kuulla, että löytyy vielä fiilisbloggaajia, kun tuntuu että tosi monella on ajastettuna jo monen seuraavan viikon postaukset. Mullakaan ei oo oikeestaan ikinä mitään ajastuksia, paitsi ehkä reissujen aikana, mutta luonnoksista löytyy kyllä ainakin puolivalmiita postauksia aina jonkin verran :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inci-listoista enemmän tietävänä olis kyllä kosmetiikkablogissa hyötyä, en ajattele, että mitään kemistin tasoa pitäisi olla, mutta jos hivenen enemmän, varsinkin niistä raaka-aineista joiden nimi ei välttämättä sano mitään.

   Mun jo vaikkapa lomilla todella vaikeaa ajastaa vaikka viikoksi muutama postaus, tuntuu, että en mä oliskaan halunnut tosta postata ja iskee paniikki. :D

   Poista
 2. Kosmetiikkapostauksesti ovat pääosin tuotteita, jotka saatu pr-näytteinä. Eihän siinä mitään vikaa ole, mutta jotenkin tällainen pr-näytetäytteinen sisältö alkaa tökkimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos palautteestasi ja ymmärrän, että yhteistyö asetelmaa voi joskus olla vaikeaa käsittää tai miten kosmetiikka on bloggaajalle työväline ja kirjoitusmateriaali ja tässä valossahan yrityksetkin yhteistyön muodossa asian käsittävät. Se mikä ei häiritse printtimediassa (siellähän kaikki on pr-näytteitä, ei suinkaan koskaan omaa kosmetiikkaa, toisin kuin blogeissa kuitenkin, omassanikin on joka viikko postaus jossa on itse ostamiani tuotteita tai tuote, tämänkin postauksen kuvituksena olevat tuotteet olen kaikki itse ostanut) niin miksi asia ei häiritse printtimediassa, mutta häiritsee blogissa? Tähän olisi mukavaa näin bloggaajankin saada joskus vastaus? Lisäksi omiin arvosteluihin ei vaikuta koskaan onko tuote saatu pr-näytteenä vai onko se oma ostamani. Käsittelen kaikkia blogissani olevia tuotteita samalla tavalla.

   Blogit ovat aikamme media ja yhtälailla tärkeä kanava yrityksille tänä päivänä, kuin printtimedia. Blogit on teille lukijoille aivan ilmainen kanava hankkia tietoa kosmetiikan uusimmista trendeistä, tätä mahdollisuutta blogit eivät kuitenkaan helposti pysty mahdollistamaan, ilman "työmateriaalia" eli pr-näytteitä. Aika harvalla bloggaajaalla kuitenkaan on varaa hankkia kaikkien kausien uutuudet tai kaikki materiaalit itse, varsinkin jos postaustahti on neljä kertaa viikossa kuten itselläni.

   Ulkomailla esimerkiksi tälläinen on ihan normaalia toimintaa, mutta Suomen kaltaisessa maassa tuntuu aina herättävän ihmetystä ja tökkimistä, kun kyseessä on pr-näytteet, näin bloggaajana tämä laittaa miettimään suomalaisen ihmisen näkökulmaa, mistä kaikki tämä ihmetys oikein kumpuaa. Jokainenhan voi halutessaan perustaa myös blogin ja katsoa miten helppoa on saada lukijoita, näytteitä, valokuvata, muokata valokuvia, kirjoittaa teksti jne ja vielä tavoittaa se yleisö.

   Oikein aurinkoista tiistaita!

   Poista
 3. Hih, täällä toinen ilta-aktiivinen fiilispostailija! :D näitä oli mukavaa lukea, kiva, kun säkin toteutit tän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että on muitakin fiiliksen pohjalta tekeviä, vaikka itse olen täysin fiiliksellä menevä, niin salaa ihailen niitä joilla on se kymmenen postausta valmiina, itse en vaan osaa. :D

   Poista
 4. Todella kiva postaus ! Vastauksia oli mukava lukea, samalla tuli mietittyä oma bloggaamista. Ehkäpä teen tämän itsekin :)

  Aurinkoita päivää !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara tee ihmeessä, olisi tosi kiva kuulla sun vastaukset, koska sun blogi on just niitä hyvin erilaisia blogeja kuin omani joita seuraan. :)

   Poista
 5. Ainahan näistä oppii uutta bloggaajasta. Kiitos kun seuraat blogiani ja aina jaksat kommentoida postauksiani, arvostan sitä todella paljon ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi, kuule kiitos samoin! Olet vielä niin kiireinen, että arvostan sinun käyntejäsi täällä yhtä paljon jos en enemmänkin. <3

   Mukavaa tiistaita.

   Poista
 6. Mä olen tavallaan fiilispostailija. Mulla on runsaasti luonnoksia, mutta voi olla ettei osa teksteistä pääse ikinä julki ja sitten fiiliksen mukaan viimeistelen tekstejä, ja julkaisen niitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli ihan alkuaikoina juuri noin kun sulla nyt, mut sitten musta kehkeytyi vieläkin enemmän fiilispostailija. :)

   Poista
 7. Todella kiva postaus ja samalla opin uutta sinusta. Minäkin olen fiilispostaaja. Kun olin lomallakin minulla oli läppäri mukana ja naputtelin muutaman postauksen vaikka kuinka ajattelin tekeväni ne etukäteen valmiiksi.

  Taidanpa toteuttaa tämän haasteen kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että muitakin fiiliksellä menijöitä, meitähän on yllättävän paljon. Tuntuu, että nykyään monet juurikin luonnostelee paljon valmiiksi, mutta ehkä se ei olekaan niin. :)

   Toteuta ihmeessä. ^_^

   Poista
 8. Tämä oli kiva ja hei tässä ollaan ihan erilaisia ja myös ihan samanlaisia. Eli täälläkin kirjoitetaan aina fiilispohjalta, mutta aamuisin. Illalla ei synny enää mitään, aivot ovat tyhjentyneet. Jos aamu on hetkinen, enkä ehdi kirjoitella, niin sitten jää kirjoittamatta. Joskus tokin jokin idea syntyy minä hetkenä vaan, mutta pääsääntöisesti aamulla.

  Karkkipäivä ja sun blogi oli ne, jota seurasin jo paljon ennen blogielämää ja nyt ollaan ystäviä, sanonpa vaan, että blogimaailma on siksikin ihmeellinen. <3 Te kaksi olette myös ne mun kosmegurut aina ja ikuisesti ja teidän blogeista olen aina hakenut infoa ja tietoa uutuuksista ym.
  Ihanaa päivää Jonna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, mä en taas pysty ajatteleen edes pienintä asiaa ennen klo 12, kaikki ennen sitä mulle puhuttu menee aikalailla ohi. :D

   Tuon takia juuri blogimaailma on ihmeellinen, ei voi tietää keneen törmää.

   Ihanaa tiistaita Tiia. <3

   Poista
 9. Oi, en tiennytkään että olet kiinnostunut videoista! Odotan innolla jos joskus kiinnostut niitä väsäämään :) En myöskään muistanut, että sun blogi olisi ollut joskus Classy and Fabulous :D Nykyinen nimi on paljon parempi :)
  Itsehän muuten kans juuri postasin tämän saman kyselyn blogiini. ^_^
  Kiva postaus! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon jo varmaan 1,5 vuotta miettinyt, että voisi kerran kuussa tehdä videon, sen enempään en koe tarvetta, mutta se toisi kivaa vaihtelua sisältöön. Mutta olen tosi hidas näissä. :D Entinen nimi oli aika basic, nykyinen on hivenen omaperäisempi ja epäilen etten tuu sitä kyllä kovin helposti vaihtamaan. Pitääkin tulla kurkkaan sun postaus. :)

   Poista
 10. Näitä postauksia on ollut tosi hauska lukea! :D Kiva huomata, että myös sä olet fiilispohjalta kirjoittava, jolla ei ole useita postauksia valmiiksi ajastettuna.

  Pakko sanoa, että sun blogin nimi on hurjan kiva! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään ehkä siksi tehdä fiilispohjalta, et postauksista ei siten koskaan tule tavallaan liian viimeisteltyjä, niissä säilyy aitous ja innostus, jos hioisi liian kauan, voisi postauksesta tulla omalla kohdallani tylsä, koska kiinnittäisin huomioni kaikkeen epäolennaiseen. :D

   Kiitos, tykkään kanssa. Muistan vieläkin sen illan, kun sitä miehen kanssa pohdin ja sitten silmäni osuivat tuohon kirjaan.

   Poista
 11. Kiva lukea miten muut hoitaa bloggailunsa :) Täytyypä ehkä itsekin tehdä tämä haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustakin, tullut monesti ilmi sellaista, mitä en ajatellut. Tee ihmeessä! ^_^

   Poista
 12. Wau mikä lista. Mä tein sen ruotsiks, koska ne kysymykset oli tosi kiinnostavia. :)

  VastaaPoista
 13. Olipa kiva lukea listaasi! Olet jo pitkän tovin kirjoittanut blogia. Osaat hienosti mielenkiintoisesti. tuotteista, joita esittelet. Hieno taito! Ja tässäkin kohtaa tuli uutta... ajattelin, että pitkään valmistelet blogijuttujasi , mutta oletkin fiiisbloggaaja :)
  Kiitos Jonna kivasta esittelystä. Nappaan kysymykset mukaani ja pohdin niitä jossakin vaiheessa.
  Auroinkoista viikkoa!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Tuula!

   Mullahan on lista aiheita, joita tavallaan käsittelen koko ajan päässäni miten niistä kirjoitan, mutta sitten se varsinainen kirjoitustyö, kuvat jne. on todella vain fiilispohjalta. Ajattelen, että olen tavallaan jo puoliksi tehnyt tolla mun ajatustyöllä jutun valmiiksi, ehkä se sitten näkyy lopputuloksessa.

   Aurinkoista viikkoa sinnekin!

   Poista
 14. Tässä kohtaa pitäisi varmaan sanoa, että terveisiä Tiia K:lta, kun hänen ansiostaan tänne päädyin :) Kiva kirjoitus ja hauska tutustua blogiisi lukemalla ensimmäisenä tällainen "esittely" taustoista. Jään siis seuraamaan. Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 15. Hello Jonna :)
  Tiian blogista klikkasin itseni tänne, mukava tutustua :)
  Aurinkoista sunnuntaita <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja tervetuloa tännekin! Toivottavasti viihdyt, vaikka meillä on Tiian kanssa aika erilaiset blogit.

   Aurinkoista sunnuntaita sinnekin. :)

   Poista
 16. Sun blogi on yksi tyylikkäimmistä ja kiinnostavimmista sekä sisällön että ulkoasun puolesta<3

  VastaaPoista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives