Ihonhoidon suosikkiraaka-aine – C-vitamiini


Ajattelin tänään aloittaa blogissani uuden lyhyehkön, ehkä n. viisi osaa käsittävän postaussarjan, joka kertoo suosikkiraaka-aineistani ihonhoidossa. En todellakaan ole inci-listojen asiantuntija, ymmärrän kyllä listoista hyvin yleisimmin käytettävät vaikuttavat raaka-aineet. Koska en ole millekään allerginen, minun ei tarvitse vältellä mitään ainesosia. Yleensä tarkastalenkin aina pullojen kyljestä tiettyjä raaka-aineita, jotka olen todennut hyviksi ja tehokkaiksi ihollani. 

Useissa raaka-aineissa on sen parempi, mitä enemmän tuota haluaamaani raaka-ainetta tuote sisältää, mutta toisissa kuten vaikkapa tänään käsiteltävässä C-vitamiinissa tykkään käyttää hyvinkin erilaisilla pitoisuuksilla olevia tuotteita, riippuen siitä mitä haluan tuotteella saavuttaa. C-vitamiinia sisältävä tuote kannattaakin valita niin, että se sopii omiin käyttötarkoituksiisi. Haluatko käyttää tuotetta mahdollisesti yöllä, päivällä vai molempina? Millainen koostumus on makuusi? Haluatko käyttää C-vitamiinia tehokuurina hetkellisesti, vai haluatko sisällyttää sen jokapäiväiseen ihonhoitorutiiniisi? Vaihtoehtoja on kymmenittäin. 

*Mizon, V 10 Plus ja Alpha-H omia, muut PR-näytteitä saatu blogin kautta.

Miksi C-vitamiini?

C-vitamiini on siitä loistava raaka-aine, että se sopii kaikille ihotyypeille. Ei ole ihoa, joka ei siitä hyötyisi. C-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka kirkastaa ihoa. Se ennaltaehkäisee mm. pigmenttiläiskiä. Suojaa ihoa UV-säteilyn haittavaikutuksilta ja vähentää punoitusta. Ikääntyvä iho nauttii siitä, että raaka-aine parantaa kollageenin tuotantoa, pitäen ihon kimmoisampana ja joustavampana. Tasapainottaa ihon toimintaa. C-vitamiini on yksi raaka-aineista, jonka on todettu ihan kliinisissä tutkimuksissakin vaikuttavan iholle positiivisesti.Haasteellinen raaka-aine?

Askorbiinihapon eli C-vitamiinin käyttäminen kosmetiikkatuotteissa on haasteellista, koska se menettää tehonsa altistuessaan vedelle, valolle tai ilmalle. Tämähän tarkoittaa sitä, että tietyn ajan kuluttua kosmetiikkatuote sisältää joko hyvin vai tai ei jopa ollenkaan C-vitamiinia, riippumatta siitä, kuinka iso pitoisuus sitä on alunperin tuotteessa ollut. Nykyään ongelma on kuitenkin ratkaistu stabiloimalla raaka-aine tekemällä erilaisia johdannaisia, että tuotteista saadaan kaikki tehot irti. Markkinoilla on edelleen tehokuureja, jotka pysyvät tuoreena ja käyttökelpoisina 1-2 viikkoa, näissä C-vitamiinipitoisuus nouseekin yleensä suureksi, koska jauhe sekoitetaan ennen käyttöä, mukana tulevaan nesteeseen. 

Vuosien saatossa itselleni on muodostunut rutiini C-vitamiinin kanssa. Talvella käytän usein tehokuureja tai sitten tuotteita, jotka sisältävät suuren annoksen C-vitamiinia, tällöin tuote on käytössä minulla vain öisin. Kun taas keväällä ja kesällä laitan C-vitamiinituotteen aamuisin aurinkosuojan alle, tämä tietenkin aiheuttaa sen, että kesäaikaan pidän enemmän ohuen koostumuksen tuotteista, kun taas talvella paksummatkin tuotteet yöllä käyvät. Lisäksi yksi syy miksi tykkään käyttää korkean C-vitamiinipitoisuuden tuotteita öisin, on se, että minun nenääni ne tuoksahtavat hivenen tunkalta iholla. Aavistuksen kuin itseruskettava, mutta ei kuitenkaan. Oletteko huomanneet saman? Yöaikaan tuo haju ei haittaa, mutta päivisin en halua sitä haistella nenäni edessä koko päivää. Siksi päivisin käytän alhaisemman pitoisuuden tuotteita, koska ne ovat "hajuvapaita". 


Tehokuurit

Tehokuurit ovat tarkoitettu käytettäväksi kuuriluontoisesti. Guinotin Newhite Vitamin C Brightening Serum* on kahden viikon kuuri. Pakkauksessa tulee mukana erikseen puhdasta C-vitamiinia, joka kaadetaan pulloon ja ravistetaan hyvin. Kahden viikon aikana iho tasapainottuu ja siitä tulee kirkas ja heleä. 

Pikaisempaa kuuria haluavalle tarjolla on Cliniquen fresh pressed daily booster*, joka sisältää C-vitamiinia 10%:a. Myös Cliniquen tuotteessa jauhe sekoitetaan muun tuotteen joukkoon, tämä tapahtuu yksinkertaisesti niin, että pakkauksen pohjasta poistetaan sinetti ja painetaan sen alla olevaa pehmeää painiketta, jolloin jauhe vapautuu pakkaukseen. Mukana tulee lisäksi seitsemän jauhemaista C-vitamiinia sisältävää puhdistusta, jolla vaikutuksia tehostetaan. Tehokuurien aikana käytän tuotteita sekä aamuin että illoin.

Kevyet seerumit (joita tykkään käyttää päivisin)

Alpha H:n Vitamin C -seerumi on löytynyt kaapistani jo reilun viiden vuoden ajan. Kaikkia kolmea suosikkiani yhdistää se, että niiden koostumukset ovat vesimäisen ohuita, eikä ole pelkoa, että ne rullaantuisivat meikin alla, koska ne imeytyvät ihoon välittömästi. Osa on vielä juoksevampia kuin toiset. 

Toinen melkein yhtä pitkäaikainen suosikkini samaan tarkoitukseen on V 10 Plus Vitamin C -seerumi, jota olen kuluttanut niin monta pulloa, että olen mennyt jo laskuissa sekaisin. V 10 Plussan tuote on kaikista käyttämistäni C-vitamiini -tuotteista ohuin, se on vesimäinen ja parhaiten iholle levitys onnistuu painellen. 

Koko joukon uusin tuttavuus on Biodroga MD:n Vitamin C Concentrate 15* -boosteri, jonka koostumus on hyvin Alpha-H:n kaltainen eli ei yhtä ohut kuin V 10 Plus. Biodroga MD:n tuote sisältää runsaasti myös ihoa kosteuttavaa hyaluronihappoa. Tämän vuoksi Biodroga MD toimii loistavasti myös talviaikaan.


2 in 1 ja voidemaiset tuotteet

Jokaisen hieman laiskemman ihonhoitajan unelma on The Body Shopin Vitamin C Glow-Protect Lotion SPF 30. Tuote on kiireisten aamujen pelastus tai helppo kesätuote, koska tuotteessa saa C-vitamiinin sekä suojakertoimen näppärästi samassa tuubissa. Voide on todella kiva meikin alla, koska se ei tunnu tahmealta suojakertoimesta huolimatta. 

Kiehl' s uudisti talvella oman C-vitamiini -tuotteensa Powerful-Strenght Line Reducing Concentraten, lisäämällä siihen entistäkin enemmän C-vitamiinia sekä hyaluronihappoa. Paksuhko jopa voidemainen tehotiiviste ei ole koostumukseltaan suosikkejani, koska se sisältää isohkon määrän silikoneja, jotka tekevät siitä todella liukkaan tuntuisen iholla. Tiedän, että toiset tykkäävät tästä ja tämä onkin makuasia, mutta itse en näin tuhdista silikonikoostumuksesta pidä. Se miksi otin tuotteen mukaan postaukseen on se, että koostumuksesta joka ei ole makuuni huolimatta, tämä on todella supertehokas tuote, niin tehokas, että kun käytin tätä talvella öisin kuuriluontoisesti pari viikkoa, ihosta tuli silkkisen sileä. En kuitenkaan suosisi tätä jatkuvassa käytössä. Tämä tuoksahtaa myös iholla kaikista eniten tämän postauksen tuotteista. Sopii sellaisille jotka haluavat tuloksia nopeasti. 

Samaan voidemaiseen kategoriaan kuuluu pHformulan Vita Cream*. Vita Creamissa on myös hivenen paksumpi koostumus, mutta se on makuani enemmän miellyttävä, ei liian liukas. Tuotteeseen ei ole lisätty hajusteita. Todella hyvä tuote yökäyttöön.

Naamiot

Mizonin Joyful Time Essence Mask Vitamin sheet maskeja löytyy aina nippu jemmasta. Sitruunauutetta sisältävä hedelmäiseltä tuoksuva kangasnaamio kirkastaa ihoa välittömästi. Tämä on siitä poikkeuksellinen sheet mask, että jos vain on aikaa, käytän tätä mielellään aamuisin. Annan vaikuttaa 15-20 minuuttia, jonka jälkeen poistan naamion ja hieron ylimääräiset seerumit ihoon. Jos seerumia jää paljon imeytymättä, taputtelen ylimääräiset pois kasvopaperilla, jonka jälkeen lisään aurinkosuojan ja meikin. 

Kuuluuko C-vitamiini ihonhoitonne kulmakiviin?

Ostopaikat


*Mizon, V 10 Plus ja Alpha-H omia, muut PR-näytteitä saatu blogin kautta. 1. Oma lemppari, toki en ole noita esittelemiäsi kokeillutkaan, mutta testaamistani on tuo Kiehl's, se on tehnyt ihmeitä iholle.

  Ihanaa päivää Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiehl's on kyllä tehokas, harmi kun se koostumus olisi hivenen erilainen niin olisi enemmän rakkautta. ;)

   Aurinkoista päivää Tiia. <3

   Poista
 2. TBS:n C-vitamiinituotteita on tullut silmäiltyä useinkin, mutta vielä ei ole tullut hankittua. Kiva kuulla, että ainakin tuo esittelemäsi voide, vaikuttaa semmoiselta, joka sopisi omaankin käyttööni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan loistava kiireessä, TBS:lla on myös se purkissa oleva voide ilman suojakerrointa, mutta itselle juuri tämä SPF-voide on se kiinnostavampi niistä. :) Tosi kiva, että pakkasivat tämän tuubiin eikä purkkiin.

   Poista
 3. Onpa hyvä postaus jälleen kerran:) En olekaan tullut ajatelleeksi C-vitamiinia kuuriluonteisena tuotteena, mutta taidanpa ottaa ohjelmaani talvella jonkin tehokuurituotteen. Olen käyttänyt C-vitamiinituotteita sen enempää ajattelematta jo joitakin vuosia, mutta vasta pari vuotta sitten hoksasin niiden syvemmän merkityksen. Tykkään the Ordinaryn tuotteista ja suosikkini on merkin 30 % C-vitamiinivoide, jossa on kylläkin silikooneja, mutta ei häiritsevästi. Ko. voide on ainakin minulla toiminut hyvin. Käytän sitä vain iltaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari, tosi kiva kuulla, koska tässä meni todella paljon aikaa, toivon, että se myös näkyi. :)

   Jotenkin juuri talvella tuo kuuriluontoisuus ainakin itselläni C-vitamiinissa toimii, varmaan siksi, kun iho on pintakuiva silloin, niin se samalla kuorii ja kirkastaa ihoa hellävaraisesti. Pitää jossain vaiheessa kokeilla tuo Ordinaryn 30% siinä on varmasti tuju C-vitamiinituotteen haju, mut öisin menee varmasti. :D

   Poista
 4. Niina/ Oh so many reasons10. heinäkuuta 2018 klo 14.51

  Kiehl’sin tuotetta olen kokeillut vain näytekoossa, mutta se tuntui tehokkaalle! Novexpertin C-vitamiinibooster oli myös ihanaa ja se tuoksuu ihanalle. :) Nyt testissä ois The Ordinaryn jauhe, joka on tarkoitus sekoittaa muihin tuotteisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Philosophyllakin ainakin on ollut muistaakseni jauhe, jota sekoitetaan muihin tuotteisiin. Minusta tosi näppärä tapa sekin. :)

   Poista
 5. Minä käytän Lumenen Arctic Berry Coctail. Se sisältää C-vitamiinia ja sopii minun iholle tosi hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kans tosi kiva, olen käyttänyt sitä muutaman pullollisen. ^_^

   Poista
 6. Kyllä kuuluu omaankin ihon hoitoon. Tykkään V10 plussasta, se sopii hyvin minunkin iholle.
  Mukavaa tiistai-iltaa sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. C-vitamiini on kyllä niin parasta, tulokset näkyvät nopeasti. Ihanaa ti-iltaa Outi. <3

   Poista
 7. Mahtava postaussarja, ja hih, mä taidankin arvata mitä muut raaka-aineet ovat :D Mulla on vähän sellainen viha-rakkaussuhde C-vitamiiniin, sillä musta tuntuu että se saa ihoni kukkimaan. Mutta esim. nuo yöksi tarkoitetut kuorivat C-vitamiinivoiteet..niillä saa järisyttäviä lopputuloksia! Mullahan on se Novexpertin kuoriva C-vitamiiniyövoide ja sillä saa ihanan hehkun iholle, se myös siloittaa ihoa. Mutta, samaan aikaan saan nauttia ylimääräisistä finneistä :'D Nyt mun pitäisi hankkia jokin C-vitamiiniseerumi päiväkäyttöön, meikin alle ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä olen "helppo". X-D Mietin, että toimiskohan sun iholla just tollaiset pienen pitoisuuden vesimäisen koostumuksen omaavat tuotteet parhaiten, jos alkaa pukkaamaan epäpuhtauksia. Toi on oikeasti jännä, koska just varsinkin rasvoittuva ja akneihon pitäisi kanssa hyötyä C-vitamiinista.

   Poista
 8. C-vitamiini on kuuriluonteisesti käytössä. Mitä enemmän prosentteja, sitä enemmän jännää tuoksua iholla. C-vitamiinin jättämä tuoksu on.. metallinen. Mun suosikki on tehokas ja halpa Ordinary. Vähän rakeinen koostumus, mutta se ei haittaa kun käytän vaan öisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi metallinen on itseasiassa tosi hyvä adjektiivi kuvaamaan sitä tuoksua. Yöllä se ei tosiaan haittaa, mutta esim. Kiehl'siä en näistä voisi kuvitellakaan laittavani meikin alle, sen verran voimakas haju siitä lähtee. Yöllä ei tosiaan koostumuksella ole niin väliä.

   Poista
 9. Mä käytän C-vitamiinia etenkin talvella. Kesällä helposti arastelen tälläisiä tehokkaampia ainesosia, koska tulee oltua niin paljon ulkona vaikka toki on aina aurinkosuoja iholla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen huomannut, että C-vitamiini on ihan paras aurinkosuoja alla, se on estänyt tänä kesänä huomattavasti sitä, ettei mun otsa pigmentoidu auringosta ihan niin pahasti kuin viime kesänä. Kiitos just ton UV-säteiltä suojaavan vaikutuksen, pelkkä aurinkorasva ei ole riittänyt, mutta kun on yhdistänyt C-vitamiinin otsa on paljon parempi. Sehän on mulla sellainen, ettei sille tarvi sanoa kuin aurinko niin se pigmentoituu. :D

   Poista
 10. C-vitamiini on jäänyt mulle jotenkin vieraaks kun tuntuviks ihoni ärsyyntyy c-vitamiinista lähes missä vaan hoitotuotteessa. Iho alkaa kutisemaan ja kiristymään :|

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kuulosta kivalta, C-vitamiinin pitäisi sopia kuivallekin iholle, mutta ehkä atooppiselle on jo liian voimakas.

   Poista
 11. Mä olen tykännyt tosi paljon iS Clinicalin Genexc- seerumista. Siinä on korkea C-vitamiinipitoisuus. Ja tosiaan olin komentoimassa, että tuoksu tuntuu usein olevan juurikin metallinen, niinkuin tuossa jo ylemmässä kommentissa todettiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi kiva seerumi, just on hajun takia tykkään itse käyttää sitä vain öisin, vaikka koostumus sopisi päivisinkin käytettäväksi. :D

   Poista
 12. Myös mulla c-vitamiini on yksi ihonhoidon kulmakivistä, ja käytän vahvaa c-vitamiiniseerumia joka toinen aamu, päivittäiseen käyttöön se on ollut turhan tuju, käytän mieluiten sitä itseään eli askorbiinihappoa, koska se on tutkitumpi kuin johdannaiset, toki tuotteen hapettuminen on ongelma, mutta pullo kuluu sen verran nopsaan ja säilytän sitä jääkaapissa, jottei se ehdi mennä pilalle. Seuraavaksi meinaan testata The Ordinaryn jauhemaisen askorbiinihapon, sen kanssa ei olisi hapettumisongelmia vaan saisi aina tuoretta tavaraa. Odotan innolla tämän sun postaussarjan jatkoa, silla luulenpa että meillä on varmasti muitakin yhteisiä kulmakiviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään itse juuri noista pikaisesti tehokuurina käytettävistä joihin itse sekoitetaan jauhe kuuriluontoisesti tosi paljon, ne on todella tehokkaita. :) Toi Ordinary pitää itsekin testata, sitä joku tossa yllä kehuikin.

   Poista
 13. Kyllä se ajoittain kuuluu, mutta nyt kun luin tämän sinun oppaan, niin tajusin, että minun täytyy kohdentaa ihonhoita noihin tehokuureihin ja selkeästi vuodenaikoihin liittyen. Silloin minun ihoni aina reagoi:) Kiitos tästä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kuureina, silloin kun ihoa reagoi ei toivotusta, itsellä ainakin just silloin C-vitamiini auttaa. :)

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives