Kahvin ystävän makutestissä Arcaffé


*Arcaffén kahvit saatu Cremalta. Sisältää mainoslinkkejä.

Kahvi on ollut minulle tärkeää lapsesta asti. Mummon hoivissa kasvaneena, sain nautiskella koko nuoruuteni ajan aidosta pannukahvista. Sellaiset minut opetettiin keittämään jo ihan pikku tyttönä. Pannukahvi on edelleen suosikkejani ja varsinkin ulkoillessa nuotiolla tehtynä, on vaikea löytää mitään sen veroista. Olen sen ikäinen, ettei lapsuudessani vielä puhuttu kofeiinipitoisten juomien antamisesta lapsille mitään, vaan itse olen varmasti jounut ensimmäiset kahvini jo reilusti alle kouluikäisenä. Nykyäänhän kahvia ei kait suositella alle 15-vuotiaille. Tästä alustuksesta voi ehkä päätellä, että olen elänyt kahvin kanssa pienessä symbioosissa melkein koko elämäni.

Kahviharrastukseni kuitenkin alkoi vasta muutettuani pois kotoa parikymppisenä. Monet kaupoissa myytävät perussuodatinkahvit eivät maistuneet pannukahviin tottuneen suussa miltään ja aloin miettimään ja tutkimaan, että mitähän sitä voisi juoda, jos ei pannukahveja viitsisi aina keittää. Aloitin harrastukseni pienestä, ensimmäinen askel oli vaihtaa suodatinjauhatus papuihin. Ostin kahvipapujauhimen ja huomasin kahvin maussa välittömästi eron parempaan. Se, että maistoin eron, oli alkusysäys kahviharrastukselleni. Tosiasia on se, että kahviharrastus ei itseasiassa eroa mitenkään viiniharrastuksesta. Vähitellen alat oppimaan erottamaan kahvista helposti erilaisia vivahteita niin tuoksusta kuin maustakin. Makuun vaikuttaa tietenkin myös se, mitä laatua pavut ovat. Yleisimmin käytetyt ovat Robusta ja Arabica. Usein hyvissä espressokahveissa on ripaus Robustaa Arabican seassa, koska se antaa sille ryhdikkyyttä ja kauniin creman. Varsinkin espressoa juodessa myös se miltä lopputulos näyttää, on tärkeää. 

Kahviharrastuksessa on vain yksi huono puoli, mitä enemmän kahveja maistelet, sen nirsommaksi suusi käy, sille ei kelpaa enää mikä tahansa vaan vain paras. Olen valitettavasti jo vuosikausia sitten lopettanut julkisissa paikoissa normaalin suodatinkahvin juomisen, koska kahvin laatu, saatika tuoreus ei ole sitä tasoa, että makuhermoni sanoisivat, että siitä kannattaa maksaa. Ihmettelen tätä, koska, jos tarjoat hyvää kahvia niin sana siitä kuuluu kauas. Olin aikoinani yhden kesän leirintäalueella töissä, ihmettelin, kun monet asiakkaat kertoivat tulevansa sinne tuoreen ja hyvän kahvin vuoksi mieluummin kuin menevänsä isompiin paikkoihin tauolle. Silloin tajusin, mikä vaikutus sillä oli, kun ensimmäisenä työpäivänäni omistaja sanoi, että jos et saa myytyä pannullista kahvia tunnissa, joko juot sen itse tai kaadat pois, mutta sen jälkeen on keitettävä uutta. Kuulostaa melkoiselta hävikiltä, mutta niin vaan tuore kahvi oli pienen vain kesäisin olevan paikan myyntivaltti. Yleensä erikoiskahvit ovatkin varmempi valinta, käytetyt raaka-aineet ovat selvästi laadukkaampia ja kahvi on ainakin tuoretta, vaikka hinta kirpaisee, tietää saavansa jotain parempaa. Kotona juon edelleen suodatinkahviakin toisinaan, tietenkin hyvistä pavuista itse jauhettuna. 

Pienessä kaupungissa ei ole kovin helppoa olla kahviharrastaja, olen koittanut saada esim. paikkakuntani isot marketit asiakaspalautteen kautta ottamaan valikoimiin pientuottajien papukahveja, mutta aika laihoin tuloksin. Ymmärrän tämän hyvin, sillä suomalaiset tykkäävät juoda paljon niitä tuttuja turvallisia suosikkejaan, vaikka tämäkin kulttuuri on pikkuhiljaa muuttumassa. Tämän vuoksi olen tilannut omat kahvini jo vuosia verkkokaupoista. Suosin suomalaisia, jo edesmennyt Kuppikuumaa ja Crema, ovat olleet jo vuosia suosikkejani. Molemmista kahvilähetykset ovat tulleet aina parissa päivässä perille.Cremalla on todella kattava valikoima kahveja ja olen niistä vuosien saatossa tullut maistelleeksi monia, mutta monta on vielä testaamattakin. Sillä jos löydän jonkun mielestäni todella hyvän kahvin, jämähdän siihen helposti, mutta tilaan sitten kyllä aina toisen paketin itselleni jotakin uutta laatua. Sen verran olen makuani oppinut vuosien saatossa tuntemaan, että syystä tai toisesta todella hedelmäisen makuiset kahvit eivät oikein iske, mutta tiedän, että näilläkin on kannattajansa. Tämä osaksi johtuu siitä, että en pistä kahviini lainkaan sokeria, joten haluan, että kahvissa itsessään on pyöreyttä. Tykkään enemmän, jos kahvissa on makeahkoja vivahteita, tykkään myös pehmeästä mausta, enkä ole karvaan perään. 

Muistan kun teimme mieheni kanssa ensimmäisen tilauksemme Cremaan, huomasin heti kahvien joukosta italiaisen Arcaffén. En ole törmännyt merkkiin muualla, joten se on ollut yksi syy, miksi meidän perheemme päätyy aina Creman sivuille. 

Sain Cremalta testattavaksi kolmea erilaista Arcaffén espressokahvia. Olin maistanut niistä ainoastaan yhtä Romaa aiemmin, sen sijaan muista myynnistä olevista Margo* on todella hyvä perusespresso: pehmeä, kermainen ja aavistuksen suklainen. Sopii loistavasti maitokahveihin, mutta tykkään juoda sitä paljon espressonakin. 


Roma* – On hieman poikkeuksellinen, sillä se on 100% Arabicaa. Se onkin tästä syystä aivan äärettömän pehmeän makuinen, ihan kuin karkkia. Usein jos nautiskelen tätä espressona, en tarvitse rinnalle kuin pari palaa suklaata ja maittava jälkiruoka on valmis. Maussa on kaakaota ja karamelliä. 

Meloria* – On perinteisempi espresso-sekoitus 75% Arabicaa ja 25% Robusta. Meloria on saanut nimensä Livornon edustalla sijaitsevan kivikon mukaan. Meloria on pehmeän kermaista, mutta se on selvästi ryhdikkämpää kuin Roma. Jälkimaku on suklainen ja se viipyy suussa pitkään.

Mokacrema* – Ehkä pienen hymyn kareen huulille nostattava nimi, joka ei nimestään huolimatta todellaan ole moka. Mokacrema on myös 100% Arabicaa. Tämä on selvästi kolmikosta mehukkain, ilman hedelmäisyyttä. Maku on todella tasapainoinen. Hyvä valinta kun haluaa juoda jotain perinteisempää ilman selkeitä voimakkaita makuja. Sopii loistavasti makuuni maitokahveihin, pelkkänä espressona en itse tätä joisi, koska tässä ei ole niin selviä makeita makuvivahteita kuin kahdessa edellä mainitussa. 


Kun Crema tarjosi kahveja heidän valikoimistaan maisteltavakseni, he ystävällisesti kysyivät, että voisivatko antaa myös alekoodin lukijoilleni. Tietenkin! Joten jos ruudun sieltä puolen löytyy muitakin kahvin ystäviä niin koodilla KEYWORDLOVE, saatte kaikista normaalihintaisista kahveista -15% 31.10.2018 asti. Kaupan kahvitarjonnan löydätte täältä.

Millaista kahvia tykkäät juoda? Perus vai löytyykö sieltä muitakin hifistelijöitä joille kahvi on intohimo?

*Kahvit saatu Cremalta. En saa käytetystä alekoodista rahallista hyötyä. 1. Ohhoh, olipas mielettömän kiinnostava kahvipostaus. Tässä tuli paljon uutta tietoa. En ole itse mikään kahvihifisteliljä (olen liian laiska ottamaan selvää ja toimimaan,heh), mutta kahvia juon mielelläni ja oikeastaan ainoa suurempi kriteeri on se, ettei kahvi saa olla laihaa. Käyn usein kahviloissa ja olen saanut mielestäni useimmiten ihan hyvää kahvia, tosin makunystyräni eivät ole kai kovin kultivoituneet. Muistan joskus 80-luvun alussa, kun menin silloisen mieheni kanssa kahville Turussa Hamburger Börssin terassille ja kahvi tuotiin pöytään yllätyksekseni hienosti tarjoiltuna upeassa kannussa ja kahvi ilmeisesti oli ihan kunnon böönistä ja vastajauhettua, koska se maistui aivan taivaallisen hyvältä, että tuli se koko pannu tosiaankin juotua, eikä tehnyt tiukkaakaan;)
  Kivaa sunnuntaita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että postaus oli kiinnostava. Omista intohimoista on aina mukava kirjoittaa.

   Mähän maistan nykyään ihan heti, jos kahvi on vähänkään seisonut pannussa liian kauan
   Esim. Laivoilla oon usein saanut niin karmeaa suodatinkahvia, että on jäänyt suullisen jälkeen juomatta. Juon kahvia mieluummin harvemmin ja kunnollista. Usein myös mausta huomaa helposti sen, että laitteita ei ole puhdistettu kunnolla, kahvi maistuu sellaiselta pinttyneeltä. 😅

   Juuri se vasta jauhettu maistuu juurikin taivaalliselta. Sen tuoreuden maistaa ja siihen kun makunystyrät tottuu ei paluuta ole. 😁

   Poista
 2. Olet niin oikeassa, on kuin viinien maistelu, makuaistit vaan kehittyy ja tavallinen kahvi ei vaan enää kelpaa. Cremalla vaikuttaa olevan todella hyvä valikoima kahveja, jotka taatusti olisi omaan makuun ja papujahan ne olla pitää.

  Mukavaa päivää. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne kehittyy, sen jälkeen ei vaaleimman paahdon kahvit maistu kuin vedeltä, joiden sekaan on heitetty hiven kahvia. 😅

   Cremalla on loistava valikoima, kivoja merkkejä, joihin en ole törmännyt muualla, mutta sitten myös aina takuuvarmat Johan & Nyströmit vaikka mun on pakko sanoa, että nää Arcaffet on vielä niistäkin astetta parempaa kahvia. 😁

   Mukavaa päivää Tiia. 💙

   Poista
 3. Miten siis valmistat nämä kahvit? Sopivatko nuo arvostelemasi kahvit normikahvinkeittimellä keitettäviksi?

  Muistin tuosta Mokacremasta, että minulla on Bialettin Moka Express- mutterikeitin, joka todellakin oli nimensä veroinen. Ainakin niinä muutamina kertoina, kun olen sillä yrittänyt kahveja keittää, on siitä seurannut siivousurakka lattiasta kattoon ;D

  -Tiltu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monilla merkeillä on kahveja, jotka sopii käytettäväksi niin espressoon kuin normi kahviinkin, mutta nää Arcaffét on espressokahveja, eli tarvitaan juuri mutteripannu tai sitten kahvikone, mutta Creman sivuilta löytyy paljon kahveja, joita voi keittää ihan normaalilla kahvinkeittimellä tai sitten pressokeittimellä, niin ei tarvitse pelätä sotkua. :D Creman valikoimista omia suosikkeja on. mm. Creman omat Crema Indonesia Jaava, joka on aivan mielettömän karkkinen herkkukahvi, (kuin jälkiruoka!), sekä hivenen vähemmän makea ja arkeen sopivampi Crema Brazil sekä Johan & Nyströmin pähkinäinen Brazil Fortaleza, joita kaikkia näistä saa myös valmiiksi jauhettuna (voi keittää tavallisella keittimellä), jos kotona ei ole kahvipavun jauhinta. Toki ei se niin hyvän makuista ole kuin jauhaisi itse juuri ennen valmistusta, mutta... :D Niin ja tuo sinun mutterikeitin on muuten sitten huippuluokan vehje, mutta tarkkana sen kanssa pitää olla, ettei tule mokakahvia. :D

   Jonna

   Poista
 4. Kiitos vinkistä, aion kokeilla tuota Crema Indonesia javaa!

  -Tiltu

  VastaaPoista
 5. Mäkin olen haksahtanut kahviharrastushommiin. Juon tosi erilaisia kahveja, enimmäkseen käsin suodatettuna, Aeropressilla puristettuina tai espressona. Enimmäkseen pieniltä paahtimoilta ja tuoreena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä koukuttavaa kun tähän haksahtaa. Itseltä löytyy kans aeropressi jota käytän toisinaan. Kahviautomaatti voittaa kiireessä mutta kun on aikaa valmistelen muillakin tavoin. 🙂

   Poista
  2. Mä haksahdin espresso edellä ja olen ”joissain asioissa” ”vähän” puristi, mikä sulki ovet automaateilta - ja avasi ne loputtomalle turhautumiselle.

   Oli jotenkin hassua huomata että harrastuksen edetessä makumieltymykset liikkuivat tummista ja maanläheisistä makeisiin ja hedelmäisiin ... vaaleapaahtoisiin suodatinkahveihin. Ihan viimeisin havainto on se, että tavallisella kahvinkeittimelläkin saa aikaan mainion kupillisen kun vähän katsoo mitä tekee. Ja mitä kahvia käyttää. 😋☕️

   Poista
  3. Tuo on oikeasti niin totta, suodatinkeuttimelläkin saa aivan eri tason kahvia kunhan panostaa papuihin ja jauhaa ne itse. Ero on kuin yöllä ja päivällä. Tuostahan se kaikki itselläkin alkoi, kun tajusin miten huima ero on maussa. 😅👍

   Poista
 6. Mä tilaan aina välillä tuoreita papuja ja nyt pitää laitta vaikka tuo Roma mieleen, koska haluaisin kokeilla jotain pehmeän makuista :)

  VastaaPoista
 7. Myòs mun mies alkoi ostamaan papuja ja jauhamaan suodatinkahvia itse. Aika pian lòytyikin sopiva combo. Rakastan kahvia ja nimenomaan suodatinkahvia isossa mukissa. Pàivàni alkaa kahvilla, se saa minut kàyntiin. Jos pitàà làhteà ulos ilman kahvia, esim.verikokeiden ottamisen takia, niin tuskailen sità jo edellisenà iltana, kauhun paikka :-) anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pavut ja niiden itse jauhaminen nostaa kahvin maun kyllä aivan eri tasolle. Jos ei maussa huomaa sitä eroa, on makuaistissa vikaa. 😁

   Poista
 8. Hello! Quick question that's totally off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My web site looks weird when browsing from my iphone 4. I'm trying to find a theme or plugin that might be able
  to correct this issue. If you have any recommendations, please
  share. Appreciate it!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I bought my blogger theme and it also came mobile friendly (I think it's most easy way), so I don't know how you do it yourself. Sorry I couldn't help more. :)

   Poista
 9. Olisinpa huomannut tämän tekstisi aiemmin :D Just viime viikon lopulla katselin Creman sivuja aikomuksena tilata mutteripannu. Päädyinkin tilaamaan kahvipapuja, kahvimyllyn ja aeropressin. Jännityksellä odotan tilausta! Olen jo aikoja sitten vaihtanut vaaleapaahtoisen kahvin tummaan ja lopettanut kahvin juonnin työpaikalla, koska maku ei miellytä. Luulin juovani kotona vähän liiankin ärtsyä tummapaahtoa, mutta Espanjasta lomalta tultuani tuttu suodatinkahvi maistui todella laihalta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, olisit saanut kahvista hyvän alen. ☹️ Joo siis myös kreikkalaisten kahvi on todella tujua, mut ne pistääkin siihen yleensä niin paljon sokeria et lusikkakin seisoo siinä. Katselevat aina kauhuissaan kun juon mustana sitä. 😅 Ja todellakin noiden jälkeen suodatinkahvi jopa tummempi paahto on ihan laihaa. 😂

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives