Vaseliini – Mihin käyttää?


Tunnustan, että koin vaseliinin aiemmin täysin turhana tuotteena ihonhoidossa. Saatoin jopa mielessäni hieman demonisoida sitä, aivan turhaan. Joskus parikymppisenä ostin sellaisen keltaisen pienen peltipurkin kokeilumielessä, mutta se jäi nopeasti kaapin nurkkaan pilaantumaan muutaman kokeilun jälkeen. Reilu vuosi sitten päätin antaa vaseliinille uuden mahdollisuuden. Kynnys kokeiluun oli pieni, sillä sitä myydään melkein kaikissa päivittäistavarakaupoissa ja hinta on pari euroa.

Vaseliini nousi uuteen kukoistukseen pari vuotta sitten, kun ihonhoitotemppu "slugging" nousi pinnalle. Korealaisessa kikassa levitetään kasvojen iholle illalla paksu kerros vaseliinia muiden tuotteiden levityksen jälkeen. Vaseliini lukitsee näin iholle kosteuden ja toisten mielestä juuri se tekee ihosta erityisen heleän. En usko, että kikka sopii muille kuin selälteen nukkuville. Itseäni kyljelleen nukkuvana inhottaa ajatuskin, että vaseliininen poski tarttuisi kiinni tyynyliinaan.


Mitä vaseliini on?

Vaseliinia saadaan maaöljyn tislauksen sivutuotteena. Kyllä, kuulostaa inhottavalta. Meille ihonhoitoon myytävä valkoinen vaseliini on kuitenkin erittäin pitkälle jalostettua. Epäpuhtaan vaseliinin tunnistaa sen kellertävästä tai ruskeasta väristä. Se on kiinnittyvää, vettähylkivää ja kestää korkeita lämpötiloja.

Vaseliini sopii hyvin suojaamaan ärtynyttä ihoa. Itse käytän sitä esim. naarmujen tai pienten ei vertavuotavien haavojen suojaamiseen. Eron huomaa jo yhdessä yössä, kun haava pääsee parantumaan suojaavan kerroksen alla. 

Jos haluaa iholle lisäkosteutta, silloin ei kannata käyttää vaseliinia yksinään, sillä ei se ei yksistään kosteuta ihoa vaan se vain lukitsee kosteuden tehokkaasti. Jos kantapäät ovat kuivat, levitä ensin kosteuttava jalkavoide, jonka päälle vielä vaseliini ja sukat. Kantapäiden iho on aamulla joustava ja pehmeä. Hyvä kikka, kun sandaalikausi kurkkii nurkan takana. Saman voi tehdä myös käsille, jos ne tuntuvat todella kuivilta.

Iltaisin illan ihonhoitorutiinia tehdessä levitän yleensä kaikki hoitotuotteet myös huulille retinolia tai kuorivia tuotteita lukuunottamatta. Tämän jälkeen niiden tuoman kosteuden voi lukita iholle vaseliinilla, joka pysyy huulilla hyvin koko yön. Tuntuma varsinkin huulilla on miellyttävä, koska vaseliini on jämäkkää, mutta ei liimaa huulia yhteen vaan sen jättämä tuntuma on liukas. Huulet ovat aamulla aina erityisen pehmeät.

Kun aloin käyttämään säännöllisesti retinolia, huomasin, että sitä kylkinukkujalla helposti leviää alueille, jonne sitä ei välttämättä haluaisi. Ihmettelin, että miksi välillä silmäluomet ja silmäkulmat hilseilevät kuivuuttaan, kunnes tajusin, että retinoli oli levinnyt sinnekin yöllä kasvojen osuessa tyynyyn, vaikka en sitä koskaan tietenkään illalla niille alueille levittänyt. Se tietenkin kuivatti alueiden herkkää ihoa liiaksi. Aloin tämän jälkeen suojaamaan luomet ja silmänurkat todella ohuella kerroksella vaseliinia, jonka läpi ei retinoli pääse imeytymään. Ongelma loppui siihen.

Toiset poistavat vaseliinilla silmämeikkiä, itse en ole tähän lähtenyt. Sen sijaan hyönteisten puremien päälle se on erinomainen kutinan lievittäjä. Vaseliini irroittaa myös meikkitahrat vaatteista.

Käytän Vaseline Original Petroleum Jellya. Pieninkin muovipurkki kestää pienen ikuisuuden, vaikka käytän sitä päivittäin. Kokojahan löytyy useampia. Vaseliini on helposti siedettyä ja hajutonta. Ainoastaan helposti tukkeutuvalle iholle en lähtisi sitä levittämään, sillä se voi lisätä tukkeumia.


Käytätkö vaseliinia?

 1. Mulla on ollut vaseliini ostoslistalla, sillä kuulin, että hajuvesi saattaisi tuoksua iholla pidempään, kun ensin sivelee iholle hieman vaseliinia ja sitten suihkauttaa hajuvettä. Kuulemma jokin ranskalaisten naisten kikka! :) Mulla on sama juttu, eli nykyään suhtaudun vaseliiniin tai ylipäätään mineraaliöljyä sisältäviin tuotteisiin neutraalisti, kun joskushan se oli ihan no-no! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen muuten kuullut kans ton kikan. Pitäis koittaa sellaisiin tuoksuihin, joissa on huono kesto, niin näkis toimiiko. 😁

   Ei siitä tosiaan pitkä aika ole, kun blogimaailmassakin mineraaliöljy ja vaseliini olivat kirosanoihin verrattavia. 😅 Mineraaliöljy ainakin omalle iholle voiteessa on talvella tosi jees, kun kaipaan kunnon kosteutta. Muutama vuosi sitten en varmaan olis käyttänyt sellaista tuotetta kasvoille, toisin on nyt. 😁

   Poista
 2. Kyllä käytän. On tosi hyvä rasva kuiville huulille ja helpottaa atooppisen ihon kuivuuslänttejä ja kutinaa tosi hyvin.
  Mukavaa viikonloppua sinulle Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just kuiviin läntteihin tosi hyvä.👍

   Samaa sinne Outi. ❤️

   Poista
 3. Tuo yön aikana leviäminen on mulle just se ongelma. Vaikka levittäisin öljyä kasvoille vähän, niin yön aikana sitä on levinnyt silmiin ja ne ovat ärtyneet ja rähmäiset. Mulle mineraaliöljy on nou-nou koska se aiheutti mulle aikoinaan aknen tapaisia kipeitä paukamia ihon alle. Muistan kun illalla laitoin apteekin Bellavita voidetta ja aamulla oli hirveitä paukamiia leuassa. En tiedä juontaako nykyinen yliherkkyys öljyille nuilta ajoilta. Mullahan oli ihan akne ja kävin ihotautilääkärillä. Hän määräsi Humektania, joka sisälsi mineraaliöljyä :D ei auttanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leviää kyllä tosi helposti. Öljy on vielä niin liukasta, että ei ihme, että se liikkuu yön aikana. 😐 Kaikille ei mineraaliöljy sovi, mut sen tietää sit kokeilemalla. Jos iho tukkeutuu helposti, niin ei ehkä kannata edes yrittää. 😁

   Poista
 4. Kiitos vinkeistä Jonna, sillä en ole todellakaan keksinyt itse, mihin vaseliinia käyttää. Ihanaa viikkistä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa laittaa niille sun kuiville luomillekin, vaikka voi kuulostaa hurjalta.

   Poista
 5. Mä mietin vasta vaseliinin ostoa, mutta nyt en enää muista mihin tarkoitukseen sitä siinä hetkessä ajattelin. Mutta loistava tuote!

  VastaaPoista
 6. Kiitos jälleen vinkeistä - nuorena käytin vaseliinia huulille, mutta olen ajan mittaan unohtanut kokonaan, miten tehokas se on! Hyvää uutta viikkoa, Jonna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi hyvä. Huulille vielä alle seerumi tai muu voide ja sitten vaseliini päälle. Huulet on varmasti aamulla pehmeät.

   Samaa sinne Lady ja ihana kuulla sinusta pitkästä aikaa. Kävin juuri lukemassa uusimman postauksen. ❤️

   Poista
 7. Vaseliini ja vitalis! jompaa kumpaa näistä piti olla aina yläasteella :D Mulla tosin oli vitalis ja en muista käyttäneeni kumpaakaan ainakaan 10 vuoteen :D Ehkä pitäisi ihan kokeilumielessä ostaa molemmat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vitalista pistettiin aina naamaan kun mentiin lapsena kovilla pakkasilla ulos. En koskaan unohda sen tuoksua. 😁

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives