Näin suojaat ihosi auringolta

*Sisältää mainoslinkkejä

Tuo ihana ja niin kamala aurinko. Kaikki meistä tietävät, että auringosta on niin hyötyä kuin haittaakin. Positiivista on D-vitamiinin tuotanto ja kudosten hapetuksen tehostuminen. Unohtaa ei myöskään pidä auringon virkistävää ja mielialaa kohottavaa vaikutusta. Valitettavasti myös haittapuolia on ja ne pitää ottaa vakavasti, ilman hysteriaa. Ihon palaminen, ennenaikainen ikääntyminen, allergiset reaktiot ja ihosyöpä. 

Haittapuolien vuoksi on tärkeää välttää liiallista altistumista auringolle. UVB-säteille altistutaan olemalla ulkona, mutta UVA-säteily pystyy kulkeutumaan jopa ikkunoiden läpi sisälle. Joten jos autoilet paljon, auringosta suojautumiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Auringolta suojaamiseen on omia vartavasten tarkoitettuja vaatteita, mutta hyvän suojan saa myös tummilla ja paksummilla materiaaleilla. Valkoinen t-paita tai ohut silkkinen materiaali ei juurikaan suojaa tarjoa. Varjossa oleskelukin auttaa suojautumaan. Ihon suojaamiseen voi käyttää avuksi myös aurinkokapseleita, vaikka niistä saatu tieto vuosien varrelta on hivenen ristiriitaista. Itse olen kokenut ne hyödyllisiksi, voitkin lukea lisää niiden käytöstä täältä.


Yllämainitut ovat kaikki hyvänä apuna suojautumisessa, mutta ihon suojaamisen pohjana on hyvä käyttää aina aurinkovoidetta. Aurinkovoiteiden käyttö on lisääntynyt ihmisten tiedostaessa yhä enemmän auringon haittapuolia. Ongelma on se, että edelleen suurin osa levittää aurinkovoidetta aivan liian vähän. Somessa pyörii "sormikikka", mutta itse en tähänkään ihan luottaisi. On paljon voiteen koostumuksesta kiinni, onko tuo määrä riittävä vai ei. Varsinkin hyvin ohuiden tuotteiden kanssa kikka ei välttämättä toimi.

Kasvoille suositellaan levitettävän aurinkovoidetta noin neljäsosa teelusikallista, joka on 1,25 ml. Tämä kattaa vain kasvot, ei kaulaa eikä dekolteeta. Keskikoiselle vartalolle suositus on hieman yli 30 ml.  Tästä määrästä on pois kasvojen iho.

Jos et levitä tuotetta tarpeeksi, suoja jää hyvin vähäiseksi. Äkkiä voisi ajatella, että suoja esim. vain puolittuu, jos levität sitä puolet vaaditusta määrästä. Laskenta ei kuitenkaan mene näin vaan suoja laskee esitetyn suojakertoimen neliöjuurta vastaavaksi. Tällöin SPF 50 saatkin enää vain SPF 7 ja SPF 30 vähän yli SPF 5 eli suoja on tuolloin jo lähes olematon. Siitä voi sitten laskea, että jos levität neljänneksen vaaditusta määrästä suojaa, sitä ei enää ole juuri ollenkaan. Tämän vuoksi en suosittele SPF 50 tai SPF 30 alempia kertoimia missään olosuhteissa.

Levityksen kanssa ei siis kannata hutiloida. Levitän voiteen usein kahdessa kerroksessa. Annan ensimmäisen kerroksen vain hivenen kuivahtaa välissä. Tällä varmistan sen, että sitä aurinkovoidetta mitä luultavammin tulee oikeasti jokapaikkaan. Voidetta pitäisi myös muistaa lisätä 2-3 tunnin välein, joka varmasti tuntuu monesta haastavalta.  

Koen, että hyvä suoja aurinkovoiteen lisäksi  on mahdollisuuksien mukaan vältellä aurinkoa, valita mieluiten aina varjo, sekä suojata ihoa vaatteilla. En ole enää vuosikausiin ottanut aurinkoa. Tämä oli ensimmäinen asia, jonka päätin lopettaa ihoa suojatakseni. Valitettavasti vielä kolmekymppisenä grillasin itseäni auringossa suojakertoimien kera mukamas kohtuudella, en enää. Monista ruskettunut iho on nätti, pitää muistaa, että auringosta saatu rusketus on aina merkki ihon DNA-vauriosta, joka kasvattaa ihosyöpäriskiä. Jos tykkäät rusketuksesta, paras ja turvallisin tapa on hankkia se purkista.


SUOSIKKITUOTTEET SUOJAUTUMISEEN

VARTALOLLE: *Avène Intense Protect, *Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream ja *Clarins Care Cream.

KASVOILLE: *Heliocare 360° Mineral Tolerance Fluid, *Mádara Plant Stem Cell Ultra-Shield Sunscreen, *Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream, *Elizabeth Arden City Smart Broad Spectrum ja *Paula's Choice Super-Light Daily Wrinkle Defense.

KAPSELIT: *Bio-Karoten+E ja *Puhdas+ Premium Sun Capsules.

Onko suhtautumisesi aurinkoon muuttunut vuosien varrella? 

Oikein ihanaa kesän odotusta kaikille!

Kuvat: Pexels 

  1. Kyllä sitä tulee itseään suojattua auringolta niin paljon enemmän kuin nuorempana. Ihanaa loppuviikkoa sinulle Jonna <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa ihon suojaamista. Toki se nyt harmittaa, ettei nuorempana ollut tarkempi. Tosin meidän nuoruudessa kaupan suojakertoimet oli 5 tai 8 vain apteekista sai korkeamman suojakertoimen tuotteita, jotka oli järkyttävää jankkia. 🤣

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives