Tarte Tatin – Omenatorttu


Syksy on omenoiden aikaa ja niinpä minunkin on pitänyt jo monta viikkoa valmistaa jotain herkkua omenoista. Leivonnan suhteen olen kuitenkin tunneihminen: saan välillä innostuksen ja välillä ei huvita ollenkaan. Kunnes näin Virpin tekemän herkullisen näköisen Ranskalaisen omenatortun, jonka kuvan piirryttyä verkkokalvoille, suorastaan juoksin kauppaan hakemaan omenoita.

Monen leivonnaisen alkuperään liittyy jokin taru niin myös Tarte Tatinin. Legenda kertoo, että Stephanie Tatin oli valmistamassa normaalia omenapiirasta, mutta hän paistoikin liian kauan sokerin, voin ja omenapalojen yhdistelmää. Piiraan haju alkoi tuntua palaneelta ja Stephanie päätti pelastaa "epäonnistumisen" levittämällä omenoiden päälle taikinaa ja laittamalla piiraan takaisin uuniin. Valmiin tortun hän keikautti vadille ja tarjosi vieraille, jotka hämmästykseksi pitivätkin tortusta kovasti. Karamellisoiduista omenoista tuli klassikko.


Tarte Tatin – Omenatorttu

4 pientä Granny Smith -omenaa

75g voita
1dl sokeria

Taikina:

3dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1/2dl sokeria
1tl kardemummaa
0,5tl kanelia
100g voita jääkaappikylmänä
1 muna

(1-2 tl vettä tarvittaessa)

Aloita pohjustamalla leivinpaperilla halkaisijaltaan n. 24cm:ä oleva irtopohjavuoka siten, että laitat leivinpaperin vuoan pohjalle ja kiristät reunuksen vuoan ympärille. Leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois ja voitele vuoka. 

Laita uuni kuumenemaan 200°C.

Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat 0,5cm:n paksuisiksi viipaleiksi. 

Laita voi ja sokeri paistinpannulle. Kuumenna hiljalleen antaen seoksen kiehua ja sekoita välillä, kunnes sokeri-voiseos on kauniin toffeenruskeaa. Kaada seos vuoan pohjalle ja lisää päälle omenaviipaleet.

Nypi sormin kaikki kuivat aineet kuutioidun voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja tarvittaessa kylmää vettä, jotta taikinaan tulee kaulittava koostumus. Älä sekoita taikinaa liikaa, ettei siitä tule sitkeää. Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vähän vuokaa isommaksi levyksi. Nosta taikina kaulimen avulla vuoan päälle. Työnnä taikinaa varovasti sormin omenatäytteen reunoille. Tasoita pinta varovasti. 

Laita uuniritilä uunin keskiosaan ja lisää päälle leivinpaperi. (kuuma karamelliseos tulee kiehumaan uunissa ja vuoka todennäköisesti hieman vuotaa, joten jos et halua sotkuista uunia, tämä varotoimenpide kannattaa) Nosta vuoka leivinpaperin päälle uunin keskitasolle ja paista n. 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Kumoa valmis torttu heti tarjoilulautaselle. Ole varovainen, sillä tortun karamelliseos on polttavan kuumaa! Nauti kermavaahdon, vaniljajäätelön- tai kastikkeen kera.


  1. Mulla sama homma tuon leipomisen kanssa. Eilen tein ekaa kertaa itse leipää :O

    Vaikka näyttää todella hyvälle niin omena ei vaan oikein ole mun juttu, toisin taas esim. mustikkapiirakka ja vaniljakastike :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen niin laiska leipomaan leipää, pari kertaa tainnut veivata sämpylöitä. :p Mustikkapiirakka on hyvää!

      Poista
  2. En totisesti ole mikään leipojamestari, reseptiä visusti seuraamalla saatan onnistua. Nyt kun näin tämän kaunottaren tekee sitä mieli leipoa sekä syödä.

    Tuntuu siltä, kaiken mitä teet, teet kauniin elegantisti. :)

    Ihania herkutteluhetkiä toivottelee Tiia jolla on sentään kainalossa Virosta tuodut White Lion patukat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mä myönnän olevani näpertelijä ja tarkka yksityiskohdista. ;) Tässä hankalin vaihe on se kaulinta, pitää olla nopea, eikä sitä ole kovin kauaa aikaa veivata, ettei voi lämpene liikaa.

      Poista
  3. Ååååh, miten kivan näköinen. Nam. <3

    VastaaPoista
  4. Mielettömän herkullinen leivonnainen! Leipuri Tatinin erehdys koitui siis meille kaikille onneksi. Tummentuneet reunat ovat vielä erityisen aromaattisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika moni leivonnainen on tainnut syntyä vahingossa pienen erehdyksen kautta. :p Mietin, että olisi voinut ehkä olla vielä kauemmin uunissa, että omppujen sävystä olisi tullut vieläkin tummempi. :)

      Poista
    2. Näyttää ja kuulostaa aivan ihanalta! Saisikohan sitä aikaiseksi...perinteisesti olen ollut kehno noissa nyppimistä vaativissa.

      Poista
    3. Saat saat, hyvin se onnistuu, kunhan voi on tarpeeksi kylmää. :)

      Poista
  5. Tarte Tatin..namm..pari, kolme vuotta sitten tein syksyllä tosi ahkeraan tätä, nyt en ehkä uskalla, koska lihon jo pelkkää kuvaa katsomalla :D Itse tosin tein tän aina voitaikinaan ja niin, että koko komeus menee uuniin paistinpannussa ^_^ Se kumoaminen on muuten todella kuumottavaa kun aina pelkää, että onnistuu saamaan kuumat karamellinesteet päälleen tai vaihtoehtoisesti koko torttu lipeää lattialle/tiskipöydälle. Stockkalla tosin olen nähnyt myynnissä ihan Tarte Tatin vuokiakin, joissa tuo kumoamisprobleemi on huomioitu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D

      Kumoamisessa saa olla tosi tarkkana, se karamelliseos on niin polttavaa. Kiitos tuosta vuoka vinkistä, pitää laittaa kyllä harkintaan, jos useammin alkaa tekemään Tartea mieli. ^_^

      Poista
  6. Kuulostaa aivan liian herkulliselle. Nyt on juuri sellainen olo, että ei millään jaksaisi leipoa mitään, mutta kun silti tekisi mieli jotain herkkua! :) Mä en oo ennen tykänny omenapiiraista/paistoksista ollenkaan, mutta ihan vuoden sisällä oon rakastunu niihin täysin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se mieli muuttuu... ;) Itse olen tykännyt aina omenasta tehdyistä makeista leivonnaisista, varsinkin, kun ne on niin usein helppo tehdä.

      Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives