Pettymyksestä hymyyn


Varmaan kaikki blogiani lukevat tietävät, että en ns. "sylje lasiin", mitä kosmetiikkaan tulee. Käytän laidasta laitaan kaikenlaista: synteettisestä luonnonkosmetiikkaan, mutta jo pari vuotta minulla on ollut eräs ainesosa, mitä olen koittanut vältellä parhaani mukaan lähinnä koskien erilaisia hammastahnoja ja kuorintoja, nimittäin mikromuovit. Asia on oikeasti hoitunut helposti, koska käytän kasvoilla lähinnä entsyymikuorintoja, joten niistä ei tietenkään välttelemääni ainetta löydy. Samoin käyttämäni Yotuelin-tahnat eivät mikromuoveja sisällä. Käyttämissäni vartalokuorinnoissakaan ei ole sanaa Polyethylene vilahtanut, tässä kohtaa kuitenkin muistututan, että "rakkaalla lapsella" on monta nimeä, mm. Erikan blogista löytyy kattava listaus.

Mikromuovihan on siis alle millimetrin mittaisia liukenemattomia muovinkappaleita ja niitä käytetään pesemiseen tarkoitetuissa hygienituotteissa puhdistavan vaikutuksen vuoksi. Ongelma on vaan se, että nuo pienet muovinkappaleet pääsevät livahtamaan suodatuksen läpi ja sitä kautta vesistöihin. Maailman merissä onkin arviolta 269 000 tonnia muovia ja pelkästään mikromuoveja päätyy meriin ainakin 13 000 tonnia joka vuosi. Yhdysvalloissahan on hyväksytty "Microbead-free waters act of 2015" -lakiehdotus, joka kieltää muoveja sisältävien kosmetiikkatuotteiden tuotannon ja myynnin Yhdysvalloissa vuoden 2016 alussa. Euroopan Unionin alueella mikromuoveja ei ole kielletty kosmetiikassa. En tiedä, koska tuo laki on lopullisesti voimassa, enkä sitä mikä siirtymäaika tuolla hyväksytyllä lakiehdotuksella on, mutta ainakin tällä hetkellä eräs jenkkibrändi myy edelleen Yhdysvaltaisessa nettikaupassaan mikromuovia sisältävää vartalokuorintaa, kuorintaa, joka ennen oli suosikkini.

Kävi tosiaan niin, että tilasin jokin aika sitten kuorinnan, koska se on lukeutunut suosikkeihini. En jotenkaan ajatellut asiaa juuri tilaushetkellä, enkä tarkistanut ainesosaluetteloa. Kun olin käyttänyt tuotetta kerran ja se tuntui jotenkin "muoviselta" tai no sen vaan tietää, jos rakeet ovat muovia, se ylipehmeä tunne... No siellähän se komeili toisena listassa:  Polyethylene. Maku meni ja pannassa on, kunnes poistavat tuon ainesosan tuotteestaan. Tuli vähän pettynyt olo, joten päätin piristää sitten itseäni jollain, jossa tällaisia huolia ei ole.


Virolaisen Signe Seebidin hillopurkeilta näyttävä kosmetiikka valmistetaan käsityönä luonnollisista raaka-aineista, eivätkä ne sisällä minkäänlaisia synteettisiä aineita. Mikä itsestäni on mielettömän mahtavaa, on se, että näin herkullisen näköistä kosmetiikkaa saa nykyisin ostettua ihan Prismasta!

Puhdistava Mansikka-Vanilja Kasvonaamio* tulee jauhemaisessa muodossa pakattuna hillopurkin näköiseen pakkaukseen. Itse sain purkkini helposti auki, mutta Tarulla oli ollut ongelmia. Kerron pienen vinkin, jonka avulla toivottavasti muut eivät menetä hermojaan. ^_^ Edesmenneellä mummollani oli huonot ranteet ja hänen vinkkinsä tällaisten purkkien avaamiseen toimii aina. Tarvitset vain teräväkärkisen pikkulusikan. Laita lusikan kärki kannen reunan alle ja paina lusikkaa purkkia kohden, kuuluu napsaus, jonka jälkeen purkki avautuu helposti. 

Kansi ei siis ollut itselleni ongelma, mutta näiden jauhemaisten naamioiden ohjeet ovatkin sitten yleensä kinkkisiä, miten näihin saa sekoitettua oikeassa suhteessa nestettä? Mansikka-Vanilja Kasvonaamion ohjeessa käsketään sekoittamaan 10g:n jauhetta puoli teelusikallista vettä. Tarkkasilmäiset saattoivat huomata, että purkissa on 50g:aa tuotetta. Käyttäisinkö muka viidesosan purkista kerralla? Tuskin. Olen aiemminkin käyttänyt jauhemaisia naamioita ja tiedän, että nämä ovat todella riittoisia. Tuosta ohjeellisesta määrästä naamiota riittäisi ainakin viisi henkisen perheen kaikille jäsenille nassuun naamiot lauantai-illan ratoksi. Mutta koska nyt oli vain yhdet kasvot käytettävissä niin ei kuin kokeilemaan. Yksi teelusikallinen tuotetta oli liian vähän, mutta kaksi tasapäistä lusikallista olikin sitten juuri sopivasti. Vettä lisäsin aavistuksen lusikan kärjellä, aina välillä sekoittaen, kunnes sain haluamani koostumuksen. Naamio tuoksuu miedosti vaniljalle, mansikan tuoksua en itse saanut tästä paljoakaan irti. Sisältää mm. A- ja C-vitamiinia, rautaa ja kalsiumia. Koostumuksessa on käytetty myös valkoista savea, mansikkajauhetta, punaista savea ja vaniljan siemeniä. 


Savinaamioiden tapaan naamio tietenkin kuivui iholle, mutta jos haluaa, tätäkin pystyy estämään, suihkimalla vaikka jotain kivaa kukkaisvettä päälle, joka pitää naamion joustavana. Itse annoin kuitenkin naamion kuivua perinteiseen tapaan kasvoilla ja huuhtelin 10 minuutin päästä pois. Naamio ei edes kuivuessaan tuntunut epämiellyttävän kiristävältä, eikä aiheuttanut pistelyä, kuten jotkut savinaamiot saattavat tehdä. Käytön jälkeen ihon pinta oli todella sileän oloinen, ihohuokoset supistuneet ja jännää kyllä, edes omaa pintakuivaa ihoani ei kiristellyt. 

Jauhetta voi sekoittaa veden lisäksi myös maitoon tai jogurttiin, joilla siitä saa tehtyä todella kuivalle iholle lempeämmän.

Irtosihan sitä lopulta pieni hymykin. ^_^


Mitä sitten tällainen käsintehty kosmetiikka maksaa? Signe Seebedin Mansikka-Vanilja Kasvonaamion suositushinta on 10 euroa. Sitä voi ostaa maahantuoja verkkokaupasta täältä tai sitten jälleenmyyjiltä, jotka löydät täältä.

Onko Signe Seebid tuttu? Mikä on suhtautumisenne mikromuoveihin?


*Kasvonaamio PR-näyte.
 1. Kunhan seuraavan kerran tulee Prismassa vierailtua (sinne valitettavan harvoin tulee lähdettyä kun mies vihaa sitä ihmismäärää mikä siellä yleensä aina on :D) niin noita tuotteita ehdottomasti pitää tsiigailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa katsella, koska kaikki ovat sellaisia, että näyttävät siltä, että voisi kuvitella syövänsä ne. Se on aina hyvä merkki. :D

   Poista
 2. Mahtava juttu, että Signe Seebidiä saa nykyisin Prismasta:)
  Prismoista saattaa muutenkin löytää yllättävän hyviä juttuja, jos
  vaan muistaa kurkata sinne alimmallekin hyllylle tai nurkan taakse;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienelle yrittäjälle mun mielestä aivan mieletön juttu saada omia tuotteitansa esiin! <3 Prismoissa on, tosiaan ainakin Laveran katselen aina läpi, jos vaan olen pikaisellakin kierroksella. Signe Seebidin tuotteet kyllä hauskasti pistävät silmään hillopurkkimaisina. :)

   Poista
 3. Signe Seebid on suloisista suloisin merkki ja kaikki purkit kyllä vetoavat kauneudellaan. <3 Niin hienoa, että näitä löytyy ihan Prismoista ja hintahan on todella edullinen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näähän eivät oikeastaan maksa mitään, tykkään tosi paljon itsekin siitä millaiseksi brändin ulkonäkö on ajateltu, sillä on oikeasti iso merkitys. :)

   Poista
 4. Merkki on mulle ihan uusi! Mulla on myös yksi vahingossa hankittu mikromuovikuorinta, oikein ärsytti kun huomasin sen, se tuntui aivan joltain ydinjätteeltä... Rakeettomat entsyymikuorinnat ja luonnonkosmetiikka ovat vastaus sitten nykyään kuorinta-asioihini. Onneksi esim. Body Shop on sitoutunut poistamaan mikromuovit kaikista tuotteistaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No uskon, varsinkin sun tapauksessa on todella paljon epätodennöisempää törmätä mikromuoveihin niiden tuotteiden parissa mitä käytät. Hyvä kuulla tuo TBS kanta tähän asiaan, olen sitä meinaten useasti pohtinut. :)

   Poista
 5. Tämä löytyy omasta hyllystä, mutta olen käyttänyt tätä ehkä kahdesti. Sinänsä hölmöä, kun tämä on oikein ihaha. Iho jää kuulaaksi ja pehmeäksi. Tykkään tuoksustakin, ja vaaleanpunainen naamio on söppänä. :) Tänään voisikin laittaa hemmotteluhoidon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä syy on se hieman hankala sekoittelu? Yleensä itsellä hyväkin tuote saattaa tollaisten juttujen takia jäädä välillä istuskelmaan hyllylle. :D Nyt ehdottomasti pienet hemmottelut illalla, oot ansainnut. <3

   Poista
 6. Ohhh, siis saako näitä oikeasti Prismasta!? Oon jo vetämässä takkia päälle:D Kuorinnat on aivan ihania ja muutkin tuotteet kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tarkista vielä tolta jälleenmyyjistä Prismat jotka myy, pitkä luettelo, mutta kannattaa katsoa, ettei tule pettymystä. :D

   Poista
 7. Mä sain Sannilta Signen appelsiini vartalokuorinnan tuliaisena Tallinnan lukijamatkalta. Pidin kovasti tuoksusta ja ihanasta purkista. Joka tosin on pirun liukas ja epäkäytännöllinen suihkussa :) pitääpä Prismassa katsella, löytyiskö näitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo luonnonöljyä sisältävät kuorinnat saattaa tosiaan olla pirullisen liukkaita suihkussa. Saa oikeasti olla varovainen! Lisäksi lasipurkki liukkain käsin, se se vasta taitoa vaatii. :D

   Poista
 8. Mä en tajunnutkaan, että 10 g on tosiaan 1/5 purkin sisällöstä :D. Olen käyttänyt tätä just jonkun lusikallisen kerrallaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjetta kyllä pitäisi jotenkin korjata, varsinkin, jos ei ole ennen käyttänyt, niin ei voi tietää, että toi on oikeasti hirveän ISO määrä. :D Ehkä siinä on se, että pienempää nestemäärää on jotenkin vaikea kertoa, itse laittaisin varmaan muutama tippa, niin saisi tota käytettävää jauhemäärää pienemmäksi. :)

   Poista
  2. Lisään vielä, että varmasti olisi helpompaa jos jauhemäärä ilmoitettaisiin teelusikallisena, eikä grammoina, aika harva punnitsee tai muistaa mitä teelusikallinen mitäkin painaa.

   Poista
  3. Kiitos palautteestasi :) Puhutaan valmistajan kanssa ja yritetään korjata ongelman. Aurinkoista viikonloppua! Cathy.

   Poista
  4. Kiitos Cathy!

   Olisi tosi kiva juttu, jos onnistuisi, tuote on kuitenkin paljon riittoisampi, mitä ohje antaa ymmärtää ja sehän on kuluttajan kannalta pelkästään hyvä asia. Aurinkoista viikonloppua sinnekin! :)

   Poista
 9. Onpas ihastuttavan näköinen pakkaus <3 En mitenkään orjallisesti välttele mikromuoveja, mutta koitan ainakin kuorintoja ostaessa vilkasta inci-luetteloon, että kuorivana matskuna on jotain luonnollisia partikkeleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin? =) Parasta tossa mikromuoviasiassa on, jos sen käyttö kosmetiikassa vaan kiellettäisiin, ei sitten kenenkään tarvisi arvailla, onko sitä tuotteessa vai ei. Siihen voi tosin olla vielä pitkä matka. :)

   Poista
 10. En varsinaisesti välttele mikromuoveja, mutta en myöskään juurikaan käytä kuorintoja. Kasvojen iho ei siedä kuorintaa lainkaan, ja olen vähän laiska käyttämään vartalokuorintojakaan... Mutta tuo purkkikikka tuli todella tarpeeseen, mulla kun on fibromyalgian takia vähän huonot kädet, joten kiitos vinkistä! Niin ja se on kyllä hyvä juttu, kun Prismasta saa niin laajasti kaikenlaisia kosmetiikkatuotteita. Meillä täällä maalla kun ei ole niin montaa liikettä, mistä voi kosmetiikkaa edes ostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sittenhän tulee luonnostaan välteltyä, ainakin noissa tuotteissa. :) Ole hyvä, toi on kaikkien mummojen kikka, mulla ei ollut pienenä voimia vääntää sillipurkkeja auki (nykyisin monessahan on erilainen kansi, hyvä juuri, jos on jotain vikaa, että ei ole vääntövoimaa...), niin mummo opetti kikan, niin minäkin sain purkin aikaistua, kun laitettiin ruokaa pöytään. :)

   Poista
 11. Täysin tuntematon merkki. Mikromuoville annan ison peukun alaspäin :( Aiheesta linkitinkin joskus taannoin blogini fb-sivuille uutisen, joka käsitteli mikromuovien kerääntymistä mm. kalojen elimistöön. Itse toivoisin, että mikromuoveista luovuttaisiin kokonaan kun luonnollisiakin vaihtoehtoja on, esim. hedelmänkivijauheet jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin laitoin tänään blogin Fb-sivuille linkin Hesarin juttuun, kun sopivasti asiallisesti tosta kirjoittivat. Kertyy hammastahnoista myös ihmisen, monethan painaa tunnetusti liikaa harjatessaan, sitten siinä samassa limakalvo vaurioituu, niin hammaslääkärit on alkaneet löytää potilaidensa suusta noita mikromuovihiukkasia kiinnittyneenä limakalvoille. Joten ei ihme sitten kun menevät siitä vielä eteenpäin, mitä tuhoja tulee vesistöihin. Mä en ole kovinkaan tarkka, mutta tää on itselleni joten helposti lähestyttävä ja selkeä juttu ja koitan tossa asiassa toimia sitten toisin.

   Poista
 12. Kiitos tästä vinkistä, täytyykin suunnata Prismaan katsomaan valikoima :)
  Ja täytyykin tehdä seosta sinun ohjeesi mukaan, eikä purkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä kurkkaamassa, siellä on vaikka mitä herkullista! :) Purkin mukaan menee kyllä tuotetta erittäin paljon hukkaan, paitsi, jos ei ole isoa perhettä.

   Poista
 13. Signellä on symppikset purkit! Muakin jauhemaisissa naamioissa ja kuorinnoissa aina arveluttaa sekoitussuhde :D Joskus esim. savijauhe jämähtää sellaiseksi ärsyttäväksi palloksi jos laittaa liian vähän nestettä, jonka sileäksi saamiseen menee aikaa :D Jauhemaisissa on se etu, että ne yleensä säilyvät hyvin.

  Mikromuoveja pyrin välttämään ja olinkin iloinen kun huomasin esim. Neutrogenan korvanneen mikromuovin :) Mun puolesta saisi kaikki mikromuovit kieltää!

  Ja mulla on tuo sama kannenavauskikka ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärsyttävä pallo on tuttu täälläkin, sit äkkiä tulee ihan liian lirua. :D Pitäis olla sellainen pipetti, jolla saa laitettua tipottain nestettä, ehkä säästän itselleni sellaisen seerumipullosta. :p Pilallehan noi ei helposti mene, kun kuivassa säilyttää.

   Mahtava uutinen toi Neutrogena, pointsit!

   Se on ihan paras. ;)

   Poista
 14. Mikromuovit on mun listalla ihan no no. Tietenkin käytän sellaiset tuotteet, joita saan esimerkiksi kavereilta lahjaksi, mutta itse en osta tuotteita, jotka sisältävät mikromuoveja.

  Mä rakastan Signe Seebidin tuotteita ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ymmärrettävä suhtautuminen, ei kaikki niitä incejä osaa lukea, itsekään en ymmärrä niistä kuin murto-osan. :)

   Signe Seebidin tuotteet ovat kyllä ihania! <3

   Poista
 15. Tää on ihana! Nimesin itse laskiaispullanaamioksi, sillä tuoksu on jotain hyvin laskiaispullamaista. Tosin ohjeen määrät oon jotenkin skipannut, ihan hyvä tuli itse arvioiden.

  En kovin orjallisesti välttele mikromuoveja, mutta hammastahnoissa oon siitä tosi tarkka. Kun kuulin tapauksesta, jossa mikrovuomirakeet oli menneet ikenen alle tulehduksen aiheuttaen (ja olivat ilmeisen vaikeita poistaa), oon ollut aika tarkka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun sanoit niin joo, ehkä se pieni vaniljatuoksu ja se ihan aavistus mansikkaa, voisi tehdä tästä laskiaispullan. :D

   Siitä on tosiaan pari vuotta, kun näin noita kuvia mikromuovin tekemistä tuhoista ihmisten suissa ja siitä asti olen sitten parhaani mukaan koittanut vältellä, myös eettisistä syistä.

   Poista
 16. Mä sain Pirjolta yhden sarjan tuotteen kokeiluun ja ihastuin! Sekin oli kuorinta. Mahtavaa, että ovat ottaneet nämä Prismoihin myyntiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten Pirjo on raaskinut luopua? Mutta hyvä sulle! :D Tosiaan ihan mahtavaa, että näitä saa nykyään ihan myös Prismasta. :)

   Poista
 17. Voi miten kiva, kun taas oppii uutta:) Siis Prismaan :) ja tutkimaan niitä omia kuorintoja:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tutkia, ainakin itse kävin pari vuotta sitten läpi kaikki mitä mulla silloin oli. Välillä meinaa unohtua olla tarkempi, mutta koitan välttää kuorinnoissa muoveja. :)

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown

Designed by FlexyCreatives