15.3.2018

Sanontoja joita inhoan


Suomalaiset rakastavat erilaisia sanontoja/sananlaskuja, menkää vaikka Wikipediaan katsomaan, sieltä niitä löytyy kasoittain. Toisista niistä olen minäkin vuosien aikana saanut voimaa ja ne toimivat aina. "Valheella on lyhyet jäljet", on yksi paikkansa pitävimmistä sanonnoista ikinä. Valheistaan jää ennemmin tai myöhemmin aina lopulta kiinni. "Sen edestään löytää, minkä taakseen jättää", on myös yksi paikkansa pitävämmistä letkautuksista.

Toiset kuitenkin lähinnä herättävät ärsytyksen tunteita. Muutama sanonta on sellainen, että jos niitä vielä joku tulee naamani eteen totuutena kertomaan, tekisi mieli vähintään karjaista: "Ole jo hiljaa!" Koen, että sanontojen kanssa kannattaa olla varovainen. Niistä voi imeä itselleen voimaa, mutta toiselle ihmiselle niitä ei välttämättä kannata alkaa viljelemään, juuri sen vuoksi, että et voi koskaan tietää miten lopulta joku toinen kokee asian, joten mikä sinä tai kukaan muukaan on neuvomaan. 

Tässä kuitenkin muutamia tuttuja suomalaisia sananlaskuja joita inhoan.

Se mikä ei tapa vahvistaa.
Tämä ehkä herättää itsessäni isoimpia tunteita, voin sanoa, että kaikki ne mitkä ei ole ainakaan vielä tappaneet, koska tässä sinnittelen, niin olisin voinut aika ison osan jättää välistäkin. Ehkä jotkut ovat vahvistaneet, mutta on ihmisiä, joille tulee se vaihe, että vastoinkäymiset eivät vahvista vaan lannistavat. Silloin tämä toisen suusta kuultuna kuulostaa lähinnä typerältä.

Kell' onni on, se onnen kätkeköön.

Tämä on sitten sitä tyypillistä suomalaista vaatimattomuutta. Kateellisten pelossa ei kannata huudella, jos asiat ovat hyvin, siitähän voi vaikka joku herkkähipiäinen tulla kateelliseksi. Pöh sanon minä, jokaisella ihmisellä on oikeus onneensa ja oikeus myös näyttää se.

Jos ei heilaa helluntaina niin ei koko kesänä.

Tämän on varmaan aika moni osoittanut epätodeksi. ;)

Jokainen on oman onnensa seppä. 

Varmasti, mutta entäs jos se taottava rauta on huonolaatuista ja parempaa ei ole tarjolla? Siitä ei saa hyvää, vaikka mitä tekisi.

Tyhmä kuin saapas.

Kuka on mitannut saappaan älykkyysosamäärän? 

Viedään kuin pässiä narussa.

Pässi on itseasiassa tosi itsepäinen eläin, ei ehkä ihan niin yksinkertainen narun päässä talutettava kuin voisi kuvitella. 

Kyllä maailmaan ääntä mahtuu.

No ei mahdu, olisi kiva, kun osattaisi olla välillä hiljaakin. Se vasta taito on.

Lopussa kiitos seisoo.

Ei seiso, todettu elämän aikana monesti, että siellä on vastassa jotain aivan muuta kuin kiitosta.

Asiakas on aina oikeassa.

Ei todellakaan ole, hänen ehkä tietoisesti annetaan ymmärtää niin. 

Ei pisara meressä tunnu.

Ei... mutta sitten jos niitä pisaroita on monta, niin johan alkaa tuntumaan.

Joka ei työtä tee, olkoon syömättäkin.

Tässä sitä inhimillisyyttä kerrakseen muita ihmisiä kohtaan. Kuolkoot nälkään, eihän sellainen ole ihminen lainkaan joka ei työtä tee. 

Mikä on teidän suosikkisanonta? Mitä taas inhoatte?


30 kommenttia:

 1. Loistava postausidea:) Suosikki- ja inhokkisanontoja on varmaan lukematon määrä, mutta ekaksi tuli mieleen tällainen inhokki: "viini on viisasten juoma". Ei tasan tarkkaan ole.
  Lapsena ärsytti mm. "itku pitkästä ilosta" ja "mies se tulee räkänokastakin, vaan ei tyhjän naurajasta". Niitä sai kuulla muiden suusta aika usein, jostain kumman syystä;)
  Itse käytän "sitä saa, mitä tilaa", jossa on mielestäni vinha perä; asioihin voi itse aika paljon vaikuttaa ja varsinkin ainakin aikuinen ihminen ymmärtää, että väärillä teoilla on ikävät seuraukset, mutta onhan se toisaalta aika ärsyttäväkin hokema, myönnetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Jotenkin kun näitä sanontoja tulee itselle päivittäin vastaan, niin tajusin, että itsellä on aika voimakas suhtautuminen niihin. Toiset lähinnä vain ärsyttävät ja herättävät inhoa, kun taas toiset ovat tolla paikkansapitäviä. :)

   Tuo itku pitkästä ilosta on ärsyttävät, se vähän liittyy kanssa tohon onnen näyttämiseen, että kun menee kaikki hyvin, niin takuulla tulee vielä joku vastoinkäyminen.

   Sitä saa, mitä tilaa, on kyllä osuva! ^_^

   Poista
 2. Minua ärsyttivät ennen myös lapsena jatkuvasti kuullut ”Itku pitkästä ilosta” (pitääkö kaikki pilata!) ja ”Mies tulee räkänokastakin, vaan ei tyhjän naurajasta” (okei, mökötetään sitten kaikki). Entisajan elämä näyttäytyy aika ankeana ja ilottomana, ja sitähän se on uskonnon varjossa paljon ollutkin, varsinkin herätysliikkeiden alueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita kahta on selvästi viljelty aikoinaan paljon. :D Olet oikeassa tosta, että entisajan elämä sanontojen osalta aika paljon näyttää juuri ankealta ja ilottomana. Annas jos on hauskaa, niin siitä seuraa takuulla jotain pahaa...

   Poista
 3. Tuossapa oli suurin piirtein kaikki omatkin inhokit. En nyt yhtäkkiä edes hoksaa mikä olisi lempisanonta, kun niin monessa suomalaisessa on se negatiivinen pohja, vaikka muka hyvällä sanotaan. Kyllä näitä on eräötkin kerrat kuullu ja varmaan itsekin lipsauttanut. Ne niin jää elämään, kaikesta inhosta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin toi, että kaikesta inhosta huolimatta jäävät elämään, jopa omaan mieleen. ;)

   Poista
 4. "Mitä minä sanoin" ei taida varsinaisesti olla sanonta, mutta kuitenkin aika tuttu lause monen suusta. Se ärsyttää, jos joku pääsee pätemään ja todistamaan että oli oikeassa, vaikka itse tietenkin toivoi erilaista lopputulosta eikä kaipaisi siinä hetkessä näsäviisastalua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä paha lause, jota ei paremmin kannattaisi suustaan päästää, jos ei sitten puhu ihmisen kanssa, jonka kanssa on ollut asiasta puhetta ja käy niin kuin oli puhuttu, silloin mitä minä sanoin, on ihan ok. Mutta jos se tulee toiselta pätemisenä niin ARGH.

   Poista
 5. Haha, hyvä aihe! Itse inhoan myös näitä "itku pitkästä ilosta, pieru tyhjän naurajasta" -sanontoja :(

  Oma henkilökohtainen verenpaineen kohottaja on (vaikkakaan ei varmaan sanonta..) "Kaikella on tarkoituksensa/Niin tapahtuu kuin on tarkoitettu" Siis WTF??!! Omassa elämässä on tapahtunut niin paljon kaikenlaista shittiä, joiden tarkoitusta en ole löytänyt, ja tuskin tulen löytämään, huoh!

  Oma suosikkini taas on "Asialliset hommat suoritetaan ja muuten ollaan kuin Ellun kanat" (eipä taida olla sanonta tämäkään...) eli ei tämä elämä niin vakavaa ole, kunhan nyt suurinpiirtein oman tonttinsa hoitaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D :D :D

   Kaikella on tarkoituksensa on kyllä näitä ARGH-osioon kuuluvia, ei todellakaan ole, voisin heti luetella miljoona asiaa, jotka kumoaisi tuon lauseen.

   Poista
 6. Mä inhoan myös tuota asiakas on aina oikeassa...itseasiassa ei todellakaan ole. Toinen mitä en koskaan ole ymmärtänyt on "joka vanhoja muistaa, sitä tikulla silmään", ai hemmetti, ihan kamalaa. Mun lemppari taitaa olla "toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos", silleen selviää aika monesta paskanjauhajasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ei, itseasiassa aika usein väärässä. ;) Tikulla silmään on kyllä paha, vanhoja on välillä kiva muistella... 😂

   Poista
 7. Toi 'ei heilaa helluntaina' on kyllä ainakin mun kohdalla pitänyt aina paikkansa :´D

  VastaaPoista
 8. Yksi typerimmistä on mielestäni "elämä ei ole ruusuilla tanssimista". Kuka nyt haluaisi ruusuilla tanssia niiden piikkien takia? Tai sitten elämä on juurikin ruusuilla tanssimista. Myös tuo "se mikä ei tapa, vahvistaa" on oma inhokkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo yhtä typerä kuin pässiä narusta, logiikka puuttuu. 😁

   Poista
 9. Tuo Maijankin "mitä minä sanoin" on kyllä ärsyttävä, varsinkin jos se sanotaan ivallisella, pätevällä sävyllä :D Mulla oli teininä traumat "rumat ne vaatteilla koreilee" -sanonnasta, koska rakastin vaatteita ja tyyliä..siihen vielä päälle nu vanhat gubbet, jotka haukkuvat rumaksi koska kulmalävistys niin kyllä ärsytti ^_^ Nyt tosin sanon piut paut tällaisille typerille sanonnoille, ja olen myös sitä mieltä että ennen on ollut ankeaa kun on pitänyt kaiken maailman ankeita ja latistavia sanontoja kehitellä :D ( en tiedä, voisiko sitä verrata siihen, mikä on nykyään some-raivo, eli ihmisillä on jokin ihmeellinen tarve ilkeilyyn?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon niin samaa mieltä tosta, että on oikeasti pitänyt olla ankeaa, kun on jaksettu noita latistavia sanontoja kehitellä. Toi oli hyvä vertaus, varmasti todellakin on just noin, et someraivo on tämän päivän sanonta. 😬

   Poista
 10. Eniten ehkä v***uttaa sanonta: Hyville ihmisille tapahtuu hyviä asioita" ExFuckingCuse me?? Ai, kiltit turpaansa saavat ovat sen ansainneet? Ei, ei ei, vaikka miten tekisit hyviä asioita, ei se vastaantule välttämättä takaisin. Onneksi ne hyvät asiat löytää pienistä jutuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka määrittelee hyvän ihmisen? :D Ja ei todellakaan tule aina takaisin, todettu on...

   Poista
 11. Oon käsittänyt tän sanonnan ”viedään kun pässiä narussa” siten, että ärsytetään pässiä, jonka naru on puutapissa kiinni ja joka ei ihan onnistu pökkäämään kiusaajaansa sen vuoksi. Eli kiusataan tyyppiä tarpeeksi pitkän matkan päästä jottei hän pysty ”sivaltamaan” takaisin tai että ihminen ärsyyntyy huomiota herättävän rajusti tilanteesta tai tyypistä, johon ei juuri ja juuri yllä tai ei mahda mitään. Näin mä käsittäisin tän itäsuomalaisena.
  Sanonnoista mun mielestä niin ”niin metsä vastaa, kuin sinne huudetaan” on nykyään enemmän ja enemmän väärä. Vaikka yrität kylvää ympärillesi hyvää, niin jostain suunnasta tulee turpaan, kun vähiten odotat. Pääsääntöisesti sanonta pitää paikkansa, mutta nuo yllätysmomentit masentaa ihan huolella aina.
  Ja entäs sanonta ”viisaampi vaikenee”.... Aaaaargh! 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Hämeessä toi pässiä narussa tarkoitti aivan muuta. Pässihän oli meillä haukkumasana itsepäiselle hölmölle, niin sitten meillä vedetään kuin pässiä narussa sanottiin sellaisesta ihmisestä, joka oli aina itsepäinen omissa tekemisissään, mutta juuri sen takia oli helppoa "viedä" kuin pässiä narussa, koska ei nähnyt sen oman itsepäisyytensä taa, että oli helposti vietävissä, vaikka asia olisi ollut hänelle itselleen haitallinen tai typerä. Esim. nyt puhutaan paljon lehtien otsikoissakin, että esim. Sotessa päättäjiä viedään kuin pässiä narusta just ton takia. :D Mut näin eri tavalla nää luetaan. :D

   Ei tosiaan pidä tuo metsä vastaa kuin sinne huudetaan tänä päivänä oikein paikkaansa, muistan, että joskus lapsuudessa se piti, mutta viime aikoina ei ole ollut enää kyllä syytä viljellä sitä. ;) Viisaampi vaikenee on kyllä syvältä, ilmankos suomalaiset ovat välillä kamalan huonoja ottamaan kantaa mihinkään. :D

   Poista
 12. Haha, ihan superhauska postaus! Mä inhoan yleensä sanontoja ja sen takia musta on hauska aina kaikille niitä sanoa sopivaan tilanteeseen vitsillä :D Mä myös keksin omia sanontoja esimerkiksi just vähän aikaa sitten sanoin mun miehelle kun mulla oli nälkä: Kellä nälkä on sille ruokaa toinen tekee :D

  VastaaPoista
 13. Tosi hauska postaus ja hyviä pohdintoja! "Se mikä ei tapa, vahvistaa" on kyllä toisinaan hyvin ärsyttävä sanonta. Muita sanontoja, hmm.. 'Kyllä se aurinko paistaa risukasaankin', juu juu... Oliko sellainen kuin 'ei kukaan kissan häntää nosta paitsi kissa itse'? Jotakin sen suuntaista muistelen..Hyviä sanontoja on aika harvassa kun alkaa miettimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli mieleen tosta paistaa se aurinko risukasaankin, myös kukkii se perunakin sanonta... :D

   Poista
 14. 'Ken pierua pidättelee, se muutakin salailee', 'sekaisin kuin seinäkello'.. joo. Hienoja nää suomalaiset sanonnat. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seinäkellot ne vedettävät mallit on entisaikaan saattaneetkin olla sekaisin, mutta ei oikein nykyään enää osuva. :D

   Poista
 15. Jes kiitos tästä :D Menetin syksyllä rakkaimman ihmisen elämästäni ja sen jälkeen olen saanut kuulla yhtä sun toista suomalaista sanontaa ja latteutta. Menetys ei ole vahvistanut minua ja muita sanontoja en jaksa kyllä edes miettiä.

  "Elämän pitää jatkua" voisi myös laskea sanonnaksi ja sitäkin inhoan :D On ollut aika lähellä, etten ole huutanut ihmisille kun tuota toistellaan. Elämä jatkuu omalla painollaan sitten kun sen aika on, haluan ottaa oman ajan surulle ja toipumiselle. Saan mielestäni viettää vaikka puoli vuotta poissa ihmisten ilmoita itkemässä jos se minusta tuntuu parhaalle. Mutta siihen on aina suomalaisella taskussa joku fiksu sanonta ja käsky piristyä heti, muttei liikaa, koska "Itku pitkästä ilosta" : D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tulisi heti mieleen tohon suruusi yksi sanonta, mutta en sano. :/ Toi on sellainen tilanne mun mielestä, missä ei missään nimessä pitäisi käyttää näitä sanontoja, jos käyttää. Koska asia on toiselle osapuolella sen verran herkkä. <3

   Poista

The kindest word in all the world is the unkind word, unsaid. ~Author Unknown